Metode bătrânești de a afla că ești însărcinată: uite ce teste poți face acasă

Metode bătrânești de a afla că ești însărcinată: uite ce teste poți face acasă

Mirela Floricescu - Redactor

Metodele bătrânești de a afla că ești însărcinată sunt folosite de către femei încă din cele mai vechi timpuri. Scopul acestora era ca femeile sa afle mai repede dacă vor deveni mame sau nu. În urmă cu zeci de ani nu existau teste de sarcină care să determine clar o sarcină, de aceea, ele s-au adaptat și pentru a afla dacă vor aduce sau nu un copil pe lume, apelau la cele mai neobișnuite ingrediente pe care le aveau în casă. De la zahăr, ulei și oțet până la studierea urinei și utilizarea săpunului. Majoritatea testelor nu durau mai mult de câteva ore și puteau fi făcute în intimitatea propriei locuințe. Insa cel mai sigur, marea veste era confirmata de catre medic, multe dintre aceste metodde avand doar scop orientativ. Găsiți mai jos toate metodele neașteptate pe care femeile le foloseau încă din Antichitate, în speranța de a afla dacă sunt sau nu însărcinate.

Metode bătrânești de a afla că ești însărcinată

Testele de sarcină din ziua de astăzi dezvăluie dacă o femeie este însărcinată în doar câteva minute. Înainte de 1928, an în care a apărut primul test de sarcină bazat pe prezența hormonului hCG (hormon produs de placentă), femeile au folosit diverse ingrediente pe care le aveau la îndemână pentru a afla dacă sunt însărcinate într-un stadiu incipient.

barbat-si-femeie-stau-in-pat-unul-langa-altul-si-zambesc-barbatul-având-un-test-de-sarcina-pozitiv-in-mana

1. Testul urinei

Era cea mai cunoscută metodă de a afla dacă o femeie era însărcinată din Antichitate. În Egiptul Antic această metodă presupunea ca femeia să urineze deasupra unor semințe de orz și grâu. Dacă nu încolțea nicio sămânță, atunci femeia nu era însărcinată. Așa determinau egiptenii și sexul copilului în cazul în care una dintre cele două semințe încolțea. În cazul celor de orz, se presupunea că va naște un băiat, iar dacă încolțeau cele de grâu, atunci copilul se credea a fi fată.

În Evul Mediu, era introdus un ac într-un recipient cu urina femeii care se presupunea a fi însărcinată. Dacă acul ruginea, rezultatul era pozitiv, dar dacă acul rămânea la fel, atunci nu era vorba despre o sarcină.

Cu trecerea anilor, testul urinei s-a schimbat, fiindcă la începutul secolului al XVII-lea medicii înmuiau o panglică în urina unei femei, iar dacă mirosul panglicii îi provoca persoanei respective greață, atunci se presupunea că este însărcinată.

La începutul anilor 1920, fix înaintea apariției primului test de sarcină, testul urinei era făcut doar în laboratoare. Deja se descoperise hormonul hCG, considerat a fi prezent doar la femeile gravide, iar medicii luau o probă de urină pe care o injectau unor șoareci încă slab dezvoltați. Rezultatul era pozitiv dacă șoarecele intra în călduri după câteva zile, iar dacă nu se producea nicio modificare a stării lui, atunci femeia nu era însărcinată.

2. Testul cu înălbitor de rufe

Este foarte simplu și era folosit chiar și de către bunicile noastre. Tot ce trebuie să faci este să colectezi urină într-un recipient, peste care să adaugi o linguriță de înălbitor de rufe. Mare atenție ca amestecul să nu aibă cocoloașe. După câteva minute ar trebui să ai un rezultat, anume dacă amestecul a făcut spumă ești însărcinată, iar dacă nu s-a petrecut nicio modificare înseamnă că nu ești gravidă.

masura-pentru-detergent-roz-plina-cu-inalbitor-de-rufe

3. Testul cu săpun

Fiindcă este vorba despre un ingredient pe care oricine îl are în casă, testul cu săpun este poate cea mai simplă metodă bătrânească prin care să afli dacă ești gravidă. Toarnă o cantitate de urină peste o bucată de săpun, dacă face spumă în momentul în care ai pus urina înseamnă că ești  însărcinată, iar dacă săpunul rămâne neschimbat rezultatul este negativ.

