- Timp preparare:
- 30-60 de minute, 1-2 ore, peste 2 ore
- Varsta:
- Familie
- Nivel dificultate:
- mediu
- Prezent in categoriile:
- Deserturi, La foc, Vara, Dulceata, Mic dejun, Pranz, Cina, Gustari, Gustoase, Deosebite, 1-2 porții
Dulceață de mentă
Remarcându-se grație nutrienților (cum ar fi vitaminele A,C, B2, potasiu, zinc, calciu, cupru, magneziu), a prezenței mentolulului (ce are efect calmant, relaxant), dar și pentru că este săracă în calorii și răcoritoare, dulceața de mentă are și proprietăți terapeutice întrucât:
- Contribuie la ameliorarea unor tulburări ale tractului digestiv (cum ar fi Sindromul Intestinului Iritabil, spasme ale colonului, dispepsie funcțională- presupune prezența durerilor pe tractul digestiv superior, pentru o perioadă îndelungată- etc.)- Menta este capabilă să stimuleze secreția biliară, activitatea glandelor salivare și a celor care secretă enzimele digestive, astfel încât să relaxeze musculatura tractului digestiv și să prevină apariția unei indigestii
- Mentolul este util în caz de afecțiuni ale tractului respirator- Această substanță calmează durerile de gât, favorizând decongestionarea nasului și a sinusurilor, diminuând iritația provocată de o tuse persistentă, cronică. Din acest motiv, dulceața de mentă este o alegere inspirată nu numai în sezonul rece (când este o tendință mai mare de apariție/ de agravare a afecțiunilor tractului respirator), ci pe tot parcursul anului
- Menta sprijină funcționarea normală a sistemului imunitar- Întrucât frunzele de mentă sunt sursă de antioxidanți, se va asigura o îmbunătățire a funcționării celulelor sistemului imunitar, care sunt mai ferite de acțiunea radicalilor liberi (responsabili și ei de slăbirea imunității și de stimularea proceselor inflamatorii)
- Reduce din intensitatea stărilor de anxietate- Mai multe cercetări efectuate de-a lungul timpului au ajuns la concluzia că însăși aroma de mentă este capabilă să diminueze anxietatea, oboseala, având inclusiv efecte analgezice (datorită compușilor Limonene, Carvone și mentol)
În general, pentru a obține o dulceață de mentă care să nu aibă o aromă prea puternică se recurge la menta creață (Menta Spearmint), ce conferă o aromă plăcută, nu foarte intensă. Dacă dorești o aromă mai intensă, poți să adaugi și câteva frunze de mentă Peppermint (Izma-Bună sau Mentha piperita).
Ca să profiți pe deplin de gustul deosebit al acestui preparat, o poți servi ca atare sau poți să o utilizezi și în oricare dintre aceste moduri:
- Servită la friptura de carne de miel sau de porc
- Pusă pe felii de pâine prăjită, pe biscuiți sau pe covrigi
- Adaugată în crema unor prăjituri
- Pentru a acompania o înghețată de ciocolată sau de vanilie
- La clătite
- Alături de suc de lămâie verde pentru a obține un mojito numai bun pentru un cocktail cu creveți
- În combinație cu brânză dulce pentru biscuiți
- Pentru a conferi mai multă savoare unui ceai cu gheață sau unei limonade etc.
Există numeroase rețete de dulceață de mentă, unele dintre ele preparându-se mai rapid, în timp ce pentru altele este necesar să se recurgă și la macerarea în prealabil a frunzelor de mentă. O variantă de dulceață de mentă și lămâie, care presupune și un proces de macerare, poți găsi și pe YouTube:
Ingrediente
- 285 g mentă proaspătă
- 2 lămâi
- 1,3 kg zahăr
- 700 ml apă
Mod de preparare
- Frunzele de mentă se taie bucăți, cu o foarfecă
- Una dintre lămâi se va tăia rondele
- Menta se pune într-o cratiță și se fierbe cu apa și cu 1 lămâie
- După ce se fierbe 10 minute, va sta la macerat 24 de ore
- Amestecul de mentă și lămâie se va strecura, iar zeama rezultată va fi amestecată cu zahărul și cu zeama de la cealaltă lămâie
- Zeama de mentă va fi dată la fiert (la foc mic) pentru aproximativ 1 oră și jumătate- 2 ore
- Pentru a vedea dacă amestecul de mentă are consistența potrivită, se va proceda în felul următor: cu o lingură de lemn se va lua câte o picătură din cratiță și se va pune pe o farfurie. Dacă picăturile rămân ferme, pe farfurie, înseamnă că s-a fiert suficient
- Dulceața de mentă se toarnă caldă în borcane
Dulceață de mentă Martha Stewart
Una dintre cele mai îndrăgite personalități de televiziune, faimoasă și pentru rețetele tale, propune o rețetă de dulceață de mentă cu lămâie, ce se poate pregăti foarte ușor.
