Top 7 super-alimente de toamna

Top 7 super-alimente de toamna

Louise Tanase - Contributor

Toamna ne aduce nu numai racirea temperaturii, culori fascinante si ploi, ci si o larga varietate de fructe si legume ce aduc foarte multe beneficii sanatatii noastre. Deoarece toti nutritionistii recomanda sa ne bucuram de alimentele de sezon din plin Qbebe iti ofera o lista cu super-alimentele toamnei, din care vei afla ce ofera fiecare dintre ele organismului tau in acest anotimp.

Bogatia proverbiala a toamnei nu trebuie legata numai de varietatea culorilor si gusturilor, ci mai ales de beneficiile pe care natura le ofera sanatatii noastre in acest anotimp minunat. Qbebe ti-a pregatit o lista cu cele mai benefice super-alimente ale toamnei. Pofta buna cu sanatate!

1. Dovleacul

Dovleacul este, fara indoiala, alimentul care ilustreaza cel mai bine toamna, din punct de vedere gastronomic. Probabil ca si tu te gandesti deja la aroma de dovleac copt sau la o minunata placinta cu dovleac de cate ori treci prin piata la inceputul toamnei. Adevarul este ca dovleacul este un aliment ce aduce multe beneficii sanatatii tale, de aceea iti recomandam sa te bucuri din plin de el. Concentratia mare de vitamina A, carotenoide si fibre din dovleac il fac sa isi merite renumele de super-aliment al toamnei. Nu uita nici de semintele de dovleac care sunt o gustare excelenta in acest anotimp; contin vitamine, fibre, minerale si antioxidanti, dar si un aminoacid care ajuta la imbunatatirea dispozitiei. Semintele de dovleac ajuta la ameliorarea problemelor intestinale, mai ales atunci cand sunt crude: favorizeaza eliminarea parazitilor intestinali. Consumul dovleacului amelioreaza guta, durerile de articulatii, cistita, echilibreaza balanta hormonala, constipatia, prostatita, excitatia nervoasa, astmul bronsic si insomnia.
Vitamine: A, C, B1, B2, B3, B5, B6, B9.
Minerale: calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, zinc, cupru, mangan, seleniu.

2. Varza de Bruxelles

In ultima vreme a crescut si popularitatea micutelor verze de Bruxelles, chiar daca nu sunt alimente traditionale romanesti. Organismul nostru se va bucura daca vom alege sa introducem micutele legume in dieta noastra din aceasta toamna, mai ales ca acestea sunt bogate in proteine, fibre, vitamine, minerale si antioxidanti. Varza de Bruxelles ne ofera cea mai buna protectie impotriva carentei de vitamina A, a degradarii oaselor si a anemiei feriprive (cu deficienta de fier). De asemenea, se crede ca acest tip de varza ajuta in lupta impotriva bolilor cardiovasculare, a cancerului de colon si a cancerului de prostata. In cazul in care aroma acestora nu va incanta, in loc sa le fierbeti incercati sa le caliti putin la tigaie cu ulei de masline si un praf de sare.
Vitamine: A, B, C, E, K.
Minerale: cupru, potasiu, fosfor, fier, sodiu, magneziu, calciu, zinc, acid folic, mangan.

3. Perele

 

Unul dintre cele mai gustoase si benefice fructe ale toamnei este para. Fiind un fruct foarte bogat in fibre, este esential in dieta celor care vor sa isi mentina greutatea sub control sau care au probleme cu constipatia. De asemenea, ajuta la mentinerea glicemiei in limite normale, scade nivelul colesterolului si de scaderea riscului aparitiei anumitor tipuri de cancer. De asemenea, consumul de pere aduce beneficii sanatatii inimii si sistemului circulator. Deorece au o aroma deosebit de placuta care se potriveste mai multor tipuri de preparate, te sfatuim sa nu eziti ca toamna aceasta sa incerci nu numai placinte, compoturi si prajituri, ci si pere fierte in vin ca garnitura la friptura, salata aperitiv sau pere coapte in aluat sarat.
Vitamine: A, B1, B2, B3, B6, C, PP, K.
Minerale: potasiu, fosfor, magneziu, fier, calciu, mangan, cupru, boron.