mana-de-femeie-care-tine-un-sapun-alb-pe-fundal-roz

4. Testul cu pasta de dinți

Pune câteva lingurițe de pastă de dinți (de preferat de culoare albă) într-un recipient, peste care adaugă urină colectată și amestecă timp de câteva secunde. Se presupune că testul este pozitiv dacă pasta de dinți își schimbă culoarea într-un albastru deschis sau face spumă.

5. Testul cu miere

Testul cu miere a fost inventat de către Hipocrate, care le recomanda femeilor să consume îniante de culcare un amestec de miere cu apă, iar dacă erau balonate peste noapte, atunci se presupunea că sunt însărcinate.

Test de sarcină cu zahăr

Testul cu zahăr este una dintre metodele băbești de a afla dacă ești însărcinată, fiind folosit pe timpuri mai ales la sate, acolo unde oamenii nu aveau acces la o diversitate de produse. Zahărul, fiind un ingredient de bază în orice casă, a ajuns să fie folosit până și la depistarea unei sarcini. Tot ce trebuie să faci este să pui câteva linguri de zahăr într-un pahar, peste care să adaugi urină proaspăt colectată (tot câteva linguri) și trebuie să aștepți câteva minute. Testul este pozitiv dacă zahărul se face cocoloașe și negativ dacă zahărul se topește în combinație cu urina.

Test de sarcină cu ulei

Folosit încă din cele mai vechi timpuri, testul cu ulei este rapid și foarte ieftin. Colectează urina într-un recipient curat și lasă-l deoparte pentru măcar o oră și jumătate. Apoi pune în recipient doar două picături de ulei.

sticlute-pline-cu-diferite-uleiuri-iar-in-fata-lor-sunt-asezate-fructe-si-seminte

După o oră și jumătate verifică dacă cele două picături s-au unit. În acest caz trebuie să te bucuri, căci testul se presupune a fi pozitiv. În situația în care picăturile nu s-au unit, testul se dovedește a fi negativ. Dintre toate metodele bătrânești de a afla o sarcină, testul cu ulei era folosit chiar și în Egiptul Antic, doar că atunci femeile picurau uleiuri aromatice.

Test de sarcină cu oțet

Tot ceea ce trebuie să faci este să pui o cantitate de urină colectată dimineața peste o cană cu oțet. Nu se cunosc cantitățile exacte, dar femeia se crede a fi însărcinată dacă la câteva ore după ce ai făcut amestecul, acesta și-a schimbat semnificativ culoarea. De asemenea, nu se știe nici cât timp trebuie să lași amestecul deoparte înainte de a ști dacă ești gravidă sau nu. Cel mai bine este ca după efectuarea acestui test bătrânesc, să apelezi și la un test de sarcină tip bandă de la farmacie care o să-ți ofere răspunsul cu exactitate.

Test de sarcină cu bicarbonat de sodiu

Una dintre metdodele din bătrâni pentru a afla dacă ești însărcinată spune că trebuie să pui câteva linguri de bicarbonat de sodiu într-un pahar, peste care să adaugi și o cantitate de urină colectată. Dacă ești însărcinată, bicarbonatul va face bule la suprafață, dacă nu se întâmplă nimic,  înseamnă că testul a ieșit negativ.

paleta-de-lemn-cu-bicarbonat-de-sodiu-imprasitat-in-jurul-ei-pe-fundal-roz

Bicarbonatul de sodiu este considerat a fi un aliment minune în orice casă. Este folosit atât în bucătărie, cât și curățenie și îngrijire personală. Există multe produse de igienă care se pregătesc cu bicarbonat de sodiu, cum ar fi: deodorante sau pastă de dinți. Aici poți afla care sunt toate întrebuințările bicarbonatului de sodiu.

