- Ce trebuie să știi despre tuse...
- Afecțiunile care stau la baza tusei bebelușilor
- Tusea la bebeluși
- Tuse bebeluși 1 lună
- Tusea la bebeluși remedii naturiste
- Tratament tuse bebeluși 4 luni
- Sirop tuse bebeluși 6 luni
- Bebe tușește în somn
- Remedii tuse la copii de peste un an
- FOARTE IMPORTANT!
- Sună medicul dacă...
Ce trebuie să știi despre tuse...
Tusea este modalitatea prin care organismul nostru răspunde la iritanții aflați la nivelul căilor respiratorii. La nivelul tractului respirator, iritantul stimulează terminațiile nervoase și transmite, prin intermediul receptorilor, impulsuri la centrul tusei de la nivelul creierului. Acesta trimite la rândul lui semnale mușchilor abdominali și diafragmei să se contracte și să expectoreze în scopul expulzării iritantului.
Adulții tratează tusea cu usurință și dacă nu persistă mult timp sau nu este însoțită de expectorații cu sânge, nu sunt motive de îngrijorare. Când vine vorba despre copilul tău, lucrurile se schimbă. Pe bună dreptate, o tuse "serioasă" la copilul mic trebuie luată în seamă și tratată într-un mod sau altul, în funcție de afecțiunea care o provoacă. De cele mai multe ori nu este vorba despre nimic grav, dar tusea la bebeluși atrage după sine nesomn, agitație, plâns.
Afecțiunile care stau la baza tusei bebelușilor
- rinitele alergice: acestea pot fi sezoniere
- astmul
- bronșiolitele
- crup
- fibroză cistică
- înghițire sau aspirare de corpuri străine
- iritația căilor respiratorii: expuse factorilor iritanți, în special fum de țigară, poluare, mirosuri puternice, odorizante etc;
- tuse reflexă, psihogenă
- boala de reflux esofagian
- sinuzite
- pneumonie
- infecție de tract respirator superior
O tuse se dezvoltă de cele mai multe ori cu o raceală și poate fi persistentă. În cele mai multe cazuri nu trebuie să te îngrijorezi, cel mai bun lucru ar fi să o lași să-și urmeze cursul. Îl poți însă ajuta pe copil să treacă de această perioadă și să se simtă mai confortabil astfel:
- bebelușul trebuie să primească multe lichide care lubrifiază gâtul iritat. Sucul de citrice și băuturile acidulate nu sunt indicate în acest caz. Acestea irita și mai tare gâtul bebelușului
- la culcare încearcă să-i ridici capul cu ajutorul unei perne
- înlătură din camera orice sursă de poluare cu substanțe iritative (fum, spray, odorizante de cameră, miros de gaz, petrol, etc)
- nasul trebuie să fie permanent curat. Poți folosi picături nazale cu apă de mare (nu fac niciun rău) și un aspirator nazal sau altă metodă aprobată de medici, pentru a scoate mucozitățile. Altfel acestea ajung în gât și vor provoca o nouă criză de tuse
- un aparat umidificator ajută la ameliorarea tusei
- întreabă întotdeauna un medic pediatru înainte de a-i da unui copil cu vârsta mai mică de 3 ani un medicament de tuse
Tusea la bebeluși
Tusea este un reflex involuntar al organismului, prin care încearcă să scape de bacteriile ce se află în căile respiratorii. Tusea la bebeluși este un simptom specific pentru răceală, gripă, pneumonie sau bronșită. Trebuie să fi atentă la cum evoluează starea de sănătate a bebelușului tău, deoarece unele tipuri de tuse se transformă într-o urgență medicală.
