Rolul colesterolului și valorile normale ale acestuia
Colesterolul HDL
Acesta este cunoscut și sub numele de HDL-C (High Lipoprotein Density) și se referă la acea formă a colesterolului care are rolul de a preveni bolile de inimă. În acest scop, îndeplinește următoarele funcții:
- Diminuează nivelul LDL (Low Density Lipoprotein- colesterolul „rău”), transportându-l la ficat, unde va fi procesat
- Protejează peretele aflat pe interiorul vaselor de sânge (endoteliul)- În situația în care endoteliul se deteriorează, va interveni ateroscleroza care, la rândul ei, poate provoca apariția infarctului miocardic sau a accidentului vascular
Colesterolul LDL
Efectul său negativ se referă la faptul că transportă colesterolul spre pereții arterelor, favorizând îngustarea acestora și formarea plăcii de aterom (ce conduce la îngustarea vaselor de sânge și care va reduce aportul de sânge la țesuturi). În acest context, riscul de boli cardiovasculare crește.
În privința valorilor normale ale colesterolului HDL, acestea trebuie să fie de 60 mg/dl pentru a se reduce riscul bolilor de inimă, un nivel de 40-50 mg/dl fiind considerat la limită. Dacă valorile HDL sunt mai mici de 40-50 mg/dl, atunci se poate vorbi despre un risc mai mare pentru un infarct sau pentru un accident vascular.
Referitor la valorile normale ale LDL, trebuie să știi că o valoare optimă trebuie să fie mai mică de 100 mg/dl, cele la limită fiind situate între 120-159 mg/dl, iar cele ridicate sunt de peste 160 mg/dl.
În evaluarea riscului pentru apariția maladiilor vasculare se ia în calcul și colesterolul total, ale cărui valori normale ar trebui să fie sub 200 mg/dl. Dacă valorile sunt cuprinse între 200-240 mg/dl, sunt la limită, iar odată ce depășesc 240 mg/dl sunt deja ridicate.
Vitaminele B și reglarea nivelului colesterolului
Prin efectuarea unor studii în ultimele decenii, oamenii de știință au ajuns la concluzia că anumite vitamine din grupul vitaminelor B pot avea un efect asupra colesterolului. Din acest punct de vedere, cele despre care s-a descoperit că ar avea un impact semnificativ asupra acestuia sunt:
Vitamina B3
Este denumită și niacină și are multiple roluri în organism, printre ele numărându-se asigurarea energiei, dar și menținerea sănătății sistemului nervos și a celui digestiv. Printr-un studiu s-a constatat că administrarea suplimentelor alimentare cu vitamina B3 are un efect pozitiv asupra colesterolului bun, HDL, întrucât:
- Vitamina B3 acționează asupra metabolismului și are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii
- Grație acțiunii sale anti-lipolitice, stimulează transportul colesterolului spre ficat (unde acesta va fi metabolizat)
- Scade nivelul colesterolului LDL
Datorită acestor proprietăți, s-a recomandat ca suplimente alimentare cu vitamina B3 să fie luate separat sau alături de un medicament recomandat de medic pentru ținerea sub control al colesterolului, considerându-se că vitamina B3 contribuie la creșterea nivelului HDL.
În privința necesarului zilnic de vitamina B3, pentru adulți acesta trebuie să fie cuprins între 14 și 16 mg pe zi.
Vitamina B5
Denumită și acid pantotenic, este utilă pentru sintetizarea și metabolizarea grăsimilor, a proteinelor și a coenzimei A (aceasta este implicată în sinteza acizilor grași și este esențială pentru conversia hranei în acizi grași și în colesterol; alt rol al coenzimei A este că ajută ficatul să metabolizeze medicamente și anumite toxine). În același timp, vitamina B5 este necesară în organism întrucât sprijină formarea globulelor roșii, dar asigură și o bună sănătate a pielii și a sistemului digestiv.
Dozele zilnice recomandate pentru vitamina B5 sunt:
- Persoane peste 14 ani- 4-5 mg pe zi
- Femei aflate în perioada sarcinii- 6 mg pe zi
- Femei care alăptează- 7 mg pe zi
Efectele vitaminei B5 asupra colesterolului sunt vizibile dacă se vor administra suplimente alimentare pe baza ei. Astfel, din studii efectuate de-a lungul timpului, a reieșit că forma sintetică derivată din vitamina 5, cunoscută sub numele de Pantetină, acționează asupra colesterolului LDL, asupra celui HDL, dar și asupra colesterolului total. În acest scop, pot fi recomandate mai multe luni de tratament.