Test de sarcină de la bunica

Există mai multe teste de sarcină de la bunica, cum ar fi:

1. Testul cu păpădie

Este greu de crezut că păpădia poate determina dacă o femeie este însărcinată sau nu, dar pe vremea bunicilor noastre testul de sarcină cu păpădie era popular. Femeia care dorea să afle dacă era gravidă, punea o cantitate de urină peste câteve flori și tulpini de păpădie uscate, iar după câteva minute totul era gata. Se determina o sarcină dacă pe florile de păpădie apăreau câteva pete roșii.

flori-si-tuplini-de-papadie-care-sunt-legate-si-asezate-pe-lemn-negru

2. Testul de la bunica cu ceapă

Fiind mai rar utilizat, această metodă de a afla dacă ești însărcinată implică mai multă răbdare. Testul de la bunica cu ceapă presupune ca o femeie să planteze două cepe în două pahare cu apă diferite. Primul pahar reprezintă că femeia este însărcinată, iar celălalt că nu este. Astfel, primul bulb care ajunge la 4 cm dă și răspunsul pentru test.

3. Testul de sarcină pe vremea comunismului

Bunicile și mamele noastre cu siguranță au trăit mare parte în perioada comunismului. Marea problemă a acelor timpuri era faptul că nu existau metode contraceptive. De aceea, femeile inventau din propria inițiativă metode care să le ferească de o sarcină nedorită. O problemă la fel de cunoscută erau testele de sarcină. Din cauza problemelor economice prin care trecea România, testele de sarcină se făceau pe baza unui mascul de broască. Acelui mascul îi era injectată o cantitate de urină de la femeia care dorea să știe dacă era însărcinată, iar dacă broasca avea ovulație acesta era semnul că este într-adevăr vorba despre o sarcină. Această teamă a femeilor de a se confrunta cu o sarcină nedorită, era izvorâtă din cauza decretului 70, din 1966, dat de către Nicolae Ceaușescu, prin care avortul era interzis prin lege.

Depistarea sarcinii fără test

Întârzierea menstruației chir și cu o zi sau două devine un semnal de alarmă pentru majoritatea femeilor. Înainte de a ajunge să faci un test, există și câteva metode prin care îți poți da seama dacă este vorba despre o sarcină sau te confrunți cu niște probleme hormonale.

femeie-blonda-in=pijamale-gri-sta-pe-marginea-patului-si-isi-tine-mana-stanga-la-obraz-si-ochii-inchisi

Simptomele care anunță o sarcină sunt:

  • Modificarea stării generale, de la emoții puternice până la irascibilitate.
  • Somnolență crescută și stare de oboseală accentuată.
  • Modificări ale libidoului, anume creșterea apetitului sexual la femeie.
  • Migrenele de dimineață: de obicei acest simptom apare după prima lună de sarcină.
  • Lipsa menstruației: nu te alarma dacă ți-a întârziat menstruația pentru câteva zile, acest lucru se întâmplă frecvent dacă o femeie are probleme tiroidiene sau alte tipuri de modificări hormonale.
  • Urinare frecventă: după prima lună de sarcină uterul se mărește și începe să apese pe vezica urinară, ceea ce va face drumurile la baie mai dese.
  • Schimbări de gust și miros: o femeie însărcinată devine mai sensibilă la anumite mirosuri, poate chiar familiare și poate să respingă anumite alimente care îi provoacă greață.
  • Creșterea în greutate: femeile gravide beau mai multe lichide, care se adună în țesuturile de la extremități (mâini și picioare), astfel apare retenția de apă.
  • Modificarea dimensiunii sânilor: durerea în zona sânilor este specifică și perioadei menstruale, dar dacă observi modificări semnificative în dimenisiunea sânilor, iar sutienele nu îți mai sunt bune, poate fi vorba despre o sarcină.
  • Creșterea circumferinței abdomenului: fătul se dezvoltă lent încă din prima lună de sarcină. Chiar dacă schimbarea fizică nu se vizibilă imediat, poți să observi dacă blugii preferați te mai încap sau nu.

