Căutarea alimentelor pentru reducerea colesterolului este foarte frecventă. Printre alimentele pe care le avem la dispoziție, există unele care pot ajuta foarte mult în sarcina de a regla acești indici, promovând o sănătate mai bună și ajutând la evitarea situațiilor precum accidentul vascular cerebral sau infarctul miocardic.
1. Supă de vinete
Acțiunea vinetei în tratarea colesterolului ridicat se datorează bogăției sale în fibre și antioxidanți, care determină procesele organice să elimine excesul de colesterol procesele naturale ale corpului.
Ingrediente:
- 150 de grame de vinete
- 300 de grame de cartof dulce
- 100 grame morcov
- 1 ceapă
- 3 căței de usturoi
- un strop de ulei de măsline
- piper după gust
- șofran după gust
Instrucțiuni:
Se curăță vinetele de coajă, rezervându-se o jumătate de bucată, decojită și tăiată în bucăți.
Se curăță de coajă celelalte legume și se taie și ele în bucăți.
Se pun toate legumele într-o cratiță și se acoperă cu apă, lăsându-le să se gătească complet.
Când sunt fierte, se condimentează cu piper și puțin șofran (se adaugă după gust) și se aduc la fierbere. Se strecoară amestecul până ajunge cremos și supa este gata!
2. Supă de cartofi dulci
Cartofii dulci sunt foarte bogați în fibre solubile, în special în pectină. Din acest motiv, ajută la prevenirea colesterolului ridicat și la controlul nivelului de colesterol din corpul uman
Ingrediente:
- 800 de grame de cartofi dulci
- 1+1/2 lingurițe de curry
- 2 cepe
- 2 căței de usturoi
- 1 praz (doar partea albă)
- ulei de măsline (un strop)
- 200 ml lapte de cocos
Instrucțiuni:
Se călesc ceapa și usturoiul curățate de coajă și tocate, într-un strop de ulei de măsline. Se adaugă prazul tăiat felii și se gătește timp de câteva minute.
Adăugă cartoful dulce, curățat de coajă și tăiat felii, și apoi curry. Se acoperă cu apă și se fierbe până când cartoful este moale.
Adu supa la fierbere până ajunge la o consistență cremoasă, iar apoi toarnă laptele de cocos și pune-o din nou la fiert. Când a ajuns să dea în clocot, supa este gata.
3. Supă de morcovi și roșii
Morcovii și roșiile sunt foarte bogați în licopen (un antioxidant), care are un efect foarte pozitiv în lupta împotriva LDL (colesterolul rău) ridicat.
Ingrediente:
- 1 ceapă medie
- 1 tulpină de țelină
- 2 căței de usturoi
- 4 morcovi
- 800 de grame de roșii coapte
- ulei de măsline (un strop)
- piper după gust
Instrucțiuni:
Începe prin a curăța de coajă și a tăia legumele. Pune un strop de ulei de măsline pe fundul unei cratițe și adăugă usturoiul, ceapa și țelina, lăsându-le să se rumenească timp de câteva minute. După ce s-au rumenit, se adaugă morcovii și roșiile și se amestecă timp de două minute.
Se adaugă ardeiul iute și apa până când ingredientele sunt acoperite. Se lasă să fiarbă până când morcovii sunt complet fierți și se mixează amestecul cu un blender de mână până devine cremos.
4. Supă de legume și tofu
O supă cu ingrediente bogate în fibre care împiedică organismul să absoarbă grăsimile.
Ingrediente:
- 1 ceapă medie
- 2 căței de usturoi
- 1 cartof dulce mare
- 50 de grame de varză
- ½ buchet de broccoli
- 1 praz
- 100 de grame de tofu
- ulei de măsline după gust
- piper după gust
Instrucțiuni:
Începe prin a curăța și toca ceapa, usturoiul și prazul. Pune un strop de ulei de măsline în tigaie și sotează legumele.
