Cum să slăbești cu varză murată

Cum să slăbești cu varză murată

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Dacă îți dorești să scapi de câteva kilograme în plus, alege să te orientezi și spre varza murată. Așa cum vei afla din articolul de mai jos, ea este un aliment ideal pentru sănătatea organismului. Nu uita să discuți și cu un specialist dacă ai vrea să urmezi o dietă cu varză murată, astfel încât să te asiguri că nu te vei supune niciunui risc.

Care sunt beneficiile verzei murate asupra sănătății

Este plină de nutrienți valoroși
În vederea menținerii unei stări de sănătate cât mai bune, varza murată trebuie introdusă în alimentație. De exemplu, ea este bogată în: fibre, vitamina C, vitamina K, Vitamina B6, dar și în minerale precum fier, cupru, potasiu sau mangan.

Este utilă pentru întărirea sistemului imunitar
Pentru că este bogată în vitamina C și fier, varza murată este unul dintre alimentele indicate în vederea îmbunătățirii imunității. De pildă, vitamina C va stimula producerea și funcționarea de limfocite, determinând totodată și producerea de anticorpi. În plus, datorită proprietăților sale de antioxidant, va proteja celulele sistemului imunitar de acțiunea nocivă a unor toxine produse în momentul în care acestea contracarează un agent patogen.
În privința fierului, acesta va transfera oxigenul prin toate celulele corpului, încurajând formarea globulelor roșii și împiedicând apariția anemiei feriprive, ce poate slăbi inclusiv sistemul imunitar.

Contribuie la îmbunătățirea digestiei
Flora intestinală este compusă din peste 100 de trilioane de microorganisme, spun specialiștii.
Datorită probioticelor pe care le conține, varza murată poate să ocrotească flora intestinală de toxine, de bacterii dăunătoare, îmbunătățin procesul de digestie în ansamblul său. De asemenea, ea poate să reechilibreze balanța bacteriană de aici după un tratament cu antibiotice, fapt care contribuie la diminuarea riscului de apariție a diareei provocate de acestea.

Medicii nutriționiști recomandă varza murată și pentru că aceasta poate să mai reducă din gazele de la nivelul intestinelor, când acestea sunt asociate cu balonări, diaree, constipație, fiind  cauzate de afecțiuni precum boala Crohn (Este o boală inflamatorie cronică, cu localizare la nivelul peretelui tractului digestiv, putând afecta orice segment, de la esofag pana la anus) sau colita ulcerativă (Aceasta este tot o afecțiune inflamatorie a intestinului, ce produce sângerări).

Varza murată este binefăcătoare inclusiv pentru starea ta psihică
Studiile desfășurate de-a lungul timpului au arătat că bacteriile existente la nivelul florei intestinale pot transmite mesaje creierului, influențându-i o parte din funcții și schimbând percepțiile despre lume. De pildă, varza murata poate să creeze o floră intestinală sănătoasă, ceea ce va reduce din stres și va îmbunătăți memoria. În același timp, ea va crește capacitatea de absorbție, la nivelul intestinului, a magneziului și zincului, două dintre mineralele fundamentale pentru sănătatea sistemului nervos.

Are grijă de sănătatea inimii tale
Întrucât are fibre și este un aliment probiotic, varza murată va reduce nivelul colesterolului „rău" și va regla tensiunea arterială. De exemplu, un studiu a arătat că persoanele care vor consuma probiotice tip de cel puțin 8 săptămâni vor avea un nivel al tensiunii arteriale mai bun decât al celor care nu au făcut acest lucru.
Un alt efect pozitiv al verzei murate asupra inimii este datorat prezenței vitaminei K2. astfel, acesta va împiedica acumulările de calciu pe artere, menținându-le sănătoase.

Este utilă în formarea oaselor sănătoase
Pe de o parte, varza murată conține vitamina K2, care va sprijini formarea unor oase mai puternice. De pildă, un studiu efectuat timp de 3 ani pe un grup de femei care erau la menopauză a demonstrat că acelea care au luat suplimente alimentare care cuprindeau și vitamina K2 se confruntau mai puțin cu o reducere a densității osoase.
Pe de altă parte, vitamina K2 poate să activeze două proteine a căror „misiune" este să sintetizeze mai bine calciul, favorizând practic oase puternice. Din acest motiv, ea este considerată ca unul dintre cele mai bune remedii pentru prevenția osteoartritei (În cazul acestei afecțiuni, cartilajul ce protejează articulațiile se deteriorează, ceea ce va duce la apariția durerilor).

Nu în ultimul rând, varza murată are grijă de siluetă și te poate sprijini în eliminarea surplusului ponderal.

Citește și: Au legătură bacteriile din intestine cu pierderea în greutate?

