18 semne că al tău copil are anemie

18 semne că al tău copil are anemie

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Anemia este o afecțiune frecventă și în rândul copiilor, a cărei prezență poate fi sesizată datorită mai multor semne. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a vedea care sunt cele mai cunoscute indicii, menite să ne atragă atenția asupra faptului că al nostru copil poate suferi de anemie. Nu uita: este esențial să consulți și un medic pediatru, întrucât numai acesta va pune diagnosticul corect și vă va recomanda un tratament adecvat!

Ce este anemia

Anemia este o afecțiune ce apare în momentul în care nivelul globulelor roșii din corp este scăzut.
Specialiștii spun că putem avea prea puține globule roșii din următoarele motive:
• Corpul nostru le distruge
• Organismul produce globulele roșii mult prea lent
Anemia poate avea cauze diverse, precum:
• Deficitul unor nutrienți (mai ales a fierului)
• Poate fi moștenită genetic
• Prezența unor infecții în corp
Pe lângă acestea, pot fi identificate și alte cauze, mai puțin frecvente, dar care pot duce ala apariția acestei afecțiuni. De pildă, poate fi vorba de existența unei maladii grave (precum leucemia) sau de expunerea la anumite toxine (provenite inclusiv din administrarea unor medicamente).

Citește și: Anemia la copii

De când apare anemia la copil

Experții precizează următorul lucru: după naștere, mai exact în jurul vârstei de 2 luni, nivelul hemoglobinei bebelușului va scădea brusc, în condițiile în care corpul său abia începe să se obișnuiască cu producția de globule roșii. Astfel, se poate vorbi de existența unei anemii fiziologice normale, care nu necesită un tratament special și care va dispărea pe măsură ce corpul va produce tot mai multe globule roșii.
După vârsta de 1 an, poate interveni așa-numita anemie cauzată de deficitul de fier. De altfel, aceasta este cea mai comună formă de anemie la copil și apare în primul rând la cei care sunt hrăniți cu lapte praf, care nu conține însă suficient fier. În același timp, și copiii care beau mult lapte de vacă pot fi mai predispuși riscului de a face anemie.
În plus, pe măsură ce intervine diversificarea alimentației, deficitul de nutrienți își poate spune oricând cuvântul. Mai ales deficitul de fier va fi responsabil de instalarea anemiei, la copiii care nu primesc un aport suficient.

Care sunt semnele ce ne arată că al nostru copil suferă de anemie

Medicii sunt de părere că majoritatea simptomelor de anemie apar ca rezultat al scăderii nivelului de oxigen din celule, fenomen cunoscut sub numele de hipoxie. În cazul formelor ușoare de anemie, simptomele sunt mai greu sesizabile, în condițiile în care organismul este totuși capabil să compenseze numărul mai redus de globule roșii.
Mai mult, simptomele diferă de la copil la copil. Printre cele mai cunoscute sunt însă:
Copilul are anumite modificări de comportament
Unele dintre semnele cele mai frecvente ale prezenței anemiei la copil sunt:
• Copilul este mai obosit ca de obicei și nu mai are chef de joacă
• Copilul obosește mult mai ușor
• Copilul începe să-și piardă apetitul
• Copilul se enervează mai ușor
• Copilul se confruntă adesea cu dificultăți de concentrare

Copil ce adoarme deasupra mancarii
Alte semne ce ne arată că al nostru copil suferă de anemie:
• Copilul este mai palid ca de obicei
• Vei sesiza că respirația sa este mai scurtă și întreruptă parcă (dispnee)
• Copilul se plânge adesea că este amețit
• Pot apărea tulburări de ritm cardiac (de exemplu, tahicardia)
• Copilul are dureri de cap mai frecvente

