Vaccinul antigripal – primul pas în prevenție
Una dintre cele mai eficiente forme de protecție în fața răcelilor rămâne vaccinul. Acesta nu este doar o măsură de protecție proprie, dar și un act de responsabilitate pentru cei din jur. Un mod prin care putem contribui cu toții la un mediu mai sigur. Astfel ne putem bucura de fiecare sezon așa cum merităm. Este un pas simplu, dar cu beneficii extrem de mari – atât pentru sănătatea ta, cât și pentru societate.
Recomandat de către Dr. Enciu atât copiilor cu vârsta de peste 3 ani, precum și adulților, în special vârstnicilor sau adulților care au probleme pulmonare (BPOC, fibroză chistică, bronșite acute, etc.)
Vitamina C și D – duo-ul salvator pentru imunitate
Vitaminele C și D sunt aliații perfecți ai imunității tale. Acesta este duo-ul esențial nu doar pentru imunitate, ci și pentru starea ta de spirit. E ca o armură pe care alegi să o porți și care te protejează de răceală oriunde ai fi. Dr. Mihai Enciu, medic de familie la clinica Medikali, ne recomandă protocoale adaptate fiecărei grupe de vârste astfel:
- Pentru copii 3+: cure cu vitamina C și D – 10 zile/lună, urmate de 20 zile pauză, în lunile reci. Respectiv: octombrie, noiembrie, decembrie.
- Pentru adulți sub 65 de ani: vitamina D (2000 UI/zi) și vitamina C (1000 mg/zi).
- Pentru adulți peste 65 de ani sau cu afecțiuni pulmonare: cure regulate de vitamina D pe tot parcursul sezonului rece.
Beneficiile vitaminei C și D
Studiile ne arată că vitamina C și D au capacitatea de a scurta durata și severitatea simptomelor de răceală. Aceste suplimente nu doar că devin aliați în lupta cu răcelile, însă au multiple beneficii de care ne putem bucura.
Vitamina D:
- Ajută organismul să lupte mai eficient cu infecțiile, inclusiv cele respiratorii.
- Favorizează absorbția calciului și fosforului în organism, esențiale pentru oase puternice.
- Ajută la prevenirea slăbiciunii musculare și reduc riscul de căderi, mai ales la vârstnici.
- Are efecte pozitive asupra stării de spirit. Unele cercetări leagă deficitul de vitamina D de un risc crescut de depresie.
Vitamina C:
- Susține producția de celule imunitare și acționează ca un antioxidant puternic. Ajutând astfel organismul să combată infecțiile.
- Esențială în producția de colagen, o proteină importantă pentru piele și țesuturi. Contribuind astfel la vindecarea rapidă a rănilor.
- Funcționează ca un scut antioxidant, prevenind îmbătrânirea prematură și bolile cronice.
Igiena mâinilor – un gest simplu, dar extrem de eficient
Spălatul pe mâini face parte din acele practici simple, dar extrem de eficiente pentru a preveni răcelile de sezon. Asta pentru că, virusurile care provoacă infecții respiratorii se transmit ușor prin atingere. Fie că vorbim de obiecte sau alți oameni, contactul direct poate crește riscul de a dezvolta o răceală sau gripă.
În general, igienizarea corectă a mâinilor se realizează după 40-60 de secunde de spălare cu apă și săpun. Totuși, riscul de îmbolnăvire poate fi semnificativ diminuat dacă procesul durează cel puțin 30 de secunde.
Prin acest obicei, ne protejăm sănătatea și limităm transmiterea bolilor. Astfel, avem grijă nu doar de noi înșine, cât și de cei dragi. Este o formă tăcută de iubire față de întreaga comunitate din care facem parte.
De fapt, igiena mâinilor este cheia unui stil de viață sănătos pentru întreaga familie. Este esențial nu doar când ieșim din casă, ci și când petrecem timp împreună. Fie că alegem să ne jucăm sau să pregătim mâncarea împreună. De asemenea, e important să le vorbim copiilor despre igiena mâinilor cât mai des. Adulții pot deveni un model de urmat în acest sens. Prin metode educative, îi pot încuraja să adopte această rutină și să transforme spălatul pe mâini într-un obicei.
Dr. Mihai Enciu, medic de familie la clinica Medikali vorbește despre legătura dintre stilul de viață și sistemul imunitar
Sistemul imunitar are rolul esențial de a proteja organismul împotriva microbilor.
Dr. Mihai Enciu consideră că mersul la medic nu înseamnă doar să tratezi, ci să previi: „Ca medic de familie, le explic pacienților mei că sănătatea nu vine doar din rețete și tratamente. În proporție de peste 80%, ea depinde de alegerile zilnice pe care le facem – ce mâncăm, cum ne mișcăm, cum ne odihnim.”
Sistemul imunitar este direct influențat de micile alegeri pe care le facem zilnic. Alimentația, activitatea fizică și somnul pot deveni aliații noștri de nădejde. În caz contrar, ne pot transforma într-o pradă sigură în calea virusurilor și bacteriilor din jur.
- Alimentația echilibrată, bogată în legume, fructe, cereale integrale și grăsimi sănătoase contribuie enorm la întărirea imunității.
