Sirop de păpădie: beneficii și rețetă

Sirop de păpădie: beneficii și rețetă

Alina Nedelcu - Redactor Senior

O asociezi în special cu momentele magice ale copilăriei, când te bucurai nespus suflând peste puful ei. Desigur, nu poți să nu o remarci primăvara, când pare un bănuț auriu ce se distinge cu ușurință prin iarba proaspătă. Este vorba despre păpădie, o plantă des întâlnită și în țara noastră, care este cunoscută din cele mai vechi timpuri pentru virtuțile ei terapeutice. Putând fi valorificată în numeroase moduri, ea reprezintă o soluție naturală pentru alinarea celor mai diverse suferințe. 

Ce este păpădia și cum se recoltează?

Până când vei afla diferite detalii despre siropul de păpădie, trebuie să cunoști câteva date despre această plantă perenă, care poate crește aproape oriunde (de exemplu, poate fi regăsită în zonele tropicale, pe pajiștile situate la altitudini de 1200-1500 m, dar mai ales în zonele temperate din emisfera nordică). Păpădia (Taraxacum officinale) tolerează atât înghețul, cât și uscăciunea, iar căldura excesivă și umezeala insuficientă sunt responsabile de faptul că frunzele sale vor deveni mai amare, dar nu vor reuși să omoare planta. 

Poate atinge o înălțime de aproape 25 de cm, fixându-se în sol cu ajutorul unei rădăcini pivotante, care poate atinge cam 15 cm. Tulpina sa este goală pe interior, cilindrică, iar frunzele au formă ca de lance (lobii frunzelor pot avea forme diferite la aceeași plantă), fiind lipsite de perișori. 

Florile sunt galbene, apar primăvara și sunt cunoscute mai ales pentru că din ele se poate obține siropul de păpădie. Ele sunt o atracție pentru albine și reprezintă o sursă binevenită de nectar chiar și la începutul primăverii, când nu sunt încă disponibile prea multe flori. Una dintre caracteristicile lor este că se deschid la soare, dimineața și se închid seara și când este vreme mohorâtă. Florile se vor transforma apoi în numeroase semințe mărunte, dispuse sub forma unui glob. Fiecare sămânță are un papus (o formațiune de perișori aflați la extremitatea unui fruct ce a ajuns la maturitate), un perișor alb ce se desprinde și este purtat cu ușurință de vânt. O păpădie poate produce mai mult de 20.000 de semințe. 

flori-de-papadie-in-prim-plan

Sursă poză: pixabay.com

Înainte de a te folosi de păpădie, asigură-te că planta nu a fost tratată cu diverse substanțe chimice și că o vei spăla foarte bine pentru a îndepărta orice urmă de pământ sau de insecte de pe frunze sau de pe rădăcini. Spre exemplu, frunzele sunt bogate în calciu, potasiu și fier și sunt cele mai bune când sunt tinere și fragede, având o aromă apetisantă în special la începutul primăverii, înainte de apariția florilor. Rădăcinile pot fi și ele consumate, având o aromă ca de nap. Nu le consuma în cantități prea mari întrucât au efecte diuretice și laxative. 

Florile de păpădie sunt culese mai ales pentru că din ele se obține un sirop gustos, cu o culoare unică, având efecte pozitive asupra sănătății. Pot fi culese atât primăvara, cât și vara, fiind esențial să alegi flori cât mai curate și intacte.  

Când vine vorba despre recoltarea păpădiei, pentru a putea să te bucuri din plin de beneficiile sale, străduiește-te să ții cont și de sfaturile de mai jos:

