1. Temperatura axilara (la subtioara)
Principalul "instrument" folosit in prezent pentru identificarea cu acuratete si rapiditate a temperaturii copiilor este termometrul digital. Pentru copiii mai mici de 5 ani este indicat sa-i pozitionati pe genunchii vostri si sa puneti termometrul la subtioara, apropiind cu delicatete si totusi ferm mana de corp pentru a mentine dispozitivul nemiscat; este important ca cel mic sa nu aiba pielea umeda. In principiu, desi produsele de acest gen difera (cititi cu mare atentie indicatiile producatorului), in maxim 1 minut veti afla ce temperatura are bebelusul, mai ales ca veti fi avertizate de un semnal sonor. Majoritatea produselor au incorporata o functie de a retine ultima temperatura evaluata si trebuie resetate inainte de o alta utilizare. Dezavantajul acestei metode consta in faptul ca poate indica cu pana la 2 grade mai putin decat trebuie pentru ca este vorba de o zona externa a corpului; din acest motiv Academia Americana a Pediatrilor nu recomanda masurarea axilara a temperaturii la copiii mai mici de 3 luni.2. Temperatura timpanica (in ureche)
Termometrele pentru ureche (timpanice) permit de asemenea sa evaluati temperatura bebelusului in mod eficient si rapid (dureaza doar cateva secunda afisarea pe display), insa sunt mai costisitoare deoarece functioneaza pe baza de raze infrarosii. De asemenea, multi specialisti nu le recomanda din cauza faptului ca pot cauza interpretari gresite, mai ales la bebelusi, daca nu sunt introduse corect in ureche sau daca exista depunere de ceara (veti observa ca temperatura corpului difera in anumite zone pentru ca indica temperatura la nivelul pielii si nu cea interna). Poate fi necesar sa trageti putin urechea copilului pentru o amplasare corecta a termometrului; aceasta metoda nu este recomandata pentru bebelusii mai mici de 6 luni deoarece canalul ingust al urechii face dificila inserarea corecta a senzorului.3.Temperatura orala (in gura)
Fie apeland la un termometru digital conventional, fie la unul tip suzeta cu afisaj digital (exista si produse cu banda termosensibila), aceasta metoda este de asemenea una rapida si facila. Este important sa curatati bine/sterilizati dispozitivul inainte de utilizare si ca cel mic sa nu fi consumat cu cel putin 30 minute in prealabil lichide/alimente calde sau reci pentru a nu influenta rezultatul. Specialistii nu recomanda aceasta metoda in special cand vine vorba de copii mai mici de 4 ani care au tendinta sa muste termometrele (in principiu trebuie tinute sub limba pentru acuratete maxima). In cazul in care exista congestie nazala (este infundat nasul) metoda nu este cea mai confortabila pentru copil.4.Temperatua rectala (in anus)
Tot cu ajutorul unui termometru digital puteti verifica temperatura copilului, aceasta varianta fiind considerata drept cea mai precisa dintre toate si indicata mai ales pentru nou-nascuti; urmariti ca termometrul sa dispuna de varf flexibil si o baza mai mare (pentru a limita introducerea sa). Dezavantajul evident consta in faptul ca nu este cea mai confortabila pentru cel mic. Bebelusul trebuie sa stea in poala parintelui sau pe burtica. In cazul in care sta pe o parte, pe pat, e bine sa ii indoiti picioarele si sa ii sustineti coapsele cu antebratul. In continuare, e indicat sa curatati cu o solutie antiseptica /sapun si apa dispozitivul, ungeti capul termometrului cu putina crema, pentru ca cel mic sa nu resimta durere. Mai apoi, puteti introduce termometrul aproximativ 1,25 cm pentru copiii de varsta mica si 3 cm pentru cei mai mari in anus si trebuie lasat cateva minute, pana la semnalul sonor. De cele mai multe ori fesele trebuie stanse cu mana pentru a nu iesi termometrul; incercati sa distrageti atentia celui mic in acest interval de timp.De retinut
Daca cititi cu atentie indicatiile producatorului veti putea evalua corect temperatura copilului. Exista cateva situatii care pot influenta usor interpretarea rezultatului, cum sunt supra-imbracarea copilului (sau infasarea lui in patura), temperatura ambientala ridicata, grad crescut de activitate, imbaierea in apa calda/fierbinte. Din acest motiv trebuie sa asteptati cateva minute (pana la 20 minute in cazul baii) pentru a se stabiliza temperatura celui mic si incercati din nou amplasarea termometrului.
Contactati medicul pediatru/neonatolog daca cel mic prezinta semne de imbolnavire si temperatura mai mare de 38 grade (la nivel rectal) pentru varsta sub 3 luni sau mai mare de 39 grade pentru varsta 3-6 luni. De asemenea, este indicat sa mergeti la medic cu bebelusul daca observati ca febra persista mai mult de doua-trei zile.
Termometrele pe baza de mercur nu mai sunt utilizate in prezent si specialistii nu le recomanda. Dureaza destul de mult pana afiseaza temperatura corporala, se pot sparge, eliberand alaturi de mici bucati de sticla si mercur, o substanta extrem de toxica. Daca cel mic este expus accidental la mercur, trebuie sa apelati de urgenta la medic.
Domnul doctor Bleahu Dorin, Sef sectie pediatrie Spital Sanador ne ofera urmatoarele informatii:
"Temperatura la sugar si copil mic se ia intrarectal (cea mai corecta valoare). In mod normal ajunge pana in 37,5 grade Celsius. Se considera febra peste 38 grade Celsius."