Cum ar trebui băute ceaiurile pentru scăderea colesterolului
Experții sunt de părere că, pentru a beneficia din plin de efectele favorabile ale ceaiurilor de reducere a colesterolului, nu trebuie să bem mai mult de două căni pe zi.Cu atât mai mult cu cât ar fi vorba despre tipuri de ceaiuri ce conțin multă teină (compus ce se extrage din frunzele de ceai, fiind similar cafeinei și care poate fi folosit drept diuretic sau ca stimulent al sistemului nervos), excesul acesteia ar putea face mai mult rău decât bine.Ideal este, înainte să începem să bem ceaiuri pentru scăderea colesterolului, să consultăm un specialist, ce ne poate indica exact ce ar trebui să consumăm, în funcție de nivelul de colesterol „rău" pe care-l avem, dar și de alte probleme de sănătate.
De asemenea, nu este recomandat să bem ceai sau infuzie din plante ce pot avea efect asupra colesterolului pentru o perioadă prea lungă de timp, zilnic.
Nu în ultimul rând, țineți cont de următorul sfat: cel mai bine este să beți dintr-o anumită variantă de cei pentru o săptămână sau două, după aceea să faceți o pauză și să continuați să beți un altul.
Cele mai recomandate ceaiuri pentru scăderea colesterolului:
Ceaiul de păpădie
Este considerat de specialiști ca unul dintre cele mai bune ceaiuri destinate scăderii colesterolului, în condițiile în care îl reglează nu numai pe acesta, ci și nivelul de acid uric. Cu alte cuvinte, ceaiul de păpădie are efect hepatoprotector, are proprietăți diuretice și elimină toxinele.
Nu este recomandat să se bea din acest ceai mai mult de două ori pe zi. Este preferabil să se bea o cană dimineață și una seara.
Ceaiul alb
Și acest ceai este văzut ca unul dintre cele mai bune pentru reglarea colesterolului datorită coținutului de antioxidanți și de catechine.
Ceaiul alb va reduce nivelul lipidelor, va elimina toxinele și va îmbunătăți funcționarea arterelor.
Ca și în cazul ceaiului de păpădie, nu se recomandă să se bea mai mult de două căni pe zi. Pentru rezultate optime, ar trebui să-l beți la 20 de minute după ce ați mâncat.
Ceaiul verde
Conține antioxidanți capabili să reducă nivelul colesterolului „rău", conducând la absorbția lipoproteinelor existente în așa-numitul colesterol „bun". Astfel, colesterolul „rău" este îndepărtat de pe artere, iar riscul de a suferi un infarct sau un accident vascular se poate reduce semnificativ.
Primul studiu ce a arătat faptul că ceaiul verde are un efect pozitiv asupra colesterolului a fost realizat încă din anul 2003, în cadrul „Vanderbilt University Medical Center". Un studiu ce a durat 12 săptămâni a fost efectuat pe un grup de persoane cărora li s-au administrat capsule cu ceai verde (de 375 mg). S-a estimat că polifenolii existenți în aceste capsule ar fi fost echivalente cu cantitatea regăsită în 35 de căni de ceai verde. Concluzia a fost următoarea: persoanele testate au înregistrat o scădere a nivelului colesterolului „rău" , în medie cu 16%.
În prezent, cercetătorii de la „Maryland Medical Center" spun că, pentru o reducere considerabilă a colesterolului, este ideal să se bea 2 căni de ceai verde pe zi. Cu toate acestea, nu insistați să beți ceaiul dacă aveți afecțiuni serioase ale inimii, rinichilor sau ulcer.
Mai mult, trebuie să știți că vă puteți confrunta cu diverse efecte adverse dacă veți consuma ceai verde. Printre acestea, cele mai frecvente sunt: amețeli, palpitații, insomnie, iritabilitate.
Totodată, atât ceaiul verde ca atare, cât și capsulele cu extract de ceai verde, pot interacționa cu tot felul de medicamente. Nu ezitați deci să consultați un medic înainte de a începe vreun tratament cu ceai verde.
Ceaiul de turmeric
Datorită prezenței compusului numit curcumin, turmericul ne poate ajuta în demersul de scădere, prin metode naturale, a nivelului de colesterol „rău". Rolul său este următorul: le va transmite celulelor ficatului „mesajul" de a nu produce proteinele ce duc la creșterea colesterolului. În schimb, turmericul va stimula creșterea numărului de receptori ce vor împiedica depunerea colesterolului de la nivelul ficatului.
În același timp, studiile au arătat că turmericul va preveni procesul de oxidare al colesterolului în organism. Când s-ar produce această „oxidare", arterele vor deveni mai fragile în fața colesterolului și astfel ar crește riscul apariției infarctului sau accidentului vascular.
