- Timp preparare:
- 30-60 minute
- Nivel dificultate:
- usor
- Prezent in categoriile:
- Garnituri, La cuptor, La foc, Legume, Cartofi, Garnituri de legume, Pranz, Cina, Gustari, Simple, Cartofi prajiti
Cartofi prăjiți la tigaie
Prepararea cartofilor prăjiți în tigaie este modalitatea clasică și cea pe care o cunoaște toată lumea. Cu toate acestea, există câteva aspecte ce trebuie luate în considerare pentru ca rețeta să iasă ”ca la carte”.
În primul rând, este foarte important tipul de cartofi pe care îl folosim. Cu cât aceștia conțin mai mult amidon, cu atât sunt mai moi. Există în supermarket-uri cartofi special pentru prăjit, dar puteți folosi cu siguranță și soiuri românești pe care le găsiți la piață.
Metoda de preparare
Cantitatea de cartofi pe care o gătiți variază în funcție de numărul de porții pe care doriți să îl obțineți. Pentru 2 porții medii se vor curăța cam 350-400 de grame de cartofi. După ce se curăță, se taie cam de grosimea unui deget. Îi puteți tăia și mai subțiri, pentru a fi mai crocanți, sau mai groși, pentru cei ce preferă cartofi prăjiți mai moi. Ulterior, îi clătiți cu apă rece de multe ori până apa este limpede, iar apoi îi puneți pe un șervețel sau un prosop curat pentru a se scurge.
Între timp, puneți o tigaie pe foc și ulei cam până la jumătatea marginii tigăii. Dacă nu ne dorim cartofi prăjiți uleioși, este important ca aceștia să fie preparați în baie de ulei. De asemenea, uleiul trebuie să fie bine încins. Puteți verifica acest lucru punând un cartof în baia de ulei și așteptând până acesta sfârâie și se ridică la suprafață. Atunci puteți adăuga și restul de cartofi. Dacă gătiți o cantitate mai mare de cartofi prăjiți, este de preferat să îi gătiți în mai multe serii, întrucât cartofii trebuie acoperiți în totalitate de ulei. Dacă tigaia este plina, în loc să se prăjască bine, aceștia se vor înmuia, se vor lipi și se vor sfârma.
Focul trebuie ținut între mediu și maxim, iar cartofii nu trebuie amestecați. Aceștia sunt gata în momentul în care capătă o nuanță aurie, dar îi puteți lăsa câteva minute în plus dacă îi preferați mai crocanți. Este recomandat să sărați cartofii prăjiți imediat după ce i-ați scos din tigaie.
Cartofi prăjiți crocanți
Există câteva trucuri și pentru a obține cartofi prăjiți crocanți. Dacă preferați acest tip de cartofi prăjiți, urmând câțiva pași simpli, îi puteți găti ușor în propria bucătărie. Pentru a obține cartofi prăjiți crocanți, cei mai buni cartofi pe care îi putem folosi sunt cei cu coajă roșie, mai tari și care au o culoare gălbuie la interior, nu albă. Este bine să folosim cartofi cu un conținut redus de apă, întrucât umiditatea crescută îi face să fie mai moi.
Metoda de preparare
Pentru a obține cartofi prăjiți crocanți, cei mai buni cartofi pe care îi putem folosi sunt cei cu coajă roșie, mai tari și care au o culoare gălbuie la interior, nu albă. Este bine să folosim cartofi cu un conținut redus de apă, întrucât umiditatea crescută îi face să fie mai moi.
După ce se curăță cantitatea dorită de cartofi, se taie subțiri cam de grosimea unui deget. Se spală și se lasă în apă. Aici există mai multe opțiuni în funcție de timpul pe care îl aveți la dispoziție. Dacă este vorba despre cartofi cu mai puțin amidon, îi puteți clăti puțin și îi puteți pune la scurs. Dacă îi doriți mai crocanți, îi puteți lăsa în apă la frigider peste noapte pentru a elimina tot amidonul. Acest lucru îi va face să nu se mai lipească între ei și să obțineți cartofi prăjiți foarte crocanți. Dacă nu aveți foarte mult timp la dispoziție, îi puteți lăsa într-un bol cu apă și gheață între 30 de minute și o oră. După ce se înmoaie, se scot și se pun la scurs.
Pentru a obține cartofi prăjiți crocanți ar fi te preferat ca, la gătire, să folosim o friteuză sau un air fryer. Puteți folosi și o tigaie, dar trebuie să aveți în vedere cantitatea de ulei, încât cartofii să fie perfect acoperiți în timpul prăjirii. Un alt aspect important este prăjirea dublă. Friteoza se va porni între 130 și maxim 170 de grade Celsius și se vor pune cartofii în ulei. Dacă utilizați o tigaie, porniți flacăra la dimensiunea cea mai mică și așteptați până se încălzește uleiul. Cartofii nu ar trebui șă sfârâie la început, ci ar trebui să fie vizibile câteva bule în ulei. Când aceștia încep să sfârâie înseamnă că apa se evaporă. Cartofii se scot cam după 5 minute, după ce nu mai sfârâie atât de tare, și se pun, de preferat, pe un grilaj metalic cam 10-15 minute pentru a se scurge. Se pot scoate și pe un șervețel, dar acesta nu permite aerului să circule. Dacă utilizați o friteuză, îi puteți lăsa să se scurgă în sita acesteia.
Ulterior, porniți friteuza la 190-200 de grade sau puneți tigaia pe foc mediu spre mare. Când uleiul s-a încins, puneți cartofii din nou înăuntru și lăsații să se prăjească până devin aurii. Veți obține cartofi prăjiți crocanți la exterior și pufoși în interior.
