7 tipuri de tuse și când trebuie să te îngrijorezi

7 tipuri de tuse și când trebuie să te îngrijorezi

Irina Olteanu - Redactor Senior

Tusea este una dintre cele mai supărătoare afecțiuni ale copilului și reprezintă de fiecare data un motiv de neliniște pentru părinți. Există mai multe tipuri de tuse la copii și fiecare dintre acestea poate indica o anumită problemă de sănătate.

În sezonul rece afecțiunile respiratorii reprezintă o problemă des întâlnită, mai ales in randul copiilor, ai carui sistem imunitar este in plina dezvoltare. Printre cele mai frecvente cauze respinsabile cu aparitia tusei la copii se numara prezenta unei infectii la nivelul aparatului respirator (răceală, gripă sau o inflamație la nivelul laringelui, traheei, bronhiilor), astmul, alergiile sau refluxul gastrointestinal.

fetita care sta in pat si tuseste

Află care sunt cele mai frecvente tipuri de tuse, dar și care sunt cele mai eficiente remedii care calmează rapid tusea celor mici!

Tusea seacă - cum se manifestă și care sunt cauzele

Tusea seacă (iritativă sau uscată) apare, de regulă, în urmă unei infecții a tractului respirator, cum ar fi răceală sau gripă. Se declanșează când zona din spatele gâtului devine iritată sau se inflamează, iar spre deosebire de tusea productivă, tusea seacă nu se bazează pe excesul de mucus. Poate fi însoțită și de simptome precum irităție sau senzație de mâncărime în interiorul gâtului, răgușeală, secreții nazale, dureri de cap sau dureri în zona pieptului, în funcție de cauza declanșatoare.

Citește și: Tusea la bebelusi: informatii utile 

Potrivit healthline.com, pe lângă răceală sau gripă, tusea seacă mai poate fi semn că cel mic suferă de astm. În acest caz, tusea este iritativă și apare mai mult noaptea. Alergiile și refluxul gastroesofagian se mai numără printre cauzele apariției tusei uscate la copii și sunt de regulă însoțite și de alte semne, precum nas și ochi care curg sau de irității pe piele (în cazul alergiilor) sau arsuri în partea superioară a stomacului și vomă (în cazul refluxului gastroesofagian).

Tusea seacă se întinde pe o durata de 3-4 săptămâni și poate fi agravată de diverși factori externi, precum fumul de țigară, aerul foarte rece de afară sau uscat dintr-o încăpere, poluarea atmosferică.

Tratament pentru tuse seacă iritativă

Cel mic are o tuse seacă iritativă, care se manifestă mai mult noaptea? Poate fi un prim semn al astmului, în special în cazul copiilor. De asemenea, tusea mai poate fi un indicator că simptomele de astm s-au înrăutățit sau că boală nu este ținută sub control în mod corect.

Pe post de tratament, medicul specialist poate recomandă un inhalator care ajută la deschiderea cailor respiratorii. În cazurile severe, se poate prescrie un inhalator cu efect de prevenire, pe baza de steroizi care reduc inflamatiile cailor respiratorii.

Calmare tuse seacă - remedii naturale eficiente

Acum că ai aflat ce înseamnă o tuse seacă și care sunt cauzele care duc la apariția acestui tip de tuse, îți dezvăluim câteva remedii eficiente împotriva acestui simptom supărător! Este foarte important să știi că aceste remedii naturale pentru ameliorarea trebuie să meargă mâna în mâna cu tratamentul prescris de medic, în niciun caz să îl inlocuieasca.

Iată, așadar, câteva remedii naturale ce calmează tusea seacă la copii:

