Semne că al tău copil are lipsa de vitamina B12

Semne că al tău copil are lipsa de vitamina B12

Corina Naftanaila

O alimentație corectă este esențială pentru un stil de viață sănătos și pentru o bună dezvoltare, în special în cazul copiilor. Știi deja că obiceiurile alimentare influențează direct funcțiile organismului, tocmai de aceea trebuie să te asiguri că al tău copil primește necesarul de vitamine și minerale ce-l ajută să crească sănătos. Printre acestea se numără și vitamina B12, cu rol esențial în dezvoltarea sistemului nervos și în sinteza hemoglobinei, ceea ce înseamnă că nu trebuie să lipsească din corpul micuțului tău. Așadar, urmează să descoperi acele semne care îți indică faptul că juniorul are un deficit de vitamina b12.

Să facem cunoștință cu vitamina B12

Vitamina B12 face parte din familia complexului de vitamine B (B1, B2, B3, B6, B9) și mai este cunoscută sub denumirea de "vitamina roșie" datorită rolul pe care aceasta îl joacă în transportul oxigenului în sânge. De regulă, este prezentă în alimentele de origine animală (carne, produse lactate, ouă) și este considerată una dintre cele mai importante vitamine pentru organism.

Acțiunea acesteia este importantă pentru o bună funcționare a capacității cognitive și pentru dezvoltarea sistemului nervos. Este parte importantă din formarea tecii de mielină (învelișul fibrelor nervoase), responsabile cu transmiterea impulsurilor nervoase în tot corpul. De asemenea, vitamina B12 asigură dezvoltarea simțului tactil și auditiv, dar și a capacității de concentrare, a echilibrului, a coordonării și a memoriei.

Vitamina B12 (cobalamina) este și un bun analgezic. Din câte se pare, aceasta calmează durerile musculare, durerile de spate, precum și disconfortul creat de un posibil ulcer. În cazul copiilor, această vitamină ajută organismul să perceapă durerea în mod corect.

surse de vitamina b12

Semne ale lipsei vitaminei B12

Este important ca alimentația copilului tău să fie bogată în produse ce aduc aportul necesar de vitamina B12 în organism. Lipsa acesteia conduce către o formă ușoară de anemie, ce se poate agrava dacă nu iei măsuri la timp. Este adevărat că simptomele deficitului de vitamina B12 pot trece ușor neobservate, însă urmează să descoperi semnele ce îți indică faptul că organismul piticului tău se confruntă cu lipsa de vitamina B12.

Oboseală și lipsă de energie
Dacă suntem siguri de un lucru este faptul că un copil are rezerve inepuizabile de energie, în orice moment din zi sau din noapte, din nefericire pentru părinți. Ei bine, dacă observi că al tău copil dă semne de oboseală des și lipsa de energie își face apariția de mai multe ori pe zi, atunci cu siguranță ceva este în neregulă și este momentul să ceri părerea medicului.

Amețeli după efort fizic
De multe ori ești tentată să crezi că cei mici sunt "fabricați" pentru a alerga și pentru a fi într-o continuă mișcare. Când vitamina B12 nu mai este asimilată corect în organism, al tău copil va semnala stări de amețeală după cel mai mic efort fizic. Dacă observi această manifestare în repetate rânduri trebuie să faci niste investigații amănunțite pentru a descoperi cauza exactă a problemei.

Apetit scăzut și scădere în greutate
Se întâmplă să duci negocieri la sânge cu al tău copil pentru a respecta mesele principale ale zilei, să nu mai vorbim de gustări. În cele din urmă, cel mic cade pradă tentației mai ales dacă după masă îl așteaptă un premiu pe măsură. Este de la sine înțeles faptul că cel mai bun semn că juniorul se bucură de o dezvoltare corectă este creșterea în greutate corectă în raport cu kilogramele și înălțimea lui. Astfel, dacă păstrezi același obicei alimentar regulat dar copilul are un apetit scăzut și chiar pierde în greutate, poate fi un semn că organismul său nu asimilează corect vitaminele și mineralele, ba chiar pot semnala un deficit de vitamina B12.

