Reflux gastroesofagian: tratament naturist si alimentatie

Reflux gastroesofagian: tratament naturist si alimentatie

Roxana Cristea

Refluxul gastroesofagian apare destul de des atat la copii cat si la adulti. Cand apar arsurile gastrice cele mai multe persoane dau fuga la farmacie pentru a cumpara medicamente antiacide, desi remediul cel mai bun poate fi gasit  in natura. In plus, tratamentele naturiste si schimbarile de alimentatie ar putea evita, usor si ieftin, aceste episoade deranjante de reflux gastroesofagian. Afla ce tratamente naturiste poti folosi in caz de reflux gastroesofagian si ce schimbari trebuie sa faci in alimentatia ta si a familiei tale pentru a evita aceste neplaceri.

Ce este refluxul gastroesofagian?

Refluxul gastroesofagian (pe scurt RGE) apare atunci cand continutul stomacului se intoarce inapoi in esofag - tubul muscular care transporta alimentele si lichidele din gura in stomac.
Refluxul gastroesofagian este numit si reflux acid sau regurgitare acida, deoarece sucurile digestive din stomac contin acid.
Lichidele acide din stomac pot deteriora mucoasa esofagului.

Cauzele refluxului gastroesofagian

Cauzele refluxului gastroesofagian pot fi traduse astfel:reflux gastric
Atunci cand sfincterul esofagian - muschiul care actioneaza ca o supapa intre esofag si stomac - nu este pe deplin dezvoltat (se intampla la sugari), pot aparea episoade de RGE. In timp ce muschiul sfincterului este in curs de dezvoltare, continutul stomacului poate fi impins in sus, rezultand regurgitarea. Odata cu maturizarea sfincterului regurgitarea ar trebui sa se opreasca.

Afectiunea numita reflux gastroesofagian sau RGE patologic apare atunci cand sfincterul este slabit sau se relaxeaza atunci cand nu trebuie, permitand continutului din stomac sa se ridice spre esofag.

Pe de alta parte, tractul gastro-intestinal este o serie de organe tubulare unite intr-un tub lung si rasucit, care se intinde de la gura la anus. Tractul gastrontestinal include gura, esofagul, stomacul, intestinul subtire si duodenul (prima parte a intestinului subtire). Miscarea muschilor in tractul intestinal si eliberarea de hormoni si enzime indeplinesc functia de digestie a alimentelor. In cazul in care alimentele stau prea mult in stomac din cauza ca nu sunt evacuate la timp, poate sa apara un episod de RGE. Un alt factor favorizat este cresterea presiunii abdominale.

De asemenea, exista si o predispozitie genetica pentru boala de reflux gastroesofagian. Asa ca, daca parintii sau bunicii tau au avut reflux gastroesofagian este posibil ca si tu sau copilul tau sa aveti.

Factori care favorizeaza aparitia refluxului gastroesofagian

- consumul de alcool
- fumatul
- sarcina
- cresterile in greutate sau obezitatea
- hernia hiatala
- stresul
- sindromul Zollinger-Ellison
- diabetul zaharat
- boli ale tesutului conjunctiv-sclerodermia
- imbracamintea foarte strimta de genul corsetelor
- alimente grase de origine animala si anumite condimente iuti (piper, ardei iute s.a.)
- anumite tipuri de medicamente: antiinflamatoare de tip nesteroidian - aspirina, ibuprofen; potasiul, fierul, sedative (Diazepam), tranchilizante, antibiotice (Tetraciclina), dopamina, anticolinergice (folosite in cazul alergiilor si glaucomului), narcotice (Codeina, Vicodin), anumite medicamente pentru inima si scaderea tensiunii arteriale (nitrati si blocanti ai canalelor de calciu), teofinina, progesteronul etc.

Simptomele refluxului gastroesofagian

Arsurile la stomac sunt cele mai frecvente simptome de reflux gastroesofagian.
Eructatia (ragaiala), salivarea abundenta, tusea si regurgitatia (intoarcerea alimentelor sau lichidelor din stomac, fara efort sau senzatie de voma) sunt alte simptome ale RGE. Regurgitarea este foarte neplacuta si ca senzatie si ca gust (acru sau amar).

Alimentatia in caz de reflux gastroesofagian

Refluxul gastroesofagian se poate ameliora prin schimbari de dieta si un stil de viata sanatos.
Primul pas este sa mananci mai putin si mai des (este mai usor pentru stomac sa digere o cantitate mica de alimente). Mesteca bine alimentele si nu te intinde in pat imediat ce ai mancat.
Ultima masa a zilei trebuie sa fie cu cel putin doua ore inainte de culcare.
Persoanele supraponderale trebuie sa dea jos cateva kilograme.