Fetita pe care o doare capul si sta in pat
• Limba copilului poate fi mai inflamată, mai dureroasă și cu o consistență neobișnuită (poate apărea așa-numita glosită)
• În cazul fetițelor mai mari, care au menstruație, se poate observa o neregularitate a menstrelor sau chiar absența lor pe o anumită perioadă (amenoree)
• Rănile copilului se vindecă mai greu
De asemenea, trebuie să știm că în caz de anemie severă, vor putea fi identificate și alte semne, menite să ne tragă un serios semnal de alarmă:
• Copilul crește și se dezvoltă mai greu
• Țesutul conjunctiv și pielea din zona gurii devin mult mai palide ca de obicei
• Unghiile copilului sunt casante
• Părul copilului crește mult mai greu, iar firul este fragil
• Copilul tânjește să mănânce tot felul de lucruri neobișnuite, ca urmare a carenței de fier și zinc. De exemplu, ar fi dornic să mănânce hârtie, nisip, gheață, noroi etc.
• Splina se mărește (
apare așa-numita splenomegalie).
Simptomele anemiei sunt asemănătoare altor boli ale sângelui sau altor afecțiuni, așa că este foarte important să consulți un pediatru pentru ca acesta să poată da diagnosticul exact. Numai prin efectuarea unor analize și a unui consult amănunțit se va preciza exact dacă al tău copil suferă de anemie sau de altă boală.

Cum se tratează anemia la copil

Dacă anemia este provocată de un deficit de fier, medicul îi va prescrie copilului diferite suplimente alimentare. Copiii mai mici vor primi picături/siropuri, în timp ce copiii mai măricei pot primi atât suplimente sub formă de tablete, cât și unele sub formă lichidă.
De asemenea, în funcție de rezultatele analizelor efectuate, medicul poate decide ca, pe lângă fier, copilul să primească suplimente care să-i ofere și alți nutrienți de care duce lipsă. Cel mai probabil, va fi vorba de vitamina C și de B12. Ideal este ca al tău copil să beneficieze de un supliment complex, care să conțină și fier și vitaminele indicate. Iată un exemplu:

picaturi pentru copiiUn supliment alimentar care te va asigura de faptul că puiul tău va avea parte nu numai de beneficiile fierului, ci şi de cele ale vitaminei C şi cuprului este şi Vitoral Ferrum picături, disponibil pe vitoral.ro. Datorită acestor granule orodispersabile, cu fier încapsulat într-o formulare gastrorezistentă, se poate vorbi despre următoarele avantaje:

  • Biodisponibilitatea ridicată a fierului
  • Reducerea riscului de apariţie a manifestărilor gastro-intestinale nedorite
  • Eliberarea susţinută şi controlată a substanţelor active
  • Mascarea totală a gustului neplăcut (suplimentul are un agreabil gust de vanilie)
  • Formularea creşte salivaţia şi permite ingestia produsului fără utilizarea apei
  • Fierul din Vitoral Ferrum Kids granule orodispersabile este sub formă de sare bivalentă, iar asocierea sa cu cuprul asigură o biodisponibilitate excelentă pentru acest microelement.

În situația în care se constată că anemia copilului este provocată de o infecție în corp, atunci aceasta va trebui tratată mai întâi și după aceea pediatrul va decide dacă ar mai fi sau nu necesar ca micuțul să primească și alte suplimente alimentare.
Mai mult, dacă pediatrul crede că anemia a fost cauzată de niște medicamente pe care le-a luat copilul, atunci tratamentul va fi neapărat modificat.
Nu în ultimul rând, dacă anemia este apărută ca urmare a menstrelor prea abundente, medicul îi poate prescrie fetiței tale, pe lângă suplimente alimentare și un eventual tratament hormonal.

Cum poate fi prevenită anemia la copil

Există mai multe moduri în care apariția anemiei (mai ales cea cauzată de deficitul de fier) poate fi prevenită.
Iată-le pe cele mai cunoscute:

Limitează aportul de lapte de vacă

Cam până la 6 luni, copiii sunt oarecum protejați de anemie întrucât mai beneficiază încă de rezervele de globule roșii pe care le-au primit înainte de naștere, dar și de sursele de fier provenite din laptele matern.
După vârsta de 6 luni, când copiii nu mai primesc deloc lapte matern sau când, în condițiile în care acesta devine insuficient, vor primi și lapte praf și lapte de vacă, nivelul de globule roșii din corpul lor poate scădea. De aceea, ideal este ca un copil să nu primească lapte de vacă până la vârsta de 1 an. În plus, un copil nu ar trebui să consume mai mult de 700- 900 ml lapte de vacă pe zi.