Cartofi prăjiți la cuptor
Pentru persoanele ce își doresc o rețetă de cartofi prăjiți mai sănătoși, oricând pot încerca să îi prepare la cuptor. Rețeta este și mai simplă decât cea clasică, întrucât nu necesită gătirea în ulei încins. Pentru a prepara cartofi prăjiți la cuptor care să fie și crocanți, veți avea nevoie tot de un tip de cartofi cu coajă groasă și mai uscată, deci, cu conținut redus de apă.
Metoda de preparare
Se curăță cartofii de coajă și se taie mai subțiri sau mai groși, în funcție de preferințe. Pentru textură și extra fibre, în special în cazul cartofilor noi sau cu coajă subțire, puteți să îi spălați bine și să nu îndepărtați coaja. După tăiere, aceștia se spală și se lasă la înmuiat în apă rece minim 30 de minute pentru a elimina amidonul. Este foarte important să scurgeți bine cartofii și să îi uscați cu șervețele în așa fel încât să nu mai rămână deloc apă pe aceștia.
Pregățiți o tavă pe care puneți hârtie de copt și încingeți cuptorul la început la 190 de grade Celsius pentru început. Puneți cartofii în tavă și turnați peste ei ulei (orice tip este bun, dar e de preferat cel de măsline). Puteți să adăugați sare și condimente după gust și să îi amestecați. Este important să fie suficient ulei încât să acopere toți cartofii.
După ce cuptorul s-a încins, băgați tava și lăsații să se coacă 20-25 de minute, urmărind să obțină o culoare aurie. După, creșteți temperatura la 220 de grade Celsius și lăsații să se gătească pentru încă 20 de minte. Gătindu-i astfel, veți obține cartofi prăjiți la cuptor, crocanți la exterior dar moi în interior.
Cartofi prăjiți cu făină
O altă rețetă pe care o puteți încerca este cea de cartofi prăjiți cu făină. De ce făină? Pentru că aceasta va forma o crustă și va face cartofii prăjiți extra crocanți. Puteți utiliza făină de grâu sau făină fină de porumb.
Metodă de preparare
Ca și în cazul rețetelor clasice de cartofi prăjiți, este ideal să folosiți un tip de cartofi special pentru prăjit. Aceștia se vor curăța, se vor tăia și se vor pune la înmuiat minim 30 de minute. Ulterior, se vor scoate și se vor pune la scurs.
Într-un bol separat, puteți amesteca făina cu sare și piper. Nu este însă obligatoriu, condimentarea putând să se facă și după prăjire. Încingeți tigaia sau friteoza, asigurându-vă că este suficient ulei încât să acopere perfect cartofii. Cartofii scurși se dau prin făina de grâu sau porumb și se pun la prăjit. Se scot pe un șervețel după ce se prăjesc. În cazul în care nu ați adăugat sare și condimente în făină, este indicat să îi condimentați imediat după ce i-ați scos, cât încă sunt calzi.
Cartofi prăjiți cu ou
Cartofii prăjiți cu ou sunt ușor de preparat, foarte gustoși și poti fi mâncați ca fel principal, fiind consistenți. După ce curățați, clătiți și înmuiați cartofii în apă minim 30 de minute, se pun la prăjit în ulei încins. Pentru acest tip de rețetă, cartofii prăjiți pot fi ceva mai moi. Separat, se bat ouăle cu sare și condimente după gust. Se pot folosi 2-4 ouă la o tigaie de cartofi, în funcție de cantitate.
Cartofii se scot pe un șervețel și se scurg de ulei după ce s-au prăjit. Separat, puneți pe foc o tigaie, fără ulei. Puneți cartofii, iar peste ei adăugați oul bătut. Amestecați ușor și țineți focul la mediu, în așa fel încât oul să nu se ardă. Când oul este complet gătit, cartofii prăjiți sunt gata și pot fi scoși din tigaie și serviți. Dacă doriți, puteți adăuga și brânzică în oul bătut sau lângă cartofi.
Condimente pentru cartofi prăjiți
Puteți folosi diferite condimente pentru cartofi prăjiți. Pe lângă sarea care este nelipsită, puteți opta pentru piper, chilli sau boia pentru un pic de picant. Puteți folosi usturoi proaspăt sau pudră alături de rozmarin și parmezan ras pentru un gust intens. Puteți adăuga pătrunjel, busuioc și coriandru tocat pentru un gust proaspăt și aromat. Sau puteți face combinații în funcție de preferințe. De asemenea, puteți opta pentru condimente de cartofi pe care le găsiți și în magazine.
Cartofi prăjiți - calorii
Cartofii sunt o legumă amidonoasă și conțin și vitamina C, fibre, proteine și mult potasiu. Cu toate acestea, pentru că sunt gătiți în ulei, cartofii prăjiți pot avea multe calorii. Cei tip fast-food pot avea în jur de 380 de calorii pentru o porție medie, de aproximativ 120 de grame. Cartofii prăjiți acasă au, într-adevăr, mai puține calorii. Aceștia au aproximativ 220 de calorii pentru o porție medie.
Cartofii prăjiți în cuptor au aproximativ 180-190 de calorii la suta de grame, motiv pentru care sunt preferați ca alternativă sănătoasă a cartofilor prăjiți în ulei.
Pentru rețeta de cartofi prăjiți cu ou, numărul de calorii va fi de aproximativ 310 calorii, o omletă din 2 ouă preparată fără ulei având aproximativ 90 de calorii.
Surse foto: istockphotos.com
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!