- Timp preparare:
- 45 de minute
- Nivel dificultate:
- usor
- Prezent in categoriile:
- Aperitive, Carne de pui, Ciorbe, Feluri de mancare, La cuptor, La gratar, Mancaruri de pui, Mancaruri cu carne, La foc, Ficatei de pui, Mancaruri usoare, Mancaruri gustoase, Carne, Piure bebelusi, Mancaruri, Tocanite, Piure, Pranz, Cina
- Ingrediente principale:
- 1 ceapă, 3 căței de usturoi, 300 g de ficat de pasăre, 100 g de carne tocată de pasăre sau de vită, 1 lingură de bulion, 4 linguri de ulei de măsline, 4 linguri de pesmet
Valoarea nutritivă a ficatului în alimentația copiilor
Ficatul de pasăre, datorită conținutului ridicat de fier și de vitamina A, reprezintă o alegere optimă pentru unul dintre primele alimente pe bază de proteine introduse în dieta bebelușului, protejându-l pe cel mic de anemie. Însă, spre deosebire de alte surse de proteine, acesta aduce un aport nutritiv important în alimentație și datorită unui conținut mare de acid folic, de vitamina A și vitamina B12, toate extrem de importante în dezvoltarea fizică a celui mic. Astfel:
- vitamina B12 - echilibrează și sprijină producerea de globule roșii
- vitamina A sub formă de retinol, alfa și beta-caroten, inclusiv licopen - susține vederea sănătoasă
- vitamina B2 sau riboflavina - pentru repararea și dezvoltarea completă a țesuturilor corporale, inclusiv a pielii
- zinc, fosfor și magneziu - impulsionează sistemul imunitar și asigură dezvoltarea și susținerea sistemului imunitar
- proteinele - pentru menținerea pielii, părului și a unghiilor sănătoase
- seleniu - pentru menținerea nivelului de iod necesar bunei funcţionari a glandei tiroide
Informații nutriționale
Calorii 47 Calorii din grasime 16 Total grasimi 2g Grasimi saturate 1g Grasimi trans 1g Colesterol 158mg Sodiu 21mg Carbohidrati 0g Proteine 7g |
Vitamina A 75% Vitamina C 13% Calciu 0% Fier 18% Vitamina B12 79% Acid Folic 40% Magneziu 2% Zinc 7% Seleniu 33% |
Reguli de alimentație
Ficatul de pasăre poate fi introdus în alimentația bebelușului de la vârsta de 8 luni, după ce s-a introdus carnea și gălbenușul de ou, respectându-se următoarele reguli importante, până ce copilul depășește vârsta de 1 an:
- Se oferă celui mic maximum un ficățel pe zi, de două ori pe săptămâna, amestecat cu legumele;
- Ficatul se prepară separat de legume;
- Ficatul nu se servește bebelușului în zilele cu ou sau în cele cu carne;
- Cumpără numai ficat proaspăt, verificând cu atenție termenul de valabilitate;
- Gătește ficatul cu cel puțin 2 zile înainte de data de expirare;
- Prepară termic ficatul foarte bine, să te asiguri că ai distrus orice fel de bacterii sau virusuri ce ar putea să fie prezente;
- Alege ficat de la păsări (pui, găini, curcani, struț) crescute în aer liber, fără intervenții hormonale.
Rețete cu ficat pentru bebelușii sub 1 an
1. Piure de legume cu ficat
Ingrediente:
- 1 morcov
- 1 cartof
- 1 dovlecel
- 100 g de ficat de pasăre
- 20 g de unt gras
- câteva fire de pătrunjel
Preparare:
- Spală și curăță legumele.
- Pune legumele la fiert, acoperite cu apă, pentru 30 de minute.
- Pune separat la fiert și ficatul pentru 20 de minute.
- Scurge legumele și ficatul de apă și pune-le pe toate într-un castron.
- Adaugă untul și pasează totul până se omogenizează. Poftă bună!
Aceeași rețetă o poți repeta și cu alte combinații de legume, ideal este să respecți proporția de ficat la cantitatea de legume. La 500 g de legume, 100 g de ficat de pasăre. Poți face, astfel, până ce bebe trece și la alimente mai solide, zeci de combinații de legume cu ficățel de pasăre. Acesta se poate pregăti și la abur și la cuptor.
2. Ficățel cu orez
Ingrediente:
- 200 g de orez
- 20 g de unt
- 50 g de ficat de pasăre
Preparare:
- Pune la fiert orezul în proporție de 1 la 3: adică 1 cană de orez, va absoarbe 3 căni de apă.
- Pune la fiert separat ficatul de pasăre.
- Când orezul s-a fiert, adaugă untul și amestecă bine.
- Adaugă apoi bucățele mici de ficățel. Poftă bună!