  • Cu câteva săptămâni înainte să recoltezi frunzele păpădiilor din grădina ta, este preferabil să le acoperi cu o pânză închisă la culoare, opacă- Procedând așa, vei bloca din lumina soarelui care ajunge la ele și vei evita să devină prea amare
  • Cel mai bine este, dacă vrei să profiți de efectele terapeutice ale rădăcinilor de păpădie, să le recoltezi toamna- Atunci vor avea un conținut mai mare de fibre insolubile
  • Pentru scopuri culinare, păpădiile se vor recolta mai ales primăvara
  • Frunzele păpădiei ar trebui tăiate cu un cuțit curat, chiar sub mijlocul rozetei (frunzele dispuse sub formă de cerc în zona coroanei unei plante)
  • Florile, mai ales dacă vrei să pregătești cu ele sirop de păpădie, ar trebui culese primăvara și vor fi alese doar cele care au o nuanță intensă pentru că acestea sunt mai gustoase- Le vei rupe cu mâna, iar sepalele (frunze mici, al căror rol este să protejeze floarea) ar trebui îndepărtate (cu un cuțit) deoarece sunt amare. Dacă vrei să te asiguri că florile de păpădie nu se vor închide după ce le-ai rupt, ar trebui să le pui într-un vas cu apă rece până în momentul în care le vei folosi
  • Pentru a nu distruge rădăcinile păpădiei, ar trebui ca, înainte să le scoți din pământ, să te folosești de o lopată mică sau de o greblă, deplasând aceste unelte în jurul plantei, fără a se săpa dedesubtul ei- Este indicat ca rădăcinile să fie recoltate după o perioadă ploioasă

Sirop de păpădie: rețetă

Siropul de păpădie nu se prepară doar după o singură rețetă, ci există diverse variante, în funcție de ingredientele utilizate. Astfel, poți să îl prepari folosind zahăr și zeamă de lămâie sau poți să pregătești sirop de păpădie cu miere de albine. 

Sirop de păpădie cu zahăr și zeamă de lămâie

Pentru un sirop din flori de păpădie ai nevoie doar de flori, fără tulpină, fiind necesar să te ocupi de ele cât mai repede după recoltare, pentru a nu-și pierde calitățile. 

Ingredientele de care ai nevoie sunt: 

  • flori de păpădie (cam 200 bucăți) care să fie complet înflorite
  • 500 g zahăr
  • 750 ml apă
  • 1 lămâie (zeama lămâiei se va folosi)

lamaie-flori-de-papadie-si-sirop-de-papadie-intr-un-borcan-de-sticla

Sursă poză: istockphoto.com

Mod de preparare:

Siropul de păpădie necesită o preparare complexă, care constă în următorii pași: 

  1. Ca să nu fie îndepărtat polenul de pe flori și să nu le zdrobești, nu le vei pune sub un jet de apă, ci vei pune apă rece în chiuvetă- Florile vor fi puse în apa rece, vei trece și cu mâna prin ele, apoi le vei scoate cu ajutorul unei site. Este bine să le speli de mai multe ori pentru ca toate urmele de praf și de insecte să fie eliminate. Practic, după fiecare spălare a florilor vei goli chiuveta și vei repeta acest demers până când vei vedea că apa rămâne perfect curată. Spre exemplu, le poți spăla de 3 ori și le vei pune să se zvânte cu petalele în jos, pe o hârtie care absoarbe bine
  2. Vei îndepărta partea verde și vei scoate petalele- De partea verde trebuie să scapi pentru a evita ca siropul de păpădie să fie amar. Odată ce florile s-au zvântat bine, vei proceda așa: vei lua o cratiță (de 1,5-2 l) și, deasupra ei, vei apuca petalele din mijlocul florii (vei încerca să prinzi mai multe petale odată) și vei răsuci strâns între degete partea verde de care sunt atașate petalele. Vei realiza acest demers până când vei sesiza că partea verde a plantei s-a golit complet 
  3. Petalele de păpădie vor rămâne în cratița de 1,5-2 l, în care va fi preparat siropul- Vei turna peste ele apă, lăsând la fiert la foc potrivit timp de aprox. 8 minute. Vei stinge focul, cratița va fi acoperită cu un capac, iar lichidul din ea va fi lăsat să se răcorească la temperatura camerei
  4. Cratița cu apă și cu florile de păpădie va fi dată la frigider după ce se va răci bine- O vei lăsa la rece peste noapte pentru ca substanțele valoroase din păpădie să se elibereze
  5. Lichidul rezultat va fi luat din cratiță și strecurat a doua zi- Se va folosi o sită cât mai fină și vei apăsa  petalele de păpădie pentru ca lichidul să se scurgă bine. Ar trebui să obții cam 500 ml extract de păpădie
  6. Extractul de păpădie va fi turnat în cratiță- Acum vei avea grijă ca pentru fiecare ml de extract să ai câte 1 g de zahăr, adică vei folosi 500 g zahăr. Vei adăuga și zeama de lămâie, punând lichidul la foc. Când va începe să fiarbă, se va forma o spumă, pe care va trebui să o îndepărtezi cu o lingură
  7. Siropul de flori de păpădie va fi lăsat la fiert până când va avea consistența pe care o dorești- Cantitatea sa depinde de timpul de fierbere, fiind preferabil ca totuși să nu-l lași la fiert mai mult de 30 de minute 

