- Timp preparare:
- 10-30 minute
- Varsta:
- Familie
- Prezent in categoriile:
- Sosuri, La foc, Lapte, Branza, Lactate, Gustari
Descoperă cea mai simplă rețeta de sos de brânză, dar și câteva idei de preparate cu sos de brânză, în funcție de preferințele familiei tale!
Sos de brânză cheddar - rețeta de bază
Știi sosul acela de brânză pe care obișnuiai să îl mai cumperi lângă nachos, atunci când mergeai la film? Parcă erai în stare să îl mănânci cu orice. Adevărul este că sosul de brânză este absolut delicios și merge atât cu nachos, cât și lângă o friptură suculentă sau chiar și cu niște legume crude (morcovi, castraveți). Descoperă cea mai simplă rețeta de sos cheddar (de brânză)! Porția este suficientă pentru 6 persoane.
Ingrediente pentru sos de brânză:
- 50 grame unt;
- 5 linguri făină;
- 500 ml lapte;
- 200 grame brânză cheddar;
- 50 grame parmezan sau Grana Padano;
- o jumătate linguriță de boia afumată;
- un sfert de linguriță de usturoi granulat.
Cum se prepară sosul de brânză cheddar:
Întâi de toate, rade brânza cheddar. Apoi, într-o crăticioară mică, topește untul al foc mic. Adaugă făina și amestecă până se formează un fel de aluat moale. Gătește acea compoziție pentru aproximativ 1 minut.
Adaugă treptat laptele, amestecând cu un tel. Vei observa că sosul se va îngroșa când începe să fiarbă. Dacă sosul încă are cocoloașe de la făină, îl poți strecura. Important este să amesteci constant în sos, fiindcă se poate lipi sau arde.
Adaugă brânza, puțin câte puțin. Amestecă sosul și așteaptă ca brânza să se topească complet înainte de a adăuga mai multă brânză. Brânza se poate lipi sau arde, așadar este important să o lași să se topească complet.
Citește și: Ciuperci umplute cu branza Cheddar
După ce ai adăugat toată brânza și această s-a topit, oprește focul și adaugă usturoiul granulat și boia. Este important să folosești boia afumată de calitate foarte bună, fiindcă acest condiment va da gustul specific sosului de brânză și va intensifica aroma parmezanului și a brânzei cheddar, potrivit fifteenspatulas.com. Dacă simți nevoia, poți adăuga și puțină sare, însă ține cont că brânza este destul de sărată.
Consumă sosul cât e cald, iar dacă se răcește, îl poți reîncălzi fără probleme, fiindcă nu își va pierde consistentă sau gustul!
Sos de brânză fără făină
Cauți o rețeta de sos de brânză fără făină? Iată de ce ai nevoie!
Ingrediente pentru 4 porții:
- 1/4 cană smântână pentru gătit;
- 2 linguri unt 80% grăsime;
- 1/4 cană crema de brânză de vaci;
- 1/2 ceașcă brânză cheddar sau brânză tare de capră.
Cum se prepară sosul de brânză fără făină:
Pune untul într-o tigaie, la foc mic, până când se topește. Între timp, rade brânza cheddar.
Adaugă crema de brânză în untul topit și amestecă până la omogenizare. Când apar bule, ia de pe foc.
Adaugă brânza rasă și amestecă până când se omogenizează și sosul devine cremos. Dacă îl preferi mai gros, ține-l pe foc pentru 2-3 minute, amestecând continuu. Dacă preferi mai fluid, adaugă o linguriță de apă sau smântână.
Sosul trebuie consumat imediat sau lăsat la temperatura camerei. Nu este indicat să îl refrigerezi, fiindcă se va separa untul, iar sosul nu va mai avea aceeași consistență și nici același gust.
Sos de brânză cu smântână
Ce poate fi mai delicios decât un sos de brânză cu smântână, ideal de adăugat lângă o friptură de pui, de vită sau pește? Înlocuiește clasicul cheddar cu brânză cu mucegai și ai obținut un sos aparte, care sigur va fi apreciat chiar și de cei mai mofturoși!
Ingrediente pentru 2 porții:
- 200 g smântână lichidă;
- 150 g brânză cu mucegai;
- 2 căței de usturoi;
- 2 linguri de ulei de măsline.
Cum se prepară sosul de brânză cu smântână:
Toarnă cele două linguri de ulei de măsline într-o tigaie, apoi călește usturoiul zdrobit.
Adaugă smântâna și ține-o la un foc potrivit câteva minute ca să scadă. Adaugă apoi brânza cu mucegai, amestecă de câteva ori, după care adaugă sare și piper și mai lasă la foc mic timp de 5 minute.
Sosul se consumă cald.
Piept de pui cu sos de brânză
În zilele în care nu mai știi ce să pregătești pentru cei dragi la prânz sau cină, poți găti un delicios piept de pui cu sos de brânză. Este o rețetă extrem de simplă și practică, iar carnea de pui, în special pieptul, este destul de slabă și hrănitoare, așa că nu trebuie să îți faci griji că va pica greu la stomac.
Ingrediente pentru 2 porții de piept de pui cu sos de brânză:
- 250 ml de smântână;
- 200 g de brânză cheddar măturată;
- 2 bucăți de piept de pui;
- 4 căței de usturoi;
- 1 ceapă potrivită;
- ulei de măsline, după gust;
- sare, piper sau alte condimente, după gust.