După aceea, decojește cartoful dulce și toacă broccoli și varza. Se adaugă aceste ingrediente în tigaie și se amestecă, adăugând apă pentru a acoperi și condimentând cu puțin piper. Se lasă la fiert.
Când cartoful este complet fiert, se pasează toate ingredientele până la omogenizare, apoi se pun din nou la fiert adăugând condimentele și tofu tăiat cubulețe. Se mai fierbe timp de 5 minute și se oprește. Este gata de servit!
5. Supă de linte și legume
Lintea este un alt aliat în reducerea colesterolului, dar care reduce și nivelurile de zahăr din sânge după masă și inflamațiile care pot surveni.
Ingrediente:
- 200 g linte uscată
- 150 g morcovi, tăiați cubulețe
- 100 g țelină, tăiată cubulețe
- 100 g ceapă, tăiată mărunt
- 2 căței de usturoi, tocați mărunt (aproximativ 10 g)
- 150 g roșii, tocate
- 100g spanac
- 1 litru de bulion de legume (cu conținut scăzut de sodiu)
- 1 lingură de ulei de măsline (15g)
- 1 linguriță pulbere de chimen (5g)
- Sare și piper după gust
Instrucțiuni:
Se clătește lintea sub un jet de apă rece. Începe prin a încălzi uleiul de măsline într-o oală mare, adăugă ceapa, usturoiul, morcovii și țelina. Se sotează timp de 5 minute până se înmoaie.
Se adaugă chimenul și se amestecă timp de 1 minut până când devine parfumat. Apoi se adaugă lintea, roșiile și bulionul de legume. Se lasă la fiert, apoi se reduce căldura și se fierbe timp de 30 de minute.
La final adaugă spanacul și gătește încă 5 minute până când spanacul este moale. Se condimentează cu sare și piper după gust și se servește fierbinte.
6. Supă de roșii și ardei roșu
Rețeta următoare este perfectă pentru cei ce caută o supă cu puține calorii și dulce-acrișoară.
Ingrediente:
- 300 g roșii, tocate
- 200 g ardei gras roșu, tocat
- 100 g ceapă, tocată
- 2 căței de usturoi, tocați mărunt (aproximativ 10 g)
- 1 lingură de ulei de măsline (15g)
- 750ml bulion de legume (cu conținut scăzut de sodiu)
- 1 linguriță de paprika afumată (5g)
- 1 linguriță de busuioc uscat (5g)
- Sare și piper după gust
Instrucțiuni:
Se încălzește uleiul de măsline într-o oală mare, la foc mediu. Se adaugă legumele (exceptând roșiile) și se rumenesc timp de 10 minute.
Se adaugă roșiile tocate, paprika afumată și busuiocul uscat. Se amestecă bine.
Se toarnă bulionul de legume, se aduce la fierbere, apoi se reduce focul și se fierbe timp de 20 de minute.
Când este gata poți folosi un blender pentru a face supa cremă. Se condimentează cu sare și piper după gust și se servește caldă.
7. Supă de broccoli și spanac
Broccoli este abundent în fibre solubile, care fac minuni pentru colesterolul ridicat, iar spanacul ajută la curățarea arterelor de colesterolul LDL.
Ingrediente:
- 300g buchețele de broccoli
- 150g spanac
- 100g ceapă, tocată mărunt
- 2 căței de usturoi, tocați mărunt (aproximativ 10g)
- 1 lingură de ulei de măsline (15g)
- 1 litru bulion de legume (cu conținut scăzut de sodiu)
- 1 linguriță cimbru (5g)
- Sare și piper după gust
Instrucțiuni:
Se încălzește uleiul de măsline într-o oală mare și se sotează ceapa și usturoiul timp de 5 minute, până se înmoaie.
Adăugă buchețelele de broccoli și cimbrul și gătește încă 5 minute. Se toarnă bulionul de legume și se aduce la fierbere.
După ce supa a fiert adaugă spanacul și fierbe încă 5 minute.
