Ce este uleiul de masline?
Uleiul natural de masline este obtinut din presarea maslinelor. Uleiul de masline extravirgin este ulei de prima presa (uleiul obtinut din prima operatiune de presare a maslinelor in procesul de extractie). Uleiul de masline extravirgin este obtinut prin presare la rece – maslinele nu sunt supuse niciunui proces termic si niciunei prelucrari chimice. Acesta este motivul pentru care soiurile de uleiuri extravirgine sunt cele mai sanatoase in alimentatia copilului – toate nutrimentele naturale sunt inca intacte.
Alte tipuri de ulei de masline, inclusiv uleiurile pure sau rafinate, trec printr-un anumit tip de prelucrare, care inlatura valoarea nutritiva a produsului. Daca vezi ca scrie pe sticla "ulei de masline light", verifica si eticheta. De cele mai multe ori, acest produs contine pe langa uleiul de masline si alte uleiuri vegetale – nu este 100% din masline.
Valoarea nutritionala a uleiului de masline.
Uleiul de masline contine grasimi mononesaturate care ajuta la scaderea colesterolului rau si creste colesterolul bun. Uleiul de masline contine si acizi grasi, care pot fi gasiti si in laptele matern. Acizii grasi ajuta copilul sa creasca si sa se dezvolte armonios.
De asemenea, uleiul de masline contine vitaminele A, C, D, E, K si multe vitamine B. Este o sursa importanta de antioxidanti, care ajuta la prevenirea bolilor de inima si a cancerului. Acesti antioxidanti ii gasim in cantitati mari in uleiul extravirgin.
Acidul oleic din uleiul de masline, care se gaseste, de asemenea, in laptele matern, ajuta creierul copilului sa se dezvolte. In plus, are proprietati antiinflamatorii care pot ajuta la prevenirea sau limitarea severitatii astmului.
Uleiul de masline contine si polifenoli, care sunt aminoacizi vitali. Acestia ajuta organismul in repararea celulelor deteriorate si este necesar pentru sanatatea sistemului cardiovascular.
Uleiul de masline poate fi folosit si pe pielea copilului ca ulei de masaj. Acest ulei are un continut scazut de acid linoleic si unul ridicat de acid oleic – acizi grasi. Acidul oleic, spre deosebire de acidul linoleic, face ca straturile pielii sa fie mai permeabile, asta inseamna ca uleiul si apa sunt mai usor de absorbit de pielea bebelusului, insa permeabilitatea pielii functioneaza in ambele sensuri. De aici se naste o sensibila controversa cu privire la folosirea uleiului de masline pe pielea bebelusului. Cu toate acestea, este bine de spus ca nu exista studii care sa arate ca uleiul de masline ar fi nociv pentru piele. In plus, foarte putini copii au avut reactii alergice la acest ulei.
Citeste si: Pielea uscata a bebelusului: remedii naturiste si sfaturi de ingrijire
Cand introducem uleiul de masline in alimentatia copilului?
Uleiul de masline extravirgin poate fi introdus in alimentatia copiilor incepand cu varsta de 6 luni (maslinele pot fi introduse in dieta copilului dupa varsta de 1 an).
De retinut faptul ca nu trebuie sa exagerezi cu uleiul de masline in alimentatia copilului, chiar daca sunt recunoscute beneficiile sale. Si asta pentru ca prea mult ulei de masline poate provoca diaree copilului. 1/2 sau o lingurita de ulei de masline la 2 portii de mancare este suficient pentru un copil mic.
Uleiul de masline extravirgin poate inlocui alte uleiuri mai putin sanatoase si chiar margarina sau untul pe paine. Poti pune ulei de masline in salate, piureuri de legume, supa.
Chiar daca uleiul de masline in exces poate provoca diaree, nu trata constipatia copilului tau cu acest ulei. Exista multe alte solutii -recomandate de medicul pediatru- pentru ca piticul sa scape de constipatie.
Este bine de stiut ca uleiul de masline provoaca rareori reactii alergice, dar, ca orice produs alimentar nou-introdus in dieta bebelusului, se recomanda urmarirea atenta a copilului in primele zile de consum.
Pentru masuri de precautie suplimentare, vorbeste cu medicul pediatru inainte de a introduce uleiul de masline in alimentatia copilului.
Citeste si:
Vitamina C la copii
Vitamina B la copii
Vitamina D la copii
Vitamina A la copii
Surse: babycentre.co.uk; canigivemybaby.com; kidsolio.com.