Cum se prepară pieptul de pui cu sos de brânză:
Taie pieptul de pui cubulețe și asezonează-l cu sare și piper sau alte condimente, după preferințe. Încinge puțin ulei de măsline într-o tigaie și după ce uleiul s-a încins, adaugă bucățelele de piept în tigaie și rumenește-le. După aproximativ 3 minute, odată ce a căpătat o nuanță aurie, scoate pieptul din tigaie. Puiul nu trebuie să se coacă în întregime în acest moment.
Între timp, taie ceapa în bucăți mici și pisează usturoiul. Adaugă ceapa în tigaie și las-o 10-15 minute la foc mic până devine aurie și ușor translucidă. Adaugă apoi usturoiul și lasă-l să se călească doar câteva secunde. Este important să nu pui usturoiul în tigaie odată cu ceapa, deoarece se va arde înainte că aceasta din urmă să se călească suficient.
După ce usturoiul a căpătat o nuanță aurie, adaugă smântâna și brânza, iar apoi mai presară puțină sare (opțional). Ține focul mic și amestecă bine pentru ca brânza să se topească și să se formează un sos omogen.
Adaugă acum bucățile de pui în tigaia cu sos și lasă-le să fiarbă aproximativ 5 minute, după care poți servi preparatul.
Rețetă sos de brânză pentru paste
Cauți o rețetă de prânz sau cină rapidă și ușor de pus în practică? Trebuie să încerci o porție de paste cremoase, în sos de brânză. Sunt atât de bune că până și cei mai mofturoși vor mai cere o porție! În plus, ce copil nu adoră pastele?
Ingrediente pentru paste cu sos de brânză:
- 200 g paste (sau spaghete);
- 150 ml smântână pentru gătit;
- 2 căței usturoi;
- 100 g cașcaval;
- 100 g brânză tare (parmezan, Pecorino sau Grana Padano);
- o lingură pătrunjel;
- sare și piper, după gust;
- o lingură ulei.
Cum se prepară pastele cu sos de brânză:
Fierbe pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Nu arunca apă în care au fiert pastele, ci pune deoparte un pahar din ea. Îți va fi de folos pentru a face acel sos de brânză pentru paste absolut delicios!
Călește usturoiul într-o lingură de ulei, apoi adaugă smântâna pentru gătit și brânza rasă, sarea, piperul și pătrunjelul mărunțit. Adaugă și paharul de apă în care ai fiert pastele și amestecă. Odată omogenizat și bine topit sosul, adaugă spaghetele cu grijă și amestecă la foc mic pentru încă un minut.
Poți prepara aceste paste fie cu piept de pui, fie cu broccoli.
Citește și: Paste cu broccoli si piept de pui afumat
Nachos cu sos de brânză
Vrei să prepari acel sos de brânză pentru nachos autentic, pe care îl găsești numai în Mexic? Iată o rețeta cu care sigur nu vei da greș!
Ingrediente pentru 4 porții:
- 500 ml lapte;
- 100 g brânză Cheddar;
- 100 g brânză Gruyere;
- 100 g brânză Emmental;
- 30 g făină;
- 30 g unt;
- 1 linguriță boia dulce;
- sare și piper, după gust.
Cum se prepară sos de brânză pentru nachos:
Sos de brânză pentru carne
Vrei să prepari o friptură delicioasă de porc sau vită, dar și un sos care să meargă cu ea? Acest sos de brânză va da un gust senzațional fripturii tale!
Ingrediente pentru sosul de brânză pentru carne:
- 150 ml smântână dulce pentru frișcă (30% grăsime);
- 50 g brânză (parmezan, cheddar sau emmental, în funcție de gusturi);
- 50 g unt rece;
- 10 ml ulei;
- 50 ml apă;
- sare și piper după gust.
Cum se prepară sosul de brânză pentru carne:
Topește untul rece într-o tigaie și adaugă brânza. Las-o la foc mediu timp de 1 minut, apoi adaugă smântâna și lasă totul la foc mic. Pentru a omogeniza sosul, adaugă apa și amestecă până când obții consistența dorită. Condimentează după gust și gata! Ai obținut un sos de brânză numai bun de savurat peste carne.
Sos de brânză - preț în supermarket-uri
Sigur că dacă nu vrei să prepari în casă sos de brânză, îl poți cumpăra din supermarketuri, unde oferta este extrem de bogată. Dacă vrei un sos de brânză pentru nachos, găsești acele borcănașe de 300 grame de salsa dip, simple sau cu diverse arome, la prețuri undeva între 13 și 19 lei. Le poți păstra în frigider mai multe zile, iar sosul poate fi savurat atât cu nachos, cât și cu cartofi prăjiți, aripioare sau piept de pui.
Găsești și sosuri de brânză în cantități mai mici, pentru o singură porție, la prețuri începând de la 7 lei, dar și sos 4 Formaggi pentru paste, de la 11 lei.
După cum vezi, nu e deloc greu să prepari în casă un sos de brânză delicios! Cu ingredientele potrivite, sosul de brânză poate deveni garnitura perfectă pentru un piept de pui la grătar, o friptură suculentă sau o porție de cartofi prăjiți ca în copilărie!
- Surse: fifteenspatulas.com, bitesizedkitchen.com, dozadesanatate.ro, retetepractice.ro, petitechef.ro, jamilacuisine.ro
- Sursă foto principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!