  • un aport suficient de lichide pot fi de mare ajutor când copilul tău se luptă cu tusea. Pe lângă apă, sunt recomandate lichidele călduțe (nu fierbinți), precum supă, compoturile sau ceaiurile, care pot restabili starea de bine a copilului;
  • inhalarea de aburi este un alt remediu natural recomandat pentru tusea seacă însoțită de însoțită de inflamația gâtului și nas înfundat sau care curge. Poți să-l lași pe copil să inhaleze aburii stând deasupra unui vas în care se află apă fierbinte. Ai grijă să nu stea prea aproape de recipientul fierbinte și să inspire cât mai mult aer cald și umed;
  • picăturile cu apă sărată sunt recomandate atunci când cauți ceva de tuse, fiind recunoscute pentru capacitatea de a ameliora tusea, dar și durerile de gât sau congestia nazală. Poți cumpără soluții cu sare de mare din farmacii sau poți prepară acasă o soluție de apă cu sare (la o cană de apă călduță vei pune 1/2 linguriță de sare), pe care o poți pune într-un recipient tip spray. Pot fi de mare ajutor când tusea iritativă îl chinuie pe cel mic;
  • mierea poate fi o varianta naturală de sirop pentru tuse seacă. Este recunoscută pentru virtuțile sale antibacteriene și emoliente, sprijinind organismul să lupte cu răcelile sau infecțiile respiratorii. Dacă ai un copil mai mare de 1 an poți să-i administrezi miere simplă sau miere cu lămâie și apă călduță.
  • ceaiurile îl ajută pe copil să treacă mai ușor de un episod de tuse. Printre cele mai indicate asemenea ceaiuri se află ceaiul de cimbrișor, ceaiul de lemon balm, ceaiul de lemn dulce și ceaiul de isop.

Tuse seacă din piept - cauze și remedii

Tusea seacă din piept, insoțită de o flegmă verzuie și febră poate fi semnul unei congestii în piept sau al unei bronșite acute care afectează căile respiratorii inferioare. O astfel de tuse este cauzată, în general, de aceleași virusuri care produc răceli, numai că în astfel de cazuri inflamatia ajunge până în plămâni, permițând că zona să fie atacată de bacterii.

Pentru a calma tusea seacă din piept este recomandat consumul de lichide și paracetamolul, în caz de febră sau dureri de cap. Medicul poate prescrie antibiotice dacă suspectează că s-a produs o a două infecție bacteriană.

Citește și: Febra la copii: când este cazul să te îngrijorezi și când nu

Tusea seacă din gât - cauze și remedii

Cel mic se confruntă cu o tuse seacă din gât? Atunci poate avea o arsură la stomac. O tuse din gât care apare după masă sau care îl trezește în timpul nopții, însoțită deseori de un gust acid, neplăcut, în gură este, de obicei, semnul unei arsuri la stomac.

Arsura la stomac are loc atunci când acizii din stomac ajung înapoi în esofag și irită gâtul, provocând tuse. Mesele bogate seară pot fi factor declanșator.

Ce este bun pentru tuse în acest caz este o pernă mai tare și mai înaltă, pentru a reduce refluxul acid. Dacă tusea din gât apare ocazional, se poate opta și pentru un tratament fără prescripție medicală, pentru a reduce producerea acidului în stomac. Un sirop de tuse poate ajută secrețiile din căile respiratorii, ameliorand în același timp iritatiile.

Cere părerea farmacistului și sigur îți va oferi soluția potrivită.

Tuse seacă persistentă fără febră

Dacă cel mic are o tuse seacă persistentă fără febră de o săptămâna sau două, nu este nevoie să mergeți la medic. Un consult de specialitate se impune atunci când tusea persistă peste 3 sau 4 săptămâni, este severă, însoțită de sânge și de dureri la respirație. De asemenea, trebuie mers la medic dacă există dureri toracice, pierdere inexplicabilă în greutate, umflaturi în gât sau schimbarea vocii.

copil care poarta masca si este consultat de medic cu stetoscopul

Tusea productivă

Tusea productivă, sau tusea umedă, este cauzată de excesul de mucus și de secrețiile acumulate la nivelul traheei și plămânilor, potrivit webmd.com. De obicei, indică o afecțiune a aparatului respirator și este provocată de excesul de mucus și de secrețiile de la nivelul traheei și plămânilor.

De cele mai multe ori, o tuse productivă apare la copii atunci când aceștia au contractat o formă de gripă sau răceală. În situații mai grave, acest tip de tuse mai poate indică boli pulmonare obstructive cronice sau abcese pulmonare.

De regulă, tusea productivă mai poate fi însoțită de simptome precum:

  • senzație de greutate în piept;
  • nas înfundat;
  • dispnee ușoară sau severă;
  • febră;
  • senzație de mucus în gât.