Vei putea să păstrezi pentru o perioadă cât mai îndelungată siropul de flori de păpădie dacă îl vei depozita în borcane/sticle sterilizate, care au și capace sterilizate. Condiția este să-l torni în aceste recipiente cât este fierbinte. Nu scăpă din vedere nici acest detaliu: pentru ca sticla să nu plesnească, recipientele în care se toarnă siropul trebuie puse pe o tavă metalică (aceasta are rolul de a prelua din șocul termic). 

Sirop de păpădie cu miere

Siropul de flori de păpădie poate să fie pregătit și adăugând, alături de zahăr din trestie de zahăr, miere. 

Ingrediente pentru siropul de păpădie cu miere:

  • 125 de flori de păpădie
  • 2 căni zahăr din trestie de zahăr
  • 1/4 cană miere naturală
  • 3 căni apă
  • zeama de la 1/2 de lămâie

Mod de preparare:

  1. Vei culege florile și după aceea le vei pregăti așa cum ai procedat și în cadrul rețetei anterioare, punându-le în chiuveta plină cu apă rece și îndepărtând complet părțile verzi ale plantelor
  2. După ce vei pregăti petalele, le vei pune într-un vas cu apă, lăsând la fiert pentru 30-60 de secunde
  3. Vei lua lichidul de pe foc, îl vei lăsa în vasul în care a fost și vei pune un capac peste vas- Îl vei lăsa să se răcorească treptat, la temperatura camerei
  4. După ce lichidul s-a răcit complet, îl vei da la frigider peste noapte
  5. A doua zi dimineață, vei începe să strecori lichidul obținut, având grijă să apeși cât mai bine petalele- Eventual, te poți ajuta și de o linguriță pentru acest demers
  6. Lichidul bine strecurat va fi turnat într-o cratiță și vei adăuga zahărul, mierea și zeama de lămâie- Vei aduce lichidul la fierbere, vei reduce din intensitatea focului și vei lăsa să fiarbă încet, fără să acoperi vasul, cam 1 oră sau până când vei vedea că în vas este cam jumătate din cantitatea inițială de lichid
  7. Vei îndepărta lichidul de pe foc și, cât este fierbinte, îl vei turna în recipiente de sticlă sterilizate- Pentru ca sticla să nu se spargă, procedează la fel ca la rețeta de dinainte, apelând la o tavă metalică
  8. Siropul de păpădie va fi lăsat să se răcească la temperatura camerei și după aceea îl vei da la rece, la frigider- Procedând astfel, îl vei putea utiliza pentru câteva luni

Sirop din frunze și rădăcină de păpădie

Altă variantă de sirop de păpădie ce are, grație compușilor valoroși (vitamine, minerale, antioxidanți) din rădăcină și frunze, diverse indicații terapeutice (precum stimularea proceselor de detoxifiere a organismului, prevenirea infecțiilor respiratorii, protejarea ficatului etc.), se prepară tot cu miere. Astfel, un sirop de rădăcină și frunze de păpădie se poate obține urmând pașii de mai jos: 

