- Bebelușii care consumă lapte praf sunt mai fericiți
- Laptele praf nu îmbunătățește calitatea somnului bebelușilor
- Bebelușii crescuți cu lapte praf special cresc mai repede
- Dacă bebelușii sunt hrăniți cu lapte praf, sunt mai predispuși la obezitate
- Bebelușii ce primesc lapte praf vor avea oase mai puternice
- Un supliment de lapte praf pentru bebeluși ajută mamele să alăpteze pentru mai mult timp
- Laptele praf pentru bebeluși și cel matern nu sunt atât de diferite pe cât se crede
- Bebelușii hrăniți cu lapte praf se îmbolnăvesc mai des decât cei ce primesc lapte matern
- Este în regulă să schimbi tipul de lapte praf oferit bebelușului
- Laptele praf pe bază de soia nu este periculos
Bebelușii care consumă lapte praf sunt mai fericiți
După ce au întreprins un studiu pe un număr de 300 de bebeluși cu vârsta de 3 luni, cercetătorii din cadrul „Cambridge University" au ajuns la concluzia că aceia care sunt hrăniți cu lapte praf plâng mai puțin, sunt mai zâmbitori și râd mai des decât cei ce sunt alăptați la sân. În schimb, aceștia din urmă au fost considerați mai triști și mai agitați decât cei din prima categorie.
Explicația dată de cei de la Cambridge a fost următoarea: suptul la sân necesită mai mult efort pentru bebeluși, uneori se poate ca ei să nu se sature, ceea ce îi poate face mai puțin mulțumiți.Cu toate acestea, bebelușii nu au fost văzuți ca fiind stresați, ci pur și simplu doritori de ceva care să-i facă să se simtă mai în siguranță.
Ceilalți în schimb, se hrănesc mai rapid și cu mai multă ușurință, de aici apărând impresia că ei pot fi mai fericiți.
Laptele praf nu îmbunătățește calitatea somnului bebelușilor
Deși ne-am dori să fie așa, se pare că experții nu au reușit să demonstreze acest lucru.
La „West University” din Virginia, cercetătorii au încercat să verifice dacă mamele care-și hrănesc micuții doar cu lapte praf au parte de un somn mai bun decât cele care îi alăptează pe cale naturală sau care se folosesc de laptele praf doar parțial.
S-au format două grupuri de studiu: unul format din mame care erau la 9-16 săptămâni după cea de-a doua sau chiar după cea de-a treia naștere și unul alcătuit din femei ce au devenit mame pentru prima oară (aflate la 2-13 săptămâni după naștere). Acestea au fost monitorizate cu ajutorul unor dispozitive montate la încheietura mâinii, pentru a se vedea câte ore reușesc să doarmă noaptea și cât de obosite se simt pe parcursul zilei. Din studiu au fost excluse cele care sufereau de depresie postnatală/s-au confruntat la un moment dat cu depresie, cele cu anxietate sau cele care au născut prematur.
Concluzia a fost însă următoare: mamele din toate categoriile au dormit cam tot atât pe timpul nopții, s-au simțit cam la fel de obosite ziua și au fost trezite de către bebeluși cam de același număr de ori. Cu alte cuvinte, nu înseamnă că dacă ne hrănim bebelușii cu lapte praf ne vom odihni mai mult și mai bine.
Citește și: Somnul la sugari
Bebelușii crescuți cu lapte praf special cresc mai repede
În urma unor cercetări, specialiștii au declarat faptul că puii de maimuță care au fost hrăniți cu lapte praf au crescut mai repede decât cei ce au fost hrăniți cu lapte matern.
Să vedem însă cum stau lucrurile cu bebelușii noștri. Cei ce sunt alăptați pe cale naturală în primul an de viață se pare că vor avea un ritm de creștere mai rapid în primele 3-4 luni, după care acesta va încetini. În același timp, ei vor cântări mai puțin la vârsta de 1 an față de cei ce au primit lapte praf. Treptat însă, spre vârsta de 2 ani, diferențele de greutate dintre ei se pot estompa.
O explicație pentru faptul că acei bebeluși care au fost alăptați la sân cântăresc mai puțin decât cei ce au consumat lapte praf poate fi următoarea: cei din prima categorie se opresc din supt de îndată ce se simt sătui, iar cei din cea de-a doua se pot obișnui să consume un biberon până la capăt, chiar dacă nu au mereu nevoie. De asemenea, laptele praf are în structura sa compuși ce pot cauza schimbări în metabolism.
Nu este însă clar dacă ritmul mai lent de creștere al bebelușilor hrăniți cu lapte matern este influențat numai de supt. Practic, este posibil ca aceia care au din naștere tendința de a nu crește prea repede să se sature doar cu laptele de mamă, în timp ce aceia care au predispoziția de a crește mult și repede să aibă un apetit mai mare, să plângă mai mult și de aici să apară necesitatea de a primi suplimente de lapte praf.
