Dieta Rina: ce este și cum funcționează?
Dieta Rina este o dietă disociată, în cadrul căreia se mănâncă o categorie specifică de alimente în fiecare zi, în cicluri de 4 zile pe o perioadă de 90 de zile, o zi pe lună fiind rezervată pentru post. Scopul principal al acestei diete este pierderea în greutate, iar conceperea sa a avut loc în urma a peste 15 ani de cercetări asupra unui sistem de nutriție. În 2004 a fost lansată prima versiune a cărții despre dieta Rina, cu autorii sloveni, Breda Hrobat și Mojca Poljansek, sub conducerea doctorului Ștefan Celan. Cartea a avut un succes extrem de mare, fiind tradusă în 10 limbi și publicată în mai multe țări europene, inclusiv în România.
Datorită popularității sale, de-a lungul timpului au fost create nenumărate variante de rețete noi ale acestei diete, însă pentru a avea efectele dorite, este foarte important să urmezi rețeta originală concepută de cercetătorii sloveni. Îți prezentăm mai jos rețeta originală a dietei Rina și toate informațiile suplimentare pe care trebuie să le cunoști despre acest program de nutriție. Dieta Rina nu se concentrează prea mult pe numărul de calorii consumat, ci mai mult pe tipul de mâncare pe care trebuie să îl consumi în fiecare zi, fără a uita importanța activității fizice obișnuite. Este propusă ca o dietă sănătoasă și eficientă, care poate schimba pozitiv greutatea în doar 90 de zile și menține pierderea în greutate în timp. Ea se adresează în primul rând persoanelor obeze sau puternic supraponderale și se pot obține pierderi în greutate de până la 25 kg.
Nu este nevoie să urmezi un meniu specific. Trebuie doar să respecți regula alegerii din categoria alimentelor care sunt permise în ziua respectivă. De asemenea, nu necesită mult timp de gătire, deoarece rețetele sunt simple, gustoase, combinate în mod adecvat și bazate pe produse disponibile în magazine. Unele alimente pot fi gătite, introduse la congelator și consumate după câteva zile. În același timp, este posibil să savurezi mâncarea preferată, atâta timp cât este în conformitate cu recomandările programului și dacă consumi o combinație de alimente.
Aceasta este o dietă care asigură succesul fără riscul de efect yo-yo ulterior (slăbire în timpul dietei și apoi îngrășare imediată după întreruperea dietei). Este un program de nutriție care te ajută să mănânci sănătos și să-ți reglezi metabolismul, astfel încât să ai o stare de sănătate generală mai bună. Mesele echilibrate te ajută să nu-ți fie foame între mese, iar în câteva săptămâni vei fi plin energie, sănătate și bună dispoziție. Aceasta nu este o dietă restrictivă, deoarece îți permite să mânânci tot felul de produse alimentare. Tot ce trebuie să faci este doar să știi să le combini în mod corect.
Regulile pe care trebuie să le urmezi în dieta Rina
Înainte de a ști regulile, trebuie să înțelegi conceptul din spatele dietei Rina. Acesta este unul foarte simplu, și anume faptul că organismul digeră mai ușor un anumit tip de mâncare, fără să-l amestece cu altele. Ținând cont de compoziția alimentelor, proteinelor, grăsimilor și carbohidraților, filozofia din spatele dietelor disociate în general este aceea că nu trebuie combinate alimente care sunt digerate într-un mediu de alcalin sau bazic (paste, pâine și cartofi) cu alimente care sunt digerate într-un mediu acid (carne, pește și ouă).
Combinația unui singur tip de alimente la o masă face posibilă descompunerea și asimilarea substanțelor nutritive care sunt similare și, prin urmare, organismul necesită mai puțină energie pentru digestie. Astfel, metabolismul se îmbunătățește substanțial, sistemul imunitar este consolidat și se îmbunătățește și condiția psiho-fizică.
Iată principalele reguli de urmat în cadrul acestui program de nutriție:
- Nu este voie să sari peste mese sau să mănânci între mese. Sunt permise doar alimentele zilnice admise din planul nutrițional.
- Nu există limite de calorii sau cantități, deoarece secretul constă în combinația corectă de alimente
- Trebuie respectate intervalele de timp stabilite și distribuția corectă a meselor
- Este foarte importantă hidratarea corespunzătoare și activitatea fizică regulată
Rețeta originală a dietei
În cele 90 de zile, există un ciclu de patru zile cu diete diferite. Programul începe cu o zi de proteine, urmată de o zi cu alimente care conțin amidon. A treia zi este dedicată carbohidraților, iar a patra zi vitaminelor. Apoi ciclul este reluat cu o nouă zi dedicată proteinelor. După șapte cicluri de 4 zile, ziua 29 este dedicată curățării organismului prin apă și post.