  • Păpădia va fi culeasă cu tot cu frunze și cu rădăcină
  • Planta va fi foarte bine spălată și apoi va fi lăsată la zvântat
  • După ce se zvântă, va fi tocată mărunt
  • Se va lua un borcan de sticlă și se va umple 2/3 din el cu miere
  • Peste miere vei pune păpădia tocată pentru a o lăsa la macerat, la temperatura camerei, până când se va forma un sirop

recipiente-cu-sirop-si-radacina-si-frunze-de-papadie

Sursă poză: istockphoto.com

Siropul din rădăcină și frunze de păpădie se va administra astfel: 1-3 lingurițe înainte de mese, timp de cel puțin 12 zile. 

Sirop de păpădie: beneficii și proprietăți

De la rădăcină la flori, păpădia este o plantă bogată în fibre și în numeroși nutrienți precum:

  • vitamina A
  • vitamina C
  • vitamina K
  • vitamina E
  • calciu
  • fier
  • magneziu
  • potasiu  

De asemenea, studiile au arătat că în frunzele și florile de păpădie se regăsesc polifenoli (compuși regăsiți natural în produse vegetale și care au rol antioxidant), dar și compuși bioactivi precum taraxerol și tarasaxterol. Datorită lor, dar și a vitaminelor și mineralelor menționate, păpădia și produsele obținute din ea au numeroase efecte pozitive asupra organismului. Inclusiv siropul de păpădie se remarcă prin proprietăți cum ar fi:

  • Antioxidante
  • Detoxifiante
  • Antiinflamatorii
  • Coleretice (stimulează secreția biliară)
  • Hepatoprotectoare
  • Antihiperglicemice
  • Imunostimulatoare
  • Antimicrobiene 
  • Diuretice

Prin asemenea proprietăți valoroase, consumul de sirop de păpădie oferă beneficii demne de luat în seamă, utile atât în prevenirea, cât și în ameliorarea diferitelor probleme de sănătate. 

Pentru tensiune arterială

Deși studiile clinice menite să ateste efectele siropului de păpădie asupra tensiunii arteriale sunt limitate, oamenii de știință au ajuns la concluzia că acest sirop este util pentru reglarea tensiunii arteriale întrucât are proprietăți diuretice. În aceste condiții, corpul va elimina excesul de fluide, ceea ce va conduce la scăderea nivelului tensiunii arteriale.

Alt argument care susține faptul că siropul de păpădie ajută la scăderea tensiunii arteriale este și acesta: păpădia este sursă de potasiu. Diverse studii au demonstrat de mai multe ori că acest mineral este asociat cu scăderea nivelului tensiunii arteriale inclusiv la persoanele hipertensive. 

Siropul de păpădie pentru ficat

Dacă te întrebi dacă poți să te folosești de siropul de păpădie pentru ficat răspunsul este acesta: păpădia este recomandată pentru efectele sale hepatoprotectoare datorită unor compuși din ea (precum polifenolii, flavonoizii și polizaharidele). De altfel, mai multe studii au evidențiat următorul aspect: extractul de păpădie are efecte hepatoprotectoare prin acțiunile sale antioxidante și antiinflamatorii. Așa se explică de ce administrarea acestui extract contribuie la reducerea conținutului de lipide de la nivelul ficatului și diminuează inflamațiile, ceea ce ajută la îmbunătățirea funcționării acestui organ. 

Sirop de păpădie pentru tuse 

Prin prezența polifenolilor, care au rol antiinflamator, dar și prin proprietățile antibacteriene și prin prezența nutrienților ce stimulează buna funcționare a sistemului imunitar, păpădia este de folos și în ameliorarea infecțiilor de pe tractul respirator, inclusiv dacă sunt însoțite de tuse.

