4 băuturi care scad tensiunea. Care funcționează cel mai eficient

4 băuturi care scad tensiunea. Care funcționează cel mai eficient

Mirela Floricescu - Redactor

Băuturile care scad tensiunea sunt consumate frecvent de către toată lumea, fără a ști măcar că acestea sunt benefice pentru organism. La unele dintre ele nici nu te-ai aștepta să aibă un impact pozitiv asupra sănătății. Alcoolul este cea mai neașteptată băutură care scade tensiunea, la fel cum poate nu te-ai aștepta la limonadă sau cafea. Toate acestea, consumate cu măsură pot face adevărate minuni asupra celor care suferă de hipertensiune.

Ce băutură scade tensiunea arterială?

Există multe variante de băuturi pe care le poți consuma dacă ai probleme cu tensiunea. Nu uita însă, că moderația este foarte importantă. Alcoolul este indicat în lupta cu tensiunea arterială, dar nu mai mult de un pahar pe zi. Din categoria băuturi alcoolice face parte și țuica, care și ea este un remediu pentru tensiuena arterială, dar numai în doze normale. Tot ceea ce trece peste aceste doze are efecte dăunătoare. Pentru cei care nu suportă alcoolul cele mai indicate băuturi pentru scăderea tensiunii arteriale sunt: apa și limonada.

Alcoolul scade tensiunea arterială

Consumat în exces, alcoolul are efecte negative asupra corpului, de la deshidratare, sevraj, până la boli hepatice cronice. Dar consumat cu moderație, alcoolul este benefic pentru prevenirea anumitor afecțiuni. Un pahar de alcool pe zi reduce tensiunea arterială și scade nivelul de trigliceride, scăzând astfel riscul de insuficiență cardiacă. De asemenea, un pahar de alcool înainte de masă îmbunătețește digestia.

pahar-transparent-cu-whiskey-care-are-si-gheata-este-pus-pe-o-masa-si-are-lumini-in-spetele-lui

Consumul moderat de alcool poate reduce riscul de cancer. Potrivit unui studiu, alcoolul are puterea de a opri înmulțirea celulelor canceroase. Totodată, un alt studiu arată că  doze mici de alcool pot reduce riscul de a suferi de demență.

O altă băutură alcoolică cu numeroase beneficii este berea, care ajută la creșterea hormonului fericirii, numit și dopamină. De asemenea, doze mici de bere te pot ajuta să dormi mai bine.

Ce înseamnă un consum moderat de alcool?

Un studiu realizat de Uniunea Europeană arată că doza indicată de alcool pe zi este de două pahare pentru bărbați și unul pentru femei. Tot ceea ce trece peste această doză este considerat exces de alcool și are efecte dăunătoare.

De asemenea, cei care nu ar trebui să consume deloc alcool sunt: femeile însărcinate, persoanele sub 18 ani și persoanele care iau anumite medicamente care nu sunt asociate cu alcoolul.

Țuica scade tensiunea arterială

Băutura alcoolică la care nu te așteptai să fie recomandată pentru sănătate este țuica. Celebra băutură românească, originară din zona Ardealului, este obținută prin fermentarea prunelor. Cosumată în doze mici ea este recomandată pentru scăderea colesterolului rău din organism și a nivelului de trigliceride.

sticla-cu-tuica-este-langa-un-pahar-mic-cu-tuica-iar-langa-ele-sunt-prune-si-toate-se-afla-pe-iarba-verde

Țuica conține multe vitamine precum A, B sau C. Într-un studiu al cercetătorilor americani, se prezintă faptul că țuica are efect antianemic. Surpinzător sau nu, țuica are cantități mari de fier, indicat pentru cei care suferă de anemie. Tot țuica este băutura alcoolică care, fiartă fiind, meține sănătoase funcțiile ficatului.

Apa scade tensiunea arterială

Ar trebui să o consumăm zilnic, într-o cantitate potrivită în funcție de greutate și vârstă, dar de multe ori uităm. Atât de banală și de folosită, apa este una dintre esențele vieții. Pe lângă faptul că ne hidratează, apa are numeroase efecte pozitive asupra sănătății noastre. Corpul uman este alcătuit din 75% apă, deci lipsa ei duce la dezechilibre majore în sistemele noastre interne.

pahar-transparent-in-care-este-turnata-apa-se-afla-pe-o-masa

Apa este una dintre băuturile care scade tensiunea arterială datorită mineralelor, cum ar fi magnesiu și calciu. Un studiu al unor cercetători americani, arată că apa poate duce la scăderea nivelului de sare din organism, responsabilă de înfundarea arterelor inimii.

