13 metode de a scădea tensiunea arterială rapid

13 metode de a scădea tensiunea arterială rapid

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Printre indicatorii stării tale de sănătate se regăsește și tensiunea arterială, iar stilul de viață joacă un rol esențial în menținerea ei în limite normale. Dacă vei reuși să ai un stil de viață cât mai sănătos, cât mai echilibrat, vei avea șansa de a amâna sau chiar de a evita, pentru vreme îndelungată, utilizarea medicamentelor destinate controlului tensiunii arteriale. 

Ce metode non-medicamentoase de a scădea tensiunea arterială rapid există?

Înainte de a descoperi câteva metode non-medicamentoase de a scădea tensiunea arterială rapid, este necesar să știi care este valoarea optimă a tensiunii arteriale. Astfel, potrivit Societății Europene de Hipertensiune, aceasta ar trebui să fie egală sau mai mică de 120/80 milimetri coloană de mercur (mm Hg). Dacă valorile ei sunt mai mari și ajung la sau depășesc valoarea de 140/90 mm Hg, este vorba despre hipertensiune arterială, o afecțiune cronică a sistemului circulator. Aceasta poate duce la complicații ce pot pune viața în pericol (cum ar fi creșterea riscului de accident vascular cerebral, de infarct miocardic, de insuficiență cardiacă, pierderea vederii, tulburări cognitive, afectarea rinichilor etc.), mărindu-se riscul unui deces prematur.

Medicii spun că tensiunea arterială tinde să crească pe măsură ce se înaintează în vârstă, în condițiile în care arterele își vor pierde din ce în ce mai mult elasticitatea din cauza acumulării plăcii de aterom (o acumulare de colesterol „rău” pe vasele de sânge). Cu toate acestea, oamenii de știință au sesizat că, în ultimele decenii, hipertensiunea arterială nu afectează doar persoanele vârstnice, ci și pe cele tinere. Spre exemplu, un studiu amplu, realizat în intervalul 1990-2019, în 200 de state și teritorii, a ajuns la concluzia că numărul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 30 și 79 de ani ce suferă de hipertensiune arterială s-a dublat din 1990 până în 2019. În același timp, un studiu publicat în „The Canadian Journal of Cardiology” a tras un semnal de alarmă: numărul persoanelor ce vor avea de suferit de pe urma valorilor crescute ale tensiunii arteriale va fi tot mai mare, estimându-se că, până în anul 2025, aprox.1,5 miliarde de persoane din întreaga lume vor avea hipertensiune. 

Valoarea tensiunii arteriale este reprezentată de două numere. Primul număr reprezintă tensiunea arterială sistolică, aceasta măsurând presiunea din artere din momentul în care inima se contractă. Cel de-al doilea număr constituie tensiunea diastolică, al cărei rol este de a măsura presiunea din artere între contracții (când inima se va relaxa și va primi o cantitate nouă de sânge). 

brat-de-femeie-in-timpul-masurarii-tensiunii-arteriale-cu-ajutorul-unui-tensiometru-ce-indica-un-nivel-optim-al-tensiunii

Sursă poză: istockphoto.com

Cu ajutorul monitorizării valorilor tensiunii (cel mai la îndemână este să se utilizeze un tensiometru) și prin recurgerea la metode de a scădea tensiunea arterială rapid, vei putea să reduci din riscul de a te confrunta cu manifestări specifice hipertensiunii, precum:

  • amețeli
  • dureri de cap puternice
  • tremuratul de la nivelul mâinilor
  • insomnii
  • transpirație excesivă
  • înroșirea feței
  • respirație dificilă
  • prezența dificultăților de concentrare
  • stări de slăbiciune sau, dimpotrivă, de agitație
  • tulburări de vedere (de ex., prezența unor sclipiri în ochi, apariția unor pete în fața ochilor)
  • probleme de concentrare
  • hemoragii nazale

Metodele de a scădea tensiunea arterială rapid, în mod natural, fără a implica utilizarea de medicamente, sunt variate și este indicat să le pui în practică fără întrerupere. Ceea ce vei avea de făcut, în primul rând, va fi să-ți schimbi rutinele zilnice, să te orientezi către un stil de viață cât mai sănătos.  

Scapă de kilogramele în plus 

Faptul că vei scăpa de kilogramele de prisos reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de a scădea tensiunea arterială rapid. De altfel, tensiunea arterială este strâns legată de greutatea ta, cu cât ai mai multe kilograme în plus cu atât vei fi mai expus/ă riscului de a te confrunta cu valori ridicate ale tensiunii (un studiu a demonstrat că 50% dintre persoanele ce au hipertensiune sunt obeze). Chiar și pierderea unui număr redus de kilograme (4,5 kg de exemplu), dacă ești supraponderal/ă sau obez/ă, te va ajuta să-ți controlezi mai bine acest indicator. Medicii spun că, în general, ai putea să-ți reduci tensiunea arterială cu câte 1 mm Hg cu fiecare kilogram pierdut.

În afară de controlul greutății corporale, pentru a diminua riscul de a te confrunta cu probleme din cauza hipertensiunii arteriale, este recomandat să-ți monitorizezi și circumferința taliei, în condițiile în care grăsimea acumulată în zona abdomenului crește predispoziția spre boli cardiovasculare. Pentru a nu fi vorba despre o asemenea situație de risc, ar trebui ca o femeie să nu aibă o circumferință a taliei mai mare de 89 cm, iar la un bărbat nu ar trebui să depășească 102 cm. 

Alt motiv pentru care trebuie să începi să slăbești dacă ai un indice al masei corporale (BMI) mai mare decât ar fi normal este acesta: persoanele supraponderale/obeze sunt mai predispuse la apnee în somn (pauzele din respirație din timpul somnului, care se repetă frecvent), apneea fiind asociată și cu niveluri ridicate ale tensiunii arteriale. Explicația este următoarea: când respirația este întreruptă periodic în timpul somnului, corpul tău eliberează hormoni ai stresului. Aceștia pot conduce la creșterea valorii tensiunii arteriale. Mai mult decât atât, odată ce respirația este întreruptă, nivelul de oxigenare a sângelui scade, iar la creier vor ajunge semnale menite să conducă la creșterea tensiunii arteriale și la intensificarea ritmului cardiac în încercarea de a se mări cantitatea de oxigen ce ajunge în țesuturile corpului. 