Ingrediente
- 2 căni de frunze de mentă proaspătă
- 2 căni apă
- 3 linguri zeamă de lămâie
- 3 căni și jumătate zahăr
- 90 ml pectină lichidă
- 2 picături colorant alimentar verde
Mod de preparare
- Menta și apa vor fi puse într-un blender
- Amestecul va fi transferat într-o cratiță și dat la fiert
- După ce a fiert se va lăsa la răcit cam 45 de minute
- Se va strecura amestecul, resturile de mentă fiind îndepărtate
- Lichidul va fi pus iar la fiert, alături de zeama de lămâie și de zahăr
- După ce începe să fiarbă, adaugă pectina lichida
- După ce mai fierbe 1 minut, vei lua amestecul de pe foc și vei adăuga colorantul alimentar
- Vei pune dulceața într-un recipient mai mare ca să se răcească bine
Dulceața aceasta poate fi păstrată la frigider până la 5 zile!
Dulceață de mentă și lămâie verde
Lămâia verde va oferi o aromă deosebită, care va aminti de Mojito!
Ingrediente
- 3 linguri frunze de mentă zdrobite
- 3/4 cană suc de lămâie verde
- 4 căni zahăr
- 1 cană și 3/4 apă
- 1/4 cană coajă de lămâie verde
- 90 ml pectină lichidă
- opțional: 3-4 picături colorant alimentar verde
Mod de preparare
- Într-o cratiță mare se vor pune la fiert zahărul, apa, siropul de lămâie verde și, dacă vrei, colorantul alimentar
- Se va da la fiert la foc mare, amestecând continuu
- Se vor adăuga pectina, menta și coaja de lămâie verde, lăsând să fiarbă cam 1 minut, continuând să amesteci
- Vei lua amestecul de pe foc, îndepărtând spuma formată
- Amestecul va fi luat cu polonicul și turnat în borcane
- Borcanele vor fi închise perfect și puse într-o cratiță mare cu apă fierbinte, asigurându-te că sunt complet acoperite cu apă
- Vei lăsa la fiert cam 10 minute și după aceea vei scoate borcanele din apa fierbinte
Mentă la borcan
Pentru a te bucura din plin de aroma irezistibilă a mentei pentru dulceață și nu numai, este ideal să o culegi înainte de înflorire, preferabil dimineața, pe vreme însorită, când uleiurile esențiale din ea dau cea mai mare intensitate aromei. După recoltare, poți să o păstrezi în borcan fie proaspătă, fie după ce este uscată.
Mentă proaspăt la borcan
Ca să reușești să ai parte de mentă proaspătă și gustoasă pentru preparatele tale timp de câteva zile, încearcă să o păstrezi și așa:
- Vei tăia cam 2,5 cm de la capetele tulpinilor
- Pune cam 2,5 cm apă într-un borcan de sticlă
- Menta va fi pusă în borcan
- Așează o pungă de plastic nu foarte strânsă peste menta din borcan, având grijă să nu strivești frunzele- Dacă ți se pare că punga de plastic nu stă deloc bine fixată, poți să o securizezi cu un elastic
- Pune borcanul cu mentă pe un raft din frigider
- Vei schimba apa cam la 2-3 zile, iar în borcanul cu planta vei pune tot cam 2,5 cm apă
- Vei păstra menta în frigider pentru cel mult 2 săptămâni
Mentă uscată la borcan
În vederea uscării mentei, poți recurge la oricare dintre aceste trei soluții:
- Uscarea la aer- Menta (buchețelele de mentă legate cu o sfoară) va fi pusă în pungi de hârtie, care vor fi agățate într-o încăpere întunecată, aerisită, fără praf. Frunzele se vor usca în aproximativ 1-2 săptămâni
- Uscarea în cuptor- În cuptorul încins la 180 de grade va fi pusă o tavă pentru prăjituri cu hârtie de copt, iar în tavă o să fie puse frunzele de mentă pentru 2-4 ore. Vei vedea că sunt uscate când se sfărâmă ușor
- Uscarea la microunde- Frunzele de mentă vor fi așezate pe un prosop de hârtie și lăsate la microunde cam 1-2 minute (verifică-le după 1 minut). Odată ce sunt uscate, vor fi tocate mărunt sau depozitate întregi în borcane de sticlă, închise ermetic. Vei verifica din când în când frunzele, iar dacă observi orice urmă de umezeală vei repete procesul de uscare. Dacă ajung să se umezească, vor fi predispuse la apariția mucegaiului. Se vor putea păstra într-un loc răcoros, uscat, ferite de lumină.