Pe lângă protejarea inimii, consumul de apă este esențial pentru un creier sănătos. Deshidratarea afectează grav funcțiile cognitive. Apa reglează nivelul electroliților din sânge și sprijină funcționarea normală a celulelor nervoase. Pentru a funcționa corespunzîtor, creierul are nevoie de aporturi de minerale, pe care apa i le furnizează, dacă este consumată în cantități normale.

Un alt motiv pentru care trebuie să consumi zilnic necesarul de apă sunt rinichii. Deshidratarea pe termen lung duce la apariția pietrelor la rinichi. Aceste pietre apar atunci când rinichii nu primesc suficientă apa, prin care pot dilua sărurile din urină. Apoi acestea se solidifică și ajung să se transforme în mici calculi renali.

Apa previne constipația și ajută la funcționarea corespunzătoare a tractului digestiv. După fiecare masă este recomandat să consumați un pahar de apă. Lipsa repetată a apei din dieta zilnică, duce la constipație cronică, deoarece resturile alimentare nu pot fi eliminate ușor prin colon.

Lămâia (limonada) scade tensiunea arterială

Dacă nu ești mare consumator de apă simplă, poți să-ți hidratezi organismul cu o altă băutură care are efect pozitiv și asupra tensiunii arteriale. Limonada este o adevărată sursă de sănătate. Conține doar ingrediente care sunt un medicament natural pentru noi. Pe lângă apă, lămâia este recunoscută pentru conținutul său de vitamina C, protectoarea sistemului imunitar. De aceea este consumată, mai ales, în sezonul răcelilor și al gripelor. Alte vitamine ce se regăsec în lămâie sunt A, B, D și P, dar și minerale cum ar fi: calciu, fosfor, potasiu și magneziu.

masa-de-lemn-pe-care-se-afla-un-pahar-cu-limonada-si-langa-ea-sunt-cateva-lamai

Tensiunea arterială este direct influențată de vitamina C prezentă în cantități mari în lămâie, care ajută la întărirea pereților vaselor de sânge și la prevenirea apariției cheagurilor pe artere, responsabile de apariția bolilor cardiovasculare. Lămâia are puterea de a dizolva grăsimile așezate pe artere și subțiază sângele pentru a îmbunătăți circulația acestuia.

Limonada este o băutură excelentă pentru orice sezon. O limonadă delicioasă este îndulcită mereu cu miere, un alt dar al naturii de ale cărei beneficii ar trebui să ne bucurăm. Mierea și lămâia formează împreună un antioxidant natural care ajută la eliminarea radicalilor liberi din corp. Să nu uităm ca ambele au vitamine și minerale benefice pentru funcționarea corectă a tuturor proceselor din organism și au un rol important în creșterea sistemului imunitar.

Îmbină plăcutul cu utilul și savurează o limonadă proaspătă. Pe lângă bucurarea papilelor gustative cu o băutură delicioasă, ai grijă și de sănătate.

Alte băuturi care scad tensiunea arterială

Ceaiul

pe-o-masa-se-afla-o-cana-cu-ceai-fierbinte-din-care-iese-abur-iar-langa-un-recipent-transparent-cu-miere-si-inca-unul-mic-alb-tot-cu-miere

Fie că preferi menta sau ceaiul verde, fructele de pădure sau ceaiul de tei, orice aromă duce la prepararea unei băuturi cu proprietăți excelente pentru inimă. Ceaiul este plin de antioxidanți și minerale, iar consumat regulat, ajută la scăderea tensiunii arteriale, prin subțierea sângelui care trece prin artere. Este recomandat mai ales persoanelor care nu pot consuma necesarul zilnic de apă.

Laptele

Nu doar laptele de vacă intră în categoria de băutură care scade tensiunea arterială, ci toate tipurile de lapte. Pentru cei care au intoleranță la lactoză, există diversitate în magazine, de la ovăz, migdale și lapte de cocos până la orez. Bogat în calciu, laptele este o băutură care menține vasele de sânge subțiate și ajută la întărirea oaselor. De asemenea, în lapte găsim magneziu care ține arterele relaxate și ajută la creșeterea nivelului de energie din corp. Pe lângă magneziu și calciu, potasiul este cel care are rol în susținerea sistemului nervos și al inimii.

