CÂND ESTE FEBRA COPIILOR UN MOTIV DE ÎNGRIJORARE
- Când este febra la copii un motiv de panică?
Câtă vreme putem controla febra la copii, nu reprezintă un motiv de panică, este pur și simplu un simptom. Poate ascunde în spate foarte multe, iar panica apare la părinți de la primul puseu febril. Cred că atunci când timpul în care copilul este febril este lung (3-5 zile), dacă febra crește ca intensitate sau devine mai frecventă ca interval ai un motiv să te îngrijorezi.
- Când ar trebui să ne îndreptăm spre spital cu copilul?
Începem cu medicina primară, medicina de familie, pediatrie, mergem la ambulatoriu, nu mergem la spital direct decât dacă este în weekend. Nu mergem la spital din prima zi, așteptăm să vedem cum decurg lucrurile, putem încerca să controlăm febra. Este de așteptat să fie o febră înaltă în primele 48 de ore de boală și atunci nu este nevoie să mergem la spital de la bun început.
- În ce situații este nevoie de internare, dacă ajungem la spital?
Depinde, dacă se prezintă în gardă un copil foarte mic, sub 3 luni, cu febră înaltă, chiar și din prima zi, reprezintă un criteriu de spitalizare. Dacă avem un copil cu vârsta de peste 3 luni cu febră de mai mult de 2-3 zile, febră înaltă, greu responsivă la antitermice administrate corect, la intervale corecte poate reprezenta un criteriu de spitalizare pentru a face mai multe investigații și a stabili un diagnostic corect. Se poate să ai un copil mare care face febră de mai multe zile și atunci te poți orienta din camera de gardă. Uneori doar clinic, alteori pot fi necesare analize minimalistice care să indice un diangostic. De asemenea, dacă nu reușești să pui diagnosticul de la început poate reprezenta un criteriu de internare. Sau dacă ai un copil diagnosticat cu gripă, cu febră înaltă, de foarte multe zile, a cărui stare generală se degradează este tot un criteriu de spitalizare. Sunt mai multe criterii și variază în funcție de fiecare situație în parte.
- Care sunt valorile de la care vorbim despre febră?
Este o discuție lungă, noi ne raportăm la peste 38 de grade intrarectal măsurată la copilul mic, dar este vorba despre copil cu vârsta de până la 5-6 ani. Nu se ajustează, nu se adaugă, nu se măsoară temperatura corectă altfel. Sunt foarte mulți părinți care folosesc termometre cu infraroșu, nu le-am folosit personal niciodată pentru că nu m-am lămurit corespunzător. Cel intraauricular este mai aproape de realitate, dacă înveți să îl folosești corect. În general părinții asociază febra pe care o măsoară cu termometrul de frunte sau cel auricular și fac o similitudine cu cel intrarectal. Dar temperatura se măsoară cu cel intrarectal. Este foarte important să citești prospectul termometrului; acum nu se mai folosesc termometrele cu mercur, sunt interzise. Există termometrele electronice, care sunt greu de gestionat pentru că nu citim prospectul. De exemplu, nu trebuie ținut axilar doar până la semnalul sonor, ci trebuie ținut 5 minute, până se stabilizează temperatura. Nu vom mai citi valori de 35 de grade, ci o temperatură reală. Pentru nostalgici încă există termometrele cu alcool, similare celor cu mercur, și care se pot ține axilar, dar tot 5 minute.
CUM TREBUIE GESTIONATĂ FEBRA LA COPII
- Există tot felul de prejudecăți când copilul are febră. Poate fi scos afară când are febră? Poate fi spălat?
Ideal ar fi să nu ieși afară când ai febră pentru că nu te simți bine în primul rând, pentru că ești un focar de infecție pentru alții și că ești o posibilă victimă pentru că poți lua foarte ușor alte boli (scade capacitatea de apărare a sistemului imunitar). Putem aerisi camera în care stă copilul, să ieșim în curte dacă stăm la casă, nu îi face rău aerul. Nu trebuie să stăm cu obloanele trase când copilul are febră, dar nici să ne plimbăm senini pe afară. În somn crește de obicei temperatura, este mai bine să fim acasă, unde copilul poate fi controlat, nu are chef de joacă. Mergem la medic dacă este cazul și atât. De asemenea, nici apa nu omoară pe nimeni. Nefăcutul băii sau al dușului nu are nicio indicație medicală. Facem baie normal. Dușurile hipotermizante sunt o variantă bună de scădere a temperaturii. Un duș cu apă călduță este perfect. Nu trebuie băgat copilul în cadă când are frison pentru că se va accentua starea sa de frig. Facem baie când temperatura copilului este controlată. Nu cade cerul dacă nu vrei să speli copilul o zi.
