De ce iaurtul ne poate ajuta să slăbim
Cercetări recente au demonstrat legătura dintre o dietă bazată pe calciu și pierderea kilogramelor. Mai exact, s-a constatat că în special grăsimea de pe abdomen se diminuează considerabil după ce este adoptată o dietă ce furnizează calciu suplimentar.
Un studiu efectuat în 2007, în cadrul unei reuniuni a „Societății Obezității" (din SUA), s-a bazat pe un grup de participanți ce au primit, timp de o săptămână, câte 3-4 porții de produse lactate (inclusiv iaurt). De asemenea, ei fost rugați să combine dieta cu exerciții fizice ușoare, bucurându-se de o accelerare a metabolismului și de o ardere mai bună a grăsimilor.
Printre alimentele cu conținut de calciu, recomandate în diete, este și iaurtul. Acesta, datorită proteinelor conținute, poate stimula activitatea metabolică, neavând un conținut ridicat de calorii. Din acest punct de vedere, s-a putut observa, în urma unui alt studiu, că persoanele care au urmat o dietă cu iaurt, consumându-l zilnic, timp de câteva zile, au pierdut cu până la 22% mai mult în greutate decât aceia ce au adoptat o dietă bazată doar pe reducerea drastică a numărului de calorii.
Nu în ultimul rând, cei ce au mâncat zilnic iaurt și-au păstrat mai bine masa musculară, esențială în buna funcționare a metabolismului. Spre deosebire de cei ce consumă alimente bogate în grăsimi, calciul din iaurt va transmite celulelor „mesajul" de a elimina cortizolul (hormon ce influențează foamea). Iar amino-acizii vor accelera și ei arderea grăsimilor, așa că veți putea pierde mai rapid în greutate, ne explică nutriționiștii.
Adoptarea unei diete pe bază de iaurt ne mai poate fi benefică și din alte puncte de vedere:
• Va duce la creșterea imunității organismului, diminuând astfel și riscul apariției unor inflamații
• Va îmbunătăți digestia, va proteja flora intestinală și va stimula activitatea intestinală (previne constipația), ducând și la eliminarea toxinelor din organism.
• Iaurtul este mai ușor de digerat decât alte produse lactate, astfel că ne vom putea completa necesarul de calciu, atât de important pentru a avea oase puternice.
În ciuda avantajelor pe care ni le poate aduce dieta cu iaurt, medicii ne sfătuiesc să nu o urmăm mai mult de 3 zile, întrucât organismul poate avea de suferit din cauza lipsei fibrelor și a vitaminelor.
În același timp, pentru a evita oricare tulburări ale organismului, va trebui să avem grijă să nu consumăm doar iaurt, ci și alte alimente permise într-o astfel de dietă.
Citește și: Pentru mamici:slabeste rapid cu 3 diete de 3 zile!
Cum arată o dietă de trei zile, pe bază de iaurt
Iată un exemplu concret de o dietă cu iaurt, structurată pe durata a 3 zile:
În prima zi, meniul poate fi compus din:
La micul-dejun se va consuma un iaurt simplu (fără conținut ridicat de grăsime) sau unul cu fructe (naturale). Puteți adăuga și câteva cereale integrale.
La prânz puteți servi legume la grătar, cu puțin orez. Ca desert, puteți mânca iar puțin iaurt.
Pentru cină, alegeți o salată cu șuncă, morcovi și cu un dressing din iaurt simplu.
În cea de-a doua zi a dietei, veți mânca:
La micul-dejun: salată de castraveți cu iaurt
La prânz: puțină carne slabă de curcan, la cuptor sau pe grătar și câteva legume fierte sau la grătar (cum ar fi roșii, ciuperci, ardei etc.).
Pentru cină optați pentru un iaurt nu prea gras, amestecat cu fructe de pădure.
În ziua a treia, ați putea consuma:
La micul-dejun: amestecați brânză, mere și sare cu iaurt simplu.
La masa de prânz puteți mânca o salată de pește file, cu catraveți și iaurt.
La cină puteți servi o salată de paste (cam 100 de g), cu bucățele de ardei gras și ou fiert, peste care veți turna niște iaurt.
Ca regulă generală, nutriționiștii ne îndeamnă să evităm iaurturile îndulcite, precum și cele cu conținut ridicat de grăsime sau bogate în conservanți. Toate acestea ne pot oferi un surplus de calorii, împiedicându-ne astfel să scăpăm de kilogramele nedorite.
De asemenea, ne este permis ca, pe parcursul dietei cu iaurt, să consumăm, la micul-dejun, câte o cafea neagră, neîndulcită sau câte un ceai de plante, tot neîndulcit sau, cel mult, îndulcit cu foarte puțină miere.
Dintre îndulcitorii artificiali, putem să apelăm la foarte puțină zaharină.
Citește și: Top 3 diete pentru mamici suple
Tu mai știi și alte detalii legate de o dietă pe bază de iaurt?
Surse:
www.healthylifetricks.com; www.huffingtonpost.com; www.vogue.it