Sucurile

cinci-pahare-cu-sucuri-de-fructe-au-langa-ele-mai-multe-fructe-proaspete

În această categorie intră doar sucurile naturale și așa numitele „smoothies”. Avantajul acestor sucuri este că-ți poți alege ce fructe îți plac. De la banane, mere, căpșuni sau portocale, până la rodii sau alte fructe exotice. O băutură pregătită în casă prin amestecul de diferite fructe este o adevărată cupă de sănătate. Vitaminele din fructe sunt un adevărat suport pentru o inimă sănătoasă.

Cafeaua

Consumată de peste 1.000 de ani, cafeaua a lansat de-a lungul timpului numeroase speculații despre efectele ei asupra corpului, păreri majoritatea negative, deși boabele de cafea sunt un antioxidant natural. Consumată cu moderație, adică o ceașcă pe zi, sau la câteva zile, cafeaua se poate dovedi sănătoasă pentru oricine. Cafeaua conține polifenoli care au rolul de a preveni îmbătrânirea celulelor. De asemenea, compușii din cafea pot ajuta la relaxarea vaselor de sânge.

Consumate cu moderație, oricare dintre aceste băuturi pot avea efecte benefice asupra sănătății întregului organism. Mai mult sau mai puțin cunoscute pentru proprietățile lor, toate asistă la funcționarea corespunzătoare a diferitelor organe și ajută fie la scăderea tensiunii arteriale, la tractul digestiv și chiar la prevenirea cancerului.

Surse: healthline.com, easymedicaldiagnosis.com

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
8 medicamente care scad pulsul. Mare grijă când le iei
8 medicamente care scad pulsul. Mare grijă când le iei

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    I-am mulțumit soacrei mele pentru modul în care și-a crescut fiul, înainte să moară. E cel mai bun lucru pe care l-am făcut
    I-am mulțumit soacrei mele pentru modul în care și-a crescut fiul, înainte să moară. E cel mai bun lucru pe care l-am făcut

    O femeie ne împărtășește experiența pe care a trăit-o în relație cu soacra ei, care a decedat de curând. Citește articolul pentru toată povestea.

    Zodiile care se tem cel mai mult de schimbare
    Zodiile care se tem cel mai mult de schimbare

    Dacă pentru anumite persoane schimbarea este acceptată cu ușurință și chiar așteptată, pentru altele înseamnă îngrijorare, teama că vor pierde controlul asupra...

    Sănătatea mentală și portocala mecanică: cum ne îngrijim de ceva ce nu mai funcționează
    Sănătatea mentală și portocala mecanică: cum ne îngrijim de ceva ce nu mai funcționează

    Ai văzut filmul „Portocala mecanică”? Titlul său prezintă o metaforă cel puțin interesantă, care poate fi privită din mai multe perspective (diferite de cea din film)....

    13 metode de a scădea tensiunea arterială rapid
    13 metode de a scădea tensiunea arterială rapid

    Printre indicatorii stării tale de sănătate se regăsește și tensiunea arterială, iar stilul de viață joacă un rol esențial în menținerea ei în limite normale. Dacă...

    Zodiile care își ascund cel mai bine emoțiile
    Zodiile care își ascund cel mai bine emoțiile

    Dacă unele persoane preferă să-și dezvăluie emoțiile în preajma celorlalți, altele se simt mai confortabil când nu realizează un asemenea demers. De altfel, acestea din...

    Care este cel mai înfricoșător lucru despre tine în funcție de când te-ai născut
    Care este cel mai înfricoșător lucru despre tine în funcție de când te-ai născut

    Fie că este vorba despre anumite obiceiuri pe care le ai, fie că este vorba despre comportamente sau despre gânduri pe care pur și simplu nu ți le poți scoate din minte,...

    Cel mai important sfat despre iubire pe care vreau să-l știe fiica mea
    Cel mai important sfat despre iubire pe care vreau să-l știe fiica mea

    Fiecare dintre noi definim iubirea diferit. Fie că vrem sau nu, le transmitem și copiilor noștri aceleași idei despre iubire pe care le avem și noi. Uite ce a învățat-o această...

    Cel mai banal lucru care poate face o diferență enormă în relația ta cu copilul
    Cel mai banal lucru care poate face o diferență enormă în relația ta cu copilul

    Și părinții mai greșesc, nu numai copiii! Dar orice greșeală recunoscută este pe jumătate iertată, nu-i așa? Specialiștii ne sfătuiesc să reparăm greșelile pe care le comitem...

    © 2024 Qbebe