Renunțarea la țigări poate fi chinuitoare, cu pofte și simptome de sevraj care persistă săptămâni întregi, mai ales dacă nu ești foarte motivat. Are, însă, beneficii imediate pentru sănătate, potrivit specialiștilor.
Ce se întâmplă în organism la doar 20 de minute după ultima țigară
După renunțarea la fumat, organismul începe să se regenereze imediat. După 20 de minute de la ultima țigară, tensiunea arterială și ritmul cardiac se stabilizează. După o jumătate de zi, nivelul de monoxid de carbon din organism scade. După 12 ore, nivelul de monoxid de carbon din sânge se reduce la jumătate, iar oxigenarea țesuturilor crește.
Fumătorii sunt cu 70% mai expuși decât nefumătorii la riscul de a suferi de boli coronariene, una dintre cele mai frecvente boli de inimă. Pe lângă reducerea riscului de boală coronariană, se reduce și riscul de atac de cord. După 3 zile se îmbunătățește și capacitatea pulmonară.
În două luni, cei care se opresc vor observa că pielea și părul lor arată din nou mai sănătos: sunt mai puțin terne, pielea este mai elastică și ridurile sunt reduse. După o lună fără țigări, acele mici structuri care împing mucusul afară din plămâni, numite gene pulmonare, încep să se repare.
După un an fără țigări, riscul de boli cardiovasculare scade semnificativ. După 5 ani, scade riscul de infarct miocardic și de apariție a bolilor neoplazice. După 15 ani de la ultima țigară, riscul de boli cardiovasculare, bronșită cronică și emfizem este egal cu cel al unui nefumător, precum și cel de apariție a cancerului.
„Chiar și persoanele care au fumat timp de mulți ani pot obține beneficii financiare și de sănătate dacă renunță la țigări”, a scris Dr. Robert Redfield, pe atunci director al Centrelor de Control și Prevenire a Bolilor din SUA, într-un raport din 2020 privind renunțarea la fumat. „Deși beneficiile renunțării la fumat sunt cu atât mai mari cu cât o persoană renunță mai devreme la țigări, acest raport confirmă că nu este niciodată prea târziu pentru a renunța la fumat”, a adăugat el.
Renunțarea la fumat poate fi dificilă, dar beneficiile pentru sănătate sunt imense!
Surse foto: freepik
Surse articol: usnews.com, humanitas.net, e-potion.ro, insp.gov.ro, mediafax.ro