Potrivit experților, o motivație mai logică ar fi următoarea: laptele matern este mai sărac în proteine (conține cam 8% proteine) față de cel praf (acesta poate avea cam 18% proteine).
Dacă bebelușii sunt hrăniți cu lapte praf, sunt mai predispuși la obezitate
Atât studiile efectuate în SUA, cât și în Marea Britanie, au demonstrat faptul că bebelușii alimentați cu lapte praf au o tendință mai mare de a deveni obezi pe parcursul vieții.
În ceea ce privește cercetările din SUA, s-a ajuns la concluzia că acei bebeluși care au fost hrăniți cu lapte praf au un risc mai mare de a deveni obezi ca adulți. Explicația dată: pe de o parte, biberoanele sunt mai ușor de umplut cu lapte praf, bebelușii se obișnuiesc rapid cu o cantitate mai mare de lapte și vor învăța că trebuie să mănânce mult pentru a se sătura. Pe de altă parte, la vârsta de 5 ani, acei micuți cântăreau cam cu 22-38% mai mult decât cei ce au fost alăptați pe cale naturală. Iar excesul ponderal din copilărie se poate transforma ușor în obezitate în viața de adult.
În Marea Britanie, profesorul Atul Singhal a precizat faptul că cel puțin 20% dintre adulții obezi provin din rândul celor care au primit prea multă hrană încă de la cea mai fragedă vârstă. Alături de echipa sa, acesta a menționat că bebelușii hrăniți cu lapte praf vor învăța rapid să mănânce mai mult, întrucât înghit mai ușor. Astfel, vor ajunge să mănânce mai mult decât au nevoie, ceea ce îi va predispune la ingerarea unor cantități mari de proteine și grăsimi. De aici, creșterea riscului ca, în viitor, acești bebeluși să se transforme în persoane obeze.
Mesajul specialiștilor din ambele țări a fost următorul: atâta vreme cât un bebeluș este sănătos și se dezvoltă firesc, nu este nevoie să-i introducem suplimente de hrană.
Bebelușii ce primesc lapte praf vor avea oase mai puternice
Într-adevăr, laptele praf are în plus, față de cel matern, vitamina D, esențială pentru oase puternice. Un studiu efectuat în cadrul Academiei Americane de Pediatrie ne arată faptul că bebelușii hrăniți cu lapte praf au o mineralizare a oaselor mai bună decât cei alăptați la sân. Acesta este motivul pentru care se recomandă ca bebelușii care sunt hrăniți cu lapte matern să primească un supliment de vitamina D (astfel să se ajungă cam la 400 de IU pe zi). Și mamele au nevoie de suplimente din această vitamină, întrucât majoritatea au carențe.
Dacă însă un bebeluș consumă pe zi mai puțin de 1 l de lapte praf, atunci va fi necesar să-i dai și vitamina D.
Un supliment de lapte praf pentru bebeluși ajută mamele să alăpteze pentru mai mult timp
Majoritatea mamelor au auzit că, dacă își doresc să alăpteze, nu trebuie să-i ofere bebelușului suplimente de lapte praf pentru . Cercetări recente contrazic însă acest fapt.
De exemplu, un studiu efectuat de către „University of California” (din San Francisco) a demonstrat că dându-le nou-născuților și puțin lapte praf, mamele vor fi mai puțin stresate că bebelușii nu mănâncă destul și vor fi mai apte să-i hrănească prin alăptare pentru un timp mai îndelungat. Potrivit cercetărilor americani, cam 79% dintre bebelușii care au primit și lapte praf alături de cel matern au putut beneficia și de acela până când au împlinit cel puțin 3 luni. În schimb, aproximativ 42% dintre cei care nu au consumat deloc lapte praf nu s-au putut bucura prea mult timp nici de laptele matern (nici măcar pentru 3 luni).
Și Societatea Americană de Pediatrie consideră că puțin lapte praf nu ar trebui să lipsească din alimentația unui bebeluș, încă din primele zile de viață. Întrucât un bebeluș poate pierde cam 5% din greutatea inițială după naștere (cam la 36 de ore după aceea), medicii sunt de părere că tendința de scădere în greutate poate continua (întrucât durează până când se vor adapta noului mod de a se hrăni). Dar dacă vor primi, de exemplu, cam 2 lingurițe de lapte praf după fiecare alăptare la sân, această tendință poate stagna. Astfel, mamele vor fi sigure că bebelușii nu vor pierde în greutate, că se hrănesc suficient și vor fi mai convinse că trebuie să continue și să alăpteze.