4. Conopida

 

Una dintre cele mai frumoase si interesante legume ale toamnei este, desigur, conopida, minunata si versatila, potrivita atat in meniul celor care doresc mancaruri simple, ci si in ale celor pasionati de bucataria internationala. Exista nenumarate retete culinare care contin conopida, prin urmare ai toata toamna la dispozitie sa incerci sa te indragostesti de aceasta leguma, mai ales ca este saraca in calorii (doar 26 de calorii / 100 grame), ceea ce o va transforma in prietena ta daca tii cura de slabire.Beneficiile pe care le aduce sanatatii tale sunt importante: contine cateva fitochimicale care lupta impotriva cancerului, are antioxidanti care ajuta impotriva radicalilor liberi si iti cresc imunitatea, ajuta la prevenirea si lupta impotriva infectiilor.
Vitamine: acid folic, niacina, acid pantotenic, piridoxina (B6), A, C, E, K.
Minerale: calciu, cupru, fier, magneziu, mangan, zinc

5. Strugurii

 

Strugurii constituie o importanta sursa de sanatate, intrucat sunt bogati in fitonutrienti, cum ar fi antioxidantii polifenolici, vitamine si minerale. In cazul in care mai aveti nevoie de motive pentru a include strugurii in mod regulat in dieta, indiferent de forma (fructe proaspete, prajituri, compot sau suc) trebuie sa stiti ca sanatatea voastra va avea mult de castigat din delicioasele boabe de struguri. Strugurii sunt aliati de nadejde in lupta impotriva astmului, bolilor cardiovasculare, migrenelor, constipatiei (au puternic efect laxativ), indigestiei (ajuta la tratarea dispepsiei), tulburarilor renale (reduce substantial aciditatea acidului uric si ajuta la eliminarea acestuia din organism), cancerului de san si bolii Alzheimer (resveratrolul, un polifenol, reduce nivelurile peptide beta-amiloidale, la cei care sufera de boala Alzheimer; studiile au demonstrat ca strugurii pot imbunatati sanatatea creierului si pot bloca aparitia bolilor neurodegenerative). De asemenea, strugurii sunt un aliment excelent pentru prevenirea degenerarii vederii, luptand impotriva degenerescentei maculare si a cataractei. In plus, consumul regulat de struguri scade nivelul colesterolului.
Vitamine: A, C, B1, B2, B3, B5, B6, B9.
Minerale: calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, zinc, cupru, mangan, seleniu.

6. Nucile

 

Desi nucile sunt prezente in alimentatia noastra in fiecare anotimp, nu trebuie sa uitam ca toamna este anotimpul in care acestea sunt cele mai bune. Dincolo de faptul ca nucile pot constitui in ingredient delicios in foarte multe preparate, acestea sunt delicioase si simple, ca o gustare rontaita la drum sau cand vedem un episod din serialul preferat. Trebuie sa stii ca nucile aduc multe beneficii sanatatii tale; consumul de nuci previne ingrosarea arterelor, aparitia bolilor de inima si producerea unui atac vascular cerebral. De asemenea, nucile contin acizi grasi Omega-3, ce ajuta la protejarea memoriei. Consumul regulat de nuci ajuta la reducerea bolilor gingivale, sunt un adjuvant de nadejde in tratarea si prevenirea anemiei, asteniei si reumatismului; sunt benefice pentru prevenirea si recuperarea intarzierilor de crestere la copii, ameliorarea tulburarilor sistemului nervos, afectiunilor pielii si prevenirea impotentei. Datorita senzatiei de satietate pe care o confera consumul de nuci, acestea pot fi introduse cu moderatie si in curele de slabire. Nucile au si efect astringent, sunt indicatein cazul bolilor diareice.
Vitamine: C, B1, B2, B5, PP, caroten
Minerale: sodiu, potasiu, calciu, magneziu, clor, fosfor, sulf, fier, cupru, zinc, iod.