Pentru a vă fi mai ușor să beți ceaiul din pudră de turmeric, încercați să adăugați lămâie și miere. Limitați-vă la o lingură de pudră la patru căni de apă fiartă.
Ceaiul de anghinare
Specialiștii în domeniu au demonstrat că să consumi regulat ceai de anghinare te poate ajuta să te bucuri de efecte similare unui tratament cu statine (compuși ce au rolul de a elimina colesterolul de la nivelul ficatului), dar nefiind în situația de a deveni dependentă de aceste substanțe sau de a te confrunta cu diverse efecte adverse.
Cea mai importantă calitate a ceaiului de anghinare este că va stimula considerabil producția de bilă și activitatea ficatului.
Ceaiul Oolong
Grație antioxidanților puternici, și acest tip de ceai (ce este semifermentat și este cunoscut și este undeva la „granița" dintre ceaiul negru și ceaiurile verzi) poate duce la scăderea colesterolului, arzând totodată grăsimile. Studiile efectuate au reușit să demonstreze acest fapt, în contextul în care consumarea constantă a acestui ceai a avut efecte benefice asupra sistemului cardiovascular în ansamblul său.
Ceaiul Pu-erh
Similar ceaiului negru, este obținut prin uscarea și fermentarea frunzelor bătrâne de ceai verde.
Cercetările din domeniu au sesizat că persoanele care se confruntă cu creșterea nivelului colesterolului „rău" ca urmare a acumulării de kilograme în plus vor simți o reducere a nivelului acestuia dacă vor bea în mod constant ceai Pu-erh.
Ceaiul de fenicul
Studii efectuate în cadrul „The University of Michigan" au relevat următorul aspect: feniculul conține compuși capabili să scadă procesul de absorbție al colesterolului la nivel intestinal, precum și să scadă capacitatea ficatului de a produce colesterolul „rău".
S-a estimat că, pentru a ne bucura de efecte sale benefice, ar trebui să consumăm între 10-30 mg de pudră de fenicul de două ori pe zi. Desigur, cel mai comod și mai eficient va fi să ne preparăm un ceai, ce ne va ajuta și să prevenim o eventuală îmbolnăvire de ateroscleroză.
Ceaiul de rooibos
Un studiu apărut tot în 2011 a scos la iveală faptul că rooibosul, grație prezenței a 25 de compuși speciali, este capabil să scadă semnificativ nivelul de colesterol „rău".
Astfel, studiul s-a bazat pe participarea unor voluntari cu colesterol crescut, cărora li s-a dat să bea câte șase ceșcuțe de ceai de rooibos, timp de șase săptămâni. La cea mai mare parte dintre ei s-a constatat o reducere considerabilă a colesterolului „rău" și o creștere a nivelului colesterolului „bun".
Ceaiul din flori de hibiscus
Este și el indicat în cazul în care avem nevoie să ne reducem nivelul de colesterol.
De exemplu, un studiu ce datează din anul 2000 a demonstrat că florile de hibiscus pot contribui la reducerea trigliceridelor și, implicit, a colesterolului rău. Ulterior, studii din anul 2007, 2009 și 2010 au demonstrat și ele că persoanele ce consumă regulat ceai din flori de hibiscus își vor menține mai ușor nivelul normal de colesterol și de trigliceride, inclusiv în cazul în care se confruntă și cu un nivel ridicat al zahărului în sânge.
Ceaiul de silimarină
Are capacitatea de a scădea colesterolul „rău" și de a stimula formarea celui „bun". Acesta din urmă se va forma natural în corpul tău, reglând totodată și nivelul celui „rău".
Pentru a te bucura de cele mai bune efecte ale acestui ceai este indicat să bei până la 3 căni pe zi.
Citește și: Remedii naturale pentru colica biliară
Ceaiul de mentă
Pe lângă gustul special și proprietățile curative pentru numeroase afecțiuni, ceaiul de mentă poate fi folosit cu succes și dacă dorim să ne reducem nivelul de colesterol „rău".
Un studiu efectuat în anul 2011 a arătat că frunzele de mentă pot scădea colesterolul „rău” și pot stimula formarea celui „bun", scăzând totodată și nivelul de trigliceride. Din acest motiv, poate fi benefic și pentru cei ce suferă de diabet și se confruntă și cu un colesterol ridicat.
Citește și: Top 10 alimente care scad colesterolul
Voi știați până acum care sunt cele mai bune ceaiuri pentru scăderea colesterolului?
Surse:
www.cholesterolnumbers.org; www.gaiaherbs.com;www.healthyeating.sfgate.com;www.livestrong.com; www.health.onehowto.com
Surse poze:
www.pixabay.com