În funcție de tipul de tuse pe care o are bebe, trebuie să știi și când să mergi cu el la medic, anume:
- Tuse convulsivă: este cunoscută sub numele de „tuse măgărească”, din cauza sunetului pe care bebe îl scoate atunci când inspiră, la distanță de câteva minute după accesul de tuse. Tusea convulsivă este foarte contagioasă și are complicații serioase mai ales la sugari, deoarece ei încă nu au fost imunizați complet împotriva bacteriei Bordella pertussis, responsabilă de această problemă. În România, vaccinul împotriva Bordella pertussis este cuprins în schema obligatorie. Prima doză se administrează la 2 luni, următoarele la 4 luni, respectiv 11 luni. Abia la vârsta de 6 ani se face primul rapel, iar la 14 ani al doilea. Dacă bebe are tuse convulsivă, mergi IMEDIAT cu el la medic, deoarece acest tip de tuse duce la pierderea oxigenului și la un potențial stop cardio respirator.
- Tuse seacă: gripa sau alergiile favorizează apariția ei. Tusea seacă duce la iritarea gâtului, de aceea este foarte importantă hidratarea.
- Tuse productivă: este primul semn al răcelii comune. Dacă bebe are gripă, atunci tusea productivă vine însoțită de febră, congestie nazală sau pierderea apetitului. Tusea la bebeluși productivă se ameliorează în maxim 7 zile.
- Tuse la sugari: virusul respirator sincțial (VRS) este adesea responsabil pentru tusea la bebeluși, cu precădere iarna. În sezonul rece, VRS provoacă pneumonie și bronșiolită. NU ignora accesele de tuse ale puiul tău, deoarece ea duce la complicații severe. Dacă observi simptomele specifice răcelii la copilul tău, mergi de urgență cu el la medic.
- Tuse șuierătoare: bronșolita și pneumonia sunt principalele cauze ale apariției sale. Atunci când expiră, copilul tău va scoate un șuierat. În cazuri mai rare, tusea șuierătoare poate fi efectul inhalării unui corp străin. Tusea șuierătoare împiedică aerul să circule ușor prin căile respiratorii, de aceea trebui să mergi cu bebelușul tău la pediatru în maxim 2 zile de la debutul acestui disconfort.
- Tuse „lătrătoare”: factorii principali pentru tusea la bebeluși sunt laringita, traheita sau alergiile. Tusea „lătrătoare” este cunoscută și sub numele de crup, adică o inflamare a corzilor vocale ce împiedică aerul să circule prin laringe, ceea ce îl va face pe bebe să scoată un sunet numit stridor. Acest stridor este o urgență medicală, deoarece există un risc major ca bebelușul să se sufoce.
- Tuse bruscă: poate să apară de la băutul laptelui prea repede sau de la obiecte înghițite accidental. Tusea are un rol esențial în aceste situații, deoarece ajută la eliberarea căilor respiratorii. Bebelușilor li se poate face masaj pe spate, pentru a se liniști. Doar în cazul în care bebe pare că nu poate respira, mergi de urgență cu el la spital.
- Tuse în timpul răcelii: se întâmplă foarte des și durează între 6 – 7 zile.
- Tuse persistentă: astmul, sinuzita și bronșita sunt factori care fac ca tusea să dureze între 1 – 3 săptămâni. În acest timp, părinții pot apela la remedii naturiste menite să ușureze disconfortul resimțit de bebe. Dacă trec mai mult de 4 săptămâni, iar starea cel mic nu s-a îmbunătățit, atunci pediatrul poate decide administrarea unui tratament de urgență.
- Tuse cu vomă: poate fi un semn că bebe își formează refluxul de a vomita, ceea ce este normal. Pe de altă parte, tusea la bebeluși cu vomă care persistă poate anunța o criză de astm, care trebuie să te trimită cu bebe rapid la medic.
- Tuse cu febră: temperaturile peste 39℃ și episoadele de tuse, înseamnă adesea pneumonie. Pleurezia este o complicație serioasă a pneumoniei netratate, ce reprezintă acumularea de lichid în cavitatea pleurală (membrana care îmbracă plămânii).