Anumite metode populare fără test s spune ca pot confirma dacă ești însărcinată, cum ar fi:

1. Măsurarea temperaturii bazale

Această temperatură bazală este un indicator foarte important în aflarea momentului ovulației. În perioada de ovulație, temperatura bazală normală a unei femei este de 37 ℃. Înainte cu câteva zile de debutul menstruației, temperatura bazală scade. Dacă observi că nu s-a produs nicio modificare fix înainte de perioada menstruală și se menține la 37 ℃, este foarte posibil să fi însărcinată. Temperatura bazală se poate măsura oral, intravaginal sau intrarectal. Indiferent de metoda pe care o alegi ține cont de următoarele sfaturi:

  • Este recomandat să îți măsori temepratura bazală dimineața, înainte de a te ridica din pat și după ce ai dormit minimum 7 ore.
  • Fixează o oră la care să îți iei temperatura pentru a evita erorile, deoarece în interval de o oră există modificări în valori cu 0,5 ℃.
  • Notează toate valorile obținute și verifică totul după încheierea ciclului menstrual.
  • Verifică mucusul vaginal. Înainte de menstruație, femeile elimină mucus vaginal asemănător albușului de ou, fără miros.

2. Verificarea pulsului

Trebuie să te așezi confortabil în pat, să stai relaxată și să-ți măsori pulsul abdominal la o distanță de 8 cm de ombilic. Se presupune în tradiția populară că prezența pulsului în zona respectivă anunță venirea unui copil pe lume.

3. Semnificația viselor

Din cele mai vechi timpuri peștele sub orice formă fie că era mâncat, prins sau înota într-o apă, era semn că femeia care l-a visat va deveni în curând mamă. Astfel de metode vechi nu au nicio bază științifică, dar în unele sate și-au păstrat popularitatea chiar și în ziua de astăzi.

4. Vinul și mierea

Un amestec pregătit din vin, miere și condimente ar trebui să provoace dureri de ombilic femeii care l-a consumat, în cazul în care este însărcinată. Este o metodă nerecomandată femeilor care au probleme cu tractul digestiv, întrucât un astfel de amestec le-ar putea cauza multiple efecte adverese, printre care dureri de stomac și greață.

5. Amestecul de iod și urină

Există două metode prin care poți afla dacă ești însărcinată cu ajutorul iodului, anume:

  • Pune pe o hârtie cu urină uscată o picătură de iod. Dacă pata de iod se va face violet, înseamnă că ești gravidă, iar dacă pata se face maro sau albastră, nu este cazul unei sarcini.
  • Într-un recipient cu urină proaspăt colectată pune o picătură de iod. Dacă picătura va rămâne sub forma unui cocoloș, înseamnă că cel mai probabil ești însărcinată, iar dacă picătura de iod se va dizolva, nu este vorba de o sarcină.

6. Mișcarea inelului

Trebuie să agăți un inel (preferabil verighetă sau inel de logodnă) la burtă, apoi de palma stângă. Dacă inelul se mișcă în stânga și dreapta, semnifică faptul că în curând o să devi mamă. Dacă inelul rămâne nemișcat, rezultatul pentru o eventuală sarcină este negativ.

un-inel-de-logodna-si-o-verigheta-asezate-pe-un-fundal-cu-scris

7. Modificarea irisului

În cazul femeilor însărcinate irisul devine mai întunecat. De aceea, o metodă bătrânească de a determina o sarcină este de a observa cu atenție irisul. Dacă este o modificare semnificativă în culoarea lui, este posibil să fi însărcinată.

8. Gust de metal în gură

Această metodă populară presupune că femeile gravide simt, în primele săptămâni de sarcină, un gust de metal în gură.

Țineți cont că toate metodele bătrânești de a afla dacă ești însărcinată nu au o bază științifică. Ele nu pot garanta prezența unei sarcini sau absența ei. Dacă observi modificări vizibile în starea ta generală sau menstruația ți-a întârziat foarte mult, cel mai bine este să faci, în primă fază, un test de sarcină tip bandă de la farmacie, creat special să-ți ofere un răspuns în câteva minute. După efectuarea unui astfel de test, vizita la medic este esențială. Acolo ți se vor face ecografii și teste de sânge care îți vor da un rezultat final și clar.

o-femeie-doctor-ii-face-o-ecografie-la-burta-unei-femei-blonde-si-ii-arata-ceva-pe-ecranul-ecografului

Încearcă să nu lași nerăbdarea din sufletul tău să te facă să nu parcurgi etapele normale și recomandate de către medici în determinarea unei sarcini. 

