Lăsăm copilul să ne vadă furioși?

Lăsăm copilul să ne vadă furioși?

Mariana Voinea

Furia face parte din natura umană, iar părinții cunosc foarte bine acest sentiment. Ce facem când ne supărăm în preajma copiilor? Îi lăsăm să ne vadă furioși sau ne ascundem?

Mai presus de a fi părinți, suntem oameni și oamenii se bucură, se enervează, trec prin tot felul de stări pe parcursul unei zile. Lăsăm sau nu copiii să ne vadă furioși? Să ne vadă enervați, gata să trântim, să  răbufnim, să țipăm?

Cât de bine este ca micuții noștri să vadă cum afișăm furia, cum suntem fericiți, triști, entuziaști, dar și nervoși?

Am crescut cu ideea că nu ar trebui să ne lăsăm copiii să ne vadă chiar în orice ipostază. Ar trebui să ne ascundem când suntem triști, când plângem și să ne îndepărtăm puțin de ei atunci când bătăile inimii cresc, tensiunea arterială crește și nu ne simțim chiar în largul nostru.

Furia de obicei atrage violență verbală sau chiar fizică asupra celor care se află în jurul persoanelor nervoase. Iar dacă vorbim despre un părinte nervos, furios, atunci cu siguranță copilul care va veni să-i ceară ceva va fi ținta directă a supărărilor sale.

Cum faci față furiei în preajma copilului?

Nu este cazul să acționăm în acest mod, dar nici să ne suprimăm furia. Mânia rămâne acolo chiar dacă o ascundem sau nu, și apare apoi sub formă de dureri de cap, criză de astm, mâncărimi sau insomnie. Iată șapte sugestii date specialiști pentru a face față acestei emoții perfect normale, furia.

1. Recunoaște că ești furios!

Părinții trebuie în primul rând să recunoască atunci când sunt furioși, pentru că mânia face parte din sentimentele umane. Este în regulă să fii supărat pe copilul tău și uneori copilul tău poate fi supărat pe tine.

2. Nu-i răni pe ceilalți doar pentru că ești tu furios!

Furia și mânia sunt emoții normale, dar agresivitatea nu. Agresivitatea este o acțiune care nu ar trebui pusă în practică sub nicio formă, fizică, verbală sau emoțională.

3. Vorbește despre furie, despre ceea ce te enervează

Părinții trebuie să recunoască uneori cât de supărați sunt și care este cauza care a atras supărările lor. Poți spune, spre exemplu, direct copilului: „sunt supărat pentru că ai mâzgălit peretele cu creioanele tale și eu trebuie să curăț acum”.

mama furioasa pe copilul ei cu foaie in mana

4. Copilul nu trebuie să fie ținta directă a furiei tale!

În loc să ataci copilul prin diferite enunțuri precum „tu niciodată nu reușești…” sau „ești un/ o…” ori „mereu faci așa…” ai putea folosi expresii precum „mă simt supărat atunci când…” pentru a nu răni sentimentele micuțului.

Această mamă a găsit fraza perfectă pentru a liniști un copil furios

5. Evită situațiile care produc furie

De regulă atunci când copilul refuză să facă ceva ce părintele îi cere sau care este necesar, intervine furia. În cazul în care copilul răspunde cu „nu” la îndemnul părintelui de a merge la culcare, cea mai bună abordare este ca adultul să iasă la o plimbare pentru a se răcori, să bea o ceașcă de ceai sau să nu aibă contact cu micuțul măcar timp de 15 minute pentru a face față cu calm situației.

6. Ia decizii menite să te calmeze

Dacă te simți furios, ia o pauză de la interacțiunea cu copilul pentru ca discuțiile sau contradicțiile să nu degenereze în situații care cu greu pot fi stăpânite.

7. Copilul trebuie implicat în rezolvarea problemelor

Dacă vei implica copilul în rezolvarea problemei și găsirea unui modalități de a aplana lucrurile, cel mai probabil această soluție va funcționa, iar el se va simți important.

Un părinte relaxat și deloc furios trebuie să fie un părinte informat, un părinte care își acceptă sentimentele și care nu își condamnă micuții la o copilărie marcată de agresivitate.

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: lifestartfoundation.org

Articolul urmator
Am mers cu copilul la nunta prietenei mele care mi-a spus să-l las acasă. Uite de ce
Am mers cu copilul la nunta prietenei mele care mi-a spus să-l las acasă. Uite de ce

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cu copilul la biserică: îl lăsăm să sărute icoanele?
    Cu copilul la biserică: îl lăsăm să sărute icoanele?

    Duminica sau în zi de sărbătoare unele familii aleg să se încarce cu energie pozitivă participând la ceremonia religioasă, în Biserică, alături de copii. Acela...

    Îi lăsăm pe copii să se uite la filme horror?
    Îi lăsăm pe copii să se uite la filme horror?

    Că tot se apropie Halloween-ul și filmele horror rulează atât în cinematografe, cât și pe platformele de streaming, ne-am gândit să profităm de ocazie și să...

    De ce lăsăm copiii să ne răspundă obraznic
    De ce lăsăm copiii să ne răspundă obraznic

    Tu ce faci când copilul îți răspunde obraznic? Îl ignori sau îi atragi atenția? De cele mai multe ori, este destul de dificil să nu ai nicio o reacție în...

    A născut când se afla în comă și acum a reușit să-și vadă copilul pentru prima dată
    A născut când se afla în comă și acum a reușit să-și vadă copilul pentru prima dată

    O mămică din Statele Unite a trecut prin clipe de coșmar în această vară, când s-a infectat cu COVID-19 în timp ce era însărcinată cu al treilea copil....

    Psihologul Mircea Miclea: „Nu e bine să-i lăsăm pe copii să facă tot ce vor”
    Psihologul Mircea Miclea: „Nu e bine să-i lăsăm pe copii să facă tot ce vor”

    Mircea Miclea, psiholog, fost ministru al educației și fondatorul școlii cognitive în psihologia românească, vorbește despre un subiect actual în generația noilor...

    O femeie din Florida nu poate avorta, conform noii legi, și este nevoită să-și vadă copilul murind după naștere
    O femeie din Florida nu poate avorta, conform noii legi, și este nevoită să-și vadă copilul murind după naștere

    O femeie din Florida nu poate face avort, așa că este nevoită să-și vadă copilul murind, câteva ore după naștere. Mai multe detalii în articol.

    Lăsăm copiii să se joace cu arme de jucărie? Ce spun experții
    Lăsăm copiii să se joace cu arme de jucărie? Ce spun experții

    Armele de jucărie pot fi distractive, însă părinții au păreri împărțite atunci când vine vorba ca al lor copil să se joace cu astfel de jucării. Mulți spun că...

    Da, este în regulă ca cei mici să te vadă și tristă
    Da, este în regulă ca cei mici să te vadă și tristă

    Chiar dacă nu ne place, tristețea face parte din viața noastră; nu o putem evita, oricât de mult am vrea asta. La fel de inevitabil este ca ceilalți să ne vadă triști,...

    © 2024 Qbebe