Ei bine, o mamă de peste Ocean spune, pe TikTok, că a găsit frază perfectă pentru a-și liniști fiica atunci când aceasta este furioasă.
O mamă a găsit fraza perfectă pentru a-și liniști copilul furios
Desini Ann, mamă și parenting coach, a postat, pe TikTok, un clip în care susține că a găsit o frază simplă care validează furia celor mici și îi încurajează, în același timp, să se calmeze și să se gândească la motivul care i-a adus în această stare.
„Am găsit o frază care o ajută pe fiica mea să își exprime furia. Chiar dacă vreau să se calmeze, îmi doresc ca, în același timp, să o învăț că furia nu este un lucru rău”, explică Destini în clipul care a adunat deja aproape 5 milioane de vizualizări.
Citește și: Crizele de furie la copii: Ghid pe varste
„Când eram mică, mi se spunea că furia e ceva rău și nu mi se dădea voie să îmi exprim emoțiile, așa că eram mereu copilul rău al familiei, apoi adolescentul problematic și, mai târziu, adultul furios. Dar furia nu e un lucru rău, e o emoție firească”, mai spune mămica. Apoi, cu mențiunea că aceasta nu este strategia pe care o aplică atunci când fiica ei este „foarte, foarte, foarte, foarte, foarte, foarte furioasă”, Destini explică: „Dacă trântește ușile sau își dă ochii peste cap și văd că escaladează, iată ce fac: cobor la nivelul înălțimii ei și cu un ton foarte calm o întreb, foarte direct: Ce încearcă să îți spună furia ta? Practic, prin asta ceea ce încerc să o învăț este că furia este un semnal că ceva nu este în regulă, că ceva nu este bine, că o limită a fost depășită, că o nevoie nu este satisfăcută.”.
@destini.ann Oh you big mad?!?!
♬ original sound - Destini Ann
Strategia femeii are sens și din punct de vedere neurologic și neurostiintific. Atunci când suntem furioși, se activează amigdala, o mică porțiune a creierului în formă de migdală asociată cu emoțîi precum frică și răspunsul de tip fight-or-flight. O altă parte a creierului, cortexul prefrontal, este asociată cu raționamentul și judecată. Dacă putem angaja cortexul prefrontal cu un pic de rațiune - Ce încearcă să îți comunice furia ta? - asta ne oferă o șansă de a muta acțiunea acolo unde putem încerca să abordăm în mod rațional și calm cauza furiei.
Citește și: 5 recomandări psihologice pentru copiii care fac des crize de furie
Aceasta este o lecție despre gestionarea furiei care îi poate ajută și pe adulți în situațîi de stres maxim, nu numai pe cei mici.
Citește și: Crizele de furie epice ale copilului tău sunt semnul că va fi miliardar
- Surse: scarymommy.com, tiktok.com
Surse foto: istockphoto.com