Fiecare grupă de sânge are un bagaj propriu de caracteristici, care influențează alimentația, stresul, predispoziția la anumite afecțiuni și de ce nu, personalitatea. Dieta pe grupa de sânge are la bază pierderea în greutate, dar pe lângă asta asigură o stare generală de bine, deoarece combate oboseala și stresul.
De-a lungul timpului, oamenii de știință au ajuns la concluzia că există alimente care provoacă inflamații, alergii, tulburări de dispoziție, de greutate și pot agrava anumite boli în cazul anumitor persoane. Toate aceste lucruri se întâmplă atunci când lectinele (proteine din legume și fructe) intră în conflict cu grupele de sânge.
Din fericire, acțiunea lectinelor nu pot pune în pericol viața unei persoane pentru că sistemul imunitar intervine și rezolvă problemele. Însă, dacă vrei să eviți amplificarea stării de oboseală și te-ai săturat de kilogramele în plus, trebuie să urmezi "regulile" dietelor pe grupele de sânge!
Grupa de sânge O-1
Grupele de sânge sunt clasificări ale sângelui realizate în funcție de caracteristicile globulelor roșii și a plasmei sanguine. Cu alte cuvinte, grupa de sânge reprezintă restructurarea naturală a conținutului genetic. Această grupă este cea mai des întâlnită și este prima grupă apărută. Persoanele care se încadrează la această categorie de grupă sanguină sunt de regulă persoane robuste, puternice și rezistente la stres.
Acestea pot slăbi prin exerciții fizice, prin consumarea proteinelor de origine animală și prin evitarea lactatelor și a carbohidraților. Este indicat consumul în cantități mici de produselor organice, de mai multe ori pe săptămână pentru a-și asigura resursele de energie. Grâul și fasolea trebuie înlocuite cu multe fructe și legume. De asemenea, trebuie evitat consumul de cafea în cantități excesive, resursele de cofeină necesare putând fi luate din ceaiul verde. Alimentația trebuie să conțină produse bogate în vitamina K, care întăresc coagularea sângelui, exact lucrul de care au nevoie oamenii cu grupa de sânge 0-1. Sunt recomandate exerciții fizice solicitante, precum jogging-ul, gimnastica sportivă, aerobicul și sportul de contact.
Grupa de sânge A2
Persoanele purtătoare a acestei grupe de sânge sunt cele mai puțin predispuse alergiilor la fructele de mare. Sunt persoane introvertite, care aleg să-și petreacă majoritatea timpului singuri, nesimțind nevoia de socializare. Regimul lor alimentar este bazat pe fructe și legume, proteine animale limitate și produse lactate fermentate în cantități mici. Este indicat ca produsele să fie mereu proaspete și cât mai naturale.
Dacă te încadrezi în grupa de sânge A2 trebuie să știi că poți dezvolta o sensibilitate la lectinele din cartofii dulci, roșii, varza și piperul. Acestea vor conduce către balonare și flatulență, dar vor scădea și nivelul activității metabolice. Același lucru se poate întâmpla și în cazul lactatelor nefermentate. Ca exerciții fizice poți încerca exercițiile de meditație și de calmare interioară, precum yoga, tai chi și aerobic.
Grupa de sânge B3
Persoanele cu acest tip de grupă sanguină se încadrează la categoria omnivori, fapt pentru care regimul alimentar trebuie să fie sănătos, echilibrat și diversificat. Această grupă de sânge este singura care permite consumul fără restricții a produselor lactate.
Regimul alimentar trebuie să nu conțină pui, semințe de susan, grâu, porumb, arahide, soia, linte, cartofi sau roșii. Fructele și legumele sunt mai mult decât binevenite, dar și oăle și produsele cu un conținut scăzut de grăsimi. Pentru exercițiile fizice sunt recomandate cele care antrenează sistemul muscular, dar relaxează în același timp mintea. În această categorie se înscrie tenisul, artele marțiale, golful și plimbările în aer liber.
Grupa de sânge AB4
Persoanele cu grupa de sânge AB4 au o alimentație bazată pe combinația dintre stilul vegetarian și cel carnivor-moderat. Aceștia trebuie să-și ia dozele de proteine din alte surse, nu din carnea roșie, pe care nu o pot metaboliza eficient din cauza acidității scăzute. Astfel, regimul alimentar este o combinașie dintre cel al grupei de sânge A2 și cel B3.
Trebuie evitat consumul de cafea și de băuturi alcoolice, de lactate proaspete și de semințe în cantități mari. Somonul, sardinele și tonul sunt principala sursă de proteine și sunt recomdate pentru consumul zilnic. Cum cafeaua nu este recomandată, poate fi înlocuită cu ceaiul verde, care poate combate starea de oboseală. De asemenea, fructele și legumele nu trebuie să lipsească din alimentația celor din aceasta categorie de grupă sanguină pentru că la fel ca peștele, pot asigura aportul de proteine.
În ceea ce privește activitatea fizică, persoanele cu AB4 au nevoie de exerciții și sporturi care să reducă stresul și să mențină echilibrul emoțional, dar și să le solicite fizic. Printre acestea se numără ciclismul, yoga și tai chi.
Surse: curejoy.com, webmd.com, livestrong.com, health.com, sfatulmedicului.ro.