Informații despre vitamina B12
Vitamina B12 are denumirea medicală de cobalamină și ajută la funcționarea metabolismului uman, însă nu poate fi produsă de corp. Se găsesște în multe alimente, în special de origine animală, dar și sub formă de suplimente alimentare, ajutând la formarea de globule roșii, la sinteza ADN-ului și la menținerea integrității sistemului nervos central. Este o vitamină necesară pentru funcționarea și dezvoltarea corespunzătoare a creierului. Pentru majoritatea adulților, doza zilnică recomandată de vitamina B12 este 2.4 mcg, fiind mai crescută pentru femeile care sunt însărcinate sau care alăptează. Rolul său în organism nu poate fi trecut cu vederea, contribuind la stimularea energiei, îmbunătățirea memoriei și prevenirea bolilor cardiace. Vitamina B12 se găsește în mod natural într-o gamă variată de produse animale precum pește, carne, ouă, lapte și alte produse lactate, precum și în unele produse vegetale precum lapte de migdale și lapte de soia.
Citește în continuare motive dovedite științific pentru care trebuie să consume această vitamină.
Motive pentru care trebuie să consumi vitamina B12
- Ajută la formarea globulelor roșii (hematii) și la prevenirea anemiei. Un nivel redus al acestei vitamine conduce la o scădere în formarea de globule roșii și le împiedică să se dezvolte corespunzător - devin mai mari și ovale și nu mai pot circula de la măduva osoasă în fluxul sanguin într-un ritm normal, cauzând anemie megaloblastică. Anemia înseamnă că nu există suficiente globule roșii să transporte oxigen la organele vitale și pot apărea senzație de slăbiciune și oboseală.
- Susține sănătatea sistemului nervos. Vitamina B12 ajută sistemul nervos în mod direct și îl menține funcțional, în lipsa sa apărând senzația de furnicături și înțepături în extremități și/sau amorțire la nivelul mâinilor sau picioarelor. Simptomul nu este specific doar pentru anemie. Apare deoarece vitamina această ajută la producerea tecii grase (mielină) care înconjoară și protejează nervii; când apare deficiența, celulele nervoase nu pot funcționa corespunzător.
- Poate îmbunătăți starea de dispoziție și simptomele de depresie. Această vitamină joacă un rol vital în sintetizarea și metabolizarea serotoninei, o substanță chimică responsabilă pentru reglarea stării de dispoziție. Atunci când apare deficiența, crește nivelul de serotonină, respectiv poate apărea o stare proastă de dispoziție. De asemenea, un studiu a demonstrat că administrarea vitaminei B12 în cantități mari conduce la rezultate bune în tratament și o probabilitate crescută de recuperare în urma unei tulburări depresive majore.
- Susține sănătatea sistemului osos și previne apariția osteoporozei. Persoanele care se confruntă cu un nivel redus de vitamina B12, conform studiilor, au o densitate osoasă mai redusă decât cea normală. Din acest motiv oasele lor pot deveni fragile în decursul timpului, crescând riscul de osteoporoză, în special în cazul femeilor.
- Poate reduce riscul de degenerescență maculară. Această afecțiune apare odată cu înaintarea în vârstă, iar oamenii de știință consideră că prin suplimentarea cu vitamina B12 se scade nivelul de homocisteină, un aminoacid din sânge asociat cu un risc crescut de degenerescență maculară. Un studiu ce a implicat 5000 de femei a demonstrat că în combinație cu acid folic și vitamina B6 acest risc poate fi redus semnificativ.
- Împiedică apariția unor defecte majore la naștere. Un nivel corespunzător din vitamina B12 este esențial pentru o sarcină sănătoasă deoarece creierul și sistemul nervos al fătului necesită suficientă vitamina B12 de la mamă pentru a se dezvolta corespunzător. Când apare o deficiență maternă în prima parte a sarcini, poate crește riscul de defecte la naștere, precum defecte de tub neural, iar ulterior poate apărea nașterea prematură sau chiar pierderea sarcinii.
- Ajută creierul prin încetinirea procesului de pierdere a neuronilor. O carență de vitamina B12 a fost asociată cu pierderea memoriei, în special în cazul vârstnicilor. Vitamina joacă un rol în prevenirea atrofiei cerebrale, ce presupune pierderea neuronilor din creier și este asociată deseori cu pierderea de memorie sau cu demența. Conform unui studiu, un nivel sub normal al vitaminei poate conduce la o performanță redusă a memoriei.
- Îți conferă un plus de energie. Întreaga gamă de vitamine B joacă un rol important în producerea de energie din organism. Deoarece vitamina B12 este hidrosolubilă, corpul tău nu poate depozita cantități suplimentare, iar excesul iese din corp odată cu urina. Dacă ai o carență majoră de vitamina B12 administrarea unui supliment sau creșterea aportului său va crește și nivelul tău de energie. De altfel, unul dintre simptomele timpurii ale deficienței de vitamina B12 constă în oboseală sau lipsă de energie
- Îmbunătățește sănătatea inimii prin scăderea homocisteinei. Un nivel ridicat din acest aminoacid comun a fost asociat cu un risc crescut de boală cardiacă (se acumulează în sânge și deteriorează pereții arteriali); când ai o deficiență majoră nivelul de homocisteină crește. Studiile au demonstrat însă că administrarea de vitamina B12 ajută la scăderea nivelului de homocisteină, respectiv al riscului de boală cardiacă.
- Susține sănătatea părului, a pielii și a unghiilor. Dat fiind rolul pe care îl joacă în producția celulară, un nivel adecvat al acestei vitamine este necesar pentru păr, piele și unghii sănătoase. Se cunoaște faptul că un nivel redus de B12 poate cauza simptome dermatologice precum hiperpigmentare, decolorare a unghiilor, modificări la nivelul părului, vitiligo și stomatită angulară. Prin consumul de suplimente s-a demonstrat ameliorarea simptomelor dermatologice menționate.
O modalitate accesibilă de a beneficia de vitamina B12 constă în Vitoral B12 Spray Oral pentru Adulți, care te va ajuta să ai un metabolism energetic normal, susține formarea normală a globulelor roșii, contribuie la funcționarea normală a sistemului nervos și a sistemului imunitar. Se administrează simplu și rapid, prin pulverizarea direct în cavitatea bucală, un singur puf de zi. Vitoral B12 este extrem de practic, un flacon va fi suficient pentru o durată de utilizare de până la 125 de zile.
Surse: www.healthline.com,www.verywellfit.com, www.besthealthmag.ca