Adoptă o dietă sănătoasă

O altă metodă foarte cunoscută de a scădea tensiunea arterială rapid este să ai mare grijă la ceea ce mănânci. Un prim pas pe care îl poți face, în acest scop, este să mizezi pe dieta DASH, care propune consumul de alimente cu conținut redus de grăsimi saturate și de colesterol „rău”, axându-se mai ales pe un aport ridicat de fructe și legume, de cereale integrale, de nuci, de produse lactate sărace în grăsimi. 

Ca să te obișnuiești mai ușor cu o dietă DASH, ar trebui să îți mărești treptat porțiile de fructe, de legume, de cereale integrale. Util îți va fi să ai la îndemână un jurnal alimentar pentru a vedea ce mănânci, cât, cum și care sunt momentele din zi în care iei de obicei gustări. Așa vei putea să te adaptezi treptat la noua dietă, iar dacă vrei să și slăbești, poți să optezi pentru înlocuirea alimentelor cu conținut ridicat de calorii cu cantități mai mari de fructe și legume. 

mâini-de-femeie-care-tin-un-castron-alb-in-care-se-afla-diverse-legume-si-boabe

Sursă poză: pexels.com

Pentru a te asigura că metoda de a scădea tensiunea arterială rapid prin intermediul alimentației va da rezultate, vei include în dietă și alimente cum ar fi:

  • Pește gras- Peștii grași (de exemplu, somonul, tonul, heringul) sunt o sursă excelentă de acizi grași Omega-3, care ajută la scăderea nivelului tensiunii arteriale reducând inflamația și nivelul de compuși care constrâng vasele de sânge- oxilipine. Studiile au subliniat faptul că un aport crescut de pește gras este util în ținerea sub control a tensiunii arteriale. De pildă, un studiu a arătat că persoane sănătoase, care aveau în organism niveluri ridicate de acizi grași Omega-3, se bucurau de un nivel mai scăzut al tensiunii sistolice și al celei diastolice, prin comparație cu acelea care aveau un nivel scăzut al acestor acizi grași
  • Alimente care conțin potasiu- Potasiul influențează ritmul cardiac, tensiunea arterială, nivelul colesterolului și, chiar dacă până acum specialiștii nu au identificat cu precizie mecanismul prin care sunt posibile aceste beneficii, au venit cu explicații precum: potasiul contribuie la diminuarea sensibilității vaselor sanguine la anumiți compuși (precum hormonii) ce stimulează vasoconstricția (îngustarea vaselor de sânge). Dacă vasoconstricția se va reduce, va scădea și din valoarea tensiunii arteriale. În același timp, potasiul ajută la relaxarea vaselor de sânge, nivelul său fiind invers proporțional cu acela al tensiunii (cu cât nivelul potasiului din organism este mai ridicat, cu atât nivelul tensiunii arteriale este mai scăzut). Raportându-te la aceste efecte ale potasiului asupra sănătății inimii, o metodă de a scădea tensiunea arterială rapid este și să consumi alimente în care se află acest mineral, ca de exemplu: bananele, roșiile, soia, prune uscate, cartofii etc.
  • Alimente ce conțin magneziu- În ceea ce privește magneziul, acesta ajută și el la reglarea tensiunii arteriale prin mai multe mecanisme, dar mai ales prin faptul că blochează fluxul ionilor de calciu (ceea ce va bloca deplasarea calciului spre inimă și artere), permițând relaxarea vaselor sanguine. Alimente ce furnizează magneziu sunt: mangoldul, migdalele, nucile pecan, nuclei braziliene, avocado, semințele de dovleac, edamame etc.
  • Ciocolata neagră- Un studiu al „Harvard Medical School” a adus în prim-plan următorul aspect: ciocolata cu conținut ridicat de cacao (care are un conținut de cacao de cel puțin 50-70%), neîndulcită, ajută la diminuarea nivelului tensiunii arteriale în cazul persoanelor ce suferă de hipertensiune. Acest efect pozitiv se datorează prezenței flavonoidelor, compuși ce determină dilatarea vaselor de sânge. Cercetătorii de la Harvard au sesizat că acest tip de ciocolată influențează și colesterolul: conduce la o scădere ușoară a nivelul de colesterol „rău” (LDL) și la o creștere a nivelului de colesterol „bun” (HDL). Concluzia coordonatorului studiului menționat a fost că un consum regulat de cacao are un impact binevenit în scăderea riscului de afecțiuni cardiovasculare

bucati-de-ciocolata-neagra-si-zmeura-proaspata

Sursă poză: pexels.com

Printre metodele de a scădea tensiunea arterială rapid, care sunt legate de adoptarea unei diete cât mai sănătoase, se numără și reducerea consumului de sare. Experții din cadrul „Mayo Clinic” consideră că inclusiv o reducere mică a aportului de sodiu poate să îmbunătățească sănătatea inimii și să favorizeze o scădere a valorilor tensiunii arteriale cu 5-6 mm Hg în cazul persoanelor hipertensive. De altfel, acestea din urmă ar trebui să consume sare cu moderație, mai puțin de 1 linguriță pe zi (este preferabil nu mai mult de o jumătate de linguriță pe zi), incluzând-o aici nu numai pe cea utilizată în prepararea hranei, ci și pe aceea regăsită în diverse alimente din comerț. 

Vei reuși să reduci semnificativ aportul de sare dacă vei urma și sfaturile de mai jos:

  • Orientează-te mai ales spre legumele proaspete, iar dacă le vei folosi pe cele congelate sau din conservă asigură-te că nu au sare adăugată
  • Folosește mai degrabă carne și pește care să fie proaspete în loc de cele aflate în conservă sau în diverse produse procesate intens
  • Elimină din alimentație produsele cu conținut ridicat de sare (cum ar fi alunele/arahidele sărate, semințele cu sare, biscuiții sărați, chips-urile etc.)
  • În loc de sare, mizează mai degrabă pe plante aromatice pentru a conferi savoare mâncărurilor 
  • Pastele și orezul vor fi gătite fără să adaugi sare
  • Ocolește produsele procesate, cu multă sare (precum pizza congelată, aluaturile congelate, dressing-urile pentru salate etc.)

