- Timp preparare:
- 30-90 de minute
- Varsta:
- Familie
- Nivel dificultate:
- mediu
- Prezent in categoriile:
- Feluri de mancare, La cuptor, La foc, Mancaruri cu legume, Mancaruri cu peste, Mancaruri cu broccoli, Mancaruri usoare, Mancaruri gustoase, Mancaruri fara carne, Iarna, Primavara, Vara, Toamna, Legume, Peste, Mancaruri, Craciun, Revelion, Zi de nastere, Pranz, Cina, Gustoase, Deosebite, 1-2 porții
Provençal de legume (Ratatouille Clasic)
Această reţetă de mâncare la cuptor este originară din sudul Franţei, fiind foarte populară mai ales pe coasta Mediteranei. Iniţial a fost considerat un preparat "ţărănesc", dar treptat a cucerit gastronomia franceză şi nu numai datorită savorii deosebite oferite de legumele alese cu grijă. Varianta propusă mai jos a fost simplificată faţă de reţeta originală pentru a putea fi pregătită mai rapid, în condiţiile în care legumele nu vor mai fi sotate înainte să fie introduse la cuptor, ci pur şi simplu vor fi tăiate felii şi unse cu ulei de măsline.
Ingrediente pentru 4-6 porţii:
- 2 linguri ulei de măsline
- 2 cepe mici feliate
- 4 căţei de usturoi (tăiaţi mărunt)
- 4-5 roşii de mărime medie (feliate)
- 4 zucchini mici sau de mărime medie (feliaţi)
- 2 vinete de mărime medie
- 1 ardei gras galben de mărime medie, feliat
- 1 ardei gras verde de mărime medie, feliat
- 1 linguriţă cimbru uscat
- 1/4 linguriţă mărar uscat
- 2 linguri oregano proaspăt/1 linguriţă oregano uscat
- 2 linguri busuioc proaspăt/1 linguriţă busuioc uscat
Timp total de preparare: 1 oră şi 10 minute
Cum procedezi:
- Încinge cuptorul la 200 de grade. Unge cu ulei de măsline o tavă în care vei pune Ratatouille
- Ceapa, usturoiul, ardeiul gras, dovleceii, roşiile, vinetele vor fi puse într-un vas şi peste ele vei pune sare, piper, şi uleiul de măsline
- Legumele vor fi aşezate în vasul pentru copt, alternându-le, astfel încât să obţii şiruri în care să existe din toate. Le vei acoperi cu o folie de aluminiu şi le vei da la cuptor pentru aproximativ 1 oră
- Le vei scoate de la cuptor şi le vei asezona cu verdeţurile, servind preparatul cât mai rapid
Aripioare cu curry
O reţetă de mâncare la cuptor la îndemână de preparat, care va cuceri prin îmbinarea unică a aromelor condimentelor utilizate. Deosebit de versatile, aripioarele pot fi servite cu catofi, cu orez, cu legume sau alături de o salată la alegere. Ca să economiseşti timp preţios, prepară sosul pentru marinare cu o zi înainte şi lasă aripioarele la marinat tot atunci.
Ingrediente pentru 6 porţii:
- 24 de aripioare de pui
- 2 linguri ulei
- 2 linguri sos de soia
- 2 linguri ceapă verde tocată mărunt
- 2 căţei de usturoi
- 1 linguriţă pulbere de curry
- 1/4 linguriţă turmeric măcinat
- piper negru (după gust)
Timp de preparare (fără perioada de marinare): 30-35 minute
Cum procedezi:
- Spală aripioarele de pui, pune-le într-un vas şi toarnă peste ele uleiul, sosul de soia, ceapa şi usturoiul tocate mărunt, condimentele. Pune-le apoi într-o pungă specială pentru copt, sigilată bine. Lasă-le la marinat, în frigider, pentru cel puţin 1 oră
- Încinge cuptorul la 180 de grade
- Pune aripioarele într-o tavă
- Le vei lăsa la cuptor până când se rumenesc bine, cam 25 de minute
Citeşte şi: Cum faci aripioare KFC acasă: reţetă sănătoasă
Somon pe pat de legume
Somnul este un aliment deosebit de hrănitor, o sursă excelentă de proteine de calitate, de vitamina D şi de acizi graşi Omega-3. Pune-l în valoare alături de legume, transformându-l într-o reţetă de mâncare la cuptor pe care vei dori să o prepari adesea. Dacă nu ai la îndemână somon, poţi să-l înlocuieşti şi cu alte tipuri de peşte (cum ar fi şalău, cod etc.).
