De ce este bine să slăbim cu ajutorul castraveților
În primul rând, castraveții sunt săraci în calorii. Astfel, o cană cu castraveți feliați conține 14 calorii, ceea ce este mai puțin de 1% din dieta cu castraveți, ce ar trebui să cuprindă cam 1500 de calorii. De asemenea, trebuie să știi că un castravete de mărime medie, fără coajă, conține 24 de calorii, iar unul mai mare cam 45 de calorii.
În al doilea rând, castraveții conțin niște fitonutrienți, ce au și proprietăți antidiabetice, luptând cu constipația.
Nu în ultimul rând, castraveții sunt plini de apă (sunt 96% apă), ceea ce nu numai că ne va ajuta să ne hidratăm, dar ne va da și senzația unui stomac plin.
Din aceste motive, putem încerca să includem în dieta noastră cât mai mulți castraveți, în contextul în care aceștia sunt și sursa altor nutrienți importanți, precum: vitamina K (se spune că dacă vom mânca o jumătate de castravete ne vom asigura aproape 1/3 din necesarul acestei vitamine, care are un rol esențial în coagularea sângelui) și vitamina C (castraveții ne asigură cam 7% din doza zilnică). În plus, antioxidanții din ei vor stimula producția de colagen, atât de benefică în menținerea sănătății pielii, părului și oaselor.
Citește și: Beneficii naturiste ale castravetilor
Cum arată o dietă pe bază de castraveți
Nutriționiștii ne spun că putem pierde până la 7 kg dacă vom urma o dietă cu castraveți timp de 14 zile.
În funcție și de activitatea fizică pe care dorim să o derulăm pe parcursul unei astfel de diete, putem urma două variante ale acesteia:
Dieta cu salată de castraveți
Este mai dificil de urmat și se bazează pe consumul nelimitat al unei salate cu castraveți. Alături de ea, putem să mai consumăm și alte alimente sărace în calorii.
Iată un exemplu de meniu al unei diete ce are în centru salata de castraveți:
La micul -dejun se poate servi: un castron de salată de castraveți și 2 ouă fierte (tare)
La gustarea de dinainte de masa de prânz: cam 200 g de fructe (de exemplu, prune, mere, piersici)
La prânz poți mânca: o felie de toast integral, prăjit și un castron de salată de castraveți
La gustarea de după-amiază poți să servești un shake de castraveți
La cină: 300 g fructe, la alegere
Ideea este că, ori de câte ori ți se face foame, să te limitezi să mănânci dintr-o salată de castraveți, pe care o vei prepara după următoarea rețetă:
• 400 g castraveți
• lapte acru sau iaurt (200 g)
• ceapă (1/4 de ceapă, tocată fin)
• sare după gust
După ce ai la dispoziție aceste ingrediente, vei proceda așa:
• Curăță bine castraveții și îi vei felia
• Pune sare și amestecă bine
• Toacă ceapa
• Pune ceapa peste castraveți, nu uita de iaurt/ de lapte acru și amestecă din nou totul
Așa cum s-a precizat și mai sus, nu trebuie să uităm nici de shake-ul de castraveți, pentru care vei avea nevoie de ingredientele de mai jos:
• 1 castravete mare
• 1 măr
• 1 mână de spanac proaspăt
Vei prepara shake-ul urmând acești pași:
• Spală, curăță și feliază castraveții
• Spală bine spanacul
• Spală mărul și taie-l bucățele
• Pune toate ingredientele în blender
• Pune shake-ul în pahar și, dacă vrei, adaugă puțină gheață
Citește și: 7 salate delicioase de vara cu numai 3 ingrediente
Altă variantă de dietă cu castraveți
Prepară-ți tot felul de salate care să conțină castraveți
Salate preparate și cu alte ingrediente sărace în calorii te vor face să te simți sătulă și să nu mai simți nevoia să mănânci între mese.
Poți să testezi următoarele variante de salate:
• Castraveți cu grepfruit, fenicul și un dressing pe bază de vin alb
• Castraveți cu roșii, busuioc proaspăt și dressing de lămâie
• Castraveți cu spanac, ardei roșu și frunze de mentă
De exemplu, îți poți pregăti o apă „detox", ce conține, pe lângă castraveți, apă plată și felii de lămâie/de lime, alături de frunze de mentă sau de busuioc, ce-i vor conferi o aromă cu totul specială.
De asemenea, poți să bei shake după rețeta prezentată mai sus.
Nu în ultimul rând, apelează la niște smoothie gustoase și răcoritoare. Poți opta pentru oricare dintre aceste variante:
• Pregătește un smoothie de fructe (de pildă, unul cu ananas, suc de lămâie, apă de cocos), la care vei adăuga feliuțe de castraveți și o mână de pătrunjel
• Prepară un smoothie verde, care să conțină, pe lângă castravete, ceai verde, salată romană/salată kale, pătrunjel, țelină de pețiol și suc de lămâie.
Când urmezi o asemenea dietă, este necesar să eviți complet băuturile carbogazoase dulci, băuturile energizante, ceaiurile îndulcite, alcoolul. În schimb, poți să mai consumi, alături de băuturile prezentate, ceaiuri neîndulcite, apă plată, limonadă (simplă), cafea fără zahăr.
Poți să consumi și „tăiței" de castraveți
În loc de paste, prepară-ți niște „tăiței" de castraveți, care se prepară ușor și merg în combinație cu tot felul de ingrediente. De exemplu, dacă vei mânca o „spirală" tăiată dintr-un castravete de mărime medie în loc de o cană de tăiței de orez , vei scăpa de aprox. 166 de calorii. Dacă vei consuma „tăiței" de castraveți în loc de spaghete obișnuite vei ocoli aproape 200 de calorii pe porție.
Tot ce vei avea de făcut va fi să faci rost de un cuțit ce poate tăia spirale de castravete și să combini „tăițeii"cu alte ingrediente proaspete, precum: roșii, usturoi, ulei de măsline, carne slabă de pui sau păstăi de fasole verde.
Nu este obligatoriu să ții o dietă cu castraveți pentru a servi „tăițeii", ci te poți bucura de rezultate bune și dacă pur și simplu vei reuși, de trei ori pe săptămână, să renunți la pastele și orezul obișnuite pentru a-i servi pe aceștia.
În cadrul acestei variante de dietă cu castraveți, vei putea servi, pe lângă preparatele menționate, și carne slabă de pasăre, ton din conservă, cartofi fierți și o cantitate mai mare de fructe decât în dieta precedentă (poți ajunge până la 400-500 g fructe proaspete pe zi).
Pentru a beneficia însă de cele mai bune rezultate ale acestei variante „extinse" a dietei pe bază de castraveți, este necesar să depui și efort fizic. Ai grijă să faci cât mai multă mișcare, pornind de la premisa că dieta îți va furniza suficienți nutrienți pentru a nu te simți lipsită de energie.
Voi ați auzit până acum de o dietă pe bază de castraveți?
Surse:
www.happydieter.net; www.livestrong.com; www.letsgohealthy.net