Probleme de concentrare
Vitamina B12 este esențială în dezvoltarea sistemului nervos ceea ce înseamnă că lipsa ei poate provoca probleme de memorie și concentrare în cazul copiilor. Desigur, țesutul nervos și creierul copiilor este asemeni unui burete gata să absoarbă orice informație nouă tocmai de aceea este nevoie de ajutor din partea vitaminei B12.

Pentru a te asigura că organismul copilului primește aportul necesar de vitamine poți încerca să introduci suplimentele alimentare în rutina zilnică. Este foarte important să ceri sfatul medicului înainte de acest pas important, pentru că el îți va prescrie cantitatea ideală pentru cel mic, în funcție de ani, greutate și înălțime.

Soluția ideală vine din magazinul online vavianpharma.ro și anume suplimentele WellKid și WellBaby. Acestea conțin vitaminele și mineralele de care cei mici au nevoie, printre care și vitamina B12. Produsul pentru bebeluși sub formă de sirop este recomandat începând cu vârsta de 6 luni și până la 4 ani, ca apoi să continuați cu tabletele masticabile, potrivite până la 12 ani.

wellkid
Wellbaby

Surse: draxe.com, livestrong.com, selfhacked.com.

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Semne clare că suferi de „sindromul cuibului gol": „Este ultimul Crăciun acasă înainte de plecarea fiului meu la facultate și deja îi simt lipsa"
    Semne clare că suferi de „sindromul cuibului gol": „Este ultimul Crăciun acasă înainte de plecarea fiului meu la facultate și deja îi simt lipsa"

    Copiii nu rămân veșnic mici. Cresc și își întind aripile pentru a zbura către alte orizonturi, dornici de a-și părăsi cuibul părintesc și a da piept cu viața,...

    Care sunt primele 3 semne că un copil are nevoie de logoped
    Care sunt primele 3 semne că un copil are nevoie de logoped

    În ultimul timp, tot mai mulţi copii manifesta tulburări de atenţie şi de învăţare din cauza expunerii lor la ecrane (televizoare, telefoane, tablete etc.) de la...

    Cum arată viața unui copil trăită în rulotă, mereu pe drumuri. „Condițiile mizere și lipsa socializării mi-au distrus copilăria”
    Cum arată viața unui copil trăită în rulotă, mereu pe drumuri. „Condițiile mizere și lipsa socializării mi-au distrus copilăria”

    După ce vin pe lume, majoritatea bebelusilor merg acasă. Adică într-o casă pe pământ. Ei bine, nu și în cazul meu. Casa mea era o rulotă care servea și ca mijloc de...

    5 semne că ai un copil extrem de sensibil. Ce e de făcut?
    5 semne că ai un copil extrem de sensibil. Ce e de făcut?

    Copiii se plâng. Frecvent. Uneori de lucruri aparent mărunte, cum ar fi faptul că legumele ating piureul de cartofi din farfurie, alteori de probleme mai mari, cum ar fi faptul că...

    Crezi că prietenii copilului tău sunt toxici? Semne pe care trebuie să le urmărești
    Crezi că prietenii copilului tău sunt toxici? Semne pe care trebuie să le urmărești

    Prietenia este o experiență minunată, un sentiment înălțător, dar poate fi și toxică. Încă de la vârsta de trei ani, copilul începe să conștientizeze...

    Semne clare că ai fost un copil „parentificat”
    Semne clare că ai fost un copil „parentificat”

    Pe măsură ce un copil înaintează în vârstă, este binevenit ca părinții să-i dea diferite responsabilități, astfel încât să-l stimuleze să devină tot...

    6 semne că trebuie să-l duci pe copil la oftalmolog
    6 semne că trebuie să-l duci pe copil la oftalmolog

    Vizitele anuale la medicul oftalmolog sunt obligatorii pentru cei mici! Miopia este o afecțiune tot mai des întâlnită la nivel global, iar depistarea acesteia din timp este...

    Efectele carenței de vitamina K la copii
    Efectele carenței de vitamina K la copii

    Vitamina K este o vitamină importantă care favorizează coagularea sănătoasă a sângelui și previne sângerările excesive. De asemenea, este folosită pentru a promova...

    © 2025 Qbebe