Un studiu a analizat femei și bărbați cărora urma să le prescrie un tratament pentru ținerea sub control a colesterolului cu statine. Acestora li s-a oferit, timp de 4 luni, un tratament cu Pantetină. Alături de ei, a fost inclus în studiu și un grup căruia i s-au oferit suplimente tip placebo. Prin comparație cu cei din grupul placebo, cei din grupul care au primit Pantetina au înregistrat reduceri ale nivelului colesterolului LDL, dar și ale colesterolului total. În aceste condiții, s-a adus în discuție că persoanele ce au un risc scăzut spre mediu de a dezvolta boli cardiovasculare li se poate recomanda un tratament cu Pantetină, renunțându-se la statine. Motivul pentru care s-a formulat această recomandare din partea specialiștilor a fost următorul: spre deosebire de statine, Pantetina nu scade rezervele de Coenzima Q10 (aceasta este produsă natural de organism, dar producția ei se diminuează odată cu înaintarea în vârstă; printre rolurile ei se numără protejarea inimii în fața acțiunilor nocive ale stresului oxidativ, împiedicând inflamarea și deteriorarea arterelor și a venelor).
Vitamina B12
Face parte dintre nutrienții de care este nevoie pentru crearea ADN-ului celular, sprijină funcționarea creierului și a sistemului nervos și este implicată în producerea globulelor roșii. De asemenea, nu trebuie neglijat rolul ei în asigurarea unei sarcini sănătoase (diminuează riscul de apariție a defectelor de tub neural și de naștere prematură).
Necesarul zilnic de vitamina B12 (metilcobalamina) este, pentru persoanele adulte, de 2,4 micrograme.
Alt efect al vitaminei B12 ce merită luat în seamă este capacitatea ei de a contribui la reglarea nivelului de colesterol. De exemplu, o sinteză de studii a adus în prim-plan faptul că deficitul vitaminei B12 în organism este asociată cu alterarea profilului lipidic și cu un risc ridicat de apariție a sindromului metabolic (boli ce pot apărea împreună și care includ mărirea riscului de producere a bolilor cardiace, a accidentului vascular cerebral și a diabetului de tip 2).
În cadrul aceleiași sinteze de studii s-a menționat următorul aspect: mai multe studii clinice independente, la care au participat femei care nu erau însărcinate, femei aflate în primele luni de sarcină și femei care au născut, au arătat că un nivel scăzut al vitaminei B12 este asociat unui nivel ridicat al colesterolului LDL și al colesterolului total. Pentru a se ajunge la o asemenea concluzie au fost analizate și culturi de adipocite (celulele care intră în structura țesuturilor adipoase), în absența sau în prezența unui nivel redus al vitaminei B12. S-a constatat, în ambele cazuri că nivelurile de colesterol și de homocisteină (un aminoacid care conține sulf și care se regăsește în plasmă, mai exact în proteine, fiind produsul intermediar de metabolizare a metioninei- un aminoacid esențial) erau ridicate.
Cum îți asiguri necesarul de vitamine din grupul-B-urilor
Ca să ai parte de efectele pozitive ale vitaminelor din grupul B-urilor inclusiv asupra colesterolului, este indicat să realizezi următoarele demersuri:
Mizează pe o nutriție echilibrată
Pentru a avea parte de aportul adecvat al vitaminelor B3, B5 și B12, ai grijă să incluzi în dietă anumite alimente:
Alimente ce sunt sursă de vitamina B3
Printre acestea se regăsesc:
- Pește (mai ales ton, somon, anșoa)
- Carne (de vită, de pui, de curcan)
- Ficat
- Avocado
- Drojdie nutrițională
Alimente ce oferă vitamina B5
Între ele se află:
- Carne de vită
- Carne de pui
- Organe (ficat, rinichi)
- Ouă
- Produse lactate
- Nuci
- Semințe
- Cereale fortificate
- Avocado
- Ovăz
- Broccoli
Alimente sursă de vitamina B12
Cele mai cunoscute dintre acestea sunt:
- Ficat
- Carne de vită
- Sardine
- Ton
- Lactate
- Ouă
- Cereale fortificate
- Drojdie nutrițională
Apelează la suplimente alimentare
Înainte de a lua suplimente alimentare cu vitaminele B3, B5 și B12, consultă-te neapărat cu un medic. Acest demers este cu atât mai important cu cât suferi de anumite afecțiuni și te afli deja sub un tratament. Foarte important este să nu depășești niciodată dozele de suplimente recomandate de medic pentru a nu fi pusă în situația de a avea de suferit din cauza efectelor adverse.
Spre exemplu, dozele mari de vitamina B3 pot favoriza apariția tulburărilor digestive (mai ales diaree), dar pot genera și înroșirea și încălzirea pielii, însoțite de mâncărimi. Mai mult decât atât, excesul acestei vitamine poate genera complicații serioase precum:
- Creșterea nivelului de zahăr din sânge (și mărirea riscului de a dezvolta diabet)
- Afectarea ficatului
- Scăderea accentuată a nivelului tensiunii arteriale
- Fluctuații ale ritmului cardiac etc.
În cazul în care se ia vitamina B5 în doze înalte (dacă se ajunge, de pildă, la 10-20 g pe zi), există riscul de diaree și va crește predispoziția spre tulburări de coagulare a sângelui. În aceste condiții, nu lua sub nicio formă vitamina B5 fără să stai de vorbă cu medicul, în special dacă ești sub un tratament cu medicamente anticoagulante (cum ar fi Warfarin/Coumadin) sau cu aspirină.