- Tuse în timpul nopții: apare ori de la uscarea căilor respiratorii atunci când bebe doarme cu gurița deschisă, ori de la acumularea de mucus în gât, atunci când doarme cu tot corpul la același nivel.
Citește și: Este periculoasă tusea seacă la bebeluși?
Tuse bebeluși 1 lună
Nu este ieșit din comun ca prima răceală a bebelușului să apară la 1 lună. Răceala poate fi o încercare firească a organismului de a consolida sistemul imunitar. Tusea la bebeluși de 1 lună poate dura între 2 – 3 zile. La o vârstă atât de fragedă este interzis să-i dai orice tratament pe bază de medicamente. De multe ori, doar prin alăptare copilul primește nutrienții de care are nevoie pentru a învinge virusul. De asemenea, laptele matern îl menține hidratat. Urmărește cu atenție starea de sănătate a puiul tău și mergi cu el de urgență la medic dacă:
- Are buzele sau fața de culoare vineție
- Are dificultăți în respirație
- Are temperatură peste 38℃
- Tușește de câteva ore fără pauze
- Are spasme
- Scoate sunete atunci când expiră sau inspiră
- Este apatic și refuză alăptarea
- Tușește și expectorează cu sânge
Tusea la bebeluși remedii naturiste
Pentru a nu se ajunge la tratamente de urgență, părinții sunt încurajați să încerce pentru puii lor mai multe remedii naturiste. Fiecare ingredient în parte, are rol în ameliorarea simptomelor asociate cu tusea seacă sau productivă. Iată mai jos o multitudine de variante de remedii naturiste pentru tusea la bebeluși.
- Ceaiul de scai-vânăt: potrivit pentru orice tip de tuse. În cazul tusei seci, acționează ca emolient, iar pentru tusea productivă subțiază mucusul și ușurează eliminarea sa.
- Ceaiul de tei: calmează rapid orice acces de tuse și îi oferă bebelușului un somn profund. Nu uita că la copii sub 1 an, ceaiurile se dau neîndulcite.
- Siropul de pin: reface în câteva zile mucoasa tractului respirator. Sunt recomandate maxim 2 – 3 lingurițe cu sirop pe zi pentru tusea la bebeluși.
- Sirop din muguri de brad: preferat mai ales în tusea seacă, deoarece are efect calmant și antibacterian. Calmarea tusei are loc la 15 – 20 de minute de la administrare.
- Lapte cald: calmează episoadele cu tuse. Laptele nu trebuie să fie fierbinte sau îndulcit.
- Turmeric: este folosit de mii de ani mai ales în India. Pentru vindecarea tusei productive trebuie să faci o pastă cu turmeric și apă călduță, pe care să o aplici pe umerii și pe tălpile bebelușului tău. Se spune că turmericul are puterea de a fluidiza mucusul și de a ușura expectorația.
- Aspirator nazal: la bebelușii de peste 6 luni se poate folosi un astfel de instrument, menit să curețe și să elibereze căile respiratorii.
Tratament tuse bebeluși 4 luni
Tusea la bebeluși de 4 luni nu este normală. O infecție sau o alergie la ceva din mediul înconjurător, sunt printre cele mai întâlnite cauze pentru tusea la bebeluși atât de mici. Cel mai important este să NU îi administrezi tu acasă bebelușului medicamente sau siropuri. Administrația Națională a Medicamentului (ANMDMR) interzice administrarea de antitusive la copii mai mici de 6 ani. De asemenea, siropurile pot fi luate abia după ce bebelușul împlinește 6 luni.
Singurul tratament pentru tuse la bebeluși de 4 luni pe care îl poți face acasă, cuprinde, în principal, schimbări ale mediului în care stă cel mic. Așadar, măsurile pe care le poți lua pentru a-i ameliora tusea lui bebe sunt:
- Să nu pui odorizante în camera bebelușului.
- Aerisește camera micuțului tău în fiecare dimineață.
- Poți folosi aspiratoare nazale care vor ajuta la eliberarea căilor respiratorii.