De evitat ciocolata, menta, alcoolul, bauturile cu cafeina, alimentele grase, prajelile, rosiile crude, citricele, bauturile carbogazoase, tutunul, ceapa cruda si usturoiul crud, fasolea, varza, muraturile si afumaturile. Toate aceste alimente reduc presiunea in sfincter provocand reflux gastroesofagian. Nici guma de mestecat sau bautul lichidelor cu paiul nu sunt tocmai bune pentru stomac in caz de RGE, pentru ca poti inghiti foarte mult aer, care trebuie eliminat. Aerul inghitit este posibil sa fie eliminat impreuna cu lichide acide din stomac (episod de reflux gastroesofagian).

Daca te confrunti cu RGE pe timpul noptii incearca sa dormi cu partea superioara a corpului ridicata. Daca ne intindem in pat, efectul gravitatiei este indepartat si refluxul poate ajunge in esofag. De asemenea, specialistii spun ca RGE poate fi mai agresiv daca dormi pe partea dreapta... incearca sa te asezi pe partea stanga atunci cand te bagi in pat sa dormi.

Alimente recomandate:
- supe si ciorbe de legume
- banane coapte si migdale
- lapte si produse lactate cu putine grasimi
- carne fiarta, fripta, gatita la abur
- apa plata
- legume fierte, coapte sau gatite la steamer (cartofi, morcovi, broccoli, conopida, legume si zarzavaturi verzi), dar fara otet
- mancaruri gatite fara prajeli sau faina
- compoturi
- paine prajita, crutoane, covrigi, biscuiti.

reflux gastroesofagian

Tratamente naturiste pentru refluxul gastroesofagian

Inainte de a alerga la dulapul cu medicamente, incearca un tratament naturist. Efectele secundare si contraindicatiile sunt mult mai reduse decat in cazul medicamentelor antiacide. Iata cateva tratamente naturiste care au dat rezultate:
Extractul de ulm
Extractul de ulm contine mucilagii. In amestec cu apa, mucilagiul  protejeaza gura, gatul si intestinele. Specialistii spun ca ulmul contine antioxidanti care ajuta la vindecarea afectiunilor inflamatorii intestinale. La farmaciile naturiste gasesti capsule cu extract de ulm. Respecta indicatiile dupa prospect.
Extract din radacina de lemn dulce
Radacina de lemn dulce vindeca ulcere, bronsita si gatul inflamat. In caz de reflux gastroesofagian functioneaza extractul de radacina de lemn dulce din care a fost eliminata glicirizina.
Quercetina
Quercetina este una dintre cele mai comune bioflavonoide. Aceasta se gaseste in cele mai multe fructe si legume, in special in coaja de mar si ceapa rosie. Vandut ca un supliment alimentar, Quercetina este un antioxidant puternic, un anti-histaminic natural si un anti-inflamator natural.
Glutamina
Glutamina este un aminoacid pe care il gasim in alimentele bogate in proteine. Glutamina este folosita de sportivi pentru a calma crampele si durerile musculare. De asemenea, glutamina este un bun antioxidant. Aceasta are capacitatea de a vindeca mucoasele, inclusiv mucoasele esofagului, deteriorate de refluxul gastroesofagian si de arsurile la stomac.
Aloe vera
Sucul de aloe reduce aciditatea din stomac si este un bun pansament gastric . Sunt recomandate 3 lingurite pe zi, inainte de fiecare masa principala.
Cerentel
Fiertura de cerentel dezinfecteaza esofagul. Leacul se prepara din 2 lingurite de cerentel si o cana de apa; amestecul se lasa la fiert cateva minute. Poti sa bei si doua cani pe zi.
Salvia
Infuzia de salvie cicatrizeaza si dezinfecteaza esofagul. Poti sa bei 3 cani pe zi, dupa fiecare masa.
Musetelul
Decoctul de musetel calmeaza senzatia de arsura si reduce inflamatiile. Poti sa bei 2 cani pe zi dupa ce ai mancat.
Fenicul si anason
Ceaiul contra colicilor (fenicul si anason) are efect antispastic, calmant si normalizeaza miscarea de contractie gastro-intestinala.
Busuiocul
Frunzele de busuioc proaspat, mestecate pot ameliora senzatia de arsura. Se poate bea si ceai sub forma de infuzie. O ceasca dupa masa.
Ghimbirul
Radacina de ghimbir este un antibiotic natural. Pentru reflux gastroesofagian se foloseste tinctura (1 lingurita intr-un pahar de apa sau ceai) sau ghimbir proaspat. Tratamentul cu ghimbir se ia dupa masa.
Propolisul
Propolisul are efect cicatrizant, antiinflamator si antimicrobian. Daca se foloseste tinctura se iau 30-40 de picaturi in apa sau pe o bucatica de paine dupa masa. Mai eficient este propolisul brut care se mesteca timp de 10-15 minute dupa masa sau seara inainte de culcare.
Uleiul de masline
Uleiul de masline extravirgin poate ameliora senzatia de acreala sau de amaraciune care se simte in gura dupa regurgitare. O lingura de ulei de masline in timpul episodului de RGE ar trebui sa ajute.
Menta
Menta (Mentha piperita) standardizata, tableta acoperita enteric (pentru a evita arsurile la stomac), de 1 comprimat de 2-3 ori pe zi - poate ajuta la ameliorarea simptomelor de ulcer peptic. Fiecare comprimat contine ulei de menta 0,2 ml.
Afinele
Afine (Vaccinium macrocarpon) 400 mg de doua ori pe zi - Unele cercetari preliminare sugereaza faptul ca afinele pot inhiba dezvoltarea bacteriilor in stomac.
Dr. Edward Group, medic gastroenterolog recomanda otetul de mere, o lingura intr-un pic de apa, pentru a elimina arsurile la stomac. De asemenea, bicarbonatul de sodiu ( o lingura intr-o jumatate de cana de apa) ajuta in caz de aciditate la stomac
John Christopher, expert in plante medicinale spune ca functioneaza si praful de ardei iute diluat in apa (poate vindeca si ulcerul gastric)

