- Timp preparare:
- peste 2 ore
- Varsta:
- 2 - 4 ani
- Nivel dificultate:
- mediu
- Prezent in categoriile:
- Moldovenesti, Ardelenesti, Varza murata, Oltenesti, Varza acra, Muraturi, Fara foc, Iarna, Toamna, Varza, Legume, Romanesti, Craciun, Revelion, Muraturi varza, Muraturi in saramura, Pranz, Cina, Gustari, Gustoase, De post, Vegetariene
- Ingrediente principale:
- varza
Ingrediente pentru varza murata:
10-12 capatani de varza, nu foarte tari la apasare, de marime medie
3 legaturi de marar intreg, uscat
5 bucati de radacina de hrean
5 bucati de telina
sare grunjoasa, fara iod - cate 1 lingura cu varf pentru fiecare litru de apa
20 litri de apa
1 butoi mare
Cum prepari varza murata:
Spala si curata varza de frunzele murdare. Scurteaza betele de marar. Spala si curata radacinile de hrean si de telina.Spala bine butoiul. Pune pe fundul lui radacini de telina si de hrean, taiate in cuburi mari. Varza se cresteaza la cotor si cam la 1 cm de cotor se scobeste putin cu cutitul. In scobitura formata se pune cate o lingurita de sare. Se aseaza varza in butoi, cu cotorul in sus, ca sa nu curga sarea. Cand se umple butoiul cu varza se acopera cu un capac si pus deoparte peste noapte sau 7-8 ore. Intre timp se prepara saramura; la fiecare litru de apa se pune 1 lingura de sare cu varf. Se amesteca bine si se toarna saramura peste varza, cat sa fie varza bine acoperita. Dupa 1 zi, se introduce un furtun de cauciuc pana la fundul butoiului si se "vantura" varza, sufland in furtun pentru 5 minute, timp de o saptamana. Astfel, se grabeste procesul de fermentare, si nu apare "floarea" specifica saramurii. Apoi varza este lasata la murat penru 1-2 luni si va fi gata pentru sarmale sau pentru a complimenta o friptura delicioasa de porc. Pofta buna!
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!