- În timpul somnului, capul trebuie să stea mai ridicat față de restul corpului. Pune sub capul lui bebe o pernă mai înaltă. Această poziție va împiedica acumularea de mucus în gât sau deschiderea gurii în somn.
- Aromaterapia este o variantă excelentă pentru tusea la bebeluși. Aceasta purifică aerul din cameră și îl ajută pe bebeluș să aibă un somn liniștit. De asemenea, aromaterapia împiedică uscarea căilor respiratorii.
- Aerosolii sunt utili atunci când bebe are tuse seacă, deoarece inhalarea vaporilor reduce iritația gâtului. De asemenea, tratamentul cu aerosoli este utilizat și la cazurile mai grave, unde se impune administrarea de medicamente. Prin aerosoli, multe substanțe medicamentoase sunt trimise în tractul respirator, fără durere și foarte rapid. Nebulisatorul este instrumentul necesar pentru tratamentul cu aerosoli.
- Oferă-i cât mai multe lichide bebelușului. Ceaiurile neîndulcite, laptele sau apa sunt singurele lichide permise pentru bebelușii de 4 luni. Hidratarea ajută la calmarea acceselor de tuse, chiar și pe timpul nopții.
Sirop tuse bebeluși 6 luni
Adminstrarea de sirop de tuse la bebeluși de 6 luni este în regulă doar cu recomandarea medicului și atunci când starea de sănătate a copilului o impune. De obicei, copii mici sunt încurajați să treacă singuri peste tuse, ajutați doar de remedii naturiste. Nu uita că pediatrul îți va recomanda siropul de tuse indicat pentru bebelușul tău, luând în calcul toate simptomele pe care acesta le are. De asemenea, trebuie să ți cont de modul de administrare. Nu depăși dozele și nici nu le dubla.
Pentru tusea la bebeluși care nu trece cu siropuri, se poate merge pe un tratament cu alte medicamente. Iată mai jos o varietate de siropuri de tuse.
- Tussodep, 150 ml: are efect emolient în tusea iritativă și productivă. Tussodep subțiază mucucsul și favorizează expectorația. Este un sirop excelent pentru bebelușii sensibili, deoarece nu conține alergeni precum lactoză, fructoză sau gluten. Doza pentru un bebeluș de 6 luni este de 2,5 ml de sirop dizolvați în apă, de 2 ori pe zi și numai după mese.
- Bebedril, 125 ml: tusea la bebeluși este sâcâitoare. Bebedril reduce simptomele asociate tusei seci. Este indicat tuturor bebelușilor, deoarece nu conține zahăr sau parabeni, iar gustul de căpșuni este pe placul oricui. Doza pentru un copil de 6 luni este de 5 ml, o dată pe zi. Pipeta folosită pentru a-i da siropul celui mic trebuie spălată după fiecare utlizare.
- Stodal, 200 ml: face parte din categoria medicamentelor homeopatice și este utilizat în tratamentul simptomatic al tuturor tipurilor de tuse.
- Panadol baby, 100 ml: siropul Panadol baby reduce tusea convulsivă. De asemenea, este recomandat pentru durerile asociate cu apariția dinților, dureri de gât, febră sau pentru bolile copilăriei, cum ar fi pojarul, vărsatul de vânt sau oreionul. Panadol baby este utilizat și pentru tusea la nou-născuți, fiind indicat și bebelușilor cu vârsta sub 3 luni, dar numai la recomandarea pediatrului. Doza recomandată pentru bebeluși de 6 luni este de 5 ml, o dată pe zi.
- Baby Tusin, 125 ml: eficient pentru tusea la bebeluși, deoarece favorizează expectorația și reduce iritațiile produse de tusea seacă. Siropul Baby Tusin are extract de pătlăgină și cimbru, ambele plante având proprietăți antiinflamatorii și emoliente pentru căile respiratorii. Doza pentru bebelușii de 6 luni este de 5 ml (o linguriță) pe zi.
