În ultimii ani, ne-am întâlnit cu dezastre naturale la tot pasul.
„Am rămas însărcinată în 2020 și mi-a fost teamă de incendiile care izbucneau în tot statul în acea perioadă. Nu știam cum îmi va afecta copilul”, spune Michelle, o mamă din Montana, SUA, potrivit parents.com.
Aceeași sursă menționează că în Montana, numărul incendiilor a crescut cu 62% în ultimii 40 de ani, din cauza încălzirii globale.
„Cercetările arată că există o corelație între dezastrele naturale și complicațiile care pot apărea în sarcină. Spre exemplu, fumul cauzat de incendii este una dintre cauzele nașterii premature. În același timp, dezastrele naturale afectează starea emoțională a părinților, producând anxietate sau, în cazul femeilor însărcinate, crescând anxietatea pe care acestea o resimt deja în sarcină”, explică Kenosha Gleaton, medic ginecolog.
În 2020 Jurnalul Asociației Medicale Americane (JAMA) a revizuit mai multe articole științifice, care legau problemele climatice de complicațiile în sarcină. S-au revizuit 24 de studii. Dintre acestea, 19 au demonstrat că poluarea și încălzirea globală (căldura extremă) pot duce la naștere prematură, la malformații congenitale, la nașterea unui copil mort și nu în ultimul rând, crește riscul de infertilitate.
Nu e de mirare, deci, că tot mai multe persoane aleg să nu facă copii sau cel puțin, se gândesc mult mai bine înainte de a lua această decizie. Încălzirea globală face deja ravagii în atmosferă și putem să simțim încă de acum efectele ei.
Cum poți să eviți efectele negative ale schimbării climatice, dacă îți dorești să faci un copil
În ciuda celor menționate mai sus, mamele pot avea, în continuare, sarcini sănătoase. Uite ce poți să faci pentru a evita efectele nocive ale schimbării atmosferice, pe cât posibil.
Adoptă obiceiuri sănătoase
Știi sfaturile acelea pe care le auzi în fiecare zi? Ei bine, este timpul să le iei de bune. Hidratează-te și fă mișcare, cu precădere în momentele zilei în care nu este prea cald.
Evită să consumi alimente și să bei apă din recipiente din plastic
Tot mai multe studii arată că în ambalajele din plastic ale alimentelor sau ale sticlelor de apă conțin chimicale periculoase, care ne fac rău și fac rău și fătului.
Vorbește cu medicul
Poate părea banal, dar multe femei sunt reticente să pună întrebări medicilor sau să-și spună îngrijorările legate de sarcină. Pune oricât de multe întrebări, cere informații și află ce poți face pentru a-ți proteja sănătatea și bebelușul!
Ai și tu îngrijorări legate de schimbările climatice? Dacă da, sperăm că te-a ajutat acest articol.
Surse foto: www.istockphoto.com
Surse articol: parents.com