De ce ficatul de struț este valoros din punct de vedere nutrițional
Studiile efectuate în ultimele decenii au reușit să compare carnea și ficatul de struț cu cele provenite de la alte animale prezente frecvent în alimentație (precum puiul, curcanul sau vita). Concluziile lor au fost că atât carnea, cât și organele struțului, sunt mai bogate în substanțe nutritive decât acelea ale altor animale.
De exemplu, un studiu polonez efectuat în anul 2011, a cercetat ficatul de curcan, de pui și de struț. Rezultatul acestuia a fost că ficatul de struț se distinge datorită următoarelor calități:
Este foarte bogat în fier
Fierul face parte dintre cele mai importante minerale pentru organismul uman întrucât:
• Este responsabil de transportul oxigenului din sânge către celule și țesuturi
• Facilitează producerea de globule roșii
• Menține o bună funcționare a sistemului imunitar, fiind util și în absorbția vitaminei C
Având în vedere aceste beneficii, nutriționiștii recomandă ficatul de struț pentru combaterea anemiei, inclusiv la copii și la femeile însărcinate.
Este o sursă foarte valoroasă de proteine
Ficatul de struț este mai dens în proteine decât alte tipuri de ficat. Ca să ne bucurăm de o sănătate optimă, ar trebui să consumăm permanent alimente ce le conțin, întrucât:
• Proteinele participă la construcția, menținerea și repararea celulelor și țesuturilor
• Furnizează energia pentru întreg organismul
• Sunt implicate în crearea unor hormoni vitali, precum insulina
• Îmbunătățesc procesele defășurate la nivelul organelor- De exemplu, proteinele sunt responsabile de activitatea enzimelor digestive, atât de importante în procesul de digestie
• Ajută la formarea anticorpilor, protejând contra infecțiilor
Are cel mai mult conținut de zinc dintre toate tipurile de ficat
Zincul face și el parte dintre cele mai utile minerale pentru funcționarea corpului nostru deoarece:
• Este necesar în procesul de creștere și dezvoltare
• Reglează activitatea hormonală
• Îmbunătățește procesul de digestie
• Întărește sistemul imunitar
Alte studii efectuate au arătat că ficatul de struț este mai sănătos decât alte tipuri de ficat deoarece:
Este sărac în colesterol
Având în vedere hrana sa (formată mai ales din iarbă, trifoi sau lucernă), ficatul struțului are mai puțin colesterol decât al puiului, de exemplu. Din acest motiv, este recomandat inclusiv pentru persoanele care se confruntă cu maladii cardiace.
Este cel mai bogat în vitamina A
Ficatul de struț este una dintre cele mai bune surse ale acestei vitamine, atât de bună pentru sănătate pentru că:
• Promovează o vedere sănătoasă
• Are grijă de sănătatea pielii
• Sprijină formarea globulelor albe
• Contribuie la formarea anticorpilor și îmbunătățește sistemul imunitar
• Are efect antiinflamator
Ficatul de struț conține și vitamina C
Ne asigură o parte din necesarul vitaminei C, utilă nu numai pentru funcționarea sistemului imunitar, ci și pentru creșterea producției de colagen (acesta protejează cartilagiile, oasele, pielea).
În ficatul de struț se regăsesc și alte minerale, cum ar fi seleniul și cuprul
De exemplu, seleniul ajută la o funcționare corectă a tiroidei, ne ajută în dezvoltarea cognitivă și influențează în bine activitatea sistemului imunitar. Despre cupru se poate spune că este foarte important în organism atât pentru dezvoltarea creierului, cât și a sistemului nervos. În plus, el este util și în prevenirea anemiei, în condițiile în care intră în componența unei enzime care transportă fierul spre și de la celule și țesuturi.
Acizii grași saturați sunt alți nutrienți din ficatul de struț
Despre acest ficat se spune că ne va asigura o bună parte din necesarul acizilor grași, bineveniți în organism din următoarele motive:
• Sintetizează prostaglandinele (Acestea sunt substanțe similare hormonilor, care au capacitatea de a regla toate funcțiile organismului, inclusiv cele din cadrul sistemului cardiovascular, imunitar, reproducător sau chiar din cadrul sistemului nervos)
• Intră în componența membranei celulare și apără celulele de invazia toxinelor, bacteriilor, substantelor cancerigene și alergenilor.
Cum poți găti ficatul de struț
Întrucât este fin și sărac în grăsimi, îl poți pregăti în mai multe feluri, printre care:
• Îl poți înăbuși
• Îl poți fierbe
• Îl poți pune pe grătar
• Îl poți folosi în tocănițe
• Poți să prepari din el un pate delicat și gustos
• Poți să-l utilizezi și pentru feluri de mâncare mai sofisticate, precum terinele
Citește și: Top 5 cele mai delicioase rețete cu carne de struț
Indiferent de ceea ce vei alege să prepari din ficatul de struț, alege unul de calitate, precum este cel oferit de către BUNO - Carne Pur Gust. Acesta este ideal pentru a obține un pate delicios și sănătos.
Tu ai testat până acum ficatul de struț?
Surse:
www.exoticmeatmarkets.com, www.healthyeating.sfgate.com, www.ighz.edu.pl, www.medicalnewstoday.com, www.sfatulmedicului.ro
Surse poze:
www.pixabay.com