Dulceață de mentă cu lămâie și ghimbir
Va avea un gust cu totul inedit și datorită combinației dintre lămâie și ghimbir. Încântă-ți papilele gustative cu o dulceață de mentă ce se prepară după rețeta de mai jos:
Ingrediente
- 1 kg frunze de mentă
- 5-6 lămâi (mari)
- 2 kg zahăr
- 100 g ghimbir proaspăt
- 1,5 apă (de izvor sau plată)
- 30 g acid citric
Mod de preparare
- După ce au fost rupte una câte una, frunzele de mentă se vor spăla cu apă rece, se vor scutura într-un sac de pânză și se vor lăsa la zvântat în aer liber, într-un loc umbros
- Frunzele de mentă se vor toca mai mare (în stil julliene), iar după aceea vor fi puse într-un lighean din material inoxidabil sau smălțuit
- Vei freca frunzele ajutându-te de acid citric și le vei lăsa în lighean, acoperite cu o pânză (impermeabilă)
- După ce sunt spălate, lămâile se vor pune la opărit
- Fiecare lămâie va fi tăiată în sferturi, iar sâmburii vor fi îndepărtați
- Lămâile se vor toca (dar cu tot cu coajă)
- Ghimbirul bine spălat și curățat se va tăia fideluță și se va pune peste mentă
- Se vor fierbe zahărul și apa într-un vas de inox (cam 15-20 de minute), având grijă să elimini spuma formată
- Frunzele de mentă, ghimbirul și lămâile se vor adăuga peste apa cu zahăr, amestecându-se bine cu o lingură de lemn și așteptând să dea în câteva clocote
- Focul va fi stins și amestecul va fi lăsat în vasul în care a fiert, acoperindu-se cu un capac, până în ziua următoare
- Amestecul va fi dat la fiert a doua zi cam 40-50 de minute, când e necesar eliminându-se spuma formată
- Odată ce amestecul s-a legat, înseamnă că dulceața este gata și va fi lăsată la răcit în cratiță
- Dulceața va fi turnată în borcane închise ermetic, păstrându-se într-un loc răcoros și uscat
Alte preparate cu mentă
Dacă vrei să profiți din plin de beneficiile și aroma inconfundabilă a acestei plante aromatice, nu ar trebui să te limitezi doar la dulceața de mentă, ci încearcă și pregătești și alte preparate simple, care ar putea intra în topul preferințelor celor dragi.
Sirop de mentă
Acest sirop de mentă natural se poate realiza cu ușurință ghidându-te după rețeta propusă de „Savori Urbane”. Va putea fi păstrat în cămară, în sticle sau în borcane sterilizate.Ingrediente
- 30-40 g frunze de mentă
- 600 ml apă
- 40 ml zeamă de lămâie
- 800 g zahăr
Mod de preparare
- Frunzele de mentă vor fi puse în blender, alături de 400 g zahăr
- După ce au fost mărunțite, frunzele vor fi amestecate cu zahărul rămas și vor fi lăsate la macerat într-un vas acoperit (cu un prosop de bucătărie) pentru 2-3 ore
- Peste frunzele macerate se vor adăuga zeama de lămâie și apa, fiind necesar să se mai lase încă o dată la macerat (2-3 ore)
- Siropul rezultat va fi pus la fiert, fiind lăsat acolo încă 2-3 minute de la primul clocot
- Se va strecura bine
- După strecurare, se va da iar la fiert și se va verifica dacă s-a legat bine (picăturile trebuie să fie ferme, să fie similare cu cele de la mierea subțire)
Pesto cu mentă
Nu va fi deloc dificil să-ți prepari chiar tu un sos pesto pe care îl vei putea folosi în cele mai diverse preparate (paste, fripturi etc.), dăruindu-le un gust aparte.
