- Timp preparare:
- 1-2 ore
- Nivel dificultate:
- mediu
- Prezent in categoriile:
- Aperitive, Aperitive reci, Moldovenesti, Ardelenesti, Feluri de mancare, La foc, Mancaruri de post, Mancaruri vegetariene, Iarna, Fasole boabe, Toamna, Fasole, Legume, Vinete, Rosii, Morcovi, Ceapa, Ardei, Mancaruri, Romanesti, Mic dejun, Gustari, Gustoase, De post
Rețetă zacuscă de fasole
Ingrediente:
- 3 kg de fasole boabe uscată
- 4 kg de ceapă
- 5 kg de ardei kapia/gogoșari
- 3 l de ulei de floarea soarelui
- 2 l de bulion
- sare/piper după gust
Mod de preparare:
- Curățați și spălați foarte bine toate legumele.
- Puneți fasolea la fiert. După ce a fiert, trebuie lăsată la răcit și dată apoi prin mașina de tocat.
- Puneți ceapa la călit, iar apoi trebuie să o dați și pe ea prin mașina de tocat.
- La fel procedați și cu ardeii kapia sau gogoșarii.
- După ce toate legumele au fost date prin mașina de tocat, puneți-le într-o oală și adăugați peste ele uleiul și condimentele după gust.
- Zacusca este gata atunci când a scăzut, iar uleiul a ieșit la suprafață.
- La final, puneți zacusca fierbinte în borcane și sterilizați-le. Zacusca de fasole este gata pentru a fi depozitată în cămară.
Zacuscă de fasole din Ardeal
Dacă vreți să încercați din bucatele ardelenești, dar nu aveți ocazia să ajungeți în acele zone, o rețetă de zacuscă de fasole din Ardeal este numai bună de savurat în sezonul rece care vine.
Ingrediente:
- 4 kg de fasole boabe uscată
- 4 kg de ceapă
- 6 kg de ardei kapia (la rețeta ardelenească de zacuscă de fasole nu se folosesc gogoșari)
- 4 l de ulei de floarea soarelui
- 2 l de bulion
- sare/piper după gust
- foi de dafin
- opțional: boia dulce/picantă
Mod de preparare:
- Puneți fasolea la fiert într-o oală. După ce s-a fiert, strecurați-o bine și dați-o prin mașina de tocat.
- Puneți ardei kapia la copt. După ce sunt gata, trebuie să-i dați prin mașina de tocat și pe ei.
- Ceapa trebuie pusă la călit într-o oală, iar când este aproape gata, adăugați și restul legumelor.
- După 40 de minute se adaugă bulionul, condimentele și foile de dafin și se mai lasă la fiert până scade.
- După ce este gata, trebuie pusă fierbinte în borcane iar apoi închise ermetic și depozitate într-un loc răcoros.
Zacuscă de fasole bătută
Ingrediente:
- 4 kg de fasole boabe uscată
- 2 kg de morcov
- 6 kg de ceapă
- 6 kg de ardei kapia/gogoșari
- 3 l de bulion
- 4 l de ulei de floarea soarelui
- sare/piper după gust
- opțional: foi de dafin
Mod de preparare:
- Spălați foarte bine ceapa și morcovul și tăiați-le mărunt. După ce le-ați tăiat, puneți-le într-o oală încinsă cu ulei și lăsași-le să se călească 30 de minute.
- Puneți fasolea la fiert. După ce este gata, trebuie să o dați prin mașina de tocat. Adăugați fasolea peste ceapă și morcovi și mai lăsați-le la foc mediu 15 minute.
- Ardeii kapia sau gogașarii trebuie dați prin mașina de tocat și adăugați în oală, peste fasole, ceapă și morcovi.
- După alte 30 de minute adăugați și restul uleiului, condimentele și foile de dafin.
- Zacusca este gata după o oră și jumătate, atunci când uleiul a ieșit parțial la suprafață.
- La final, puneți zacusca de fasole bătută în borcane închise ermetic și sterilizate.
Cea mai bună zacuscă de fasole
Cea mai bună zacuscă de fasole este foarte simplu de pregătit și este un deliciu mai ales pentru sezonul rece. Se păstrează foarte bine în spații răcoroase și se prepară doar din legume proaspete de toamnă. Zacusca de fasole este excelentă și pentru copii, fiind o opțiune sănătoasă și rapidă pentru micul dejun sau pentru o gustare. Dacă țineți post, este cu atât mai plăcut să preparați o zacuscă de fasole delicioasă.
Ingrediente:
- 1 kg de fasole boabe uscată
- 2 kg de ceapă
- 1,5 kg de ardei kapia
- 1,5 kg de gogoșari
- 1 kg de morcovi
- 1,5 kg de roșii
- 1 l de ulei
- sare/piper după gust
- opțional: foi de dafin
Mod de preparare:
- Puneți ceapa tocată mărunt la călit într-o oală. Separat, dați morcovii prin răzătoare, iar apoi trebuie puși peste ceapa aproape călită. După ce sunt călite ambele legume, lăsați oala deoparte.
- Puneți fasolea la fiert, iar când este gata trebuie lăsată la răcit 15 minute.
- Puneți ardeii kapia sau gogoșarii la copt, iar după ce sunt gata tocați toată leguma prin mașină.
- Tocați apoi fasolea și roșiile tot prin mașină. Când toate sunt tocate trebuie adăugate peste morcovi și ceapă, iar oala pusă din nou pe foc.
- După 30 de minute puneți bulionul, condimentele și foile de dafin și lăsați zacusca să fiarbă încă o oră.