Iată, concret, cum sunt împărțite cele patru zile cu diete diferite:
Ziua 1: Ziua proteinelor
Poți începe ziua cu un mic dejun compus din fructe, ca apoi la prânz și cină, să mănânci doar proteine, în cantități nelimitate. În această zi poți consuma carne, pește și ouă fără să te uiți la cantitate. În timpul cinei poți adăuga la felul principal și o felie de pâine.
Ziua 2: Ziua alimentelor cu amidon
La fel ca în prima zi, poți începe cu un mic dejun din fructe. Apoi, toată ziua o vei dedica alimentelor cu amidon. Amidonul se referă la toate alimentele care sunt consumate în aceeași stare ca atunci când au fost cultivate. Astfel de alimente sunt orez, orz, ovăz, quinoa și leguminoase precum fasole, cartofi, mazăre sau linte. Prin urmare, în această zi poți mânca orez, deoarece boabele au aceeași formă cu care au fost crescute, dar nu și paste, gnocchi sau tortellini, care sunt procesate și obținute și din alimente, cum ar fi făina și ouăle. În timpul cinei poți adăuga la felul principal și o felie de pâine.
Ziua 3: Ziua carbohidraților
Carbohidrații sunt acele alimente care au fost procesate și și-au schimbat aspectul și forma înainte de a ajunge în magazine. Și această zi se începe cu un mic dejun delicios din fructe, dar se continuă cu tot felul de carbohidrați, care mai de care mai gustoși. În ziua a treia te poți bucura de pizza, paste, deserturi, pâine fără să te simți vinovată... Și, ca să fie și mai bine, la cină poți alege o bucată de ciocolată neagră, o felie de tort sau o înghețată.
Ziua 4: Ziua vitaminelor
După o zi în care ai mâncat pe săturate carbohidrați, este momentul să primești o infuzie de vitamine. În această zi poți mânca orice fel de fructe dorești.
Recomandări pentru cele patru zile:
În toate cele patru zile, poți însoți alimentele zilei cu orice fel de legume în stare crudă sau gătite: salată, broccoli, conopidă, morcovi, roșii, ridichi sau castraveți. La sfârșitul fiecărei mese se recomandă întotdeauna o supă caldă simplă, o ceașcă de ceai fierbinte sau un pahar cu apă călduță. Nu este atât de important modul în care mâncarea este gătită și preparată, ci doar să fie combinația corectă de alimente. Ceea ce contează în dieta Rina este asocierea alimentelor fără limite de cantitate. La început, mesele sunt de obicei mai mari, dar cei care urmează această dietă descoperă încet că nu poți mânca feluri de mâncare atât de mari din aceeași categorie de alimente, iar porțiile încep să devină mai mici. Peste o lună, stomacul începe să se regleze și nu va suporta cantități mari de alimente.
Avantaje și dezavantaje ale dietei Rina
Aceasta este o dietă care necesită un angajament destul de lung, de trei luni de zile în care poți să pierzi în greutate până la 25 de kg. Două kilograme pe săptămână pierdere în greutate este cu siguranță o cantitate destul de mare care nu este întru totul recomandată. Înainte de a începe orice fel de dietă asociată, este important să vorbești cu un medic nutriționist care îți poate crea planul de nutriție în funcție de specificul organismului tău. Dietele disociate sunt destul de greu de ținut, mai ales că este foarte dificil din punct de vedere nutrițional să separi în totalitate carbohidrații de proteine. Un aspect pozitiv al acestei diete este faptul că pune accentul pe fructe și legume și pe introducerea boabelor care nu sunt adesea utilizate în dieta noastră, dar sunt foarte sănătoase: orz, ovăz, mei sau secară.
În schimb, un aspect mai puțin pozitiv poate fi dedicată postului deoarece 24 de ore de restricție calorică totală este dificil de realizat fără ca organismul să sufere. Abordările mai puțin drastice, de exemplu un post intermitent de până la 16 ore, sunt considerate a fi un pic mai sigure.
În general, este de preferat o dietă variată și echilibrată, cu mult exercițiu fizic și un stil de viață activ și dinamic. Dieta Rina este o dietă mai restrictivă și poate fi considerată un mod neobișnuit de a slăbi. Consumând mai multe grupuri de alimente separat, puți obține beneficii care îți permit să slăbești. Dar, separarea grupurilor alimentare implică dezavantaje majore. De aceea, este important să vorbești un medic înainte de a începe orice fel de dietă disociată.
Surse foto: Pixabay