Vei face zilnic mișcare

Mișcarea este cheia pentru sănătatea întregului organism și este una dintre cele mai la îndemână metode de a scădea tensiunea arterială rapid. În timpul activităților fizice, inima va putea să pompeze sângele mai eficient, ceea ce va îmbunătăți oxigenarea celulelor. Pentru scăderea tensiunii arteriale, va conta să te străduiești să respiri cât mai profund când faci mișcare. Datorită respirațiilor profunde, nivelul hormonilor stresului va începe să scadă, la fel și cel al tensiunii arteriale.

Obiectivul pe care trebuie să ți-l propui este să te miști zilnic 30 de minute, derulând o activitate fizică moderată. Spre exemplu, poate fi vorba despre mersul pe jos (ideal ar fi să mergi cam 1,6 km în 15 minute), dar și despre activități sportive (ca de exemplu, mersul pe bicicletă, dans, aerobic în apă, volei, baschet, înot etc.). În același timp, ține minte că și activitățile casnice te ajută să ai parte zi de zi de activitatea fizică moderată de care ai nevoie:

  • spălatul geamurilor/podelelor pentru 45-60 de minute
  • grădinăritul pentru 30-45 de minute
  • strângerea frunzelor timp de 30 de minute 
  • îndepărtarea zăpezii cu lopata timp de 15 minute etc.

femeie-tânără-cu-ochelari-ce-poarta-o-haina-lunga-maro-si-care-merge-pe-bicicleta-in-timp-ce-intr-o-mână-îsi-tine-telefonul

Sursă poză: pexels.com

Încearcă să reduci stresul din viața ta

Dacă te afli în căutarea acelor metode menite să scadă tensiunea arterială cât mai rapid, ia în calcul și diminuarea stresului. Până în prezent, oamenii de știință au confirmat faptul că situațiile stresante pot conduce la o creștere rapidă, temporară, a nivelului tensiunii arteriale, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a se confirma dacă stresul are un impact pe termen lung asupra tensiunii arteriale, în special dacă este vorba despre cel cronic. 

Ceea ce se știe este că organismul produce hormoni ai stresului, care vor favoriza o creștere temporară a tensiunii arteriale, în condițiile în care vasele de sânge vor deveni mai înguste, iar inima o să bată mai rapid. Când situația ce ți-a provocat stres va dispărea, tensiunea arterială va reveni la normal. Cu toate acestea, dacă există o expunere frecventă la stres, chiar și creșterile bruște, temporare, ale nivelului tensiunii arteriale, sunt dăunătoare vaselor de sânge, inimii, rinichilor, așa cum se întâmplă și cu prezența hipertensiunii pentru vreme îndelungată. 

Nu vei putea să elimini toți factorii de stres din viața ta, dar cel puțin vei reuși să le faci față într-un mod mai sănătos dacă vei realiza demersuri precum:

  • Îți vei modifica perspectiva asupra lucrurilor și îți vei restabili prioritățile
  • Îți vei simplifica programul
  • Te vei concentra asupra lucrurilor pe care le poți controla și îți vei face planuri pentru a veni cu soluții
  • Îți vei dedica timpul și activităților care îți fac plăcere, care te relaxează
  • Vei încerca să deprinzi diverse tehnici de respirație, menite să te ajute să depășești momentele tensionate și să te calmezi
  • Te vei strădui să te odihnești suficient (oboseala, epuizarea te pot face să vezi problemele mai serioase decât sunt, ceea ce îți va crea mai mult stres)
  • Vei recurge la meditație sau la yoga
  • Pe cât posibil, vei începe să practici gratitudinea (cel mai la îndemână va fi să ții un „jurnal al gratitudinii”, care te va ajuta să te concentrezi mai ales pe lucrurile pozitive din viața ta)

Renunță la fumat

O metodă de a scădea rapid tensiunea arterială este și renunțarea la fumat. Medicii vin cu următorul avertisment: fiecare țigară va crește nivelul tensiunii arteriale după ce vei termina de fumat. Responsabilă de acest efect nociv este nicotina, care îngustează vasele de sânge, care duce la rigidizarea acestora, la intensificarea ritmul cardiac și care predispune la formarea cheagurilor de sânge. 

Studiile din ultimele decenii au reușit să dovedească faptul că fumatul duce la creșterea nivelului tensiunii arteriale atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, amplificându-se riscul de hipertensiune. De exemplu, printr-un studiu ce a implicat fumători cu vârsta cuprinsă între 36 și 80 de ani s-a arătat că fumatul nu duce doar la creșterea nivelului tensiunii arteriale, ci favorizează și riscul de ateroscleroză (acumularea de grăsimi și de colesterol pe și în interiorul pereților arterelor, ceea ce va îngreuna circulația sângelui). Cu cât este vorba despre o perioadă mai îndelungată în care se fumează, cu atât mai mult se poate ajunge la hipertensiune cronică. 

Limitează cantitatea de alcool pe care o consumi

Să îți monitorizezi cu mare atenție consumul de alcool reprezintă o altă metodă de a scădea rapid tensiunea arterială. Studiile efectuate au încercat să aducă în prim-plan faptul că un consum moderat de alcool (1 porție pe zi pentru femei și 2 porții pe zi în cazul bărbaților) este asociat cu un risc mai scăzut de a avea probleme legate de sănătatea inimii, inclusiv hipertensiune. Dar un studiu prezentat în cadrul „Colegiului American de Cardiologie” și publicat online în decembrie 2019 a ajuns la cu totul altă concluzie: atât consumul ridicat de alcool, cât și cel moderat, sunt asociate unui risc mai mare de a dezvolta hipertensiune. Pentru a se formula acest punct de vedere, s-au utilizat date provenite din perioada 1988-1994 din SUA, în studiu fiind implicate persoane care nu consumau deloc alcool, persoane ce consumau alcool cu moderație, dar și unele care consumau mult alcool (peste 14 porții de alcool pe săptămână). Acestea au răspuns la chestionare și li s-a evaluat și nivelul tensiunii arteriale. 