Ingrediente pentru 4 porţii:
- 450 g somon proaspăt
- 2 căni morcov tăiat feliuţe
- 2 căni ciuperci tăiate felii
- 2 cartofi de mărime medie sau mici, feliaţi
- 1/2 cană ceapă verde feliată
- 2 linguriţe coajă rasă de portocală
- 2 linguriţe oregano proaspăt sau 1/2 linguriţă oregano uscat
- 4 căţei de usturoi
- 4 linguri ulei de măsline
- 2 portocale de mărime medie, tăiate felii subţiri
- 4 crenguţe oregano proaspăt
- 1/4 linguriţă sare
- piper (1/4 linguriţă)
Timp de preparare: 40-50 de minute
Cum procedezi:
- Spală peştele şi usucă-l bine cu prosoape de hârtie. Îi vei tăia bucăţi (cam 4 bucăţi)
- Morcovii vor fi puşi la fiert cam 2 minute
- Vei lua folie de aluminiu şi o vei diviza în 4 părţi, fiecare cu dimensiunea de aproximativ 30X40 cm
- Într-un vas mare vei pune laolaltă morcovii, cartofii, ceapa verde, usturoiul, ciupercile, coaja de portocală, oregano, sarea şi piperul. Le vei amesteca bine
- Vei separa legumele în fiecare dintre cele patru bucăţi de folie de aluminiu, având grijă să pui legumele în mijloc. Fiecare bucată de peşte va fi pusă pe "patul" de legume din folie. Vei pune câte o linguriţă de ulei de măsline peste peşte. De asemenea, vei pune peste peşte sare, piper, felii de portocale, câte o crenguţă de oregano
- Vei îndoi cât mai bine foliile de aluminiu cu legume şi cu peşte pentru a obţine pacheţele bine securizate
- Porţiile de peşte şi legume vor fi puse într-un singur strat, într-un vas pentru copt
- Vei avea grijă ca aburul să iasă din fiecare pacheţel cu aluminiu, porţiile fiind lăsate la cuptor cam 30 de minute sau până când sesizezi că legumele şi peştele sunt bine pătrunse
Citeşte şi: 6 reţete cu peşte, prietenoase cu copiii
Gratin de conopidă şi broccoli
Chiar şi un mic mofturos poate fi convins să guste unele dintre cele mai valoroase legume cu ajutorul următoarei reţete de mâncare la cuptor. Bazată pe broccoli şi pe conopidă, se va transforma într-un adevărat preparat "de confort" graţie brânzei delicioase, ce se va topi irezistibil.
Ingrediente pentru 8-10 porţii:
- 1 conopidă de mărime medie, curăţată şi divizată în bucheţele
- 1 broccoli mare (divizat în bucheţele)
- 4 linguri unt
- 6 linguri făină
- 3 căni lapte
- 2 căni brânză Gruyère (sau Mozzarella) rasă
- 1/4 linguriţă nucşoară
- sare şi piper
Timp de preparare: 1 oră şi 10 minute
Cum procedezi:
- Încinge cuptorul la 180 de grade
- Pregăteşte un vas pentru copt, unge-l cu unt şi pune în el bucheţelele de broccoli şi conopidă
- Topeşte cele 4 linguri de unt la foc mediu. Adaugă peste el făina, amestecând cât mai bine. Toarnă peste ele şi laptele, treptat, continuând să amesteci. Vei lăsa amestecul pe foc până când începe să se îngroaşe, cam 3-4 minute
- Vei lua amestecul de pe foc, vei pune în el nucşoara şi 1 cană şi un sfert din brânza rasă
- Pune sare şi piper peste legumele din tavă. Toarnă peste ele sosul obţinut, punând deasupra restul de brânză rasă
- Peste legume vei pune o folie de aluminiu şi le vei da la cuptor pentru aproximativ 15 minute
- Îndepărtează folia de aluminiu şi mai lasă la cuptor preparatul pentru alte 20-25 de minute
Gratin cu peşte şi morcov
Face parte dintre acele reţete de mâncare la cuptor ce îmbină de minune savoarea peştelui alb cu dulceaţa morcovilor. Sosul Béarnaise este cheia-succesului pentru acest fel de mâncare, consistent şi cu un gust de neuitat.
Ingrediente pentru 4 porţii:
- 450-500 g peşte alb file, tăiat în bucăţi cam de 3 cm
- 50 g unt
- 2 morcovi feliaţi
- 2 fire de praz (prazul va fi feliat)
- 1 ceapă tocată
- 2 linguri făină
- 60 ml vin alb sec
- sare şi piper negru
Ingrediente pentru sosul Béarnaise:
- 4-5 linguri oţet alb
- 2 cepe eşalote tăiate mărunt
- 2 crenguţe tarhon proaspăt plus 1 linguriţă de tarhon tocat
- 1 frunză de dafin
- 6 boabe de piper
- 4 gălbenuşuri de ou
- 150 g unt
- 130 ml vin alb
Timp total de preparare: 1 oră şi 15 minute
Cum procedezi:
- Vei rumeni morcovi, prazul şi ceapa în unt, până când acestea vor începe să se caramelizeze
- Vei pune peste legume peştele şi făina şi vei amesteca bine. Vei adăuga peste ele vinul, sare şi piper şi vei amesteca până când amestecul va începe să se îngroaşe
- Pentru sos vei încinge oţetul. Vei adăuga peste el ceapa, tarhonul, foaia de dafin şi boabele de piper. Lasă sosul pe foc până când s-a redus cel puţin la jumătate. Îl vei strecura şi îl vei lăsa la răcit
- Încinge cuptorul la 180 de grade şi unge cu unt o tavă pentru pus la cuptor
- Vei bate gălbenuşurile de ou cu o linguriţă de apă
- Vei pune ouăle în sosul care s-a răcit şi după aceea vei continua să amesteci în el având grijă să ai dedesubt o cratiţă cu apă care fierbe. Sosul ar trebui să fie suficient de gros şi să-şi fi mărit volumul
- Untul va fi pus într-o tigaie şi lăsat să se topească. Va fi turnat apoi peste sosul avut la dispoziţie, amestecând continuu. Vei pune în sos tarhonul proaspăt, sare şi piper
- Peştele şi legumele vor fi puse în vasul pentru copt. Peste ele va fi turnat sosul. Vei lăsa preparatul la cuptor pentru aproximativ 15-20 de minute
Surse: allrecipes.com, countryliving.com, eatdelights.com, eatingwell.com, 31daily.com
Sursă foto principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!