- Care sunt cele mai des întâlnite greșeli pe care le-ai observat în scăderea febrei la copii?
Cred că cel mai frecvent se întâmplă subdozarea antitermicelor. Pe cele două tipuri de antitermice folosite în România, paracetamolul și ibuprofenul, sunt trecute niște cantități care țin seama de vârstă (nu se întâmplă mereu ca copilul să aibă greutatea care să se încadreze în vârstă). Supradozarea se întâmplă foarte rar. Nu ai făcut nimic când dai prea puțin dintr-un antitermic, nu poate scădea temperatura corect. O altă greșeală pe care am observat-o este că febra înseamnă peste 38.5 grade Celsius. Nu trebuie să îi oferi antitermic din prima clipă când are temperatură 38, de cele mai multe ori într-o oră îți dai seama dacă crește sau nu valoarea. Nu putem nici să îi lăsăm să se simtă rău pentru că ei nici nu știu să exprime acest lucru. În ceea ce privește măsurile hipotermizante mai întâlnim la camera de gardă copii împachetați în pături, părinții pleacă grăbiți, nu mai așteaptă să mai administreze antitermicul. Sau se sperie de extremitățile reci, care sunt normale în febră, pentru că apare o centralizare a circulației (este protejată inima și ficatul) și pielea frige pe frunte și pe burtică, nu pe mâini. Mai văd șosete cu oțet, spirt. Se practică în continuare, nu am scăpat de ele. Absorbția lor transcutanată este de fapt problema. Ele nu funcționează de fapt. Ca să scadă temperatura prin această măsură fizică trebuie să fie cedată căldură de la un corp mai cald (copilul) la un corp mai rece. De obicei punem un cearșaf pe care îl așezăm pe o suprafață cât mai mare a copilului în zona burticii și a toracelui. Dar la extremități deoarece este deja rece pielea nu va avea ce să cedeze corpul. Dacă împachetarea cu oțet este făcută de jur împrejur va scădea temperatura, este logic că se cedează căldură, dar se și absoarbe transcutanat. Deci este mai bine să nu le folosim.
- Ce se întâmplă când avem o febră persistentă?
Contează dacă febra din prima zi ca și valoare este aceeași cu febra din ultima zi sau dacă intervalul între care apar procesele febrile scade spre finalul bolii. De obicei așa se întâmplă, așa că nu contează dacă face febră și în a cincea zi dar este 38 față de prima zi 40 sau dacă face la 13 ore și ieri a făcut la 5 ore. Contează multe lucruri, de aceea le spun părinților să noteze. Se face curba febrei. Părinții pot face asta notând temperaturile pe care le măsoară și intervalele la care apar.
- Ai întâlnit părinți care să insiste să primească antibiotic pentru febră?
Cred că ne-am mai educat în ultima vreme, cel puțin în zona în care oamenii sunt mai citiți. Mi s-a mai întâmplat să vină în gardă și să zică că i-a dat o doză de antibiotic, iar eu pun diagnostic de gripă. Trebuie să pui în balanță ce ai de făcut, dacă trebuie întrerupt antibioticul. Mai sunt sechele în care cred că antibioticul scade febra sau care cred că antibioticul rezolvă orice boală. Dacă după 5 zile scade febra înseamnă că a fost ceva viral și atunci antibioticul nu e necesar.
- Nu ți se întâmplă să întâlnești părinți care să știe prea multe? Chiar mai multe decât tine?
Uneori le explic. Le-am spus de foarte multe ori că tonul face muzica. Este foarte greu să lucrezi la o cameră de gardă. De multe ori nu ai destul timp, volumul de muncă este foarte mare și nu poți explica. Vin și părinți fixați să ceară analize. Mi se pare traumatizant pentru copil să îi iei analize de fiecare dată când mergi la camera de gardă. Dacă oricine poate să se uite pe proteina C reactivă și hemogramă ar fi simplu. Dar lucrurile nu stau așa. Analizele trebuie luate doar atunci când este nevoie și când suntem depășiți de examenul clinic și anamneza (informațiile primite de la părinți care povestesc istoricul bolii). Cu cât informațiile de la părinți sunt mai exacte și mai reale cu atât ne este mai ușor. Cred că în peste 50% dintre situații examenul clinic te orientează. Un medic cu experiență poate începe chiar antibioterapia fără să aibă nevoie de analize. Dacă le explici, peste 80% dintre ei înțeleg că nu trebuie înțepat copilul de fiecare dată.
- Ce se întâmplă dacă după tratamentul prescris de medic febra continuă? Ce trebuie să facă părinții?