La finalul perioadei analizate, s-au putut sesiza următoarele:

  • Prin comparație cu persoanele ce nu consumau deloc alcool, cele care consumau cu moderație erau cu 53% mai expuse riscului de a dezvolta hipertensiune de tip 1 (când valoarea tensiunii sistolice este cuprinsă între 130-139, iar cel al tensiunii diastolice între 80 și 89) și de 2 ori mai expuse riscului de a dezvolta hipertensiune de tip 2 (tensiune sistolică mai mare de 140 și cea diastolică mai mare de 90)
  • Prin comparație cu persoanele ce nu consumau deloc alcool, cele care consumau mult erau cu 69% mai predispuse să se confrunte cu hipertensiune de tip 1 și de 2,4 ori mai predispuse spre hipertensiunea de tip 2

Limitează-ți aportul de cafeină

Cercetările privind impactul cafeinei asupra tensiunii arteriale, pe termen lung, continuă. Ceea ce se știe este că un consum de cafeină poate să genereze, pe termen scurt, o creștere a nivelului tensiunii arteriale, chiar dacă de obicei nivelul acesteia nu este ridicat. Nu se știe exact de ce survine acest proces. Pe de o parte, oamenii de știință consideră că din cauza cafeinei se poate ajunge la blocarea unui hormon care previne îngustarea arterelor. Pe de altă parte, se susține că aportul de cafeină determină glandele adrenale să elibereze mai multă adrenalină, ceea ce va cauza creșterea nivelului tensiunii arteriale. 

De asemenea, s-au semnalat și situații foarte diferite: anumite persoane ce consumă în mod constant alimente și băuturi ce conțin cafeină au un nivel mai ridicat al tensiunii arteriale decât cele care nu au acest obicei. Totodată, cei ce consumă în mod constant cafeină dezvoltă o toleranță la aceasta, așa că substanța nu are un impact pe termen lung asupra tensiunii lor arteriale. 

O sinteză de 34 de studii a evidențiat că un aport de 200-300 mg de cafeină provenită din cafea a condus la o creștere, în medie, cu 6-8 mg Hg a tensiunii sistolice și a celei diastolice. Acest efect a fost vizibil la mai bine de 3 ore de la consumul de cafea, atât în cazul persoanelor ce aveau de obicei un nivel normal al tensiunii arteriale, cât și în cazul celor cu tendință spre hipertensiune. Consumul regulat de cafea nu are însă același impact asupra nivelului tensiunii arteriale, în condițiile în care a survenit toleranța la cafeină. 

Pentru a vedea cum reacționezi la consumul de cafeină și dacă limitarea consumului acesteia poate fi pentru tine o metodă de a scădea rapid tensiunea arterială, vei realiza acest demers: vei vedea care este nivelul tensiunii arteriale înainte să consumi cafea sau o altă băutură pe bază de cafeină și care este acesta la 30-120 de minute după ce ai consumat băuturile respective. În cazul în care vei sesiza o creștere a tensiunii arteriale cu 5-10 puncte, înseamnă că este vorba despre o predispoziție spre creșterea acesteia din cauza cafeinei. 

Mizează și pe suplimentele alimentare

Administrarea de suplimente alimentare care au efecte benefice asupra inimii reprezintă o altă metodă de a scădea tensiunea arterială rapid, fiind binevenită și în caz de hipertensiune. Printre cele mai cunoscute asemenea suplimente se numără:

  • Coenzima Q10- Se găsește și în corpul uman (cu precădere în inimă, în pancreas, în rinichi), având rol de antioxidant, de a furniza energie celulelor, dar și de vasodilatator. Coezima Q10 este vestită mai ales pentru efectele asupra sănătății inimii, întrucât are proprietăți precum: inhibă procesul de oxidare a colesterolului „rău”, prevenind ateroscleroza; scade vâscozitatea sângelui; diminuează acțiunea citokinelor proinflamatorii. O sinteză de mai multe studii a adus în atenție următorul fapt: administrarea suplimentelor alimentare cu coenzima Q10 este utilă în cazul pacienților hipertensivi întrucât scade nu doar tensiunea sistolică, ci și pe cea diastolică, fără a avea efecte secundare. Pentru asigurarea tonusului arterelor, se recomandă administrarea zilnică de 100-300 mg coezima Q10
  • Suplimente alimentare cu acizi grași Omega-3 (EPA și DHA)- Acizii grași Omega-3 sunt apreciați pentru că sprijină buna funcționare a creierului, pentru că ajută la diminuarea inflamațiilor și pentru sănătatea inimii (au impact pozitiv asupra colesterolului, dar și al trigliceridelor-grăsimile ce se formează din acizi grași- un nivel normal al acestora este asociat cu un risc cardiovascular redus, ceea ce implică și diminuarea pericolului de a dezvolta hipertensiune arterială). O analiză amplă, publicată sub forma unui studiu în „American Journal of Hypertension”, a evidențiat faptul că acizii grași Omega-3 contribuie la reducerea nivelului tensiunii arteriale la fel de eficient precum schimbările din stilul de viață (cum ar fi mai multă mișcare, adoptarea unei alimentații sănătoase, renunțarea la fumat etc.). Studiul a arătat, comparându-se  participanți ce au primit suplimente alimentare placebo și participanți care au primit suplimente cu Omega-3 că, în cazul participanților hipertensivi care au primit Omega-3, s-a înregistrat o scădere a valorilor tensiunii sistolice în medie cu aprox. 4,51 mmg Hg, iar a tensiunii diastolice cu 3,05 mm Hg. Astfel, ca metodă de a scădea tensiunea arterială rapid, poate fi indicată și administrarea de suplimente cu Omega-3 ( de exemplu, 1000-2000 mg/zi. Suplimentele cu Omega-3 ar putea duce la o scădere, în medie, a valorilor tensiunii arteriale, cu 1-1,5 mm Hg)
  • Suplimente cu L-arginină și citrulină- Atât L-arginina, cât și citrulina, sunt aminoacizi prezenți în corpul uman, ambii fiind responsabili de creșterea nivelului de oxid nitric din sânge. Oxidul nitric este un vasodilatator, produs de endoteliul (țesutul) vascular, contribuind și la scăderea nivelului tensiunii arteriale. Un studiu care a analizat utilizarea L-argininei și a L-citrulinei pe cale orală a ajuns la următoarea concluzie: combinația dintre cei doi aminoacizi ar putea reduce eficient nivelul tensiunii arteriale prin stimularea producerii de oxid nitric. S-a estimat că L-arginina și L-citrulina ar putea conduce la o scădere a presiunii diastolice de aprox. 2-3 mm Hg, iar pentru cea sistolică de aprox. 5-6 mm Hg. Asemenea efecte pot fi sesizate la administrarea zilnică a celor doi aminoacizi în cantități de 4-8 mg. Ține minte că excesul de L-arginină poate provoca diaree, L-citrulina fiind capabilă să ofere efecte la fel de bune și în doze de două ori mai mici decât cele menționate
  • Suplimente cu GABA (GABA- acid gamma-aminobutiric, produs la nivelul creierului; se recomandă administrarea zilnică de 50-100 mg)- Un studiu de laborator a confirmat rolul GABA, ca neurotransmițător, în diverse procese fiziologice, având efecte anti-hipertensive, analgezice, anti-anxietate, de reducere a amoniacului din sânge, de îmbunătățire a activității creierului. În ceea ce privește efectul său asupra tensiunii arteriale, s-a observat că poate să scadă nivelul acesteia întrucât inhibă neurotransmițătorul numit epinefrină, ceea ce ajută la menținerea tensiunii în limite normale
  • Suplimentele alimentare cu magneziu- O sinteză ce a avut la bază 34 de studii clinice a adus în atenție următoarea descoperire: aprox. 368 mg magneziu pe zi, administrate sub formă de suplimente alimentare, pe o perioadă de 3 luni, au condus la o diminuare a nivelului tensiunii arteriale cu 1-2 mm Hg. Sinteza de studii a arătat, în urma analizelor de sânge, că persoanele care au luat asemenea suplimente au avut un nivel mai ridicat al magneziului, sugerându-se că magneziul a antrenat și scăderea nivelului tensiunii arteriale. Coordonatorul sintezei de studii a ținut să precizeze că, întrucât suplimentele alimentare cu magneziu interferează cu numeroase medicamente, persoanele ce iau tratamente pentru diabet, pentru maladii renale, pentru boli de inimă etc. trebuie să consulte neapărat un medic înainte să se apuce să ia astfel de suplimente
  • Suplimentele cu L-teanină- L-teanina este un aminoacid ce se regăsește în mod natural în frunzele de ceai (în special în ceaiul verde), dar poate fi administrat și în suplimente alimentare pentru perioadele marcate de expunere la stres (în general se recomandă câte 100-200 mg/zi), ajutând la susținerea sistemului nervos. Administrarea de L-teanină este inclusă printre metodele de a scădea tensiunea arterială rapid după ce prin mai multe studii s-a putut constata că aminoacidul este util în situațiile în care tensiunea crește în urma expunerii la stres. Spre exemplu, un studiu a arătat că persoanele ce se confruntă cu creșteri ale nivelului tensiunii arteriale după ce execută sarcini care le provoacă stres la nivel mental vor înregistra scăderi ale tensiunii dacă primesc suplimente alimentare cu L-teanină 