Oferă-i copilului cereale integrale cu fier și lapte praf cu conținut ridicat de fier

Acestea ar trebui să-i fie date copilului după vârsta de 6 luni și să continuați așa până când copilul se va adapta mai bine la hrana solidă.

Copilul ar trebui să consume frecvent alimente bogate în fier

Ai grijă ca din dieta copilului să nu lipsească alimente precum:
• legume cu frunze verzi (mai ales spanac)
• ouă
• carne roșie
• cereale integrale
• fructe și legume galbene
• roșii, stafide etc.
Dacă vrei ca al tău copil să urmeze o dietă vegetariană, nu uita să-i oferi suplimente pe bază de fier, în condițiile în care nu va beneficia mereu de suficient fier din alimentație.

Citește și: Tratament naturist pentru anemie

Evită anumite combinații de alimente

Specialiștii ne avertizează că anumite combinații de alimente și băuturi pot scădea capacitatea corpului de a absorbi fierul. De pildă, nu-i oferi copilului ceai/ceai cu gheață la mese.
În schimb, încearcă să combini alimente care conțin fier și vitamina C.

Voi ați mai auzit și de alte semne, ce ne pot demonstra că al nostru copil suferă de anemie?

Surse:
www.kidshealth.org; www.livestrong.com;www.medlineplus.gov;www.chw.org

 

 
Articolul urmator
Gargara cu sare, obiceiul sănătos pentru copilul tău
Gargara cu sare, obiceiul sănătos pentru copilul tău

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    5 semne că ai un copil extrem de sensibil. Ce e de făcut?
    5 semne că ai un copil extrem de sensibil. Ce e de făcut?

    Copiii se plâng. Frecvent. Uneori de lucruri aparent mărunte, cum ar fi faptul că legumele ating piureul de cartofi din farfurie, alteori de probleme mai mari, cum ar fi faptul că...

    Care sunt primele 3 semne că un copil are nevoie de logoped
    Care sunt primele 3 semne că un copil are nevoie de logoped

    În ultimul timp, tot mai mulţi copii manifesta tulburări de atenţie şi de învăţare din cauza expunerii lor la ecrane (televizoare, telefoane, tablete etc.) de la...

    Crezi că prietenii copilului tău sunt toxici? Semne pe care trebuie să le urmărești
    Crezi că prietenii copilului tău sunt toxici? Semne pe care trebuie să le urmărești

    Prietenia este o experiență minunată, un sentiment înălțător, dar poate fi și toxică. Încă de la vârsta de trei ani, copilul începe să conștientizeze...

    Semne clare că ai fost un copil „parentificat”
    Semne clare că ai fost un copil „parentificat”

    Pe măsură ce un copil înaintează în vârstă, este binevenit ca părinții să-i dea diferite responsabilități, astfel încât să-l stimuleze să devină tot...

    6 semne că trebuie să-l duci pe copil la oftalmolog
    6 semne că trebuie să-l duci pe copil la oftalmolog

    Vizitele anuale la medicul oftalmolog sunt obligatorii pentru cei mici! Miopia este o afecțiune tot mai des întâlnită la nivel global, iar depistarea acesteia din timp este...

    15 semne că partenerul tău de viață are probleme mari cu accesele de furie
    15 semne că partenerul tău de viață are probleme mari cu accesele de furie

    Accesele de furie, paharele sparte și replicile acide alternează cu zilele în care te copleșește cu gesturi tandre, cadouri și complimente? Nu mai știi ce să crezi? Consultă...

    9 lucruri care îți înrăutățesc relația cu al tău copil
    9 lucruri care îți înrăutățesc relația cu al tău copil

    Printre preocupările majore pe care le ai, ca părinte, se regăsește și aceasta: să nu ajungi să-ți strici relația cu copilul tău. De aceea, te preocupi permanent să găsești...

    Ce să faci și, mai ales, ce să NU faci dacă descoperi că al tău copil se automutilează
    Ce să faci și, mai ales, ce să NU faci dacă descoperi că al tău copil se automutilează

    Ca părinte, probabil că una dintre cele mai dificile experiențe prin care poți trece este să afli că al tău copil suferă. Uite ce să faci și mai ales, ce să nu faci, dacă ai...

    © 2025 Qbebe