- După ce este gata, puneți zacusca de fasole în borcane. Zacusca de fasole pentru iarnă este gata de depozitat în cămară.
Zacuscă de fasole cu ardei copți
Ardeii copți dau o savoare deosebită în orice zacuscă. Găsiți aici o rețetă minunată de zacuscă de fasole cu ardei copți. Este simplu de preparat și toată familia se va linge pe degete după ce o va gusta.
Ingrediente:
- 1 kg de fasole boabe uscată
- 2 kg de ardei kapia/gogoșari
- 1 kg de ceapă
- 500 ml de bulion
- 1 l de ulei de floarea soarelui
- sare/piper după gust
- opțional: foi de dafin sau cimbru
Mod de preparare:
- Puneți ardeii kapia sau gogoșarii la copt, ori la cuptor ori pe aragaz. Când sunt gata, să-i puneți deoparte la răcit 15 minute, iar apoi să-i curățați de pieliță. După ce i-ați curățat, tocați ardeii prin mașină.
- Puneți fasolea la fiert. Când este gata, puneți-o și pe ea în mașina de tocat.
- Într-o oală cu ulei încins puneți ceapa tocată mărunt și lăsați-o să se călească cam 15 minute. După aceea, adăugați ardeii kapia și fasolea. După 20 de minute, puneți și bulionul, condimentele și restul uleiului.
- După o oră, zacusca voastră de fasole cu ardei copți este gata. Poftă bună!
Zacuscă de fasole din Moldova
După ce ați gustat din rețeta ardelenească de zacuscă de fasole, este bine să încercați și varianta din Moldova. Este la fel de gustoasă și aduce o bucățică din savuroasele bucate moldovenești la voi în casă.
Ingrediente:
- 2 kg de fasole boabe uscată
- 2 kg de ceapă
- 4 kg de ardei kapia/gogoșari
- 1,5 l de bulion
- 1,5 l de ulei de floarea soarelui
- sare/boabe de piper după gust
- opțional: foi de dafin sau cimbru
Mod de preparare:
- Puneți fasolea la fiert, iar după ce este gata și răcită, treceți fasolea prin mașina de tocat.
- Puneți într-o oală ceapa la călit, iar după 15 minute adăugați și ardeii kapia, care trebuie tocați în prealabil.
- Peste ele adăugați și fasolea făcută pastă. După 30 de minute, puneți și bulionul, condimentele și restul uleiului.
- Atunci când uleiul a ieșit la suprafață, zacusca de fasole din Moldova este gata. Trebuie pusă fierbinte în borcane și acoperită cu un prosop de bucătărie până a doua a zi. Apoi este gata de așezat în cămară.
Zacuscă de fasole boabe
Ingrediente:
- 3 kg de fasole boabe uscată
- 1,5 kg de roșii
- 1 kg de morcovi
- 2 kg de ceapă
- 1 kg de ardei kapia/gogoșari
- 1 l de ulei
- sare/boabe de piper după gust
- cimbru/foi de dafin
Mod de preparare:
- Fasolea se pune la fiert și i se schimbă prima apă. După ce este gata, trebuie dată prin mașina de tocat.
- Restul legumelor se toacă cubulețe și se pun într-o oală cu ulei încins. După 30 de minute, se adaugă și fasolea făcută pastă, iar amestecul se lasă la fiert până scade în volum.
- La final, se adaugă cimbru, boabe de piper, sare și ulei, iar zacusca de fasole boabe se mai lasă la fiert încă o oră și jumătate.
- După ce este gata, puneți-o în borcane, iar preparatul este gata de păstrat pentru iarnă.
De ce fermentează zacusca de fasole?
Zacusca de fasole este un preparat nelipsit din orice cămară pregătită corespunzător de iarnă. Dar pe cât de savuroasă este zacusca, pe atât de repede se poate strica, cu atât mai mult dacă este cu fasole. De multe ori, zacusca se strică deoarece borcanele nu sunt închise ermetic și prinde aer foarte ușor. Astfel că, după un timp apare mucegaiul la suprafața borcanelor cu zacuscă. Fasolea este un aliment care fierbe foarte ușor, așa că trebuie musai să depozitați zacusca de fasole într-un loc foarte rece.
O altă variantă la care puteți să apelați pentru a fi siguri că zacusca se va păstra proaspătă pe tot parcursul iernii este conservantul. Deși nu este folosit foarte des în rețetele de zacuscă, la cea cu fasole este necesar să puneți și conservant pentru a evita ca fasolea să fermenteze.
Pentru a fi siguri că borcanele nu vor prinde bule de aer, ele trebuie să fie sterilizate. Acest lucru se face ori băgând borcanele 30 de minute la cuptor sau întoarse cu capacul în sus, într-o oală cu apă aflată pe foc, timp de 15 minute. Acestea sunt metode sigure prin care să nu stricați bunătatea de zacuscă pe care ați preparat-o cu multă trudă.
Zacusca de fasole ne este atât de cunoscută și de îndrăgită tocmai datorită faptului că este preparată sută la sută din legumele de toamnă. Totodată, este alimentul de bază al persoanelor care țin postul Crăciunului și al celor care au o dietă fără alimente de origine animală. Să nu uitați că este un aliment sănătos și pentru copii, dar este de preferat să nu adăugați piper sau alte condimente dacă preparați zacuscă de fasole pentru cei mici.
Surse: ciao.ro, libertatea.ro, stirileprotv.ro
Surse foto: istockphoto.com
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!