Specialiștii confirmă: deficitul de vitamina B12 poate fi extrem de periculos

Specialiștii confirmă: deficitul de vitamina B12 poate fi extrem de periculos

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Vitamina B12 este o vitamină ce face parte din complexul de vitamine B și este hidrosolubilă (excesul este eliminat prin urină). Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a afla detalii care dovedesc nu doar importanța ei pentru sănătatea fizică și mentală, ci și pericolul pe care îl poate genera un deficit al ei. Nu uita că sfatul unui medic este esențial, acesta fiind singurul care poate să confirme sau să infirme dacă anumite simptome sunt legate într-adevăr de un nivel insuficient al acestei vitamine în organism sau dacă te confrunți cu alte probleme de sănătate.

Rolurile vitaminei B12

Corpul are mare nevoie de această vitamină întrucât:

  • Sprijină dezvoltarea ADN-ului celular
  • Este implicată în formarea celulelor roșii, dar și în multiplicarea normală a acestora
  • Ajută în sinteza acizilor grași și în producerea de energie
  • Este esențială pentru o sarcină sănătoasă- Studiile efectuate de-a lungul timpului au identificat o asociere între deficitul de vitamina B12 al mamei în timpul sarcinii și apariția defectelor de tub neural sau nașterea prematură (Vitamina B12 sprijină dezvoltarea creierului și a sistemului nervos al fătului)
  • Este responsabilă de funcționarea  sistemului nervos- Pe de o parte, vitamina B12 este fundamentală pentru formarea și regenerarea tecilor de mielină (ce protejează nervii), asigurând transmiterea corectă a impulsurilor nervoase. Pe de altă parte, prezența ei se leagă și de sinteza unui compus ce reglează dispoziția, numit S-adenosylmethionine. La rândul său, acesta influențează producerea de serotonină (joacă un rol extrem de important în reglarea și lansarea mesajelor  chimice de la nivelul creierului)
  • De ea depinde sănătatea pielii, părului și a unghiilor- Mai multe studii au arătat că, în cazul unui deficit al vitaminei B12, pot fi sesizabile modificări precum: hiperpigmentarea pielii, decolorarea unghiilor, fragilizarea părului, apariția stomatitei angulare (inflamația de la colțurile buzelor)

femeie-tanara-zambitoare-cu-par-lung-si-frumos

Necesarul zilnic de vitamina B12

În vederea unei bune funcționări a organismului, ar trebui ca zilnic să se beneficieze, în funcție de vârstă, de următoarele cantități de vitamina B12:

  • Pentru bebelușii aflați în primele șase luni de viață: 0,4 mcg pe zi
  • Pentru bebelușii între 7 și 12 luni: 0,5 mcg pe zi
  • Pentru copiii între 1 și 3 ani: 0,9 mcg
  • Pentru copiii între 4 și 8 ani: 1,2 mcg
  • Pentru copiii între 9 și 14 ani: 1,8 mcg pe zi
  • Pentru adolescenții mai mari de 14 ani și pentru adulți: 2,4 mcg pe zi
  • Pentru perioada sarcinii: 2,6 mcg pe zi
  • Pentru perioada alăptării: 2,8 mcg pe zi

Factori de risc pentru deficitul vitaminei B12

Predispoziția spre un asemenea deficit este mai ridicată în oricare dintre situațiile de mai jos:

  • Suferi de anumite afecțiuni ce interferează cu absorbția optimă a vitaminei B12- Spre exemplu, gastrita, anemia pernicioasă (persoanele care se confruntă cu această afecțiune au lipsa factorului intrinsec- o proteină dezvoltată în stomac), Boala celiacă, Boala Crohn, bacterii sau paraziți intestinali, afecțiuni ce au un impact deosebit de negativ asupra funcționării sistemului imunitar (cum ar fi lupusul- care presupune o tulburare permanentă a sistemului imunitar sau Boala Graves- presupune mărirea excesivă a glandei tiroide și funcționarea ei în exces)
  • Te afli sub un tratament cu anumite medicamente- De pildă, medicamente incluse în categoria inhibitorilor de pompă de protoni (precum Omeprazolul, Esomeprazolul etc.) sau anumite medicamente destinate tratării diabetului (precum Metformin) interferează cu absorbția vitaminei B12
  • Ai suferit un bypass gastric- În acest caz, poate surveni și un deficit al acestei vitamine, pentru reglarea acestuia fiind necesară administrarea de comprimate sublinguale sau efectuarea de injecții cu B12
  • Urmezi o dietă vegetariană- Alimentele ce sunt principale sursă de vitamina B12 lipsesc din alimentația ta (carnea, ouăle, produsele lactate), așa că predispoziția spre un deficit al ei este mai mare decât la persoanele care au o dietă mai puțin restrictivă

femeie-pregatind-legume-pentru-a-gati

Deficitul vitaminei B12- simptome

Ia în calcul posibilitatea de a te confrunta cu acest deficit nutrițional dacă vei sesiza manifestări ca de exemplu:

Pielea se îngălbenește sau este mai palidă

Se va ajunge în această situație în condițiile în care lipsa vitaminei B12 influențează negativ producerea de celule roșii, astfel că și la nivelul pielii va fi afectat fluxul sanguin și nu va ajunge suficient oxigen.