Alături de păpădie, pătlagina este și ea o plantă vestită pentru efectele pozitive asupra aparatului respirator, în special asupra tusei ce însoțește răcelile și bronșitele. Atât pătlagina, cât și păpădia, conțin polizaharide care ajută la calmarea tusei uscate întrucât acționează asupra mucusului, facilitând eliminarea acestuia. Astfel, siropul de păpădie și de pătlagină poate fi un aliat de nădejde în caz de tuse, calmând gâtul iritat. Îl vei putea prepara cu următoarele ingrediente:

  • 2 mâini de flori de păpădie
  • 2 mâini de pătlagină
  • 200 g zahăr 
  • 1 lămâie 

După ce vei avea la îndemână ingredientele, vei proceda așa:

  • Plantele vor fi bine spălate și apoi vei lua o mână de flori de păpădie și o mână de pătlagină, punându-le într-un borcan de sticlă (de 500 ml)
  • Vei pune felii de lămâie cu zahăr peste plante 
  • Vei mai face un astfel de strat până când vei umple borcanul, având grijă ca ultimul strat să fie format din zahăr
  • Vei închide borcanul cu un capac și îl vei lăsa, timp de 14 zile, într-un loc întunecat și răcoros- Dacă în acest interval plantele se vor degrada, vei avea grijă să le înlocuiești, fără să uiți că ultimul strat din borcan trebuie să fie format din zahăr
  • În intervalul de 14 zile ar trebui să se formeze un sirop- Vei strecura bine siropul, ajutându-te de o sită pentru a îndepărta urmele de plante
  • Vei turna siropul într-un borcan de 200 ml și îl vei da la frigider- Datorită zahărului, ar putea rezista la frigider câteva săptămâni

flori-de-papadie-si-borcan-cu-miere

Sursă poză: istockphoto.com

Pentru sistemul imunitar

În primul rând, siropul de păpădie stimulează buna funcționare a sistemului imunitar prin câțiva dintre nutrienții pe care îi conține:

  • Vitamina A- Stimulează acțiunea sistemului imunitar și pentru că are rol antiinflamator, fapt confirmat și de studii
  • Vitamina C- Studiile au dovedit că acționează atât asupra imunității înnăscute, cât și asupra celei dobândite, acumulându-se în celulele neutrofile și ajutând astfel la eliminarea agenților patogeni
  • Vitamina E- Prin numeroase studii s-a subliniat următorul aspect: vitamina E susține dezvoltarea celulelor T (care luptă cu infecțiile, activând și alte celule ale sistemului imunitar pentru a se forma un răspuns imun) din cadrul sistemului imunitar  

În al doilea rând, păpădia are și proprietăți antivirale. De pildă, printr-un studiu in vitro s-a arătat că extractul de păpădie încetinește multiplicarea virusurilor, inclusiv a celor ce ar ataca ficatul. 

Nu în ultimul rând, s-a arătat, tot prin studii in vitro, că unul dintre compușii din păpădie (taraxasterol) are efecte antibacteriene împotriva unor bacterii precum este Stafilococul auriu.

Antioxidanții care combat radicalii liberi

Antioxidanții reprezintă compuși care ajută la neutralizarea radicalilor liberi (aceștia reprezintă molecule ce sunt produse ale metabolismului dar care, dacă se vor acumula în cantități mari în organism, vor accelera procesele de îmbătrânire și vor crește riscul de apariție a unor boli cronice precum diabetul sau maladiile cardiovasculare). 

Siropul de păpădie este sursă de antioxidanți de tipul beta-carotenului, ce protejează celulele în fața radicalilor liberi. Totodată, în păpădie se află și polifenoli, care și ei sunt capabili să neutralizeze radicalii liberi și să diminueze riscul apariției de boli cronice. 

Antiinflamator

Cercetările efectuate de-a lungul timpului au constatat că în toate părțile păpădiei se află compuși antioxidanți și antiinflamatori. De pildă, siropul de păpădie ajută la ameliorarea inflamației datorită prezenței polifenolilor. Inflamația este un răspuns firesc al sistemului imunitar la infecții sau la o leziune. Dacă o inflamație va persista mult timp, va conduce la deteriorarea permanentă a unor țesuturi și va fi dăunătoare ADN-ului celular. Se poate reduce riscul de a se ajunge într-o asemenea situație dacă se va utiliza și păpădia. Câteva studii in vitro au atras atenția asupra următorului lucru: inflamația s-a redus semnificativ în cazul celulelor tratate cu extract de păpădie. 

