Tratament naturist pentru anemie

Tratament naturist pentru anemie

Irina Olteanu - Redactor Senior

Anemia constituie o problema cu care se confrunta multe persoane, insa pe langa tratamentul medicamentos recomandat, exista o serie de solutii naturiste care contribuie de cele mai multe ori la prevenirea, dar si la tratarea acestei afectiuni. Sa aflam impreuna care sunt acestea alaturi de contraindicatiile pe care le prezinta unele dintre ele.

Aspecte importante

In primul rand, trebuie sa intelegeti exact motivul pentru care apare anemia in organism. Aceasta reprezinta o afectiune caracterizata de o scadere in cantitatea de hemoglobina (sau a hematiilor - globulele rosii) din sange. Se poate datora mai multor cauze, cea mai des intalnita fiind carenta de fier (necesar pentru producerea de hemoglobina). Aceasta anemie este incadrata drept deficienta de fier (anemie feriptiva), fiind ceva obisnuit pentru femeile insarcinate, copiii aflati in crestere si femeile care sangereaza abundent in perioada menstruatiei. Desi suplimentele cu fier actioneaza eficient in aceasta afectiune, unele persoane se pot confrunta cu efecte secundare, precum constipatia sau diareea, greata sau varsaturile; in asemenea cazuri, remediile naturale pot fi de preferat (fierul elemental si nu sulfatul cauzeaza problemele mentionate).

Sfaturi naturiste

1. Cresteti aportul de fier din alimentatie

O modalitate de a preveni anemia (dar si de a o trata) consta in sporirea cantitatii de fier prin consumul de alimente bogate in acesta. Sursele cele mai cunoscute sunt carnea, pestele, nucile, semintele de dovleac si legumele cu frunze de culoare verde inchis. Cele mai cunoscute legume de acest tip sunt spanacul, schinduful, coriandrul (dar si broccoli, urzicile) ce constituie o sursa excelenta de fier, dar si de acid folic, ambele importante pentru organism, in special pe perioada sarcinii. Le puteti introduce in supa sau in mancaruri preparand astfel feluri de mancare sanatoase si pentru persoanele vegetariene/vegane. Dintre fructe, rodiile se evidentiaza prin cantitatea ridicata de fier continuta, dar si prin alte minerale cum sunt calciul si magneziul (dar si vitamina C). Este bine sa consumati semintele coapte sau sa preparati un suc proaspat pe care sa il beti de cateva ori pe zi. Curmalele sunt si ele o sursa de fier, dar si de fibre alimentare, antioxidanti, complexul de vitamine B si vitamina C, putand fi consumate proaspete sau ca adaos in prajituri. Nu in ultimul rand, zaharul de palmier (folosit indeosebi in bucataria indiana) reprezinta o sursa buna de fier ce poate imbunatati nivelul hemoglobinei. Il puteti adauga la ceai sau in cerealele de la mic dejun, precum si in deserturile preparate in casa (puteti apela si la sirop din zahar de palmier).

2. Cresteti aportul de alimente care ajuta la asimilarea mai buna a fierului

Dupa cum bine stiti, exista o serie de alimente care ajuta in asimilarea fierului, atat fructe, cat si legume, fiind vorba de fapt de vitamina C pe care o contin. Cele mai cunoscute surse in acest sens sunt citricele, cum sunt portocalele, dar si capsunile, kiwi si grapefruitul. Puteti apela la sucul de lamaie pentru a asezona salatele sau chiar deserturile (salata de fructe). Retineti insa ca, daca suferiti de anemie pernicioasa, siclemie sau anemie hemolitica, remediile mentionate anterior nu va pot ajuta si trebuie sa apelati la medic. Se pare ca si gatitul in recipiente din fier (oale, cratite, tigai) poate contribui la anemiecresterea contitatii de fier (prin transfer).

3. Evitati alimentele care pot inhiba asimilarea fierului

In aceasta categorie intra in special bauturile cum sunt cafeaua, ceaiul, vinul rosu, dar si berea, produsele lactate ori inghetata (din cauza calciului care poate afecta buna asimilare a fierului). De asemenea, si medicamentele antiacide conduc la o proasta absorbtie a fierului. Evitati alimentele bogate in acid oxalic din alimentatie, deoarece interfereaza si ele cu absorbtia fierului. Printre acestea se numara: migdalele, caju, ciocolata, kale, rubarba, macrisul, petiol si majoritatea nucilor si a leguminoaselor. 

4. Tratati corespunzator eventualele probleme de sanatate

Daca experimentati pierderi de sange semnificative pe perioada menstruatiei (deseori asociate cu existenta unor fibroame), trebuie sa apelati la tratamentul sau medicatia adecvata. In caz contrar, anemia poate aparea sau se poate agrava.

5. Apelati la medic

Acest sfat este valabil in general si indeosebi cand experimentati simptome de anemie severa. In unele cazuri, poate fi necesara chiar o transfuzie de sange.

