Relația dintre aportul de vitamina B12 în sarcină și nivelul de calm al bebelușului- studiu
Un studiu olandez a ajuns la concluzia că mamele care beneficiază de un aport suficient de vitamina B12 în perioada sarcinii au de 8 ori mai multe șanse de a avea bebeluși care nu plâng excesiv, prin comparație cu mamele care au deficit al acestei vitamine.
Pentru a se putea formula aceasta concluzie, cercetătorii olandezi au apelat la un număr de peste 4000 de femei din Amsterdam, aflate în cea de-a 12-a săptămână de sarcină, cărora li s-au luat probe de sânge pentru a se vedea care era nivelul de vitamina B12 din organismul lor. După aceea, femeile implicate au fost solicitate să observe cu precizie cât de mult și cât de frecvent le plângeau bebelușii, la 3 luni după naștere și să completeze apoi un chestionar. S-a urmărit să se vadă în câte cazuri era vorba despre bebeluși ce plângeau excesiv: 3 ore sau mai multe dintr-o zi.
În urma realizării corelației dintre nivelurile de vitamina B12 pe care le aveau mamele în timpul sarcinii și frecvența episoadelor de plâns ale bebelușilor, s-a putut observa că acelea care avuseseră un nivel normal de vitamina B12 aveau bebeluși mai liniștiți, ce nu plângeau prea mult, spre deosebire de acelea care prezentaseră deficit pe parcursul sarcinii.
Aproximativ 5% dintre mamele cu nivelurile cele mai reduse ale vitaminei B12 în organism în sarcină au precizat faptul că bebelușii lor plâng excesiv, 3 ore sau chiar mai mult dintr-o zi, situație ce se repetă în mai multe zile de pe parcursul unei săptămâni. În schimb, doar 1 procent dintre mamele care au avut niveluri optime de vitamina B12 în sarcină au menționat că bebelușii lor sunt agitați și plâng prea mult.
Explicația specialiștilor pentru ceea ce se întâmpla cu bebelușii mamelor din studiu a fost următoarea: deficitul de vitamina B12 al mamelor afectează dezvoltarea optimă a celulelor creierului, predispunând bebelușii spre iritabilitate. De asemenea, lipsa de vitamina B12 influențează negativ și ritmul natural somn-veghe al copilului, în condițiile în care această vitamină este fundamentală pentru producerea melatoninei (hormon esențial pentru reglarea ciclului somn-veghe și pentru un somn odihnitor).
Având în vedere aceste concluzii, oamenii de știință olandezi le sfătuiesc pe femeile însărcinate să aibă grijă să consume atât alimente ce conțin vitamina B12 (evitând însă ouăle crude, ficatul, brânza fermentată sau crustaceele), cât și să recurgă la suplimente alimentare care o conțin.
Alte beneficii ale vitaminei B12 în sarcină
Vitamina B12 este fundamentală în sarcină și din următoarele motive:
Reduce din posibilitatea de apariție a unor defecte grave la bebeluș
Mai exact, este vorba despre defectele de tub neural (tubul neural reprezintă un canal îngust, care se închide în săptămânile 3-4 ale sarcinii. După formarea sa, va contribui la dezvoltarea creierului, a craniului, a măduvei spinării și a oaselor spatelui fătului).Cele mai frecvente și mai cunoscute defecte ale tubului neural sunt Spina bifida și anencefalia.
Spina bifida este de mai multe tipuri. De exemplu, Spina bifida oculta este cea mai ușoară formă și intervine când membranele protectoare sunt împinse în exterior de către coloana vertebrală. În schimb, mielomeningocelul este o formă foarte gravă a bolii și apare dacă membrana și măduva spinării sunt împinse printre vertebre, formându-se un fel de „sac" pe spatele fătului.
În ceea ce privește anencefalia, trebuie să știi că ea apare din cauza unei deschizături la baza craniului, ceea ce va afecta dezvoltarea craniului și a creierului (vor lipsi anumite porțiuni de oase, iar cerebelul- partea din creier responsabilă cu simțurile, gândirea și mișcarea nu se va putea dezvolta corespunzător). De cele mai multe ori, dacă fătul are anencefalie se va opri din dezvoltare și va deceda încă din mediul intrauterin.
