- Timp preparare:
- 35- 90 de minute
- Varsta:
- Familie
- Nivel dificultate:
- usor
- Prezent in categoriile:
- Feluri de mancare, Garnituri, Finger Food, La cuptor, Mancaruri cu cartofi, La foc, Mancaruri de post, Mancaruri usoare, Mancaruri rapide, Mancaruri gustoase, Mancaruri fara carne, Iarna, Primavara, Vara, Toamna, Legume, Cartofi, Mancaruri, Garnituri pentru pui, Garnituri pentru peste, Garnituri pentru gratar, Americane, Garnituri de cartofi, Revelion, Zi de nastere, Pranz, Cina, Gustoase, De post, Simple, 1-2 porții, Cartofi la cuptor
Cartofi prăjiți la cuptor, cu sare condimentată
Preparând cartofii după rețeta de mai jos, te asiguri că sunt crocanți la exterior și fragezi la interior datorită uleiului de măsline și sării condimentate. Aceasta din urmă conține sare kosher și condimente precum praf de ceapă, praf de usturoi și piper. Sarea kosher se extrage din mine ori se obține prin evaporarea sării de mare, nu trece prin procese de rafinare, are granule mai mari decât sarea de masă și o aromă moderată.
Ingrediente pentru cartofi prăjiți la cuptor, cu sare condimentată:
- 4 cartofi roșii, mari;
- 2-3 linguri ulei de măsline;
- 1 lingură sare condimentată.
Mod de preparare:
- Încinge cuptorul la 180 de grade;
- Spală cartofii, dar fără să îndepărtezi coaja;
- Taie cartofii în funcție de forma și de dimensiunile dorite;
- Pune cartofii în apă rece și lasă-i așa pentru cel puțin 30 de minute: acest demers este binevenit pentru diminuarea cantității de amidon, astfel încât cartofii să devină mai crocanți;
- Șterge bine cartofii după ce-i scoți din apă;
- Tapetează o tavă cu hârtie de copt și pune în ea cartofii, turnând apoi ulei de măsline și sare condimentată;
- Lasă cartofii la copt 20 de minute;
- Schimbă temperatura cuptorului la 220 de grade și lasă cartofii să se coacă pentru încă 20-25 de minute, până se rumenesc bine.
Ca să ai mereu la dispoziție sare condimentată, nu numai pentru cartofi prăjiți la cuptor, ci și pentru alte feluri de mâncare, este ideal să o prepari acasă. Tot ce ai de făcut este să ai la îndemână următoarele ingrediente:
- 1/4 cană sare kosher;
- 4 lingurițe piper negru, măcinat;
- 1 linguriță paprika;
- 1 linguriță pudră de usturoi;
- 1/2 linguriță pudră de ceapă;
- 1/2 linguriță piper cayenne.
După ce faci rost de ingredientele enumerate, pune-le la un loc într-un recipient închis ermetic. Agită recipientul ales pentru ca toate condimentele să se amestece.
Cartofi prăjiți la cuptor, cu usturoi
Felurile de mâncare bazate pe cartofi și usturoi sunt adesea îndrăgite. Următoarea variantă de cartofi la cuptor este binevenită inclusiv pentru persoanele ce urmează o dietă vegetariană sau care au intoleranță la gluten. În același timp, când pregătești cartofii după rețeta propusă, îi poți servi atât ca fel principal, cât și ca aperitiv sau gustare, inclusiv alături de diferite sosuri.
Ingrediente pentru cartofi prăjiți la cuptor, cu usturoi:
- 1 kg cartofi roșii;
- 3 linguri ulei de măsline;
- 1/2 linguriță sare kosher;
- 1/2 linguriță piper negru;
- 1 lingură amidon;
- 3 căței de usturoi;
- 1 lingură pătrunjel;
- sare de mare.
Mod de preparare:
- Taie cartofii sub formă de bețișoare, cu grosimea de aprox. 1 cm: dacă vrei, curăță cartofii de coajă;
- Lasă cartofii în apă rece pentru aprox. 30 de minute: șterge-i bine după ce-i scoți din apă;
- Încinge cuptorul la 220 de grade;
- Unge cu puțin ulei o bucată de hârtie de copt;
- Folosește-te de un castron pentru a amesteca uleiul de măsline, amidonul, sarea kosher și piperul, adaugând cartofii;
- Pune cartofii în tava tapetată cu hârtie de copt și lasă-i la cuptor pentru aprox. 20-25 de minute: întoarce-i și lasă-i la copt pentru încă 10-15 minute, până se rumenesc uniform;
- Toacă usturoiul și pătrunjelul;
- Pune peste cartofii copți usturoi, sare și pătrunjel.
Cartofi prăjiți la cuptor, fără ulei
Ori de câte ori îți dorești o garnitură sănătoasă și gustoasă atât pentru preparate cu carne, cât și pentru preparate vegetariene, prepară cartofi copți fără ulei. Pentru un plus de savoare, este suficient să îi condimentezi cu pudră de usturoi.
Ingrediente pentru cartofi prăjiți la cuptor, fără ulei:
- 4 cartofi albi, mari;
- 1/2 linguriță pudră de usturoi;
- sare și piper, după gust.
Mod de preparare:
- Încinge cuptorul la 220 de grade;
- Spală cartofii și curăță-i de coajă;
- Taie cartofii sub formă de bețișoare, cu grosime de aprox. 1-1,5 cm;
- Fierbe cartofii 5 minute;
- Scurge de apă cartofii și pune-i într-un castron;
- Presară peste cartofi pudra de usturoi, sarea și piperul și amestecă bine;
- Tapetează o tavă cu hârtie de copt;
- Pune cartofii în tavă și lasă-i la cuptor pentru aprox. 35-40 de minute.
Indiferent de rețeta de cartofi la cuptor pentru care optezi, nu uita că aceștia sunt mai sănătoși decât cartofii prăjiți. Pe de o parte, conțin mai puține grăsimi și sunt mai săraci în calorii. Pe de altă parte, cartofii copți rețin mai bine vitaminele și mineralele decât cei gătiți prin prăjire.
Surse foto: istockphoto.com, Image by jcomp on Freepik, Image by Racool_studio on Freepik
Surse articol: allrecipes.com, eatingwell.com, lastingredient.com, nutritionstudies.org, spendwithpennies.com
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!