Diagnosticul tuse productivă este foarte ușor de stabilit. Medicul îl va întreba pe părinte sau pe cel mic despre simptomele sale și va asculta respirația pacientului cu stetoscopul, pentru a identifica eventualele semne de congestie sau dificultăți de respirație. Este important să știi să îi spui medicului în ce moment al zilei apare mai frecvent și de cât timp durează tusea productivă. Acesta poate poate solicită efectuarea de teste suplimentare în cazurile în care medicul suspectează alte cauze ale tusei productive, precum o analiză a sputei, o radiografie toracică sau analize de sânge.

Când se dă antibiotic la tusea productivă?

În cazul tusei productive, se recomandă evitarea consumului de alimente sau băuturi reci. De preferat sunt preparatele lichide calde, care ajută la lichefierea mucusului în așa fel încât să se elimine mai repede.

Medicul va prescrie antibiotic doar în cazuri de infecții bacteriene, dovedite clar prin analize de laborator: analize de sânge, exudat faringian și/sau nazal, urocultura etc. Antibioticul are acțiune bactericida, motiv pentru care este complet ineficient în cazul afecțiunilor virale.

Tuse pe bază de stres

Tusea mai poate avea cauze și de natură psihologică. Stresul, de exemplu, este un factor care poate cauza tusea cunoscută și sub numele de „tuse psihogenă”. În acest caz, tusea este una seacă și devine un fel de obicei persistent pe timp de zi, dar care dispare în timpul nopții. De cele mai multe ori persoană respectivă nu realizează că tusește!

Nu este nevoie de un tratament pentru tusea pe baza de stres. Acesta va ceda după ce situația stresantă se încheie.

Alte tipuri de tuse

fetita cu parul lung si bluza mov care sta la masa si tuseste

Tusea lătrătoare

Poate fi descrisă drept un sunet similar unui lătrat de câine (de aici provine și denumirea) și este prezentă mai ales în timpul nopții, fiind însoțită de înfundarea nasului.

Cauze posibile: crupul, o infecție de natură virală care determină inflamația laringelui și a traheei, fiind mai frecventă în intervalul octombrie-martie și afectând copiii cu vârsta 6 luni-3 ani. Indicatorul principal al tusei constă în faptul că în timpul timpul zilei pare să se amelioreze, revenind apoi peste noapte. De asemenea, copilul poate produce un sunet șuierat (denumit stridor) când inhalează aer. Unii copii au tendința de a dezvolta crup de fiecare dată când răcesc.

Ce puteți face: când copilul se trezește tușind, poate fi de ajutor puțin aer rece - ajută relaxarea căilor respiratorii, precum și o baie fierbine - aerul cald și umed inspirat timp de 15-20 minute este la fel de benefic, conform medicului Jennifer Shu din Academia Americană de Pediatrie. Apelați de urgență la un consult medical în cazul în care copilul nu poate respira, stridorul de agravează odată cu respirația sau durează mai mult de 5 minute. Între timp folosiți un umidificator în cameră și asigurați-vă că cel mic are un aport suficient de lichide. Crupul se remediază de obicei de la sine, însă de multe ori steroizii cu administrare orală pot fi utili în cazurile ușoare.

Tusea cu flegmă

Tusea copilului pare plină de mucus și este însoțită de rinoree (nas care curge), durere de gât, ochi apoși și apetit redus.

Cauze posibile: o banală răceală care poate persista 1-2 săptămâni. Conform Institutului Național de Alergie și Boli Infecțioase, în medie copiii răceasc de 6-10 ori pe an.

Ce puteți face: Deoarece răcelile sunt cauzate de virusuri, nu ajută antibioticele. Medicul însă trebuie să consulte copilul dacă este prezent mucus de culoare verde și febră deoarece se poate dezvolta o infecție bacteriană a sinusurilor. Pentru copiii mici care nu știu să își sufle nasul, ajută pompele nazale și picăturile saline, precum și umidificatorul sau băile calde. Nu oferiți copiilor medicamente fără acordul medicului, în special comprimate de supt.

