Originile dietei cu mere
Dieta de trei zile, pe bază de mere, a fost concepută de către Flynn, un antrenor personal și instructor de fitness din localitatea Wenatchee, statul american Washington. Ideea i-a venit după ce și-a sfătuit o clientă, care se lupta cu kilogramele în plus, ca timp de 3 zile să mănânce câte un măr înainte de fiecare masă, dar și în loc de gustare între mesele principale. Se pare că sfaturile sale au dat rezultate, în condițiile în care doamna respectivă a pierdut într-o săptămână în jur de 2 kilograme.
Flynn va publica ulterior o carte ( în 2005), intitulată „Plan de dietă cu trei mere pe zi: baza pierderii kilogramelor nedorite, definitiv". Dieta propusă aici se referea exclusiv la ideea de a consuma câte un măr înaintea fiecărei mese, desigur, săracă în calorii.
Ulterior, în urma unor noi studii, dieta cu mere a fost extinsă la posibilitatea de a consuma zilnic între 1200-1500 de calorii, în funcție de numărul de kilograme de care se dorește să se scape. În plus, ea a fost extinsă la o durată de 5 zile.
Unul dintre studii este cel din anul 2009. Conform jurnalului medical „Apetite", cei care vor consuma câte un măr înainte de fiecare masă vor avea parte de un număr de calorii cu până la 15% mai mic decât aceia care nu procedează așa. Explicația a fost simplă: merele sunt pline de fibre solubile și nesolubile, care vor umple intestinele mai rapid și vor crea senzația de îndestulare.
Un alt studiu, din 2012, din cadrul publicației „Obesity", a demonstrat că a consuma fibre precum cele din mere va duce la reducerea ritmului de stocare a grăsimii. De pildă, mâncând trei mere mici pe zi ne putem crește aportul de fibre solubile cu până la 3 grame.
Nu în ultimul rând, merele sunt bogate în vitamine și minerale, având proprietăți laxative și chiar de calmare a sistemului nervos. Iată de ce au ajuns să fie atât de recomandate în dietele pentru pierderea kilogramelor.
Citește și: Fructele care te ajuta sa slabesti si fructele care te ingrasa
Cum ar putea arăta meniul unei diete pe bază de mere
Deși la bază, dieta cu mere a fost concepută pentru o durată de trei zile, ea a fost extinsă ulterior la 5 zile și a devenit populară în special datorită posibilității de a îmbina consumul de mere cu alte alimente slabe în calorii.
Din anul 2005, de când a fost concepută, ea a fost modificată și în sensul în care s-a recomandat, la un moment dat, pentru curățarea optimă a colonului și pentru o pierdere considerabilă în greutate, ca timp de 3 zile să nu se mănânce altceva decât mere.
Nutriționiștii ne sfătuiesc însă, pentru ca dieta cu mere să aibă rezultate cât mai bune și să ne ajute totodată să fim în formă, să o urmăm timp de 5 zile, combinând merele și cu ale alimente.
Să vedem cum ar putea arăta meniul unei diete cu mere pentru o durată de 5 zile.
În prima zi a dietei, se vor consuma la toate mesele numai mere, în jur de 1,5 kg.
În cea de-a doua zi a dietei, se va putea mânca în felul următor:
• La micul-dejun se vor mânca doar mere
• La masa de prânz, alături de 1 măr, veți putea mânca o salată verde cu morcov și cu ceapă.
• La cină veți mînca din nou mere
În cea de-a treia zi a dietei, veți mânca:
• La micul-dejun: un măr, o felie de pâine integrală și o felie subțire de șuncă de curcan.
• La prânz: o salată verde, cu măr și morcov.
• La cină: câteva mere.
Pentru cea de-a patra zi a dietei, veți consuma:
• La micul-dejun: un măr roșu, o felie de pâine integrală cu orice fel de șuncă slabă.
• La prânz: un măr, o salată verde și 200 de g de piept de pui la grătar sau de carne de vită slabă, tot la grătar.
• La cină: mere, în cantități moderate
În ultima zi a dietei cu mere, este recomandabil să mâncați:
• La micul-dejun: un măr, un ou fiert și o felie de pâine graham.
• La prânz: un măr, o salată verde sau legume la abur, alături de piept de pui la grătar sau de carne de vită (slabă) la grătar.
• La cină: mere în cantități moderate.
Alături de a consuma alimentele menționate, nu uitați să vă hidratați suficient. Desigur, apa este cea mai importantă, dar puteți consuma, din când în când, câte un ceai sau o cîte o cafea, neîndulcite.
Citește și: Top 3 diete pentru mamici suple
Care sunt dezavantajele dietei cu mere
În afară de detoxifierea generală a organismului și pierderea kilogramelor nedorite, trebuie să știi faptul că o dietă cu mere poate avea următoarele dezavantaje:
• Întrucât aportul caloric va fi redus pe parcursul dietei, te poți confrunta cu unele stări mai neplăcute, precum: dureri de cap, o stare de oboseală mai accentuată, chiar amețeli.
• Te poți confrunta cu hiper-aciditate gastrică sau cu diaree.
• Odată ce ai finalizat dieta, poți fi tentată să-ți reiei vechile obiceiuri alimentare, ceea ce te poate face să pui la loc kilogramelor date jos.
• Poți să observi o reducere a masei musculare la finalul dietei. Pentru a preîntâmpina, pe cât posibil, acest fenomen, încearcă să faci exerciții fizice care să-ți tonifice masa musculară. În plus, dacă vei proceda așa, ai posibilitatea să mai arzi din calorii și după finalizarea dietei.
Tu mai știi și alte aspecte legate de o dietă cu mere?
Surse:
www.diethics.com; www.livestrong.com;www.slism.com;
www.stylecraze.com