Cum te poate ajuta varza murată să scapi de kilogramele în plus

Pe lângă beneficiile nutriționale menționate, acest aliment este foarte util inclusiv dacă vrei să slăbești. Astfel, varza murată este lipsită de grăsimi, conține doar 40 de calorii/100 g și este plină de fibre.
În cazul în care te vei hotărâ să ții o dietă pe bază de varză murată, trebuie să ai mare grijă cum o vei alege. Dacă o vei achiziționa din comerț, vei urmări să eviți:
• Variantele pasteurizate- Când vei opta pentru așa ceva, ai în vedere că tocmai pasteurizarea va fi cea care va elimina din probiotice, făcând varza mai puțin valoroasă. Uită-te deci pe ambalaj înainte să o cumperi!
• Variantele cu adaos de conservanți- Aceștia pot fi dăunători întregului organism și, în plus, vor distruge din probioticele  rezultate prin fermentare
• Cele care au adaos de alte produse- Spre exemplu, nutriționiștii spun că varza murată cu alte legume poate să conțină prea multă sare sau chiar zahăr. Cel mai bine va fi să cumperi doar varză murată simplă!
În general însă, se recomandă să consumi în dietă varză preparată în casă, astfel încât să fii sigură că ingredientele utilizate sunt cât mai naturale și că nu îți vei pune în pericol nu numai procesul de slăbire, ci și sănătatea în general.

Salata de varza murata cu morcovi si nuci

De asemenea, trebuie să știi că o dietă cu varză murată are o durată variabilă, între 4 și 7 zile.

Dieta cu varză murată de 4 zile
Când optezi pentru această dietă, ar trebui ca în fiecare zi să procedezi astfel:
În prima zi ar trebui să consumi doar varză murată (cam 1 kg), în cadrul a trei mese. Ca să eviți un eventual exces de sare, ar trebui să clătești varza înainte să o mănânci. Este important să mănânci exclusiv varză pentru a reuși să-ți accelerezi metabolismul și să poți demara detoxifierea.

În cea de-a doua zi, ai putea să mănânci în felul următor:
• La micul-dejun: Poți să mănânci cam 200 g varză murată, dar și puțină pâine (nu albă) și un ou fiert
• La prânz: Optează pentru aceeași cantitate de varză plus niște mere tăiate cubulețe
• La cină: Îți poți face următoarea combinație: 200 g varză murată, 1 cartof, mere, unt, ceapă, niște condimente

Varza murata cu mere, cartofi

Nutriționiștii spun că în această a doua zi a dietei cu varză te poți orienta și spre o supă de varză murată (200 g varză murată, supă de legume gata preparată, 50 ml suc de mere și 2 ardei grași roșii).
În loc de carne, optează pentru pește (somon de exemplu) la grătar, pe care să-l servești tot la cină sau la prânz, alături de varza murată.

Pentru zilele 3 și 4 ale dietei, vei putea mânca alimente precum:
• La micul-dejun: 1 portocală și 150 g brânză dulce
• La prânz: 150 g pește și 150 g varză murată
• La cină: 3 cartofi, 100 g varză murată, struguri
Nu uita că poți mânca și între mese varză murată!

Dieta cu varză murată de 7 zile
Alegând acest tip de dietă, ar trebui să știi că ea te va ajuta nu numai să slăbești, ci și:
• Să-ți detoxifici organismul
• Să-ți întărești sistemul imunitar (Pentru că varza murată este și sursă de vitamina C), prevenind mai ușor răceala sau gripa
• Vei preveni anemia (Varza murată conține și fier)
• Vei preveni diverse afecțiuni digestive (Pentru că este un aliment probiotic, varza murată te va ține la distanță de balonări, de flatulență, de constipație)

O dietă cu varză murată, extinsă pe durata a 7 zile, îți va permite ca încă din prima zi a acesteia să consumi și altceva decât varză. Spre exemplu, la micul-dejun poți să consumi brânză dulce și pâine integrală, la prânz poți să servești carne slabă (100 g), alături de varză murată, iar la cină poți să combini varza cu alte legume (cum ar fi morcov, ridichi sau castraveți).
Pe parcursul acestei diete vei avea voie să alături verzei murate proteine din surse diferite (nu numai carne, ci și ouă, lactate sau boabe), având însă grijă să respecți următoarea regulă: între mese vei servi tot varză murată, pentru a-ți asigura un aport cât mai ridicat de fibre.
Dacă vei urma o astfel de dietă, fii foarte atentă la cantitatea de apă pe care o bei. Astfel, va trebui să consumi cel puțin 2 l, pentru ca în organismul tău să nu existe exces de sare (ca urmare a sării utilizate la prepararea verzei murate).