femeie-tânără-vesela-pregatindu-se-sa-ia-o-pastila-cu-un-pahar-cu-apa

Sursă poză: istockphoto.com

Alături de suplimentele alimentare menționate, diverse studii au sugerat că și administrarea de suplimente cu vitamina C poate fi considerată o metodă de a scădea tensiunea arterială rapid, pe termen scurt. De pildă, conform unui studiu publicat în „American Journal of Clinical Nutrition”, ce a pornit de la 29 de cercetări, s-a formulat următoarea concluzie: la persoanele care primeau, în medie, un aport zilnic de 500 mg de vitamina C s-a constatat, spre deosebire de cele incluse în grupul placebo, o scădere a valorii tensiunii arteriale, pe termen scurt, cu până la 3,84 mm Hg. În cazul persoanelor hipertensive, scăderea era mai mare, până la 5 mm Hg. Coordonatorul studiului a ținut să precizeze că niciunul dintre studiile pe care le-a coordonat nu a demonstrat că vitamina C previne sau reduce riscul de boli cardiovasculare, scopul acestora fiind să sublinieze potențialul rol al vitaminei în scăderea tensiunii arteriale. Spre exemplu, s-a precizat că aceasta poate influența nivelul tensiunii arteriale din următorul motiv: vitamina C în cantități mari (de peste 500 mg/zi) are și o acțiune diuretică, îndepărtând excesul de sodiu și de apă din rinichi, ajungându-se la o relaxare a vaselor de sânge, iar ulterior acest proces ar putea contribui la scăderea tensiunii arteriale.

Nu în ultimul rând, în privința metodelor de a scădea tensiunea arterială rapid, a fost adusă în discuție inclusiv utilizarea suplimentelor alimentare care conțin calciu și vitamina D. Medicii cardiologi atrag atenția asupra următorului aspect: până în momentul de față nu există studii științifice menite să demonstreze că acești nutrienți ajută la scăderea nivelului tensiunii arteriale. În schimb, un studiu ce a implicat peste 36.000 de femei, care au primit zilnic câte 1000 mg calciu elemental și câte 400 UI de vitamina D3, a dovedit că administrarea acestor suplimente alimentare nu reduce nici nivelul tensiunii arteriale, dar nici riscul de apariție a hipertensiunii. 

Ce metode naturiste scad tensiunea arterială rapid

Dacă faci și tu parte dintre acele persoane care preferă să recurgă la remedii naturale pentru ameliorarea unor probleme de sănătate, înseamnă că îți va prinde bine să știi că există diverse metode naturiste care scad tensiunea arterială rapid. Acestea pot veni în completarea modificărilor pe care le-ai realizat pentru a avea un stil de viață mai sănătos, dar pot fi folosite și alături de suplimentele alimentare prezentate anterior. 

Înainte de a te recurge la orice fel de tratamente naturiste pentru scăderea tensiunii arteriale, consultă-te neapărat cu un medic, în condițiile în care acestea pot interacționa cu tratamentele pe care le iei deja sau pot fi dăunătoare altor afecțiuni cu care te confrunți. În același timp, dacă vei sesiza că valorile tensiunii tale continuă să fluctueze semnificativ în ciuda schimbărilor din stilul de viață și a unor tratamente naturiste urmate, adresează-te medicului pentru investigații. 