- Bebe Biosept, 100 ml: ajută la eliminarea patogenilor din tractul respirator. Bebe Biosept este indicat pentru răceală, gripă, bronșită sau amigdalită, deoarece are numeroase efecte asupra organismului, fiind un antibacterian, imunostimulator, antiinflamator și antiviral excelent. Bebe Biosept este recomandat și pentru tusea la bebeluși de 2 luni, doar cu recomandarea medicului. Doza pentru 2 – 12 luni este de 2,5 ml de 3 ori pe zi.
- Îngerașul sirop de tuse, 200 ml: poate fi utilizat pentru calmarea tuturor tipurilor de tuse la bebeluși. Îngerașul ajută la decongestionarea căilor respiratorii și scade cantitatea de mucus. Copiilor sub 3 ani le este suficient 2,5 ml de sirop, de 3 ori pe zi.
Bebe tușește în somn
Tusea la bebeluși noaptea se declanșează adesea din cauza gâtului uscat sau a apariției dinților. Este bine ca înainte de somn să-i dai bebelușului puțin ceai neîndulcit sau apă, pentru a rămâne hidratat pe tot parcursul somnului. Pe de altă parte, între 4 – 8 luni, bebelușilor încep să le crească dinții, acesta fiind un alt motiv pentru care bebe tușește în somn. Astfel, tusea apare ca răspuns la salivarea excesivă care apare odată cu erupția dentară.
Îți poți da seama foarte ușor dacă lui bebe îi cresc dinții, deoarece ar trebui să aibă gingiile inflamate și iritate. La unii copii apar și iritații în jurul bărbiei. Trebuie să ai multă răbdare, fiindcă întreg procesul de creștere al dinților durează până la 3 ani.
Remedii tuse la copii de peste un an
Există multe remedii la care poți apela cu încredere, pentru a ameliora tusea la bebeluși, deoarece ele nu pun în pericol în niciun fel copilul. După maxim 2 – 3 zile de la încercarea remediilor de mai jos, accesele de tuse trebuie să fie mult mai rare. Dacă observi că starea bebelușului tău s-a degradat și mai mult, mergi de urgență cu el la spital. Iată care sunt cele mai eficiente remedii pentru calmarea tusei la bebeluși.
- Umidificarea aerului: folosit mai ales pe timpul nopții, umdificatorul creează un mediu propice pentru somnul bebelușului. Umidificatorul menține gâtul emolient, favorizează expectorația și păstrează căile respiratorii curate.
- Puțină miere face minuni: deoarece acționează ca emolient natural. Copiilor sub 1 an le este interzis consumul de miere, existând riscul de botulism.
- Poziția ridicată a capului: reduce posibilitatea de apariție a tusei în timpul nopții, deoarece bebe nu va mai dormi cu gurița deschisă.
- Hidratare: este esențială în ameliorarea orcărui tip de tuse. În ceea ce privește tusea seacă, lichidele mențin gâtul umed și reduc iritațiile. Pe de altă parte, în tusea productivă, consumul de lichide ajută la subțierea mucusului, favorizând expectorația. Oferă-i copilului tău între 7 – 8 pahare cu apă pe zi, pe lângă supe, compoturi sau ceaiuri calde.
- Supa de pui: este bogată în vitamine și are proprietăți antiinflamatorii. Supa de pui este un aliment pe placul copiilor, aducând organismului un aport de lichid.
- Masaj cu balsam mentolat: doar pe piept, mâni și picioare. De asemenea, accest tip de masaj nu este indicat pentru tusea la bebeluși, ci doar pentru copii peste 2 ani. Dacă ai un copil mai mare, balsamul mentolat va reduce frecvența episoadelor de tuse.
- Calmarea tusei cu sare: acest remediu este potrivit înainte de somn, deoarece îl ajută pe cel mic să se odihnească toată noaptea. Tot ce trebuie să faci este să încălzești puțină sare de mare într-o tigaie (atenție să nu devină fierbinte). Apoi pune sarea într-o punguță din material textil, pe care ulterior o vei așeza pe pieptul copilului (nu în zona inimii). După 15 – 20 de minute, tratamentul este gata.