Surse: nastenatural.ro, ladies.ro, desprecopii.com, rum.naturalhealthtools.com, a1.ro, clubulbebelusilor.ro

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
„M-au trimis acasă, mi-au spus că nu mai pot face nimic pentru copiii mei și a doua zi au murit”. Povestea cutremurătoare a unei mame care și-a pierdut gemenii
„M-au trimis acasă, mi-au spus că nu mai pot face nimic pentru copiii mei și a doua zi au murit”. Povestea cutremurătoare a unei mame care și-a pierdut gemenii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Atenție! Poți să ai lactație chiar dacă nu ești însărcinată sau nu ai născut un copil
    Atenție! Poți să ai lactație chiar dacă nu ești însărcinată sau nu ai născut un copil

    Orice secreție mamelonară trebuie să te pună în gardă. În unele cazuri, nu este exclus ca secreția să fie lăptoasă, având aspect similar laptelui matern....

    6 măști pentru păr gras pe care le poți face acasă
    6 măști pentru păr gras pe care le poți face acasă

    Sigur ți s-a întâmplat măcar o dată să vezi că părul tău s-a îngrășat în mai puțin de 24 de ore de la spălare. De exemplu, expunerea la umezeală și...

    Am născut de două ori acasă, prima dată neplanificat și a doua oară planificat. Uite ce trebuie să știi dacă vrei și tu să naști acasă
    Am născut de două ori acasă, prima dată neplanificat și a doua oară planificat. Uite ce trebuie să știi dacă vrei și tu să naști acasă

    O femeie din Marea Britanie a născut de două ori acasă - o dată planificat și a doua oară neplanificat. Citiți mai jos, ca să vedeți ce spune mămica despre experiențele sale.

    „Dacă ești însărcinată, nu înseamnă că ești scutită de la treburile casnice.” Răspunsul soției la afirmația soțului ei
    „Dacă ești însărcinată, nu înseamnă că ești scutită de la treburile casnice.” Răspunsul soției la afirmația soțului ei

    Cele nouă luni de sarcină vin la pachet cu o mulțime de provocări pentru multe cupluri. În timp ce unele relații se consolidează în această perioadă, pentru alte cupluri,...

    Da, sunt de acord ca ai mei copii să-și aducă iubiții/iubitele acasă. Uite de ce
    Da, sunt de acord ca ai mei copii să-și aducă iubiții/iubitele acasă. Uite de ce

    Copilul tău are un iubit/o iubită și vrea să o aducă acasă. Cum reacționezi? Probabil că ești cuprins de mai multe sentimente, cum ar fi bucurie, teamă sau curiozitate. Uite care...

    Am mers cu copilul la nunta prietenei mele care mi-a spus să-l las acasă. Uite de ce
    Am mers cu copilul la nunta prietenei mele care mi-a spus să-l las acasă. Uite de ce

    O mamă de peste hotare povestește că și-a adus bebelușul de 8 luni la nunta prietenei sale, deși aceasta a rugat-o să-l lase acasă, cu 2 săptămâni înainte de nuntă....

    Simți că ți se ridică tensiunea când ești în apropierea mamei tale? Uite de ce
    Simți că ți se ridică tensiunea când ești în apropierea mamei tale? Uite de ce

    Ești mereu supărat/ă în preajma mamei tale? Ai o mie de reproșuri să îi aduci și cu greu îți stăpânești nervii în preajma ei? E semn că... te...

    O mamă care a adoptat 4 copii află că este însărcinată cu cvadrupleți
    O mamă care a adoptat 4 copii află că este însărcinată cu cvadrupleți

    Crezi că viața cu unul, doi sau trei copii e grea? Ei bine, această mămică a aflat că este însărcinată cu cvadrupleți la scurt timp după ce ea și soțul ei au adoptat 4...

    © 2025 Qbebe