Remedii din plante

Iata cateva plante care pot ajuta: dong quai (bogata in vitamine si minerale; indicata femeilor cu un flux menstrual abundent), arpagicul (bogat in vitamina C) consumat proaspat, quinoa (o cereala bogata in toti cei opt aminoacizi esentiali ce o transforma in proteina completa), gentiana (o planta amara populara in Anglia pentru tratamentul anemiei; puteti adauga 1 lingurita de pudra de gentiata uscata in 3 cani de apa si sa o consumati cu jumatate de ora inainte de masa; poate fi fiarta in ceai sau consumata sub forma de extract; nu consumati daca sunteti gravide), papadia (bogata in vitamine si minerale (poate fi consumata cruda in salata sau sub forma de extract ½-1 lingurita sau 2 comprimate pe zi), radacina de stevie creata (cea mai des utilizata pentru tratamentul anemiei; creste pe marginea drumurilor; sub forma de tinctura folositi ½-1 lingurita pe zi; contine antrachinone glicozide, taninuri, fier, vitamina A, C si fosfor si elibereaza fierul depozitat in ficat pentru a putea fi folosit de toate componentele organismului).

Alte plante: lucerna (foarte nutritiva sub forma de tablete, doza uzuala zilnica fiind destul de mare-18 comprimate), afin, radacina de brusture, cires, coji de strugure, boabe de paducel, coada-calului, lumanarica, anemiepatrunjel, urzica (poate irita pielea si cauza mancarime, insa gatita este ideala; o puteti gasi si sub forma uscata, tinctura sau extract ori comprimate; puteti adauga seminte de fenicul pentru a optimiza rezultatele), zmeura, traista ciobanului, nasturel, spirulina (sunt niste alge albastre-verzui care ajuta in tratamentul anemiei microcitare si macrocitare; consumati o lingurita pe zi).

In final, trebuie sa stiti ca anemia poate fi cauzata de o serie de alte deficiente din organism, cum sunt cele de vitamina B12 (o puteti gasi in somon si macrou) sau acid folic (fasolea, mazarea si lintea), prin urmare o alimentatie sanatoasa si echilibrata constituie intotdeauna varianta optima de prevenire si tratament.

In cazul in care suspectati o anemie, este o idee buna sa consumati si: mere, caise, sparanghel, banana, broccoli, galbenus de ou (evitati daca aveti probleme cu colesterolul/cardiovasculare), varec (alga marina, o sursa importanta de nutrimente si iod), bame, prune, struguri mov, stafide, tarate de orez, dovleac, napi (planta ce seamana cu morcovii, de culoare alba), cereale integrale.

Retineti ca, in cazul in care aveti antecedente de boli cardiovasculare, diabet sau glaucoma, este indicat sa cereti sfatul medicului inainte de a consuma vreo planta. Apoi, trebuie sa va odihniti corespunzator si sa efectuati regulat exercitii fizice, deoarece este necesar un stil de viata sanatos pentru un organism sanatos.

Citeste si:

Ce medicamente si remedii naturale sunt sigure pentru sarcina 

Surse:

http://letsgohealthy.blogspot.ro; www.homemademedicine.com; http://health.india.com; http://letsgohealthy.blogspot.ro; http://holisticonline.com/

Articolul urmator
Durere de maxilar la copil: cauze și tratament
Durere de maxilar la copil: cauze și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Secreție galbenă la ochi la bebeluș: cauze și tratament
    Secreție galbenă la ochi la bebeluș: cauze și tratament

    Copiii pot avea secreții galbene la ochi din mai multe motive. Este esențial să urmărești starea de sănătate a celui mic, iar dacă observi și alte simptome se impune un consult de...

    Tratament hemoroizi: Cum sa scapi de hemoroizi in 6 pasi!
    Tratament hemoroizi: Cum sa scapi de hemoroizi in 6 pasi!

    Tratament hemoroizi. Cum poti scapa de hemoroizi este o intrebare care macina multa lume. Hemoroizii sunt o problema de sanatate de serioasa, chiar daca nu pune viata in pericol. Sunt...

    Pneumonia ambulantă la copii: cauze, simptome și tratament
    Pneumonia ambulantă la copii: cauze, simptome și tratament

    Pneumonia este o infecție produsă de bacterii, de virusuri sau de fungi, afectând unul sau ambii plămâni. Manifestările care însoțesc pneumonia sunt fie severe, cum ar...

    Intoleranța la histamină: ce este, cum o identifici și tratament
    Intoleranța la histamină: ce este, cum o identifici și tratament

    Cele mai cunoscute intoleranțe sunt cele alimentare, însă există și alte tipuri, care nu afectează doar sistemul digestiv, ci și alte sisteme din organism. Printre acestea se...

    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament
    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament

    Dacă copilul tău are bubițe pe limbă, trebuie să știi că acest lucru poate avea mai multe cauze. În același timp, poate fi o problemă comună, cu care se confruntă oricine,...

    A fost aprobat primul tratament pentru depresia postpartum în SUA
    A fost aprobat primul tratament pentru depresia postpartum în SUA

    Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) a aprobat primul medicament oral pentru tratarea depresiei postpartum. Acesta poartă denumirea de Zurzuvae (zurzolonul), iar...

    Menopauza precoce: cauze, simptome și tratament
    Menopauza precoce: cauze, simptome și tratament

    Menopauza reprezintă o perioadă firească în viața unei femei, marcând încetarea menstrelor. Uneori, însă, menopauza poate surveni mai devreme decât te...

    Cum arată lupta cu o boală genetică extrem de rară. „Știm că nu va exista un tratament pentru fiul nostru, dar vrem să ajutăm alți copii”
    Cum arată lupta cu o boală genetică extrem de rară. „Știm că nu va exista un tratament pentru fiul nostru, dar vrem să ajutăm alți copii”

    Tony a fost diagnosticat cu o boală genetică rară la vârsta de 3 ani. Este vorba despre encefalopatia epileptică și de dezvoltare asociată genei SynGAP, care îi cauzează...

    © 2024 Qbebe