- Timp preparare:
- 1-2 ore
- Varsta:
- Familie
- Nivel dificultate:
- mediu
- Prezent in categoriile:
- Feluri de mancare, Mancaruri cu cartofi, La foc, Mancaruri cu smantana, Mancaruri gustoase, Iarna, Primavara, Smantana, Branza, Toamna, Lactate, Legume, Oua, Cereale, Cartofi, Mancaruri, Craciun, Revelion, Zi de nastere, Pranz, Cina, Faina, Cartofi fierti
Cum se fac pierogi ucrainene?
Pierogile ucrainene pot avea cele mai diverse umpluturi, ca de exemplu brânză, brânză și cartofi, carne tocată și varză, semințe de mac, diferite fructe (cum ar fi cireșe, prune etc.). Ca să le poți pregăti, trebuie să știi rețeta de bază pentru aluat. Ulterior, vei putea să adaugi umpluturile preferate.
Aluatul
Pentru a-l pregăti vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
- 240 ml apă călduță
- 2 ouă mari (să fie la temperatura camerei)
- 3 linguri smântână
- 375 g făină albă
- 1 linguriță sare
După ce vei avea la îndemână aceste ingrediente, vei prepara aluatul pentru pierogi ucrainene urmând pașii de mai jos:
- Într-un vas de mărime medie vei pune laolaltă apa, ouăle, smântâna și sarea
- Vei pune făina într-un castron mare și vei face o „gropiță” în mijloc
- În „gropița” din făină vei adăuga ouăle, iar după aceea, folosindu-te de o furculiță, vei începe să adaugi și ingredientele lichide acolo, amestecând bine, până când făina s-a incorporat
- Vei pune făină pe suprafața de lucru și vei începe să frămânți aluatul, până când acesta va deveni moale și maleabil (cam 5 minute)
- Vei lăsa aluatul să se „odihnească” pentru aprox. 15 minute
Forma
Odată ce ai realizat aluatul, vei putea să asamblezi pierogile ucrainene ținând seama de indicațiile de mai jos:
- Vei lua o bucată mare de hârtie de copt și vei pune făina pe ea
- Vei împărți aluatul pe jumătate- Îl vei întinde cu sucitorul pentru a avea o grosime de aprox. 2 cm
- Vei recurge la o formă rotundă pentru decuparea fursecurilor (cu diametrul de aprox. 7,5 cm) pentru a decupa cercuri pe aluat
- În mijlocul fiecărei bucăți decupate de aluat vei pune cam 1 linguriță din umplutura pentru pierogi
- Vei îndoi aluatul peste umplutură și, cu grijă, vei apăsa pe marginile sale pentru a putea să fixezi acolo umplutura
- Vei pune pierogile pe hârtia de copt pregătită și vei repeta demersul și pentru restul de aluat și de umplutură
Umplutura pentru pierogi ucrainene
Umplutura poate fi variată, atât din ingrediente sărate, cât și dulci, precum vei vedea și din sugestiile prezentate mai jos:
Cartofi și brânză
Pentru această umplutură ai nevoie de:
- 680 g cartofi albi (curățați și tăiați cubulețe cu dimensiunea de aproximativ 1,5 cm)
- 2 linguri unt nesărat
- 1 ceapă mică, tocată mărunt
- 113 g brânză Cheddar, rasă
- 1/2 linguriță sare
- 1 linguriță piper negru, fin măcinat
- opțional (pentru servire): ceapă verde, mărar sau ceapă eșalotă
O vei pregăti urmând aceste etape:
- Vei pune cartofii la fiert până când aceștia vor fi ușor de sfărâmat (cam 12-15 minute)
- Vei pune într-o tigaie unt pentru a-l topi
- Vei adăuga alături de unt ceapa tocată, lăsând ca aceasta să se gătească (aprox. 4 minute)
- Cartofii fierți vor fi scurși, apoi vor fi puși înapoi în cratiță și zdrobiți
- Peste cartofi vei pune ceapa, untul care mai e în tigaie, brânza Cheddar, sarea și piperul
- Vei continua să zdrobești cartofii până când se va forma o pastă omogenă
- Vei lăsa umplutura pierogilor la răcit
Având la dispoziție umplutura, vei putea să finalizezi pierogile ucrainene astfel:
- Vei pune apă la fiert și vei adăuga sare
- Vei pune în apa ce fierbe pierogile, pe rând, dar nu prea multe simultan pentru a evita ca acestea să se lipească între ele
- Le vei lăsa la fiert cam 4 minute
- Le vei scoate pe fiecare din vasul în care au fiert și le vei așeza pe o farfurie
- Într-o tigaie mare vei pune la topit 2 linguri de unt
- Alături de unt vei adăuga 1 lingură de ulei de măsline și vei pune în tigaie pierogile
- Le vei lăsa acolo cam 2 minute pe fiecare parte, până când se vor rumeni
- Pierogile ucrainene vor fi decorate cu ceapă verde, cu mărar sau cu ceapă eșalotă și le poți servi cu smântână- Ceapa va fi gătită în unt până când va deveni translucidă (cam 6 minute)
Dacă vrei, poți să înlocuiești brânza Cheddar cu brânză dulce, foarte bine scursă.