Nici administrarea vitaminei B12 fără a avea recomandarea unui medic nu este indicată întrucât aceasta reacționează cu anumite medicamente, cum ar fi: Metformin (utilizat în tratarea diabetului), cu Cloramfenicol (un antibiotic cu spectru larg), cu medicamente inhibitoare de pompă de protoni (utilizate pentru controlul secreției de acid gastric).
Un alt avertisment al specialiștilor, cu privire la administrarea suplimentelor alimentare pe bază de vitamine din grupul B-urilor este acesta: unele dintre ele vor fi absorbite mai bine în organism și nu se vor crea dezechilibre dacă se iau împreună cu altele din acest grup. De pildă, este indicat ca vitamina B5 să fie administrată mai degrabă într-un complex cu vitamine B decât separat. De asemenea, vitamina B12 se va absorbi mai bine dacă va fi luată alături de alte vitamine B, cum ar fi vitamina B3 de exemplu.
Astfel, pentru a beneficia din plin atât de efectele vitaminelor B asupra nivelului de colesterol, dar și asupra stării generale sănătate, este preferabil să se recurgă la un supliment alimentar care să cuprindă toate vitaminele din grupul B-urilor. Dintre acestea face parte și Vitoral B Complex Spray Oral pentru Adulți (disponibil pe vitoral.ro). Datorită lui, te poți bucura de tot ce au mai bun vitaminele B, întrucât acesta conține: vitamina B1 (tiamină), vitamina B2 (riboflavina), vitamina B3 (niacina), vitamina B5 (acid pantotenic), vitamina B6 (piridoxina), vitamina B7 (biotina), vitamina B9 (acid folic) și vitamina B12 (metilcobalamina). Prezența tuturor acestor vitamine conduce la următoarele beneficii pentru sănătate:
- Funcționarea normală a sistemului nervos și a celui imunitar
- Diminuarea oboselii, a extenuării
- Asigurarea sănătății psihice
Nu numai că Vitoral B Complex Spray Oral pentru Adulți se administrează foarte ușor pentru că este sub formă de spray și are un gust agreabil, dar este lipsit și de gluten și coloranți artificiali, fiind potrivit inclusiv pentru vegetarieni, pentru vegani, pentru persoanele ce suferă de diabet sau de boala celiacă.
În vederea obținerii celor mai bune rezultate, sunt recomandate 4 pufuri de spray pe zi.
Ce poți face pentru ținerea sub control a colesterolului LDL
În scopul de a evita cât mai mult creșterea periculoasă a nivelului de colesterol „rău”, specialiștii recomandă să se țină cont, zilnic, de măsuri simple, care țin de stilul de viață. Printre acestea se numără:
- Să se efectueze cât mai multă mișcare- Medicii cardiologi insistă asupra faptului că mișcarea zilnică va contribui la îmbunătățirea nivelului de colesterol „bun” (HDL), împiedicând creșterea celui LDL și a trigliceridelor. Alt beneficiu al activităților fizice efectuate în mod constant este că se va asigura menținerea unei greutăți normale, persoanele supraponderale sau obeze fiind mai expuse riscului de a se confrunta cu niveluri ridicate de colesterol „rău” și, implicit, să fie mai supuse pericolului de a dezvolta maladii cardiovasculare
- O alimentație echilibrată- Din acest punct de vedere, o dietă echilibrată trebuie să se bazeze pe un aport crescut de alimente cu fibre (fructe, legume, cereale integrale) și cu grăsimi sănătoase (ca de exemplu peștele, uleiurile vegetale, avocado, nuci, semințe). De cealaltă parte, se va renunța la alimente intens procesate, care nu fac altceva decât să crească aportul de grăsimi nesănătoase, responsabile și ele de colesterolul LDL
- Renunțarea la fumat- Numeroase studii au arătat că, în cazul fumătorilor, celulele sistemului imunitar nu sunt capabile să readucă particulele de colesterol de pe vasele de sânge în sânge pentru ca acestea să fie transportate la ficat, unde vor fi metabolizate. Mai mult decât atât, celulele disfuncționale ale persoanelor care fumează favorizează blocarea venelor și a arterelor. Un studiu a demonstrat că fumatul este asociat cu un nivel scăzut al colesterolului HDL și cu creșterea colesterolului total
- Consumarea alcoolului cu moderație- În timp ce un consum moderat de alcool diminuează riscul dezvoltării maladiilor cardiace, excesul are efect invers. Astfel, prin mai multe studii s-a constatat că etanolul din alcool poate să crească nivelul de colesterol „bun”, stimulând procesul de transport al colesterolului din vasele de sânge spre ficat, reducându-se pericolul arterelor blocate și apariției bolilor cardiovasculare.
Surse: dovepress.com,medlife.ro, heathline.com, hsph.harvard.edu, mayoclinic.org, medicalnewstoday.org, ncbi.nlm.nih.gov, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, webmd.com
Sursă poză principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com, vitoral.ro