Tusea uscată, din timpul nopții

Copilul are o tuse supărătoare pe toată durata nopții și se agravează constant, în special când face efort. Poate apărea și o senzație de constricție toracică și de oboseală

Cauze posibile: astm - afecțiune cronică în care căile respiratorii ale plămânilor se inflamează și îngustează și produc mucus în exces. Deși părinții consideră că mucusul este principalul simptom pentru astm, o tuse supărătoare, în special noaptea, poate fi singura manifestare. Conform asistentului de pediatrie Debbie Lonzer de la Spitalul Clinic pentru Copii din Cleveland, mucusul din plămâni creează un ușor gâdilat care determină tusea. Aceasta poate fi declanșată de efort fizic, alergii, răceli sau aer rece. Pentru copiii cu greutate sau vârstă mică se observă pieptul care se turtește în timp ce respiră.

Ce puteți face: Apelați la medic în cazul în care suspectați astm. Copiii cu vârsta de peste 5-6 ani vor fi supuși unui test respirator (suflă într-un tub) pentru a le fi testată funcția respiratorie. Pentru diagnostic la copiii mici, medicii se bazează de obicei pe examinarea fizică a copilului și mărturiile părinților cu privire la simptome/istoric familial de alergii sau astm. Copiii cu simptome ușoare pot apela la medicație bronhodilatatoare în timpul unui atac, în timp ce copiii cu astm moderat-grav necesită medicație preventivă zilnică. Trebuie intervenție urgentă când copilul are probleme grave cu respirația, nu poate vorbi, înghiți alimente sau lichide.

Citește și: Alimente care reduc simptomele de astm la copii

Tusea devastatoare

Copilul pare incapabil să se joace și manifestă o tuse slabă, răgușită, precum și febră mare, dureri musculare și strănut.

Cauze posibile: gripa, o afecțiune virală care atacă sistemul respirator. Dispune de o perioadă lungă de incubație la copii, astfel încât cei mici pot fi purtători timp de mai multe zile înainte de a se îmbolnăvi, contaminând persoanele din jur. Se răspândește prin picături mici de mucus, conform doctorului Lonzer.

Ce puteți face: oferiți copilului lichide din abundență, paracetamol, iar la copiii mai mari de 6 luni, ibuprofen cu alimente sau lapte pentru a scădea febra și a ameliora durerile. Anul viitor luați în considerare efectuarea vaccinului antigripal.

Tusea șuierătoare, gâlgâitoare

Copilul este răcit de câteva zile și apare o tuse cu un sunet aspru, răgușit, șuierător. Pare să respire rapid și este extrem de irascibil.

Cauze posibile: bronșiolita, o infecție a bronșiolelor, cele mai mici părți ale căilor respiratorii din plămâni. Când acestea se inflamează și se umplu cu mucus, devine dificil pentru un copil să respire. Cea mai des întâlnită cauză pentru această afecțiune este reprezentată de virusul sincțial respirator. Bronșiolita survine în special în lunile de iarnă în cazul copiilor mici, conform medicului pediatru de la Universitatea din California de Sud, Allan Lieberthal.

Ce puteți face: contactați medicul pediatru imediat ce copilul pare să întâmpine dificultate în respirat sau în înghițirea lichidelor. Conform recentelor îndrumări emise de Academia Americană de Pediatrie, bebelușii nu necesită în mod normal radiografie sau teste sanguine, doctorul putând diagnostica bronșiolita printr-un examen fizic și ținând cont de istoricul medical. Încurajați copilul să se odihnească și să bea lichide din abundență. Majoritatea cazurilor nu necesită medicație (bronhodilatatoare, antibiotice, steroizi) conform noilor îndrumări; rareori se impune spitalizarea pentru administrarea de oxigen, lichide sau medicație.

Tusea convulsivă

Răceala copilului persistă de mai mult de o săptămână și apar accese de tuse, uneori mai des de 20 de ori la o respirație. Între episoadele de tuse, copilul are probleme cu respirația și produce un sunet convulsiv în timp ce inhalează. Alte simptome prezente: nas înfundat sau care curge, ochi apoși, febră.