De ce să ții cont dacă vei urma o dietă pe bază de varză murată

Ca să vezi dacă o asemenea dietă îți este potrivită, ar trebui să ai în vedere atât avantajele sale, cât și dezavantajele.
În privința avantajelor sale, merită menționate:
• Este ideală pentru perioada iernii
• Te va ajuta și să-ți consolidezi sistemul imunitar, grație vitaminei C și fierului
• Acidul lactic va contribui la purificarea tractului digestiv
• Poți să pierzi 3-4 kilograme după 3 zile de dietă
• Nu este costisitoare și te va scuti de grija numărării caloriilor

Cât privește dezavantajele dietei cu varză murată, ar trebui să te gândești la:
• Este o dietă dezechilibrată, care nu-ți oferă nici măcar o doză minimă de carbohidrați, așa că poți avea momente în care te vei simți lipsită de energie
• Poți ajunge să ai dureri de cap, amețeli, mai ales în prima zi a dietei de 4 zile, când nu vei mânca decât varză
• Nu îți oferă un plan de slăbire pe termen lung
• Nu este bine să o ții dacă ai afecțiuni digestive precum sindromul colonului iritabil, dacă ai probleme cu rinichii, hipertensiune, hiper sau hipotiroidism
Pentru a fi sigură că dieta cu varză murată nu va avea consecințe negative asupra stării tale de sănătate, consultă-te cu un specialist înainte să o urmezi.

Tu ai urma o dietă cu varză murată?

Surse:
www.diethics.com, www.nutralife.com.au, www.stronghealth24.com, www.healthguidance.org, www.healthline.com, www.livestrong.com,www.oureverydaylife.com, www.sfatulmedicului.ro

Citește și: Dieta cu supă de varză

Articolul urmator
Cauzele metabolismului lent: de ce nu slăbești
Cauzele metabolismului lent: de ce nu slăbești

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Salata de varza cu morcovi
    Salata de varza cu morcovi

    Iata o delicioasa reteta de Salata de varza cu morcovi.

    ”Tu când ai de gând să slăbești?” Asta mi-a spus prietena mea la o lună după ce am născut
    ”Tu când ai de gând să slăbești?” Asta mi-a spus prietena mea la o lună după ce am născut

    Am devenit mamă acum o lună! Viața mea s-a schimbat total. Nu știu cum de alte mame intră în depresia postnatală, că eu sunt într-un extaz continuu. Sunt atât de...

    Dieta GAPS: cum poate proteja creierul copilului
    Dieta GAPS: cum poate proteja creierul copilului

    Dieta GAPS pornește de la premisa că există o legătură între funcțiile sistemului digestiv și creier. Aceasta a fost creată în 2004, de Dr. Natasha Campbell-McBride,...

    Cele mai bune sarmale, după rețeta lui chef Sorin Bontea. Ingredientul cheie, dar absolut banal, care le face atât de gustoase
    Cele mai bune sarmale, după rețeta lui chef Sorin Bontea. Ingredientul cheie, dar absolut banal, care le face atât de gustoase

    Orice gospodină știe să facă sarmale. Dar nu ies la fel de bune ca cele preparate de marii bucătari! Chef Sorin Bontea dezvăluie ingredientul secret pe care îl pune alături de...

    Cum să faci pierogi ucrainene: rețeta tradițională
    Cum să faci pierogi ucrainene: rețeta tradițională

    În limba ucraineană, pierogile se numesc „varenyky” și sunt un fel de colțunași cu diverse umpluturi. Acestea din urmă pot fi sărate sau dulci, iar pierogile pot fi...

    Cum prepari ciorba de lobodă ca să o mănânce și copilul tău
    Cum prepari ciorba de lobodă ca să o mănânce și copilul tău

    Fie că este vorba despre cea verde, fie că este vorba despre cea roșie, loboda se regăsește și ea printre legumele foarte bogate în nutrienți, în condițiile în care...

    Am decis să-mi accept corpul pentru copiii mei. Ei trebuie să învețe să se iubească așa cum sunt
    Am decis să-mi accept corpul pentru copiii mei. Ei trebuie să învețe să se iubească așa cum sunt

    Ne dorim ce este mai bun pentru copiii noștri, inclusiv ca aceștia să se iubească pe sine, trup și suflet. Însă noi, părinții, ce relație avem cu al nostru corp? Îl...

    Elixirul tinereții: ce este și cum îl accesezi
    Elixirul tinereții: ce este și cum îl accesezi

    Un subiect de fascinație și de cercetare continuă, ideea unui elixir literal al tinereții este un concept mitic, prezent în toate culturile. Cu toții ne-am întrebat,...

    © 2024 Qbebe