Diminuează din riscul instalării diabetului de tip 2 la bebeluș
Schimbările produse în organismul femeii însărcinate din cauza deficitului de vitamina B12 vor duce la niveluri anormale ale leptinei (hormonul care ne transmite mesajul că ne-am săturat după ce am mâncat). Astfel, se va dezvolta o rezistență la leptină, se va simți nevoia să se mănânce tot mai mult, ceea ce va crește riscul apariție de rezistență la insulină și de diabet de tip 2.
În schimb, dacă există un nivel normal al vitaminei B12 în timpul sarcinii, rezistența la leptină nu se va mai produce.
Acestea nu sunt însă singurele efecte pozitive ale vitaminei B12 pentru perioada sarcinii. Astfel, vitamina B12 este utilă deoarece:
• Previne apariția anemiei la mamă și la bebeluș
• Te ajută să fii mai relaxată și mai puțin stresată
• Îți asigură energia de care ai atât de multă nevoie pentru a gestiona transformările prin care vei trece pe parcursul sarcinii
Deficitul de vitamina B12 în sarcină
Vei fi mai predispusă în a te confrunta cu o astfel de problemă în timpul sarcinii dacă:
• Suferi de anumite afecțiuni intestinale, care împiedică absorbția optimă a vitaminei B12 (precum Boala celiacă sau Boala Crohn) sau de gastrită atrofică (este o afecțiune care presupune subțierea mucoasei gastrice)
• Ești vegetariană sau nu consumi destule alimente care ți-ar putea furniza această vitamină (cum ar fi ouă, carne, produse lactate)
• Te afli sub un tratament cu medicamente care interferează cu absorbția vitaminei B12 (de exemplu, iei medicamente destinate ameliorării arsurilor digestive, medicamentele antiacide, anumite medicamente pentru tratarea diabetului- precum Metformin-ul etc.)
Îți poți da seama dacă ai deficit de vitamina B12 dacă vei sesiza următoarele manifestări:
• Stări de oboseală accentuată
• Stări de confuzie
• Respirație scurtă, întretăiată
• Palpitații
• Paloare
• Diferite tulburări digestive (constipație, diaree, flatulență)
• Lipsa apetitului
• Deteriorarea vederii
• Senzație de furnicături în membre sau de amorțeală
• Slăbiciune musculară
• Stări depresive
• Tulburări de memorie
Citește și: Semne că ai nevoie de vitamine în sarcină
Cum previi deficitul de vitamina B12 în sarcină
Printr-o alimentație echilibrată
Străduiește-te, pe cât posibil, ca în perioada sarcinii, să incluzi în meniul tău și alimente precum:
• Ouă
• Lactate
• Carne
• Pește (precum somonul de pilda)
• Cereale fortificate cu vitamina B12
• Drojdie nutrițională fortificată
• Lapte de soia fortificat
• Ovăz fortificat
• Diferite alimente pe bază de soia/de migdale fortificate
Apelează la suplimentele alimentare
Cel mai important lucru de care trebuie să ții cont este acesta: nu te vei apuca să iei suplimente cu vitamina B12 fără a avea recomandarea medicului. Acesta se va asigura că va găsi cea mai bună formulă pentru tine și că nu vei depăși doza zilnică recomandată (de 2,6 mcg).
Recomandarea unui medic este cu atât mai importantă cu cât vitamina B12 poate să interfereze cu diferite medicamente (cum ar fi cele pentru tratarea ulcerului, a refluxului gastroesofagian, arsurilor digestive sau anumite antidiabetice-Metformin de exemplu).
Fiind o vitamină solubilă în apă (excesul se elimină prin urină), vitamina B12 este foarte bine tolerată, inclusiv în doze mari.
Un supliment alimentar pe bază de vitamina B12 către care te poți orienta cu încredere în perioada sarcinii și nu numai este și Vitoral B12 Spray Oral pentru Adulți. Acesta va fi binevenit oricând, în condițiile în care vitamina B12 are beneficii uimitoare pentru organism, precum: asigură metabolismul energetic normal, sprijină funcționarea normală a sistemului nervos și a celui imunitar, stimulează formarea normală a globulelor roșii.
De asemenea, Vitoral B12 Spray Oral pentru Adulți are gust agreabil de cireșe și nu conține coloranți artificiali, gluten alcool, ingrediente care pot cauza crampe, fiind indicat inclusiv pentru diabetici sau vegetarieni.
În vederea obținerii celor mai bune efecte, se recomandă ca produsul, disponibil în cadrul Vavian Pharma, să se administreze după cum urmează: câte 1 puf pe zi.
Surse: dailymail.co.uk, healthline.com, rd.com, parenting.firstcry.com
Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com