7. Pastarnacul

 

Una dintre legumele aproape nelipsite din ciorbe, supe, borsuri, preparatele cu orez, cartofi si diverse tocanite, pastarnacul este unul dintre darurile pe care toamna le face sanatatii tale. Pastarnacul are o proprietati depurative, diuretice, antioxidante, tonice, antireumatismale, antipiretice, antitoxice, emenagoge si sedative. Trebuie sa stii ca pastarnacul are o actiune benefica in colecistite, constipatie, anorexie, dureri gastrice, atonii veziculare, enterocolite spastice, insomnii minore, nefrita, disurie, colici renale, dereglari endocrine (sindrom premenstrual), reumatism, avitaminoze, obezitate, boli vasculare, infectii, stari febrile, inapetenta, dismenoree, febra, ateroscleroza, detoxifiere, anemie si diabet zaharat. Datorita continutului mare de minerale si vitamine, dar mai ales valorii energetice scazute a pastarnacului, acesta este recomandat si in curele de slabire.
Vitamine: A, C, B1, B2, B6, B12, D.
Minerale: magneziu, potasiu, fier, calciu, cupru, brom, iod.

Care sunt alimentele voastre preferate in acest sezon?

Articolul urmator
8 alimente care cresc ureea serică
8 alimente care cresc ureea serică

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Top 10 alimente care îți fac copilul mai atent la școală
    Top 10 alimente care îți fac copilul mai atent la școală

    Printre cele mai importante griji ale unei mămici se numără și aceasta: să se asigure că micuțul ei are parte de nutrienți valoroși. Aceștia sunt esențiali inclusiv pentru o...

    Astenia de toamnă la copii: simptome și tratament
    Astenia de toamnă la copii: simptome și tratament

    Copilul tău suferă de oboseală sau lipsă de energie de când s-a schimbat anotimpul? S-ar putea să fie vorba despre astenia de toamnă. Află mai multe despre această afecțiune,...

    Super Mama zilei: acum alăptează, peste 5 minute participă la cursa mondială de ciclism montan
    Super Mama zilei: acum alăptează, peste 5 minute participă la cursa mondială de ciclism montan

    Rachel Atherton este de cinci ori campioană mondială la coborâre ciclism montan, una dintre cele mai periculoase curse pe două roți din lume. De curând, sportiva a adus-o pe...

    Cele mai bune fructe de toamnă pentru toată familia
    Cele mai bune fructe de toamnă pentru toată familia

    Pe măsură ce anotimpurile se schimbă la fel se întâmplă și cu produsele proaspete disponibile. Toamna ne oferă o gamă de produse proaspete și frumoase, iar acesta este un...

    Meseria mea este de super-dădacă. Și, totuși, de ce îmi las copiii să înjure și îi mituiesc ca să își facă temele?
    Meseria mea este de super-dădacă. Și, totuși, de ce îmi las copiii să înjure și îi mituiesc ca să își facă temele?

    Ai zice că o super-dădacă este destul de dură cu propriii săi copii. Ei bine, ai putea rămâne surprinsă! Kathryn Mewes, o dădacă celebră în Marea Britanie grație...

    20 de activități de toamnă pentru cei mici
    20 de activități de toamnă pentru cei mici

    Toamna este anotimpul în care începe școala și distracția! Vă prezentăm suficient de multe idei interesante de activități pentru copii, astfel încât să nu vă...

    Din toamnă, elevii clasei a XI-a vor studia disciplina „Istoria Evreilor. Holocaustul”
    Din toamnă, elevii clasei a XI-a vor studia disciplina „Istoria Evreilor. Holocaustul”

    În urmă cu doi ani, Președintele Klaus Iohannis semnase decretul de promulgare a Legii care viza studierea istoriei evreilor și a Holocaustului în școli. Pe parcursul zilei...

    8 alimente bogate în iod și beneficiile lor
    8 alimente bogate în iod și beneficiile lor

    Știai că iodul este o substanță esențială pentru funcționarea sănătoasă a corpului nostru? În articolul prezent vă spunem despre motivul pentru care iodul este atât de...

    © 2025 Qbebe