Psihoterapeutul Jim Brillon a făcut recent un filmuleț pe Tik Tok în care a dezvăluit internauților că există un nume pentru acele mame, care acaparează copilul și nu-l lasă să-și dezvolte individualitatea: mame devoratoare.
Mama devoratoare reprezintă un arhetip care descrie o mamă care simte nevoia să aibă control total în viața copilului. Ea manipulează copilul cu fiecare ocazie pe care o are, tocmai ca să aibă parte de acest control mult dorit.
Mama devoratoare nu-și dorește să își vadă copilul independent, dimpotrivă, își dorește ca acesta să aibă mereu nevoie de ea.
„Mama devoratoare își consumă sau își devorează copii (de unde și numele) din punct de vedere psihologic, făcându-i să se simtă vinovați dacă își dezvoltă o identitate proprie, în afara familiei”, menționează Brillon.
@jimbrillon What is a devouring mother? #narcissism #psychology #psychiatrist #mentalhealthmatters #mentalhealthawareness ♬ original sound - Orange County, CA Therapist
Potrivit lui Carl Jung, cel care a introdus conceptul de „arhetip” în psihologie, arhetipul mamei este asociat cu hrana (fizică și emoțională), grija, căldura și toate calitățile cu care mai asociem mamele.
Totuși, fiecare arhetip are și o parte întunecată, sau o „umbră”, iar în acest caz, partea întunecată este mama devoratoare.
În afară de ceea ce am discutat până în acest punct, iată care sunt principalele caracteristici ale arhetipului mamei devoratoare:
- Îi este teamă să fie singură;
- Își infantilizează copilul;
- Simte nevoia să știe totul despre el și să dețină controlul asupra a ceea ce face;
- Este hiperprotectivă;
- Nu-l va lăsa pe copil să-și dezvolte o identitate în afara mediului familial (de ex., îi va sabota prieteniile);
- Este egoistă și se pune pe ea pe primul loc.
După ce filmulețul cu pricina a devenit viral, o mulțime de internauți au scris în comentarii că au recunoscut aceste caracteristici la propriile mame.
„Mama mea a insistat să-mi iau un job timp de 2 ani, dar în același timp, a intervenit în fiecare ofertă de muncă pe care am primit-o”, a scris cineva într-un comentariu.
„Exact așa a fost și mama mea. La 18 ani am plecat de acasă și nu am mai ținut legătura cu ea. Am 34 de ani și încă mă afectează modul în care m-a crescut”, a mai scris altcineva.
Tu recunoști vreuna sau mai multe dintre aceste caracteristici la persoane pe care le cunoști, sau poate chiar la tine?
Surse foto: istockphoto
Surse articol: scarymommy.com