Consumul de ceaiuri- metodă de a scădea tensiunea arterială rapid

Ceaiurile pentru hipertensiune se numără printre cele mai utilizate metode naturiste destinate reglării nivelul tensiunii arteriale. Spre exemplu, ceaiul de tei, de păducel și de sunătoare dilată vasele sanguine, reglează funcționarea inimii și astfel ajută și la scăderea nivelului tensiunii arteriale. Dintre aceste ceaiuri, este necesară o atenție sporită în privința consumului celui de sunătoare, care interacționează cu numeroase medicamente, ca de exemplu: 

  • Anticoncepționalele
  • Digoxinul (folosit pentru tratarea diferitelor afecțiuni cardiace)
  • Ciclosporinele (medicamente imunosupresante folosite în tratarea unor afecțiuni precum psoriazisul, artrita reumatoidă, boala Crohn sau în caz de transplant- pentru a se preveni respingerea acestuia)
  • Warfarina (utilizată pentru prevenirea și tratamentul embolismului pulmonar, al trombozelor venoase etc.)
  • Medicamente destinate tratării cancerului
  • Medicamente pentru tratarea hipertensiunii
  • Medicamente antidepresive- Administrarea ceaiului de sunătoare alături de medicamente antidepresive poate conduce la o creștere excesivă a nivelului serotoninei (hormon ce influențează dispoziția), ajungându-se la sindromul serotoninergic (simptomele ce însoțesc acest sindrom pot fi: dureri de cap; stări de neliniște, de agitație; dilatarea pupilelor; intensificarea ritmului cardiac; greață; diaree; frisoane; deteriorarea coordonării musculare etc.)

Ceaiul de păducel

Păducelul este o plantă ce conține numeroși compuși binefăcători pentru sănătatea inimii, precum flavonoizii (dintre aceștia se remarcă proantocianidina, vestită pentru efectele pozitive asupra sistemului cardiovascular). Aceștia ajută la dilatarea vaselor de sânge, stimulează circulația sângelui, protejează vasele de sânge în fața degradării. 

cana-alba-cu-ceai-pe-o-farfurioara-alaturi-de-care-se-afla-fructe-si-frunze-de-paducel

Sursă poză: istockphoto.com

Deși nu se știu exact mecanismele prin care păducelul acționează asupra inimii, oamenii de știință susțin că are capacitatea de a îmbunătăți fluxul sanguin prin artere, cel mai probabil datorită faptului că flavonoizii din el contribuie la dilatarea acestora. În același timp, s-a putut sesiza că planta crește ușor forța contracțiilor inimii și scade nivelul tensiunii arteriale, ceea ce va oferi o mai bună rezistență la efort fizic. 

Raportându-te la asemenea efecte, ai putea să iei în calcul și administrarea ceaiului de păducel ca metodă de a scădea tensiunea arterială rapid, dar nu uita și de precauții precum:

  • Ceaiul nu se va utiliza în sarcină sau în perioada de alăptare
  • Efectele secundare de pe urma consumului de ceai de păducel sunt rare, iar cel mai comun efect secundar este apariția amețelilor 
  • Poate să intensifice efectele unor medicamente (ca de exemplu efectele celor destinate scăderii tensiunii arteriale, Digoxinului etc.)
  • Poate să diminueze efectele unor medicamente folosite pentru contractarea vaselor de sânge

Ceaiul de tei

Acest ceai este apreciat mai ales pentru proprietățile sale calmante, dar studii de laborator au arătat că ar putea fi utilizat și pentru scăderea tensiunii arteriale. Astfel, în ceaiul de tei sunt compuși antioxidanți precum tilirosid, rutozidă, dar și acid clorogenic, despre care s-a observat că pot contribui la scăderea tensiunii arteriale. Dintre acești compuși s-a evidențiat în special tilirosidul, care poate reduce fluxul de ioni de calciu spre celule, blocându-se contracția acestora. În urma acestui proces, vasele de sânge se vor dilata și se vor relaxa, iar tensiunea arterială va începe să scadă.

Înainte de a te baza pe consumul de ceai de teai drept o metodă de a scădea tensiunea arterială rapid, nu ar trebui să omiți faptul că și acest ceai interacționează cu diferite medicamente. De pildă, nu ar trebui să fie consumat dacă se urmează un tratament cu medicamente ce conțin litiu (întrucât va influența modul în care litiul va fi excretat) sau cu medicamente diuretice (ceaiul de tei are și efecte diuretice, în combinație cu medicamente diuretice mărind riscul de deshidratare). 

Alte ceaiuri al căror consum reprezintă o metodă de a scădea tensiunea arterială rapid sunt:

  • Ceaiul de pedicuță- Pedicuța este similară mușchiului de pădure, dar are vrejuri de 1-2 m, iar în tradiția populară este cunoscută și sub denumirea de brânca-ursului, brădișor, cornățel, crucea-pământului, talpa-ursului etc. Maria Treben, în lucrarea „Sănătate din farmacia Domnului”, precizează că această plantă se utilizează pentru o gamă foarte variată de afecțiuni, de la artrită, hemoroizi, constipație, până la afecțiuni renale (precum colică renală, nisip la rinichi) și hipertensiune arterială. În ceea ce privește beneficiile asupra hipertensiunii, Maria Treben, dar și alți specialiști în medicină naturistă, consideră că pedicuța acționează asupra hiperfuncției renale, responsabilă adesea de creșterea valorilor tensiunii arteriale. Sub formă de aplicare a unei perne cu pedicuță uscată (o pernă se va umple cu pedicuță uscată) în zona rinichilor sau sub formă de ceai (1 linguriță de pedicuță se opărește la 1/4 l apă clocotită), pedicuța este un remediu natural folositor în caz de valori mari ale tensiunii arteriale
  • Ceaiul de traista-ciobanului- Virtuțile acestei plante sunt amintite tot de Maria Treben în cartea Sănătate din farmacia Domnului”. În afară de faptul că este utilă pentru o gamă variată de hemoragii (de la cele renale la cele care țin de menstrele abundente), traista-ciobanului se folosește din cele mai vechi timpuri atât în caz de hipotensiune, cât și de hipertensiune arterială, susținându-se că are efecte pozitive asupra circulației sanguine. Ceaiul se obține opărind planta și, în general, sunt recomandate 2 căni pe zi, până când tensiunea arterială începe să aibă valori normale. Până acum nu s-au realizat studii clinice menite să explice mecanismul prin care traista-ciobanului acționează asupra tensiunii arteriale 
  • Ceaiul de hibiscus- Acest ceai se obține din părțile uscate ale plantei hibiscus, iar studiile au confirmat că are acțiuni benefice asupra tensiunii arteriale. De exemplu, printr-un studiu publicat în anul 2010 în „the Journal of Clinical Nutrition”, s-a adus în atenție următorul aspect: consumul de ceai de hibiscus favorizează scăderea tensiunii arteriale atât la persoanele care sunt predispuse la hipertensiune, cât și la cele care se confruntă cu creșteri ușoare ale valorilor tensiunii. Totodată, datele furnizate de o sinteză de studii publicată în anul 2015 au arătat că un consum regulat de ceai de hibiscus contribuie la reducerea tensiunii sistolice și a celei diastolice. Dacă vrei să iei în calcul și consumul de ceai de hibiscus ca metodă de a scădea tensiunea arterială rapid, va trebui să nu uiți și de următoare precauții: acest ceai nu este recomandat în sarcină sau în perioada alăptării și, în situația în care urmezi un tratament pentru diabet sau pentru hipertensiune arterială, este cazul să îți monitorizezi nivelul glicemiei și pe cel al tensiunii arteriale (pentru că favorizează scăderea glicemiei și a valorilor tensiunii)