În astfel de cazuri trebuie să vină la reevaluare. Dacă în 48-72 de ore evoluția este nefericită trebuie reevaluat. Acesta este un motiv pentru a merge la camera de gardă. Poate că este o boală mai serioasă, poate că antibioticul nu este eficient, calea de administrare poate fi una diferită, poate fi altă boală sau poate se suprapun și alte lucruri, iar copilul trebuie reinvestigat.
- Majoritatea medicilor ne recomandă să rămânem calmi când apare febra la copii. Ce le spui tu părinților ca să își păstreze calmul?
Nu le spun nimic deosebit, le spun cum să controleze febra, ce se poate întâmpla, le povestesc despre frison. Antitermicul trebuie administrat înainte de ascensiunea febrilă și învelit copilul când are frison. Când le explic și sunt în cunoștință de cauză, știu ce urmează să se întâmple și se simt mai bine. Le spun și care sunt semnele de alarmă, dacă nu primește deloc lichide, nu urinează, zace, apare o erupție pe corp.
- Care sunt pericolele ce se pot asocia febrei?
Sunt pericole asociate bolii de bază. Un copil care are o viroză și nu se alimentează cum trebuie se poate deshidrata. Convulsiile febrile îi sperie pe părinți; ele apar ca un pattern, au mai avut și alții în familie și se observă în primele zile de boală (în prima zi, la prima ascensiune febrilă). Convulsia febrilă nu apare doar la temperaturi înalte, poate să apară și la 38.5. convulsiile febrile sunt o complicație care sperie părinții și care sunt neplăcute.
- Ești și tu mamă. Cum reușești să rămâi calmă când au febră copiii tăi?
Cred că m-am antrenat. Au trecut 11 ani de când am copil. Prima dată a fost mai rău. Acum sunt mai calmă. Dar mamele pediatru nu sunt în general calme pentru că facem diagnostic diferențial al febrei cu toate bolile posibile și imposibile, frecvente și rare, grave sau ușoare. Mai ales că nu îți vine să duci copilul la un coleg la consult.
- Unul dintre efectele vaccinurilor poate fi febra. Când este cazul să se panicheze părinții și de ce apare febra?
Febra apare de la reacțiile imune care au loc în organism. Părinții nu trebuie să se panicheze atâta timp cât pot controla febra. De 14 ani de când fac pediatrie nu am întâlnit febră mai mare de 38.5 post vaccinare. Este un vaccin, cel antimeningococic, care are în prospect o febră mai mare, dar a ținut 1-2 zile, mama respectivă era antrenată, la mine a venit la a doua doză, știa deja ce se întâmplă. Reacțiile postvaccinale sunt definite ca fiind în primele 48-72 de ore. Mai este situația în care copilul face întâmplător o viroză odată cu vaccinarea sau imediat după.
- Care a fost cel mai grav caz pe care l-ai avut cu febră? Care a fost cea mai mare valoare?
Cea mai mare valoare de temperatură am avut-o la un băiețel care era internat în spitalul unde lucram eu, era un fel de ambulatoriu. A făcut 41 de grade și era destul de nonresponsiv la ce am putut să fac, inclusiv fluide intravenos, chiar și cortizon. În cele din urmă a cedat febra, era doar o viroză. Nu am mai avut pe nimeni să răspundă așa greu la antitermice. Îmi amintesc că m-am sfătuit cu domnul doctor Dumbravă, care a știut să îmi dea un sfat în plus. Un caz grav care mi-a rămas în minte a fost o meningococemie fulminantă care a venit cu febră la camera de gardă la spitalul de stat unde lucram; trec foarte puține ore de la erupție la apariția febrei și în peste 50% din cazuri este mortală în 12 ore de la debut. A fost un caz fericit, dar niciodată intervenția medicală în astfel de cazuri nu grefează prognosticul vital. Ne putem vaccina însă de toate tulpinile. Când eram rezidentă mi se părea cea mai de speriat boală dintre toate.
- Ce le transmiți părinților Qbebe ca să se linștească și să nu intre în panică ușor?
Veți întâlni febra de atât de multe ori încât vă veți plictisi de ea. Trebuie să învățați să o gestionați, să administrați corect antitermicele, să știți toate căile de administrare și să aibă răbdare, să vă sfătuiți cu medicul dacă trec mai mult de 3 zile de febră și să încercați să nu fiți anxioși. Părinții anxioși lângă copii îi transformă în copii anxioși. Transmiteți o stăpânire de sine pe care poate nu o aveți mereu, dar trebuie mascată.
Puteți urmări aici interviul complet