Cauze posibile: tusea convulsivă este cauzată de o bacterie denumită pertussis care atacă mucoasa pasajelor respiratorii, producând inflamație gravă care îngustează și chiar blochează căile respiratorii. Copii care nu au fost complet imunizați sunt mai predispuși afecțiunii (există un vaccin care se administrează în 5 doze). Conform medicului pediatru Gordon Bloomber, de la Universitatea de Medicină Washington, bebelușii mai mici de 6 luni nu au suficientă putere pentru a produce sunetul caracteristic este îngreunată identificarea bolii. Mai degrabă apare sub forma unor accese continuate care se încheie cu înecare sau vărsătură, pot înceta să respira și buzele li se pot învineți.

Ce puteți face: apelați de urgență la medic, mai ales dacă este vorba de un copil mai mic de 6 luni (necesită spitalizare). Infecția presupune antibioterapie, iar persoanele din jurul copilului pot necesita același tratament preventiv (prezintă un grad ridicat ridicat de contagiozitate, iar imunitatea scade la 5 ani după imunizare).

Antibioticele vor elimina infecția în decurs de aproximativ 5 zile, dar tusea poate persista mai multe luni și revine la infecții respiratorii subsecvente.

Tusea flagrantă

Copilul este răcit de mai mult de o săptămână și starea sa se înrăutățește. Tusea este umedă și cu flegmă, iar respirația pare mai rapidă decât normal. Alte simptome: mucus gălbui, verzui sau cu striuri de sânge, febră, frisoane, dificultate în respirație și dureri toracice.

Cauze posibile: pneumonia care presupune un virus/bacterie ce invadează plămânii, determinându-i să se umple cu lichid. Conform medicului Lonzer, deoarece copilul încearcă să elimine lichidul din plămâni, tusea specifică pneumoniei tinde să aibă un sunet destul de gutural.

Ce puteți face: medicul poate diagnostica pneumonia cu un examen fizic, dar poate fi necesară și o radiografie sau o pulsoximetrie (se verifică saturația de oxigen). Daca pneumonia are o cauză bacteriană, necesită antibiotice, însă dacă este virală, nu necesită vreun tratament. În cazurile grave copilul trebuie internat timp de câteva zile.

Alte remedii care calmează tusea rapid

Pe lângă tratamentele prescrise de medic în funcție de tipurile de tuse, există și câteva remedii care pot grăbi procesul de vindecare și pot ameliora simptomele.

femeie care mangaie un baietel care sta in pat si tine in brate un ursulet

Așa că în cazul în care cauți ceva de tuse pentru copilul tău, iată câteva recomandări:

  1. Hidratarea. Consumul de lichide este cel mai bun remediu pentru tusea cauzată de răceală sau gripă. Mierea este un antiseptic natural, așa că poate fi pusă în apă caldă alături de lămâie pentru ameliorarea durerilor produse în gât. Nu îi da copilului tău miere dacă acesta are sub 1 an;
  2. Relaxarea și odihna. Somnul este extrem de important atunci când organismul este slăbit. Un somn odihnitor stimulează imunitatea și ajută organismul să se refacă în așa fel încât să se poată apară mai bine de infecții și răceli. Un copil ar trebui să doarmă în jur de 10-11 ore pe noapte;
  3. Practicarea unei igiene corespunzătoare. Virusurile ajung pe mâinile celor mici de pe diferite suprafețe frecvent utilizate, precum mânerele de uși, și intră în corp prin nas. Învață-l pe copil să se spele pe mâini des și imediat după ce strănută sau tusește. Folosește geluri antibacteriene pentru mâini atunci când sunteți în aer liber și asigura-te că aveți șervețele la îndemână pentru a preveni împrăștierea microbilor. Microbii circulă foarte ușor prin picăturile produse de strănut sau tuse;
  4. Schimbarea tratamentului. În cazul în care tratamentul pe care cel mic îl ia pentru a trata cauza principala a tusei nu funcționează, întreabă medicul dacă poate fi schimbat. Unul dintre abordările greșite în cazul unei tuse este alegerea unui tratament inseparabil de gripă sau răceală. Unele ingrediente din astfel de medicamente pot fi nepotrivite pentru simptomele cu care se confruntă cel mic;
  5. Siropurile de tuse. Pentru ameliorarea tusei poți cere de la farmacie un sirop natural, pe baza de plante. Poți alege fie un sirop pentru toate tipurile de tuse, fie pentru un sirop în funcție de tipul de tuse al copilului tău. Există și sirop pentru ambele tipuri de tuse (seacă sau productivă), cu efect emolient, antiinflamator, decongestiv și expectorant. Trebuie doar să întrebi farmacistul, care îți va oferi cea mai bună soluție;
  6. Pentru uz extern sunt eficiente compresele calde ce se pun piept și pe gât pentru tuse, în faza de debut a acesteia. Se mai pot aplica pe piept și comprese cu bitter suedez, după o ungere cu alifie de gălbenele.