La final poți folosi un blender pentru a face supa cremă. Se condimentează cu sare și piper după gust, apoi se servește.
8. Supă de ciuperci și ovăz
O combinație la care poate nu te-ai gândit, supa de ciuperci și ovăz este sănătoasă, dar și foarte gustoasă.
Ingrediente:
- 100g fulgi de ovăz
- 200g ciuperci, tăiate felii
- 100g praz, tocat
- 2 căței de usturoi, tocați mărunt (aproximativ 10g)
- 1 lingură de ulei de măsline (15g)
- 750 ml bulion de legume (cu conținut scăzut de sodiu)
- 1 linguriță cimbru (5g)
- 1 linguriță rozmarin (5g)
- Sare și piper după gust
Instrucțiuni:
Se încinge uleiul de măsline într-o oală, se adaugă prazul, usturoiul și ciupercile. Se sotează timp de 5-7 minute până când ciupercile se rumenesc.
Se adaugă ovăzul, cimbrul și rozmarinul și se amestecă.
Se toarnă bulionul de legume, se aduce la fierbere, apoi se reduce focul și se fierbe timp de 20 de minute.
Amestecă jumătate din supă dacă preferați o textură mai cremoasă, sau las-o așa cum este pentru o versiune mai consistentă.
Se condimentează cu sare și piper după gust, apoi se servește caldă.
9. Supă de orz și varză kale
Varza kale este plină de o mulțime de vitamine, dar conține și cantități mari de luteină. Luteina este o xantofilă despre care se știe că ajută la scăderea colesterolului prin oprirea acumulării acestuia în organism.
Ingrediente:
- 150 g orz perlat
- 100g varză kale, tăiată mărunt
- 100g morcovi, tăiați cubulețe
- 100 g țelină, tăiată cubulețe
- 1 ceapă, tocată mărunt (100g)
- 2 căței de usturoi, tocați mărunt (aproximativ 10g)
- 1 lingură de ulei de măsline (15g)
- 1 litru bulion de legume (cu conținut scăzut de sodiu)
- 1 linguriță de cimbru uscat (5g)
- Sare și piper după gust
Instrucțiuni:
Se încălzește uleiul de măsline într-o oală mare și se sotează ceapa, usturoiul, morcovii și țelina timp de 5 minute, până se înmoaie.
Se adaugă orzul și cimbrul și se amestecă bine pentru a se combina.
Se toarnă bulionul de legume, se aduce la fierbere, apoi se reduce focul și se fierbe timp de 30 de minute până când orzul este fraged.
Se adaugă varza kale tocată și se fierbe încă 5 minute, până se ofilește. Se condimentează cu sare și piper după gust și se servește fierbinte.
10. Supă de dovleac și mere
Ultima rețetă este una îndulcită natural, care îți va aduce aminte de iarnă.
Ingrediente:
- 400g dovleac butternut, curățat de coajă și tăiat cubulețe
- 150 g mere, curățate de coajă și tăiate mărunt
- 100g ceapă, tocată
- 2 căței de usturoi, tocați mărunt (aproximativ 10 g)
- 1 lingură de ulei de măsline (15g)
- 750 ml bulion de legume (cu conținut scăzut de sodiu)
- 1 linguriță scorțișoară măcinată (5g)
- 1 linguriță de nucșoară măcinată (5g)
- 100ml lapte de cocos (opțional, pentru cremozitate)
- Sare și piper după gust
Instrucțiuni:
Se încălzește uleiul de măsline într-o oală mare, la foc mediu. Se adaugă ceapa tocată și usturoiul și se sotează timp de aproximativ 5 minute, până se înmoaie.
Se adaugă dovleacul tăiat cubulețe, merele tocate, scorțișoara măcinată și nucșoara măcinată. Se amestecă pentru a acoperi ingredientele cu mirodenii.
Se toarnă bulionul de legume și se aduce amestecul la fierbere.
Redu focul și lasă supa să fiarbă timp de aproximativ 20 de minute sau până când dovleacul este fraged.
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!