- Nu spăla fructele și legumele înainte să le depozitezi (în frigider sau într-un dulap)
- Fructele și legumele „preferă" un mediu cât mai uscat
- Anumite legume nu trebuie păstrate în frigider
- Legumele decojite și feliate ar trebui depozitate în apă
- Legumele și fructele ar trebui depozitate în partea mai călduță din frigider
- Bananele au nevoie să fie păstrate în condiții mai speciale
- Anumite tipuri de fructe și legume nu ar trebui depozitate împreună
- Usturoiul și ceapa „adoră” întunericul
- Cartofii se vor deteriora dacă sunt ținuți la lumina soarelui
- Este bine să ții mere în preajma cartofilor
- Sparanghelul trebuie păstrat sub forma unui buchet de flori
- Broccoli și conopida adoră umezeala
- Legumele depozitate la temperatura camerei vor beneficia de mai mult aer
- Țelina trebuie păstrată în folie de aluminiu
- Roșiile ar trebui depozitate astfel încât codițele să stea în sus
- Strugurii vor fi proaspeți pentru mai mult timp dacă vor fi ținuți în pungi de plastic
Nu spăla fructele și legumele înainte să le depozitezi (în frigider sau într-un dulap)
Deși pare straniu la prima vedere, este recomandabil, dacă vrei să-ți păstrezi fructele și legumele proaspete pentru mai mult timp, să nu le speli înainte de a le depozita. Este mai bine pur și simplu să le ștergi cu o cârpă sau cu un șervețel. Acest demers le va proteja de apariția mucegaiului.
Fructele și legumele „preferă" un mediu cât mai uscat
Atât apa, cât și umezeala, vor conduce la o deteriorare mai rapidă a acestora.
Dacă vreți să aveți fructe și legumele proaspete pentru timp îndelungat, este bine să pui un prosop de hârtie în containerul în care le vei depozita. Procedând așa, umezeala va fi absorbită și ele vor mucegăi mult mai târziu.
Anumite legume nu trebuie păstrate în frigider
De exemplu, ardeii grași, castraveții și roșiile se mențin proaspete dacă sunt depozitate la temperatura camerei.
În plus, legumele și fructele nu ar trebui să fie puse în frigider până când nu sunt coapte suficient.
Legumele decojite și feliate ar trebui depozitate în apă
Dacă vrei ca legume precum morcovii sau țelina să se mențină proaspete, decojește-le, feliază-le și pune-le în recipiente cu apă (de exemplu, în borcane) înainte să le pui la frigider.
Legumele și fructele ar trebui depozitate în partea mai călduță din frigider
Întrucât se spune că depozitarea la temperaturi scăzute va diminua aroma și prospețimea acestora, este preferabil să le ții în partea din frigider în care temperatura nu este foarte joasă.
Bananele au nevoie să fie păstrate în condiții mai speciale
Dacă bananele vor fi puse la frigider, ele își vor pierde gustul și se vor înnegri. Pentru a le păstra proaspete și gustoase, încearcă să le păstrezi la temperatura camerei, dar cu cozile învelite în plastic.
Anumite tipuri de fructe și legume nu ar trebui depozitate împreună
Fructe și legume precum bananele, caisele, pepenii galbeni, perele, prunele, mango sau roșiile încep să elibereze, pe măsură, ce se coc, etilenă (este un gaz pe care multe fructe şi legume îl produc în mod natural atunci când se coc şi îl eliberează sub formă de gaz).
Există însă și fructe și legume care, dimpotrivă, sunt sensibile la etilenă. Printre acestea, cele mai cunoscute sunt merele, vinetele, pepenii roșii, cartofii, dovlecii, morcovii și broccoli. Dacă acestea vor fi depozitate lângă cele din prima categorie, își vor pierde mai rapid prospețimea și se pot strica.
Citește și: Cum sa iti convingi copilul sa manance legume si fructe
Usturoiul și ceapa „adoră” întunericul
Dacă nu ai un spațiu întunecat în care să le ții, cel puțin pune-le în pungi de hârtie cu mici găuri ce permit ca aerul să pătrundă.
Cartofii se vor deteriora dacă sunt ținuți la lumina soarelui
Niciodată nu ar trebui să ții cartofii în locuri în care vor fi direct bătuți de soare. Nu numai că vor începe să se strice, dar pot deveni toxici. Ideal este să-i păstrezi în locuri uscate și întunecoase, precum în cutii/ în coșuri din lemn sau din plastic.
Este bine să ții mere în preajma cartofilor
Dacă vei pune unul sau două mere lângă cartofi vei reuși să-i păstrezi proaspeți pentru mai mult timp.
Sparanghelul trebuie păstrat sub forma unui buchet de flori
Sparanghelul ar trebui pus într-un vas cu apă, asemenea unui buchet de flori. Numai așa își va putea păstra mai bine prospețimea.
Broccoli și conopida adoră umezeala
Broccoli se păstrează cel mai bine dacă tulpina sa este pusă în apă proaspătă, iar partea sa de deasupra este acoperită cu un prosop umed. Apa va trebui schimbată regulat, iar prosopul va trebui umezit în mod constant.
Conopida ar trebui pusă și ea într-un prosop umed sau într-o folie alimentară de plastic, în care s-au făcut mici găuri pentru ca aerul să poată pătrunde.
Legumele depozitate la temperatura camerei vor beneficia de mai mult aer
Dacă vor fi ținute în cutii din lemn sau plastic, ce le va permite o bună ventilație, ele vor beneficia de un flux de aer și se vor menține proaspete pentru un timp mai îndelungat.
Țelina trebuie păstrată în folie de aluminiu
Această legumă se va păstra mai bine dacă este pusă în folie de aluminiu la frigider. Dacă va fi depozitată în folie de plastic, își va pierde gustul și prospețimea.
Roșiile ar trebui depozitate astfel încât codițele să stea în sus
Zona din preajma codiței este cea mai sensibilă zonă a roșiei. Ea va începe prima să se degradeze. Așa că, dacă vrei să ai roșii proaspete, păstrează-le așezate cu codița în sus.
Citește și: 10 fructe si legume care protejeaza pielea pe timpul verii
Strugurii vor fi proaspeți pentru mai mult timp dacă vor fi ținuți în pungi de plastic
Aceștia vor fi proaspeți și zemoși dacă îi vom pune la frigider în pungi de plastic sau înveliți în folie alimentară de plastic.
De asemenea, nu este bine să-i depozitezi grupați în ciorchini mari, evitând astfel ca partea lor inferioară să înceapă să se strice repede.
Voi mai știți și alte „trucuri" ce ne-ar putea ajuta să ne bucurăm de fructe și legume proaspete pentru mai mult timp?
Surse:
www.brightside.me
www.efemeride.ro