După cum vezi, există soluții pentru toate tipurile de tuse. Evita să îi administrezi copilului tău tratamente după ureche și ține minte că remediile naturale nu trebuie să înlocuiască un tratament prescris de medic, ci să îl completeze! Tu ce alte remedii pentru tuse cunoști?

  • Surse: parents.com, healthline.com, webmd.com, helpnet.ro, reginamaria.ro, doc.ro, sfatulmedicului.ro
  • Sursă foto principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Cât de des este normal ca cel mic să se împiedice sau să cadă atunci când învață să meargă? Când trebuie să te îngrijorezi?
Cât de des este normal ca cel mic să se împiedice sau să cadă atunci când învață să meargă? Când trebuie să te îngrijorezi?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Colul uterin deschis: ce înseamnă și când să te îngrijorezi
    Colul uterin deschis: ce înseamnă și când să te îngrijorezi

    Colul uterin deschis prematur (insuficiența sau incompetența cervicală) este prezent la aproximativ 1-2% din sarcini. Apare, de regulă, în al doilea trimestru de sarcină și este...

    De ce să nu administrezi sirop de tuse copiilor sub 5 ani
    De ce să nu administrezi sirop de tuse copiilor sub 5 ani

    Când copiii noștri sunt răciți și, pe deasupra, se mai confruntă și cu o tuse chinuitoare, suntem tentați să le administrăm siropuri de tuse pentru a le alina disconfortul....

    Epidemie de tuse convulsivă în România. Cel puțin 10 copii ajung zilnic la Urgențe
    Epidemie de tuse convulsivă în România. Cel puțin 10 copii ajung zilnic la Urgențe

    România se confruntă cu o explozie de cazuri de tuse convulsivă. În ultimele luni s-au înregistrat cele mai multe cazuri din ultimul sfert de secol. Această boală...

    Iata ce tipuri de creme psoriazis NU ar trebui sa folosesti!
    Iata ce tipuri de creme psoriazis NU ar trebui sa folosesti!

    Afectiunea cunoscuta sub numele de psoriazis este o boala autoimuna care apare la nivelul pielii. Psoriazisul ingroasa pielea pe alocuri, o face mai stralucitoare, dar si mai dureroasa...

    Tipuri de pește recomandate în sarcină
    Tipuri de pește recomandate în sarcină

    Peștele este unul dintre cele mai bune alimente pe care le poți consuma în sarcină. Da, ai citit bine! Deși multe viitoare mămici evita să mănânce pește în timpul...

    Cele 7 tipuri de mame la naștere, conform moaşelor
    Cele 7 tipuri de mame la naștere, conform moaşelor

    Nașterea reprezintă, fară îndoială, unul dintre cele mai frumoase și emoționante momente din viața unei femei, dar şi unul dintre cele mai dificile din punct de vedere fizic...

    9 tipuri de cereale cu un conținut scăzut de carbohidrați
    9 tipuri de cereale cu un conținut scăzut de carbohidrați

    Cauți cereale cu un conținut scăzut de carbohidrați? În acest articol ți-am pregătit o listă cuprinzătoare cu diverse tipuri alternative pentru cereale, ideale pentru dietele...

    3 tipuri de parenting care duc la copii anxioși
    3 tipuri de parenting care duc la copii anxioși

    Prin raportarea la doi factori majori (control- așteptări și susținere), se poate vorbi despre 4 stiluri de parenting: autoritar, autoritativ, permisiv și neglijent. Toate au impact...

    © 2024 Qbebe