floare-de-hibiscus-si-cana-cu-ceai-de-hibiscus

Sursă poză: istockphoto.com

Alte metode de a scădea tensiunea arterială rapid

În afară de consumul de ceaiuri, există și alte soluții naturale care te pot ajuta să-ți menții tensiunea arterială în limite normale. Iată câteva exemple:

Consumă regulat de usturoi

Motivul pentru care consumul de usturoi este considerat una dintre metodele de a scădea tensiunea arterială rapid este acesta: principalul compus activ din el, alicina, previne producția de angiotensină 2, un factor responsabil pentru creșterea tensiunii arteriale prin faptul că favorizează contractarea vaselor de sânge. Pentru că nu se mai produce angiotensină 2, valorile tensiunii arteriale nu vor mai crește. De asemenea, studiile au sugerat că alicina ar putea crește producția de oxid nitric, important și el pentru menținerea tensiunii arteriale în limite normale.   

Usturoiul este apreciat în medicina naturistă pentru că nu permite colesterolului să se depună pe artere, împiedică formarea cheagurilor de sânge și astfel se va reduce din riscul de producere a accidentului vascular sau a infarctului miorcardic. 

În cazul în care vrei să eviți să consumi usturoi proaspăt, dar îți dorești să te bucuri de efectele sale asupra tensiunii arteriale, poți să optezi și pentru suplimente alimentare pe bază de usturoi. O sinteză de câteva studii clinice a adus în prim-plan următorul lucru: consumul de 188-2400 mg pulbere de usturoi sau extract de usturoi timp de 8-12 săptămâni reduce tensiunea sistolică și pe cea diastolică fără efecte adverse. 

Include ghimbirul în dietă

Ghimbirul este apreciat nu doar pentru efectele pe care le are pentru sănătatea digestivă, ci și ca remediu natural util pentru diverse aspecte ce țin de sănătatea inimii (incluzând aici problemele de circulație sanguină, nivelul de colesterol și cel al tensiunii arteriale). 

Pe de o parte, ghimbirul contribuie la scăderea nivelului tensiunii arteriale întrucât previne formarea cheagurilor de sânge. Acestea vor împiedica sângele să circule corespunzător prin vasele sanguine, ceea ce va conduce la creșterea nivelului tensiunii arteriale. 

Pe de altă parte, studii realizate prin implicarea oamenilor, dar și a animalelor, au demonstrat că un consum regulat de ghimbir poate fi considerat o metodă de a scădea tensiunea arterială rapid întrucât nu numai că va asigura blocarea fluxului de ioni de calciu spre celulele vaselor de sânge, blocându-se astfel contracția acestora, dar va acționa și ca un inhibitor natural al enzimei de conversie a angiotensinei (angiotensina este un hormon peptid ce asigură constricția vaselor sanguine și care duce la creșterea nivelului tensiunii arteriale). 

Înainte să îți crești aportul de ghimbir din dietă sau să iei suplimente alimentare ce îl includ este indicat să consulți un medic, în condițiile în care ghimbirul interacționează cu numeroase medicamente, precum:

  • medicamente anticoagulante
  • medicamente pentru diabet
  • medicamente destinate tratării hipertensiunii arteriale

Nu ocoli turmericul

Una dintre cele mai valoroase proprietăți ale turmericului (curcuma) este aceea de a contribui la scăderea inflamației din corp, inflamația fiind și ea una dintre cauzele responsabile pentru nivelurile ridicate de colesterol și pentru hipertensiunea arterială. Când se va reduce inflamația, funcția cardiovasculară și fluxul sanguin se vor îmbunătăți, vasele de sânge se vor relaxa și va începe să scadă și tensiunea arterială. 

O sinteză de 11 studii a adus în atenție următorul fapt: consumul regulat și îndelungat de turmeric poate să îmbunătățească nivelul tensiunii arteriale sistolice. 

Ținând cont de aceste efecte oferite de turmeric, poți să îl incluzi printre metodele non-medicamentoase de a scădea tensiunea rapid. Spre exemplu, acest condiment poate fi strecurat în supe, preparate cu orez, într-un smoothie, în lapte, în sosuri etc.

În cazul în care vrei să introduci și turmericul în dietă, consultă și un medic, mai ales dacă ai pietre la vezica biliară, dacă ai tulburări de coagulare sau dacă iei medicamente destinate tratării diabetului. 