Varză și carne tocată
Pierogile ucrainene pot fi pregătite și cu o umplutură pe bază de carne tocată și de carne murată. Ca să faci o asemenea umplutură, poți să folosești carne tocată de porc, de vită sau un amestec între cele două.
Gem
Cine a spus că pierogile ucrainene nu pot reprezenta și un desert inedit? Tot ce vei avea de făcut va fi să le adaugi o umplutură dulce, gemul fiind o variantă numai bună.
#CookForUkraine
Olia Hercules (chef în Londra și autor de cărți de bucate cu preparate ucrainene), alături de scriitoarea de cărți culinare Alissa Timoshkina, de criticul culinar britanic Clerkenwell Boy și de echipa Unicef's NEXTGen London (condusă de Layla Yarjani), au înființat o „Just Giving page” pentru UNICEF Marea Britanie, reușind să strângă acolo peste 7000 de dolari. Acolo au fost postat imagini cu preparate ucrainene, realizate atât de bucătari profesioniști, cât în gospodării, iar numeroase persoane care au trimis aceste imagini au ținut să vorbească despre relația lor cu Ucraina. Treptat, pe parcursul unei săptămâni, au fost strânși peste 150.000 de dolari.
În urma succesului acestei inițiative, a fost lansată campania derulată sub deviza #CookForUkraine, al cărei scop este, așa cum a precizat Alissa Timoshkina pentru „food52.com”: „Încurajarea oamenilor de a găti feluri de mâncare originare din Ucraina și din estul Europei, urmând să fie postate fotografii cu hashtag-ul #CookForUkraine și după aceea să se dea share pe link-ul destinat strângerii de fonduri.” Pentru aceeași sursă, Alissa Timoshkina a adăugat că: „Procedând așa, vrem să stimulăm oamenii să cunoască lumea și să se educe în legătură cu tradițiile culinare din alte zone ale lumii. În plus, inițiativa reprezintă o modalitate de a mai „îndulci” puțin contextului politic atât de complicat, printr-o abordare firească, mai blândă: universul culinar.”
Cine va vizita pagina #CookForUkraine de pe Instagram va avea posibilitatea să vadă numeroase preparate tradiționale ucrainene, Olia Hercules și Alissa Timoshkina precizând faptul că acestea reprezintă un mod prin care oamenii se pot conecta unii cu alții, ajungând să cunoască date legate de originea preparatelor respective.
#CookForUkraine nu este singura inițiativă de acest tip de când a izbucnit războiul din Ucraina. Spre exemplu, comunitatea numită „Bakers Against Racism” a lansat campania „#BakeForUkraine” pe 26 februarie. De asemenea, ONG-ul „World Central Kitchen” s-a mobilizat și a început să lucreze, alături de voluntari, pentru a le asigura hrană caldă locuitorilor din câteva orașe ucrainene, dar și celor care au trecut granița și au ajuns în Polonia, România sau Republica Moldova.
Nu în ultimul rând, Deb Perelman, ce deține blog-ul „Smitten Kitchen”, a lansat și ea o companie de strângere de fonduri pe Instagram în sprijinul „World Central Kitchen”. O fotografie cu rețeta ei tradițională de pierogi ucrainene (ce apăruse pe blog-ul ei în 2019) a circulat rapid în mediul online. În cadrul campaniei menționate se strânseseră, până pe 8 martie, mai mult de 235.000 de dolari.
Surse: food52.com, allrecipes.com, destinations.com.ua, washingtonpost.com
Sursă poză principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!