Ce contraindicații există pentru siropul de păpădie?

În ciuda efectelor sale benefice, siropul de păpădie are și câteva contraindicații. Astfel, el nu va fi consumat în oricare dintre situațiile de mai jos:

  • În cazul în care este vorba despre alergii la alte plante din familia Compositae (Asteraceae), din care face parte și păpădia- Printre plantele ce aparțin acestei familii se numără, de exemplu, margaretele, crizantemele, gălbenelele etc.
  • Dacă este vorba despre calculi biliari- Nu vei consuma sirop de păpădie întrucât păpădia are proprietăți de stimulare a secreției biliare, ceea ce poate crește riscul de producere a unei colici biliare 
  • Dacă te confrunți cu obstrucție biliară (blocarea căilor biliare)- Nu este indicat să consumi păpădie pentru că aceasta va stimula secreția biliară
  • Dacă suferi de ulcer- Păpădia îți poate face rău întrucât stimulează producția sucurilor gastrice și poate crește riscul declanșării unei crize de ulcer

În același timp, înainte să consumi sirop de păpădie, stai de vorbă neapărat cu un medic dacă te afli sub un anumit tratament, întrucât păpădia interacționează cu numeroase medicamente. Printre cele mai cunoscute asemenea interacțiuni se regăsesc:

  • Cu medicamente antiacide 
  • Cu medicamente anticoagulante
  • Cu medicamente diuretice
  • Cu medicamente pentru tratarea diabetului
  • Cu medicamente ce conțin litiu
  • Cu anumite antibiotice (anumite specii de păpădie pot interacționa cu antibiotice precum este Ciprofloxacinul de exemplu)

Cum se administreaza siropul de păpădie?

Pentru a avea parte de rezultate cât mai bune în urma consumului de sirop de păpădie, administrarea acestuia ar trebui să respecte și indicațiile de mai jos:

  • O cură cu sirop de păpădie ar trebui să dureze cel mult 3 săptămâni, interval în care se vor administra 1-2 lingurițe de 2-3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mese
  • O cură cu sirop de păpădie nu ar trebui să dureze mai puțin de 12 zile (1-3 lingurițe de sirop se vor administra la fiecare masă) 

Nu este neapărat necesar să utilizezi sirop pe care l-ai pregătit acasă. Există posibilitatea să achiziționezi sirop de păpădie din comerț, la un preț care variază în funcție de producător și de cantitate. Orientează-te însă spre un produs de calitate, cu ingrediente naturale, fără îndulcitor artificiali. Prețul la care ai putea să achiziționezi o sticlă de sirop de păpădie se încadrează, în medie, în jurul următoarelor sume:

  • O cantitate de 250-300 ml- Prețul mediu este de 20 lei
  • O cantitate de 500 ml- Prețul mediu este de 30 lei
  • O cantitate mai mare, de 1 l- Prețul mediu se ridică undeva la 60 lei

Este contraindicat siropul de păpădie în sarcină?

În ceea ce privește consumul de sirop de păpădie în sarcină, trebuie să știi că, până în prezent, nu se poate vorbi despre dovezi științifice menite să demonstreze că păpădia este sigură sau nu în sarcină. Spre exemplu, referitor la rădăcina de păpădie, până acum nu există studii care să arate că poate fi consumată sau nu în perioada sarcinii, iar în ceea ce privește frunzele și florile se știe că un consum de cantități reduse, alături de alte alimente, este în general sigur în această perioadă. Interdicția de a consuma flori sau frunze de păpădie în sarcină este legată de prezența alergiilor sau de prezența calculilor biliari sau a unei obstrucții biliare. 

Dacă vrei să te asiguri că poți consuma sirop de păpădie în timpul sarcinii, este indicat să te consulți cu medicul tău, la fel ca pentru orice alte remedii naturale sau suplimente alimentare pe care intenționezi să le iei. 