Bea apă de cocos

Apa de cocos conține 94% apă și foarte puțină grăsime, dar se remarcă prin prezența unor nutrienți responsabili și cu sănătatea inimii: potasiul și magneziul. 

nuca-de-cocos-frunza-de-palmier-si-pahar-cu-pai-in-care-afla-apa-de-cocos

Sursă poză: istockphoto.com

Studiile au demonstrat că apa de cocos este utilă pentru menținerea valorilor normale ale tensiunii arteriale. Spre exemplu, un studiu din anul 2005 a arătat că apa de cocos ajută la scăderea tensiunii în cazul hipertensivilor, iar alte studii au evidențiat principalul motiv pentru care este folositoare în scăderea valorilor tensiunii arteriale: prezența cantității ridicate de potasiu (s-a estimat că în 230 ml de apă de cocos se regăsesc aprox. 500 mg  potasiu).

Grație compușilor săi apa de cocos este și ea o metodă naturală de a scădea tensiunea arterială rapid, dar trebuie să ai întotdeauna în vedere și precauții precum:

  • Nu se va consuma apă de cocos dacă în organism există niveluri ridicate de potasiu (pentru că în apa de cocos se regăsește o cantitate importantă de potasiu)
  • Vei consulta un medic dacă dorești să consumi apă de cocos și ai probleme renale (în mod normal, potasiul este excretat și se elimină prin urină, dar acest proces va fi îngreunat în caz de afecțiuni renale)
  • Nu se va folosi apă de cocos în caz de fibroză chistică (fibroza chistică poate diminua nivelul de sodiu din organism. Apa de cocos conține mult potasiu, dar nu suficient sodiu)

În afară de adoptarea de schimbări imediate în stilul de viață, în dietă și de recurgerea la diverse metode naturiste de a scădea tensiunea arterială rapid, monitorizarea permanentă a valorilor acesteia este esențială pentru a evita ca valorile crescute să persiste și pentru a nu se ajunge la complicații care de care mai serioase (precum arteroscleroză, riscul de infarct miorcardic, de accident vascular etc.). Înainte de a demara procesul de monitorizare a tensiunii arteriale acasă, consultă-te cu un medic, astfel încât acesta să-ți ofere indicații precise legate, de exemplu, de frecvența monitorizării (dacă trebuie să se realizeze zilnic sau la un alt interval), dacă este nevoie sau nu să faci anumite modificări în privința tratamentelor pe care le iei deja etc.

Surse:

  • aarp.org, academic.oup.com, ahajournals.org, clevelandheartlab.com, doc.ro, healthline.com, health.clevelandclinic.org, hopkinsmedicine.org, ift.onlinelibrary.wiley.com, khealth.com, kup.at, mayoclinic.org, medicina-interventionala.ro, medlife.ro, medicalnewstoday.com, nature.com, naturalmedicinejournal.com, ncbi.nlm.nih.gov, nhlbi.nih.gov, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, reginamaria.ro, sam-distribution.ro, sanatatedefier.ro, sciencedirect.com, sfatulmedicului.ro, tandfonline.com, verywellhealth.com, webmd.com
  • Treben, Maria, Sănătate din farmacia Domnului, traducere după Maria Treben: „Gesundheit aus der Apotheke Gottes”, Verlag Wilhelm Ennsthaler, A-4402 Steyr, ediția a 46-a

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com, pexels.com

Articolul urmator
Vergeturi roșii: cauze și metode de tratament
Vergeturi roșii: cauze și metode de tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Studiu: epidurala poate scădea semnificativ riscul complicațiilor la naștere
    Studiu: epidurala poate scădea semnificativ riscul complicațiilor la naștere

    Anestezia epidurală este o soluție modernă menită să ajute femeile însărcinate pe cale de a aduce pe lume un copil să nu resimtă durerile la adevărata lor intensitate....

    Expunerea repetată la „substanțe chimice pentru totdeauna” poate scădea cu 40% șansele de fertilitate. Ce spun experții
    Expunerea repetată la „substanțe chimice pentru totdeauna” poate scădea cu 40% șansele de fertilitate. Ce spun experții

    Ce sunt chimicalele permanente care se regăsesc peste tot în jur și cum impactează acestea fertilitatea femeilor? Un studiu din Singapore arată că substanțele chimice care se...

    Simți că ți se ridică tensiunea când ești în apropierea mamei tale? Uite de ce
    Simți că ți se ridică tensiunea când ești în apropierea mamei tale? Uite de ce

    Ești mereu supărat/ă în preajma mamei tale? Ai o mie de reproșuri să îi aduci și cu greu îți stăpânești nervii în preajma ei? E semn că... te...

    Trucul simplu prin care poți găsi rapid copilul în mulțime
    Trucul simplu prin care poți găsi rapid copilul în mulțime

    Pierderea copilului în mulțime este unul dintre cele mai mari coșmaruri pe care le poate avea un părinte. Din păcate, nu e nevoie de mai mult de o secundă de neatenție, pentru ca...

    Această dădacă lucrează cu copiii de 18 ani și ne împărtășește cele mai eficiente 3 metode de a calma tantrumurile
    Această dădacă lucrează cu copiii de 18 ani și ne împărtășește cele mai eficiente 3 metode de a calma tantrumurile

    O dădacă din Marea Britanie cu o experiență de 18 ani în lucrul cu copiii, le dezvăluie părinților cele mai eficiente trei metode de a calma tantrumurile celor mici.

    5 metode contraceptive utilizate în Antichitate. Unele dintre ele sunt folosite și acum!
    5 metode contraceptive utilizate în Antichitate. Unele dintre ele sunt folosite și acum!

    Pe de o parte, în Antichitate oamenii erau dornici să aibă cât mai mulți copii. Pe de altă parte, pe măsură ce numărul acestora creștea, femeile au început să fie...

    Vrei un copil fericit? 10 metode susținute de știință de care trebuie să ții cont
    Vrei un copil fericit? 10 metode susținute de știință de care trebuie să ții cont

    Ne străduim să le oferim copiilor noștri tot ce credem noi că au nevoie pentru a fi fericiți. Pierdem din vedere faptul că micuții noștri nu au nevoie de lucruri materiale pentru a...

    Educația financiară pentru adolescenți - 5 metode prin care să-i înveți despre importanța banilor
    Educația financiară pentru adolescenți - 5 metode prin care să-i înveți despre importanța banilor

    Educația financiară este crucială pentru a duce o viață echilibrată și lipsită de griji, cel puțin în ceea ce privește finanțele. Cu cât învățăm mai repede...

    © 2025 Qbebe