- Picăturile cu soluție salină: ajută la fluidizarea mucusului, favorizând expectorația. Câteva picături administrate înainte de somn, îl vor proteja pe copil de eventuale accese de tuse pe timpul nopții.
- Comprese cu miere sau mușețel: au puternic efect calmant. Pentru compresa cu miere de albine ai nevoie de de 3 – 4 linguri cu miere, 2 linguri cu făină, puțin ulei, o bucată de tifon, un șervețel și un plasture. Într-un bol amestecă făina, mierea și uleiul până obții o pastă mai groasă. Apoi întinde amestecul pe șervețel. După acest pas, împachetează șervețelul în tifon. Compresa este gata de așezat pe pieptul copilului (nu în zona inimii). Asigură-te că este prinsă bine cu plasturele, deoarece trebuie lăsată acolo pentru 3 – 4 ore. Acest tratament naturist NU este recomandat bebelușilor mai mici de 6 luni. Pentru cea de a doua compresă ai nevoie de puțin decoct de mușețel. Înmoaie o bucată mai mare de vată în decoct, pe care ulterior o învelești în tifon și o pui pe pieptul copilului.
Citește și: Tusea la copii: remedii homeopatice
FOARTE IMPORTANT!
Nu pune un diagnostic bebelușului tău inspirat din articole, din alte cazuri de care ai auzit sau pe care le cunoști și nu cere sfatul farmacistului cu privire la cauzele și tratamentul tusei. Medicul pediatru este singurul în măsură să-ți spună dacă bebelușul tău suferă de vreo afecțiune și ce tratament trebuie urmat.
Sună medicul dacă...
- bebelușul are o tuse severă și febră mai mare de 38,5 grade Celsius (temperatura rectală este cea mai precisă)
- respirația este șuierătoare și copilul tușește sau dacă bebelușul are probleme de respirație, acesta își pierde pofta de mâncare și este letargic. În aceste cazuri, medicii vorbesc despre boli de plămâni.
- copilul tău are o tuse seacă - de obicei, pe timp de noapte - ceea ce înseamnă că are , probabil, o infecție a laringelui
- dacă tusea persistă și se agravează fiind însoțită de gâfâieli sau de senzația de "zimți în gât" (bebelușul are probleme la înghițire) și ocazional vărsături. În acest caz se pare că bebelușul nu va scăpa de antibiotic.
In cazuri mult mai grave în care vezi că bebelușul se luptă pentru fiecare respirație, nu mai trebuie să stai, mergi direct la urgențe. Aici nu mai este vorba despre o simplă "tuse la bebeluși".
Tusea este modalitatea prin care organismul nostru încearcă eliminarea patogenilor care se află în căile respiratorii. Tusea la bebeluși este un simptom pentru afecțiuni precum bronșiolita, astmul, răceala, comună, gripa sau sinuzita. Vârsta contează foarte mult atunci când vorbim despre tusea la bebeluși. Dacă bebe are sub 4 luni, atunci tusea trebuie tratată cât mai rapid, pentru a nu se ajunge la complicații. În primă fază, oferă-i multe lichide celui mic, aerisește-i camera și apelează la remedii naturiste, precum siropurile de pin, muguri de brad sau ceaiul de tei. De asemenea, NU îi administra tu medicamente și nu cere sfatul farmacistului. Pediatrul este singurul în măsură să decidă ce tratament trebuie urmat, în funcție și de alte simptome pe care bebe o are.
Surse: parenting.com, healthecare.us, healthline.com, parents.com, web.md, reginamaria.ro, sfatulmamicilor.ro, farmaciatei.ro, parenting.firstcry.com, drmax.ro, medicinenet.com, csid.ro
Surse foto: istockphoto.com