- Mișcarea, chiar și în doze mici, e un adevărat tonic pentru imunitate și suflet. 30 de minute zilnic de mers pe jos, stretching sau exerciții ușoare sunt suficiente.
Acestea două ar fi duo-ul învingător pentru menținerea stării de bine și a echilibrului emoțional.
Odată ce vei implementa aceste mici obiceiuri, te vei simți mult mai echilibrat fizic și emoțional.
În cadrul clinicii Medikali, pacienții primesc nu doar îngrijire medicală, ci și sprijin pentru adoptarea unui stil de viață sănătos. Acesta este un obiectiv esențial în medicina de familie modernă.
Adoptarea unui stil de viață sănătos sprijină funcționarea optimă a sistemului imunitar și aduce beneficii dovedite pentru sănătate:
- Reduce riscul bolilor cronice.
- Îmbunătățește sănătatea mentală.
- Întârzie procesul de îmbătrânire.
- Îmbunătățește sănătatea digestivă și orală.
- Crește nivelul de energie și capacitatea de concentrare.
Medicul de familie – aproape de tine, în fiecare sezon
Fă un exercițiu de imaginație. Corpul tău este casa în care locuiești întreaga viața. Fiecare masă echilibrată pe care o iei contribuie la sănătatea ta psihică și emoțională. Orice plimbare în aer liber e o resetare generală a organismului. Fiecare oră de somn de calitate este spațiul pe care i-l oferi corpului tău. Fiecare moment de liniște și conștientizare poate contribui la o fundație solidă. Orice mic gest e o formă de iubire față de ,,casa” în care locuiești, dar și față de tine însuți. Amintește-ți că nu ai nevoie de schimbări mari peste noapte. E suficient să începi cu pași mici, dar constanți. Nu uita că sănătatea este o construcție zilnică, pe care o clădești cu răbdare, blândețe și empatie.
Poate că sezonul acesta e momentul oportun să îmbunătățești nu doar aspectul, ci și interiorul casei tale. Dacă ești din București, fă o vizită la medicina de familie din sectorul 3. Aici îl vei găsi pe Dr. Mihai Enciu, mereu deschis să te îndrume cu recomandări adaptate nevoilor tale. Medicul de familie poate deveni cel mai de încredere sprijin în acest proces. Pentru că el nu cunoaște doar ,,fațada” casei tale, ci și interiorul. Îți cunoaște istoricul medical, evenimentele care ți-au afectat sănătatea și nu numai.
Secretul imunității dezvăluit de la un medic de familie
Somnul de calitate e esențial pentru bunăstarea noastră fizică și emoțională. Un alt duo salvator al imunității noastre este creat de un somn bun și o hidratare corectă. Un somn bun și o hidratare corectă ajută organismul să lupte mai ușor cu virusurile de sezon. Încearcă să dormi cel puțin 7-8 ore pe noapte și să bei apă pe tot parcursul zilei. Un adult are nevoie de 7-8 ore de somn pentru refacerea organismului și întărirea sistemului imunitar. La fel de important este să bei suficiente lichide: apă, ceaiuri, supe, pentru a-ți menține organismul hidratat.
Somnul este o adevărată provocare pentru omul secolului XXI. La un moment dat, e posibil ca și tu să te fi confruntat cu insomnie sau un somn inadecvat. Când nu dormim suficient, ne apar o sumedenie de scenarii negative. Din cauza lor, ajungem să căpătăm neîncredere în propria persoană și să renunțăm la visurile noastre. Dr. Mihai Enciu susține că somnul poate deveni un aliat și te ajută să-ți construiești obiective durabile. Cu atât mai mult într-o epocă a suprasolicitării.
Adesea subestimate, somnul și hidratarea corectă sunt fundamentele sănătății pe termen lung. Lipsa somnului sau deshidratarea afectează direct capacitatea organismului de a lupta cu infecțiile – inclusiv cu o răceală banală. De asemenea, un somn de slabă calitate ne afectează energia și reziliența în fața provocărilor vieții.
Cel mai bun ghid spre obiectivele tale? Un medic de familie în care poți avea încredere
Medicul de familie știe că grija constantă înseamnă longevitate și, desigur, o viață mai liniștită. Datorită lui, ai parte de o îngrijire personalizată, adaptată nevoilor tale, bazată pe întregul tău istoric medical. Indiferent de ce provocări întâmpini primăvara aceasta, el e mereu acolo. Îți poate oferi claritate și sprijin în atingerea obiectivelor tale.
Cu toții ne dorim să avem mai multă grijă de sănătatea noastră pe termen lung. De aceea, medicul de familie îți poate oferi recomandări adaptate nevoilor tale. La medicina de familie din sector 3, ai parte de o abordare completă a sănătății și un plan personalizat de prevenție.
La clinica Medikali, visul devine realitate
Tocmai ai descoperit cele mai bune instrumente pentru a-ți îndeplini visul. O primăvară fără griji e mai aproape de tine ca oricând. Totul începe cu o discuție sinceră despre sănătatea ta. Nu amâna starea de bine cu încă un sezon. Programează-te chiar azi la un medic de familie din echipa Medikali și bucură-te de o primăvară fără griji!