Ingrediente
- 1 cană și jumătate frunze de mentă proaspătă
- 1 cană și jumătate frunze de busuioc proaspăt
- 1/4 cană ulei de măsline
- 1/4 cană semințe de floarea-soarelui
- 2 căței de usturoi
- 2 linguri zeamă de lămâie
- 1/4 cană jumătăți de nucă
- 1/4 linguriță sare
Mod de preparare
- Nucile vor fi rumenite cam 5-10 minute
- Busuiocul, menta și uleiul de măsline vor fi puse în blender
- După aceea vei adăuga și usturoiul, nucile și semințele de floarea-soarelui până când vei obține un amestec similar piureului
- Adaugă zeama de lămâie și sarea, dând iar drumul la blender
Salată de castraveți cu mentă și brânză Feta
Crocantă, aromată și foarte răcoritoare, va fi binevenită chiar și în zilele toride ale verii.
Ingrediente
- 500 g castraveți (tăiați feliuțe)
- 2-3 ridichii (feliuțe)
- 10 frunze proaspete de mentă (tăiate mai mare)
- 2 lingurițe oțet alb
- 1 lingură și jumătate ulei de măsline
- 1/3 cană brânză Feta (mărunțită)
- sare și piper (după gust)
Mod de preparare
- Vei pune într-un castron de mărime medie castraveții, ridichiile și menta
- Vei turna peste aceste ingrediente oțet, amestecând
- Înainte să servești salata, vei pune peste legume ulei de măsline, sare și piper, dar și brânza Feta
Sandvișuri cu roșii coapte, mentă și brânză de capră
Când nu dorești să gătești ceva complicat, dar scopul tău este să obții ceva gustos și sănătos, inspiră-te și din preparatul de mai jos. Roșiile, brânza și menta vor forma un trio de excepție!
Ingrediente
- 1/2 kg roșii cherry (roșii și galbene)
- 2 linguri mentă proaspătă (și câteva frunze pentru decor)
- 6 feliuțe de pâine
- 100-120 g brânză de capră
- 2 linguri ulei de măsline extravirgin
- 3 linguri sirop de arțar
- sare și piper
Mod de preparare
- Încinge cuptorul la 180 de grade
- Roșiile, siropul de arțar, uleiul și frunzele de mentă vor fi puse pe hârtie de copt, într-o tavă. Pune sare și piper după gust
- Le vei ține la cuptor cam 20-25 de minute, până când încep să se caramelizeze. Zeama scursă prin coacere va fi păstrată
- Vei turna zeama peste feliile de pâine, după aceea vei pune brânza de capră și la final roșiile coapte și menta
Dacă vrei, poți schimba rețeta astfel: să nu mai coci roșiile și să le pui pur și simplu pe feliile de pâine cu brânză, stropindu-le la final cu uleiul de măsline și cu siropul de arțar.
Salată de fructe cu mentă
Salatele de fructe vor dobândi o notă aparte dacă printre ingredientele lor se vor afla și frunzele de mentă proaspătă, în condițiile în care dulceața fructelor se va îmbina perfect cu aroma pătrunzătoare a acestei plante.
Ingrediente
- 1 mango sau 1 papaya
- 125 g căpșune
- 2 kiwi
- 2 portocale
- 1 banană
- 125 g zmeură, afine sau mure
- câteva boabe de strugure
- 3-5 crenguțe de mentă
- 3 lingurițe miere
Mod de preparare
- Mango/papaya vor fi curățate și tăiate cubulețe
- Căpșunele vor fi spălate și tăiate în sferturi
- Banana va fi tăiată felii subțiri
- Kiwi va fi curățat și tăiat cubulețe
- Vei curăța portocalele și le vei tăia cubulețe
- Pune toate fructele menționate până acum laolaltă și toarnă peste ele mierea
- Taie mărunt menta și o vei adăuga peste fructe, amestecând
- Adaugă la final fructele de pădure și boabe de strugure
Înghețată de mentă
Pregătește o înghețată cu textură cremoasă și cu o aromă incredibil de proaspătă, pe care poți să o pui mai mult în valoare dacă o vei servi cu dulceață de mentă.