Laptele praf pentru bebeluși și cel matern nu sunt atât de diferite pe cât se crede
Studii de la „Ohio University” au demonstrat că structura laptelui matern și cea a laptelui praf pentru bebeluși nu sunt foarte diferite. Pentru a ajunge la această concluzie, s-au comparat date provenite de la 1773 de perechi de gemeni cu vârsta cuprinsă între 4 și 14 ani, unii fiind alimentați cu lapte matern, iar ceilalți cu lapte praf. Datele se refereau la starea de sănătate și nivelul inteligenței. La finalul studiului, s-a constatat că diferențele dintre ei nu erau semnificative.
Laptele de mamă și cel praf (pentru bebeluși) conțin cazeină (principala proteină din lapte) și zer. Numai că laptele matern conține mai mult zer (mai ușor de digerat), iar majoritatea tipurilor de lapte praf au în compoziție mai multă cazeină (care se digeră mai încet).
De aici, s-a ajuns la concluzia că tipul de lapte pe care i-l oferi bebelușului nu te va ajuta nici să-i asiguri un somn mai bun. Acest lucru ține mai degrabă de personalitatea fiecărui bebeluș, care are propriul tipar de somn. Ca urmare, cei hrăniți cu lapte praf se pot trezi la fel de des ca și cei alăptați natural. Iată deci o altă dovadă în plus că laptele praf și cel matern nu sunt chiar atât de diverse.
Bebelușii hrăniți cu lapte praf se îmbolnăvesc mai des decât cei ce primesc lapte matern
Laptele de mamă are ceva foarte prețios față de laptele praf pentru bebeluși: anticorpii (care ajută în prevenirea infecțiilor). De altfel, într-un studiu recent, s-a arătat că 86% dintre bebelușii alăptați la sân nu au contactat nicio infecție până în jurul vârstei de 1 an, în timp ce doar 14 % dintre cei hrăniți cu lapte praf au scăpat fără să aibă asemenea probleme.
Vitaminele si mineralele prezente în laptele matern sunt absorbite foarte bine de către organismul bebelușului, ceea ce ajută și la creșterea imunității. Practic, odată cu fiecare hrănire, bebelușului îi sunt transmise milioane de globule albe, care îl ajută să lupte cu fel de fel de infecții.
Același studiu a mai constatat că bebelușii care au supt până la 1 sau chiar 2 ani ajung adesea să se îmbolnăvească imediat după ce au fost înțărcați.
Este în regulă să schimbi tipul de lapte praf oferit bebelușului
Nu de puține ori, medicii pediatrii sfătuiesc mamele să nu schimbe marca de lapte praf cu care își hrănesc bebelușii. Principalele argumente sunt legate de faptul că o schimbare ar putea să le provoace tot felul de tulburări digestive și pierdere în greutate.
Ultimele studii efectuate la Universitatea din Virginia (SUA) au arătat însă că este sigur pentru bebeluș să primească și o altă marcă de lapte praf decât cea cu care s-a obișnuit inițial. Specialiștii de aici ne asigură că nu s-a constatat prezența de tulburări digestive sau de comportament la cei cărora li s-a schimbat laptele.
Totodată, ei spun că este în regulă chiar și atunci când schimbarea tipului de lapte este bruscă și nu treptată. Nici în acest caz nu au fost raportate transformări demne de luat în seamă, în condițiile în care, în mare măsură, laptele praf destinat bebelușilor are compoziții similare.
Laptele praf pe bază de soia nu este periculos
Datorită prezenței fitoestrogenilor, s-a crezut că laptele praf pe bază de soia poate fi periculos pentru sănătatea bebelușului și că, în viitor, poate duce la apariția așa-numitei „pubertăți precoce”.
Mai multe studii efectuate încă din anul 1999 ne demonstrează însă că nu există diferențe semnificative (din punct de vedere al stării de sănătate în ansamblu, dar și a celei legate de reproducere) între cei care au consumat lapte praf obișnuit și cei ce au fost hrăniți cu lapte praf pe bază de soia.
Așadar, dacă ești vegetariană sau dacă pur și simplu îți dorești ca bebelușul tău să se obișnuiască cu lapte praf pe bază de soia, poți face acest demers fără teamă. Consultă-te însă cu un pediatru pentru a vedea dacă nu cumva bebelușului tău i-ar fi necesare și niște suplimente (precum vitamina D).
Citește și: Cum alegi laptele praf pentru bebelus
Voi ați mai auzit și de alte adevăruri științifice legate de laptele praf destinat bebelușilor?
Surse:
www.babycenter.com; www.dailymail.co.uk;www. milkshare.birthingforlife.com; www.perrigonutritionals.com; www.researchgate.net; www.seattlemamadoc.seattlechildrens.org; www.thebump.com; www.theguardian.com; www.thestir.cafemom.com
Surse poze:
www./s-media-cache-ak0.pinimg.com;www.dailymom.com;www.setonbabytalk.com;www.tulanh365.com