Homeopatie in gaz de reflux gastroesofagian

- Pulsatilla - pentru arsuri la stomac, greata, gust amar in gura si limba acoperita cu o substanta alba sau galbena;
- Ipecacuahna - pentru greata severa si persistenta, cu sau fara varsaturi si diaree, cauzata de un exces de alimente grase;
- Carbo vegetabilis - pentru balonare si indigestie, flatulenta si oboseala;
- Nux vomica - pentru arsuri la stomac, greata, senzatie de voma fara varsaturi, ragaieli cauzate de supraalimentare, consum de alcool sau cafea

Sfaturi nutritionale care pot reduce simptomele de reflux gastroesofagian:

- Mananca alimente antioxidante, inclusiv fructe (afine, cirese si rosii) si legume (ardei gras )
- Mananca alimente bogate in vitamina B si Calciu (migdale, fasole, cereale integrale, spanac, varza creata)
- Mananca mai putina carne rosie si mai multa carne slaba si peste
- Utilizeaza uleiuri sanatoase, cum ar fi cel de masline sau uleiul vegetal
- Elimina sau consuma in cantitati reduse acizii grasi ( produse de patiserie, margarina).
- Evita bauturile care pot irita mucoasa stomacului si pot creste aciditatea din stomac (cafea, alcool, bauturi carbogazoase)
- Bea 6-8 pahare de apa plata pe zi
- Fa exercitii fizice cel putin 30 de minute in fiecare zi.

Surse: hbmag.com; nutripedia.ro; umm.edu; naturalnews.com.

Articolul urmator
Menopauza precoce: cauze, simptome și tratament
Menopauza precoce: cauze, simptome și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce alimente poți oferi bebelușului dacă suferă de reflux gastroesofagian?
    Ce alimente poți oferi bebelușului dacă suferă de reflux gastroesofagian?

    Refluxul gastroesofagian poate fi prezent la bebeluși întrucât sfincterul esofagian inferior (mușchiul ce face legătura dintre stomac și esofag) nu este încă pe deplin...

    Secreție galbenă la ochi la bebeluș: cauze și tratament
    Secreție galbenă la ochi la bebeluș: cauze și tratament

    Copiii pot avea secreții galbene la ochi din mai multe motive. Este esențial să urmărești starea de sănătate a celui mic, iar dacă observi și alte simptome se impune un consult de...

    Despre diversificare: cum putem susține o floră intestinală sănătoasă printr-o alimentație echilibrată
    Despre diversificare: cum putem susține o floră intestinală sănătoasă printr-o alimentație echilibrată

    Pe măsură ce bebelușul va fi introdus în universul a noi gusturi și texturi în procesul de diversificare a alimentației, în organismul său se vor produce schimbări...

    Cele mai bune legume cu frunze verzi pe care să le incluzi în alimentație
    Cele mai bune legume cu frunze verzi pe care să le incluzi în alimentație

    Legumele fac parte dintre cele mai sănătoase alimente, contribuind oricând la asigurarea unei diete variate și echilibrate. În ceea ce privește legumele cu frunze verzi,...

    Papiloame pe gât: cauze și tratament
    Papiloame pe gât: cauze și tratament

    Ai observat vreodată mici excrescențe moi și neregulate pe gât și te-ai întrebat de ce au apărut? Aceste mici formațiuni cutanate se numesc papiloame, iar în acest...

    Durere de maxilar la copil: cauze și tratament
    Durere de maxilar la copil: cauze și tratament

    Durerea de maxilar la copii poate fi o experiență neplăcută și poate ridica întrebări și preocupări pentru părinți. Este important să înțelegem de ce apare această...

    Trigliceride mari la copii: cauze, simptome si tratament
    Trigliceride mari la copii: cauze, simptome si tratament

    Trigliceridele sunt un tip de grăsime care se regăsesc în sânge și, alături de colesterol, reprezintă cele mai comune tipuri de lipide din organism. Când...

    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament
    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament

    Hipertricoza este definită ca fiind creșterea excesivă a părului, oriunde pe corp, fie la bărbați, fie la femei. Este important să distingem hipertricoza de hirsutism. Spre deosebire...

    © 2024 Qbebe