Ingrediente
- 2 căni (cam 80 g) frunze de mentă proaspătă
- 2 căni lapte
- 1 cană și jumătate frunze de spanac
- 5 gălbenușuri de ou
- 1 cană zahăr
- 2 căni smântână
- 1 praf de sare
Mod de preparare
- O cană de smântână, laptele (1 cană), zahărul și sarea vor fi puse într-un vas și puse la foc
- Adaugă peste ele și frunzele de mentă, amestecând bine
- Vei lua amestecul cu mentă de pe foc și îl vei acoperi, lăsându-l să stea la temperatura camerei 1 oră
- Vei strecura amestecul, încercând să presezi cât mai bine frunzele de mentă pentru ca uleiul aromat să iasă bine din ele
- Vei pune la fiert apă într-un vas de mărime medie
- Între timp vei pregăti un vas mare, pe care îl vei umple cu apă rece și cu gheață
- Frunzele de spanac vor fi puse la fiert în apa pregătită, iar după 30 de secunde le vei scoate de acolo
- Vei pune spanacul în strecurătoare, iar aceasta, la rândul ei, va fi pusă în apa cu gheață și lăsată așa cam 30 de secunde
- Frunzele de spanac vor fi puse în blender alături de jumătate din amestecul format din lapte și mentă, adăugând treptat și restul de lapte
- Vei încălzi iar amestecul rezultat
- Într-un castron de mărime medie vei pune gălbenușurile, turnând peste ale amestecul verde și continuând să amesteci permanent
- Noul amestec cu ouă va fi pus într-o cratiță și dat la foc mediu, amestecând continuu, până când se îngroașă
- Vei amesteca în final restul de smântână cu amestecul verde, amestecând până când se va răci. Ajută-te de vasul cu gheață!
Sursă poză: pixabay.com
Ce se mai poate face din mentă
Menta este o plantă deosebit de versatilă, care este oricând binevenită în casă nu numai pentru că din ea se pot obține preparate delicioase așa cum este și dulceața de mentă sau pentru că are numeroase efecte pozitive pentru sănătate, ci și pentru că este o adevărată „comoară” pentru frumusețe, pentru starea ta de bine, dar și pentru gospodărie și grădină. Descoperă mai jos câteva exemple ale celor mai cunoscute utilizări ale mentei!
Menta în grădină
Optând să crești mentă în grădina ta nu numai că vei avea parte mereu de plantă proaspătă, dar vei obține și aceste beneficii:
- Prezența mentei stimulează polenizarea- Menta face parte dintre cele mai bune „prietene” ale insectelor care polenizează, atrăgându-le în preajma ei. Se extinde rapid, așa că nu trebuie să-ți faci griji că nu vei avea suficientă. Ideal este să plantezi menta în apropiere de varză, de morcovi, de salată Kale sau de conopidă, întrucât le poate ocroti de invazia gândacilor de purici
- Alungă insectele nedorite- În special menta Spearmint, dar și cea Peppermint, dețin proprietăți repelente demne de luat în seamă. De pildă, ambele soiuri de mentă pot goni țânțarii, muștele, păianjenii și gândacul de purici
Sursă poză: pixabay.com
Menta pentru frumusețe și pentru o stare de bine
Așa cum s-a precizat anterior, menta este utilă în special pentru afecțiunile tractului respirator și ale celui digestiv. În afară de vestitul ceai de mentă, poți să te folosești de această plantă aromatică și în scopuri precum:
- Obținerea unui tonic facial- Pentru a-l pregăti, tot ce vei avea de făcut va fi să zbrobești câteva frunze de mentă și să le adaugi la o cană de ulei de hamamelis. Poți să depozitezi produsul într-un borcan de sticlă pentru o săptămână sau mai mult, având grijă să-l strecori după o săptămână. Datorită antioxidanților din mentă, dar și a proprietăților sale antiinflamatorii și antibacteriene, amestecul de mentă și hamamelis va fi potrivit și în cazul în care te confrunți cu acnee
- O soluție pentru clătirea părului- Ca să obții un păr mai strălucitor și mai curat, clătește-te cu următorul amestec: o parte de ceai de mentă se adaugă la o parte de oțet. Nu trebuie să îți faci probleme pentru mirosul de oțet, întrucât acesta va dispărea după uscarea părului
- O respirație mai proaspătă- Clătește-ți gura în mod regulat cu un amestec format din: mentă, roiniță, busuioc, cimbrișor, oregano. Plantele vor fi puse la fiert și apoi lăsate la infuzat. Amestecul poate fi păstrat câteva zile la frigider. În același timp, nu uita că simpla mestecare a frunzelor proaspete de mentă îți va crea pe dată senzația de respirație proaspătă!