3. Pate pentru bebeluși
Ingrediente:
- 150 g de ficat de pasăre
- 50 g de unt gras
- 1 pastârnac
- 1 dovlecel
- 100 g de conopidă
Preparare:
- Spală și curăță legumele.
- Pune-le la fiert.
- Separat, pune la fiert și ficatul.
- Scurge apa de la legume și de la ficat.
- Pune in blender legumele și ficatul, adaugă untul și pasează până ce devine o pastă cremoasă. Poftă bună!
Este o rețetă care poate fi grozavă pentru toată familia, dacă pui și puțină sare și piper.
4. Pate de ficat cu avocado
Ingrediente:
- 2 avocado copți
- 100 g de ficat de pasăre
- 2 linguri de zeamă de lămâie
Preparare:
- Pune la fiert ficatul pentru 20-30 de minute.
- Curăță avocado, taie-l în bucățele mici și pune peste el zeama de lămâie. Lasă-l așa pentru 10 minute.
- Scurge ficatul de apă, pune-l în blender cu avocado și zeama de lămâie și amestecă până la omogenizare. Poftă bună!
5. Supă cremă de legume cu ficat
Ingrediente:
- 2 morcovi
- 3 cartofi
- 1 ceapă
- 1 ardei gras
- 1 lămâie
- 100 g de ficat
Preparare:
- Spală și curăță legumele.
- Pune-le la fiert acoperite cu apă.
- Pune separat la fiert ficatul de pasăre.
- Scoate legumele din apă, dar nu arunca apa.
- Pasează-le în blender. Pune-le într-un vas mare și adaugă apa în care au fiert, până ce obții consistența pe care o dorești.
- Adaugă apoi bucățele mici de ficat fiert. Poftă bună!
În funcție de cât de bine reușește să mestece bebelușul, poți toca ficatul cât mai mărunt, sau poți lăasa bucăți mai mari.
Rețete cu ficat pentru bebelușii de peste 1 an
6. Ciorbă de perișoare
Ingrediente:
- 1 morcov
- 1 pastârnac
- 1 țelină mică
- 1 ceapă
- 1 ardei gras
- 1 cană de borș sau zeama de la o lămâie
- 200 g de carne tocată de vită sau de pasăre
- 100 g de ficat de pasăre
- 1 ou
- o legătură de pătrunjel
- sare și piper după gust
Preparare:
- Spală și curăță legumele.
- Pune la fiert ficatul pentru 20 de minute.
- Toacă mărunt în blender ceapa, morcovul și ardeiul.
- Pune-le la fiert alături de ele păstârnacul și țelina întregi, separat de ficat.
- Între timp prepară perișoarele: amestecă oul cu carnea tocată și cu ficatul fiert. Adaugă sare și piper după gust.
- Scoate din ciorbă țelina și păstârnacul. Pune perișoarele la fiert în ciorbă.
- Când sunt fierte, adaugă borșul sau zeama de lămâie și frunzele de pătrunjel tocate.
7. Plăcintă cu ficat de pasăre
Ingrediente:
- 200 g de ficat de pasăre
- 2 ouă
- 100 g de făină
- 50 ml de lapte bătut
- 3 ouă fierte
- 1 legătură de mărar
- sare și piper după gust
Preparare:
- Pune la fiert ficatul.
- Într-un castron mare amestecă făina cu laptele bătut și cu cele două ouă și amestecă bine până la omogenizare.
- Adaugă sare și piper după gust și mărarul tocat mărunt.
- Pune într-o tavă de cuptor amestecul de făină, adaugă ouăle fierte tăiate cuburi și ficatul fiert mărunțit.
- Pune tava la cuptorul preîncins la 200 de grade Celsius pentru 20-30 de minute.
- Lasă la răcit. Poftă bună!
8. Chifteluțe la cuptor din ficățel de pui
Ingrediente:
- 1 ceapă
- 3 căței de usturoi
- 300 g de ficat de pasăre
- 100 g de carne tocată de pasăre sau de vită
- 1/2 de linguriță de sare
- 1 ou
- 1 lingură de bulion
- 4 linguri de ulei de măsline
- 4 linguri de pesmet
Preparare:
- Pune la fiert ficatul.
- Într-un castron mare amestecă ceapa tocată mărunt cu pesmetul, carnea tocată, ficatul fiert tocat mărunt la blender, sarea, usturoiul pisat, oul, bulionul și 2 linguri de ulei de măsline.
- Omogenizează compoziția cu mâna.
- Pe o tavă de cuptor pune hârtie de copt și unge-o cu două linguri de ulei de măsline.
- Formează din compoziție chifteluțe plate pe care le așezi în tavă una lângă cealaltă.
- Pune tava la cuptorul preîncins la 220 de grade Celsius pentru 15 minute, apoi întoarce chifteluțele și mai lasă pentru 5-10 minute. Poftă bună!
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!