Cunoscând beneficiile importante pe care siropul de păpădie le are pentru sănătate, în afara faptului că îl poți lua în calcul pentru a urma o cură cu el, nu ar trebui să omiți că îl poți servi alături de diverse alimente și băuturi, ca de exemplu: poate fi adăugat într-un ceai, într-o limonadă, într-un cocktail, în apă plată sau minerală, dar poate să acompanieze de minune și un desert (precum clătite, vafe sau o înghețată). 

pahar-cu-un-sirop-galben-si-cu-pai-langa-care-se-afla-flori-de-papadie

Sursă poză: istockphoto.com

Surse: academic.oup.com, apjtb.org, botanical-online.com, hort.extension.wisc.edu, healthline.com, infocasasigradina.ro, kindearth.net, lauralaurentiu.ro, livestrong.com, mountsinai.org, naturesnurtureblog.com, ncbi.nlm.nih.gov, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, pregnancyfoodcheker.com, sciencedirect.com, sfaturimedicale.ro, simplybeyondherbs.com, thespruce.com, topremediinaturiste.ro, wikihow.com

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com

Articolul urmator
Semințe de cânepă: beneficii și idei de consum
Semințe de cânepă: beneficii și idei de consum

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    De ce să nu administrezi sirop de tuse copiilor sub 5 ani
    De ce să nu administrezi sirop de tuse copiilor sub 5 ani

    Când copiii noștri sunt răciți și, pe deasupra, se mai confruntă și cu o tuse chinuitoare, suntem tentați să le administrăm siropuri de tuse pentru a le alina disconfortul....

    Regina Elisabeta mânca des aceste clătite. Chiar i-a trimis rețeta președintelui Eisenhower în 1959
    Regina Elisabeta mânca des aceste clătite. Chiar i-a trimis rețeta președintelui Eisenhower în 1959

    Fiecare familie regală are anumite preferințe culinare, pe care de obicei le păstrează secrete. Regina Elisabeta a II-a nu s-a ferit să-i trimită președintelui SUA, Dwight D....

    Cel mai bun tort cu fructe! Rețeta de succes pentru vara asta și nu numai
    Cel mai bun tort cu fructe! Rețeta de succes pentru vara asta și nu numai

    În zilele călduroase ale verii, nimic nu este mai plăcut decât să te răcorești și să te răsfeți cu ajutorul unui desert ușor și gustos. Un tort cu fructe este o...

    Rețetă simplă și rapidă de post pentru seara de Moș Nicolae
    Rețetă simplă și rapidă de post pentru seara de Moș Nicolae

    Seara de Moș Nicolae este o seară dedicată familiei. Așa că te ajutăm să petreci cât mai puțin timp în bucătărie și cât mai mult timp de calitate alături de cei...

    Dulceața de coacăze roșii: cea mai simplă rețetă
    Dulceața de coacăze roșii: cea mai simplă rețetă

    Originare din părți ale Europei de Vest, coacăzele roșii sunt un adaos nutritiv la diverse feluri de mâncare, de la smoothie-uri și salate, la deserturi și sosuri. În acest...

    Dulceață de mure: cea mai bună rețetă
    Dulceață de mure: cea mai bună rețetă

    Murele fac parte dintre cele mai apreciate fructe de pădure, fiind bogate în vitamine, minerale, antioxidanți și fibre. În plus, fiind suculente și având o aromă...

    Cea mai bună rețetă cu cartofi din lume
    Cea mai bună rețetă cu cartofi din lume

    Rețetele cu cartofi sunt printre cele mai căutate și mai îndrăgite. Versatili și sățioși, cartofii pot fi puși în valoare în numeroase moduri, inclusiv în...

    Tiramisu pentru copii: cea mai sănătoasă rețetă
    Tiramisu pentru copii: cea mai sănătoasă rețetă

    Cam câte rețete de tiramisu credeți că există? Vă spunem noi, multe. Ți-am pregătit câteva rețete de tiramisu pentru copii, pentru a-i oferi celui mic un desert delicios,...

    © 2024 Qbebe