- Baie anti-stres- Dacă vrei să îți revii după o zi grea, cel mai la îndemână va fi să faci o baie cu mentă. Vei pune la fiert o mână de frunze proaspete, le vei lăsa la infuzat și după aceea vei turna infuzia în apa în care te vei îmbăia sau pur și simplu într-un lighean pentru a face o baie de picioare
- Ameliorarea arsurilor solare- În cazul în care ai de suferit din cauza arsurilor solare, procedează astfel: vei prepara un ceai din mentă Peppermint cât mai concentrat. Îl vei lăsa câteva ore în frigider, după care te vei tampona pe locurile afectate de arsuri solare cu dischete demachiante înmuiate în acest ceai
Menta în gospodărie
Bucură-te de aroma mereu proaspătă și de proprietățile unice ale mentei apelând la ea inclusiv pentru a-ți pregăti produse de curățenie homemade sau pentru a scăpa de insectele nedorite:
- Soluție pentru curățat universală- Va fi foarte ușor de obținut din: mentă proaspătă, 1 parte apă, 1 parte oțet, felii de lămâie, 30 de picături de ulei esențial de mentă. Mai întâi vei amesteca apa și oțetul într-un recipient cu pulverizator. Vei zdrobi ușor frunzele de mentă pentru ca acestea să elibereze aroma și le vei adăuga, alături de feliile de lămâie, peste apă și oțet. Adaugă peste aceste ingrediente și uleiul esențial, având grijă să agiți recipientul. Securizează-l bine și lasă amestecul la temperatura camerei cam 12 ore. După acest interval, vei strecura amestecul și îl vei turna înapoi în recipient
- Alungarea furnicilor- În special vara poți observa cum furnicile își vor face apariția în bucătăria ta. Scapă de ele cu ajutorul mentei: ia câteva crenguțe de mentă, zdrobește ușor frunzele și pune-le în locurile în care știi că de obicei vin aceste insecte. Pentru cele mai bune rezultate, trebuie să înlocuiești menta la fiecare câteva zile
- Gonirea moliilor- Renunță la produsele speciale pentru eliminarea moliilor din comerț recurgând la o soluție sigură și naturală. Vei urma aceste instrucțiuni: vei pune un mănunchi de mentă într-un ciorap vechi de nylon, pe care îl vei pune, de exemplu, în șifonier/într-un dulap, printre hainele de lână sau într-un sertar. Vei înlocui menta periodic pentru cele mai bune efecte
- Împrospătarea covoarelor- În acest scop, vei pregăti un amestec format din: 2 linguri de frunze uscate de mentă (zdrobite) și 1 cană de bicarbonat de sodiu. Amestecul va fi împrăștiat pe covor, îl vei lăsa să acționeze aproximativ 1 oră și după aceea vei da cu aspiratorul
Apreciată pentru virtuțile sale curative încă din cele mai vechi timpuri, menta este în continuare pusă în valoare în cele mai diverse moduri. De la o gustoasă dulceață de mentă, salate, sosuri, deserturi, până la folosirea ei pentru ameliorarea unor afecțiuni sau pentru curățenia și prospețimea locuinței, această plantă va reprezenta oricând o soluție naturală la numeroase probleme.
Surse: adevarul.ro, adamsfarms.com, almanac.com, epicurious.com, foodnetwork.co.uk, gardeningknowhow.com, giverecipe.com, lifehack.com, marthastewart.com, morningchores.com, ncbi.nlm.nih.gov, nickandalicia.com, ohiothoughtsblog.blogspot.com, savoriurbane.com, tasteofhome.com, wikihow.com
Sursă poză principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com, youtube.com
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!