Te confrunți cu stări de oboseală, de slăbiciune

Și în acest caz se poate vorbi despre diminuarea nivelului de transport al oxigenului spre celule și organe, ceea ce duce la instalarea stărilor de epuizare, la lipsa energiei.

femeie-tanara-care-nu-se-simte-bine-si-sta-pe-canapea

Simți că ai „ace” în mâini și picioare

Această manifestare neplăcută poate fi asociată uneori și cu prezența unei anemii generate de lipsa vitaminei B12, dar nu este obligatoriu. În condițiile în care este o tulburare neurologică (generată de o funcționare deficitară a nervilor, de o degradare a acestora în absența unei cantități suficiente de mielină),  prezentă și în caz de alte afecțiuni, ia neapărat legătura cu un medic pentru a descoperi exact ce se întâmplă cu tine. De obicei, se poate vorbi despre "acele" din membre ca fiind o caracteristică a deficitului vitaminei B12 dacă se asociază și cu simptome precum sunt cele menționate anterior.

Echilibrul și coordonarea mișcărilor tale nu mai sunt la fel ca odinioară

Ambele reprezintă consecințe directe tot ale prezenței insuficiente a vitaminei B12 în cadrul procesului metabolic responsabil de producerea mielinei (care înconjoară nervii și le oferă protecție). În aceste condiții, tot sistemul nervos are de suferit și nu mai poate funcționa așa cum ar fi normal.

Ai dificultăți de gândire, de raționament

Diminuarea cantității de oxigen ajunse la creier ca urmare a faptului că organismul nu mai poate produce suficiente celule roșii din cauza deficitului de vitamina B12 este responsabilă inclusiv de tulburările de memorie și de raționament. Anumite studii au stabilit chiar și o relație între deficitul severe al acestei vitaminei și pierderile majore de memorie la adulții vârstnici, predispunând la un risc mai mare spre Alzheimer sau alte forme ale demenței.

Te confrunți cu iritabilitate sau cu stări depresive

Așa cum s-a precizat anterior, de prezența vitaminei B12 depinde inclusiv producerea serotoninei, răspunzătoare de reglarea dispoziției și de micșorarea riscului de a te confrunta cu stări depresive, cu anxietate.

Mai mult, cu ajutorul studiilor s-a arătat că de prezența vitaminelor B6, B12 și B9 depinde descompunerea corespunzătoare a homocisteinei (una dintre substanțele chimice de la nivelul creierului). De fapt, homocisteina reprezintă un produs intermediar de metabolizare a metioninei (un aminoacid). Cu cât nivelul vitaminelor B6, B9 și B12 este mai redus, cu atât metabolismul homocisteinei este afectat, va crește cantitatea ei, fenomenul acesta fiind vizibil, potrivit unui studiu, cu precădere la persoanele ce suferă de o depresie sau demență.

Vederea ta s-a deteriorat

Nu este exclus să treci prin așa ceva din pricina unui deficit de vitamina B12 întrucât, după cum au arătat și studiile, semnalul nervos de la creier la ochi este întrerupt, afectându-ți vederea. Cu cât deficitul de vitamina B12 este mai serios, cu atât sunt riscuri mai mari de o deteriorare a nervului optic, ajungându-se la neuropatie optică.

Suferi de glosită

Conform cercetărilor, glosita reprezintă unul dintre primele semne ale unui deficit al vitaminei B12 și se referă la inflamarea și la schimbarea aspectului limbii (este dureroasă și prezintă leziuni, ceea ce conduce la alterarea mugurilor gustativi și la dificultăți în hrănire).

Survine anemia

O anemie care este specifică pentru deficitul de vitamina B12 se caracterizează prin:

  • Diminuarea simțului gustului
  • Furnicături în membre
  • Slăbiciune musculară
  • Depresie

Citeşte şi: Semne că al tău copil are lipsă de vitamina B12

Cum îți asiguri necesarul zilnic de vitamina B12

Adoptă o dietă echilibrată

În vederea asigurării necesarului acestei vitamine, este necesar să consumi alimente ce reprezintă surse naturale de B12. Printre ele se numără:

  • Ouă
  • Carne
  • Produse lactate
  • Pește (ton de exemplu)
  • Produse pe bază de drojdie nutrițională
  • Produse fortificate cu vitamina B12 (cereale, lapte de soia etc.)

Mizează pe suplimente alimentare

Înainte de a începe să folosești astfel de suplimente, consultă-te neapărat cu un medic, în special dacă te afli sub tratament cu medicamente ce interferează cu absorbția vitaminei B12 sau dacă iei și alte suplimente (de pildă, asocierea vitaminei B12 cu vitamina C duce la o absorbție deficitară a vitaminei B în corp. Poți evita această situație luând vitamina C la cel puțin 2 ore distanță de administrarea de B12).

În același timp, nu uita că specialiștii recomandă mai ales suplimentele bazate pe metilcobalamină (forma naturală a vitaminei B12), nu pe cianocobalamină (forma sintetizată artificial), în vederea unei absorbţii optime a acestui nutrient valoros.

Vitoral-B12-Spray-Oral-pentru-AdultiUn supliment alimentar ce conţine metilcobalamină, având un gust deosebit de agreabil (de cireşe) este şi Vitoral B12 Spray Oral pentru Adulţi (disponibil pe vitoral.ro). Cu ajutorul lui poţi să ai parte de cele mai importante efecte pozitive oferite de către vitamina B12:

  • Formarea globulelor roşii
  • Funcţionarea normală a sistemului imunitar şi a celui nervos
  • Asigurarea unui metabolism energetic normal

În plus, produsul nu conţine gelatină, gluten, coloranţi artificiali sau alcool, fiind adecvat inclusiv pentru persoanele vegetariene sau pentru cele care suferă de Boala celiacă sau de diabet.

Administrarea Vitoral B12 Spray Oral pentru Adulţi este foarte la îndemână de realizat. Tot ce ai de făcut este să pulverizezi spray-ul direct în cavitatea bucală, fiind recomandat câte 1 puf pe zi.

Citeşte şi: "Vitamina roşie?" 10 motive pentru care trebuie să o consumi

Surse: e-cnr.org, healthline.com, health.harvard.edu, medlife.ro, medicalnewstoday.com, nsh.uk, webmd.com

Sursă foto principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com, vitoral.ro

Articolul urmator
6 vitamine care te ajută să te îngrași
6 vitamine care te ajută să te îngrași

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Specialiștii confirmă: depresia mamei afectează dezvoltarea sănătoasă a copilului
    Specialiștii confirmă: depresia mamei afectează dezvoltarea sănătoasă a copilului

    Încă din primele clipe în care îți iei copilul în brațe, îți dorești să faci tot ce poți pentru a-i asigura o creștere sănătoasă. Cu toate acestea,...

    Specialiștii confirmă: tot mai multe femei aleg să devină mame după 45 de ani
    Specialiștii confirmă: tot mai multe femei aleg să devină mame după 45 de ani

    Din ce în ce mai multe femei preferă să se bucure de anii tinereții, să își termine studiile și să aibă o carieră solidă înainte de a deveni mame. Progresele...

    Crezi că ai crescut un copil extrem de răsfățat? Specialiștii indică semnele clare, dar și ce ai de făcut pentru a remedia situația
    Crezi că ai crescut un copil extrem de răsfățat? Specialiștii indică semnele clare, dar și ce ai de făcut pentru a remedia situația

    Cu toții am văzut copii răsfățați, nu-i așa? Acesta e un comportament prin care cel mic a descoperit că poate obține ceea ce vrea. Uite care sunt semnele care îți spun că ai...

    Studiile confirmă: uitatul copilului în mașină i se poate întâmpla oricui
    Studiile confirmă: uitatul copilului în mașină i se poate întâmpla oricui

    Probabil că orice părinte își spune „Nu are cum să mi se întâmple mie” atunci când se gândește că își poate uita copilul în...

    Ce este "pozitivismul toxic" și cât de periculos poate fi pentru copii și părinți?
    Ce este "pozitivismul toxic" și cât de periculos poate fi pentru copii și părinți?

    Probabil ai auzit și tu că este important să păstrezi o gândire și o atitudine pozitivă. Însă este realist și, mai important, benefic, întotdeauna? Vorbim despre...

    Efectele carenței de vitamina K la copii
    Efectele carenței de vitamina K la copii

    Vitamina K este o vitamină importantă care favorizează coagularea sănătoasă a sângelui și previne sângerările excesive. De asemenea, este folosită pentru a promova...

    Ce este rahitismul și de ce este importantă vitamina D la copii
    Ce este rahitismul și de ce este importantă vitamina D la copii

    Rahitismul este o boală provocată de lipsa vitaminei D, care are drept rezultat oase moi sau slăbite la copii. În general, această boală intervine în cazul unui deficit...

    Cât de periculos este părul de pisică pentru copii și bebeluși?
    Cât de periculos este părul de pisică pentru copii și bebeluși?

    Printre cele mai mari îngrijorări care țin de expunerea copiilor la părul de pisică se regăsește și aceasta: că părul poate ajunge la nivelul unor organe, precum stomacul și...

    © 2024 Qbebe