- Timp preparare:
- 30-60 de minute
- Varsta:
- Familie
- Nivel dificultate:
- usor
- Prezent in categoriile:
- Ciorbe, Supe, La foc, Primavara, Ciorbe de legume, Ciorbe usoare, Legume, Pasti, Pranz, Gustoase, Simple, Supe de legume, Supe usoare, 1-2 porții
Sub formă de ramen
Ori de câte ori vrei să-i oferi copilului un preparat consistent și foarte hrănitor, plin de vitamine, de minerale, de proteine și fibre, în loc să prepari o ciorbă de lobodă pregătește o supă ramen. Ca să o faci mai atractivă pentru micuțul tău, nu uita să-i adaugi ingrediente care o vor colora.
Sursă poză: pexels.com
Ingrediente pentru ramen cu lobodă:
- 1 lingură ulei de susan
- 1 căpățână mică de usturoi
- 2 lingurițe ghimbir proaspăt
- 4 căni supă de pui (gata preparată)
- 4 căni de apă
- 2 căni lobodă
- 1/4 cană ceapă verde, tocată mărunt
- 1 cană ciuperci proaspete
- 2 morcovi de mărime medie
- 2 pachețele de tăiței speciali pentru ramen
Mod de preparare ramen cu lobodă:
- Vei toca usturoiul cât mai mărunt
- Vei rade ghimbirul și morcovii
- Vei toca și loboda
- Ciupercile vor fi tăiate feliuțe subțiri
- Vei pune la încins uleiul de susan la foc mediu și vei pune în el ghimbirul și usturoiul, lăsându-le la gătit cam 1-2 minute
- Adaugă peste ulei, ghimbir și usturoi supa de pui și apa și vei pune totul la fiert, reducând treptat intensitatea focului
- Ciupercile feliate vor fi și ele adăugate în amestecul cu ulei și le vei lăsa la fiert cam 10 minute, până când se vor înmuia
- Vei adăuga peste ingredientele menționate până acum și tăițeii, lăsându-i la gătit cam 5-6 minute- Vei adăuga și ceapa verde, luând amestecul de pe foc
- Vei adăuga peste restul ingredientelor loboda și morcovii, vei acoperi supa și o vei mai lăsa la foc pentru aprox. 3-4 minute, până când loboda și morcovii se vor înmuia
Sub formă de supă cremă cu leguma favorită a copilului
Un alt truc menit să te ajute să-ți convingi copilul să accepte loboda este să o adaugi într-o supă cremă, nu neapărat într-o ciorbă. Consistente și delicioase, supele cremă pot fi îmbogățite cu cele mai diverse legume. De altfel, pentru a-l stimula pe copil să guste din supa cu lobodă, ai putea adăuga, alături de lobodă (verde sau roșie) și alte legume pline de nutrienți valoroși, precum:
- Cartof-dulce- Este sursă de vitamina A, de vitamina C, de vitamina B6, de cupru, de potasiu, de fier, de fibre și de proteine. Cu ajutorul său, o supă va dobândi o nuanță apetisantă de portocaliu. Tot pentru a obține nuanța de portocaliu poți să înlocuiești cartoful-dulce și cu morcovi
Sursă poză: pexels.com
- Cartoful- Și acesta oferă nutrienți demni de luat în seamă, ca de exemplu vitamina C, vitamina B6, vitamina B3, potasiu, mangan, magneziu, fosfor. Datorită cartofului, supa pe care o vei prepara va avea o nuanță de galben
Sursă poză: istockphoto.com
- Broccoli- Poți să strecori și această legumă hrănitoare în supa cu lobodă a copilului pentru a obține un verde strălucitor. În broccoli se regăsesc: vitamina A, vitamina C, vitamina B9, vitamina K, potasiu, fosfor
Sursă poză: pexels.com
Ingrediente pentru supa cremă de lobodă:
- 1 kg lobodă
- 1 legătură pătrunjel
- 2 legături ceapă verde
- 2 legături mărar
- 2 lingurițe ulei
- 2 lingurițe făină
- sare și piper (după gust)
Mod de preparare supă cremă de lobodă:
- Vei spăla foarte bine loboda și o vei da la fiert (în apă vei adăuga și sare)
- Ceapa verde, pătrunjelul și mărarul vor fi bine spălate și tocate
- După ce loboda va da în câteva clocote, o vei scoate din cratiță și o vei scurge folosindu-te de o sită
- Ceapa, pătrunjelul, mărarul vor fi puse într-o cratiță cu ulei și cu făina, amestecând bine
- Loboda va fi pusă într-un blender
- Peste lobodă vei pune zeama în care a fiert, dar și verdeața înăbușită
- Toate legumele vor fi zdrobite cu blenderul până când se va obține un amestec omogen
- În supa cremă poți adăuga sare și piper
În funcție de preferințele copilului, în supa aceasta pot fi adăugate, când se va utiliza blenderul, oricare dintre legumele menționate anterior.
Clasica ciorbă de lobodă
Ciorba de lobodă, în varianta ei clasică, poate să fie acceptată mai ușor de copil dacă o vei „îmbogăți” cu ingrediente pe care știi că acesta le preferă. Spre exemplu, poți să adaugi paste, cartofi, smântână etc. De asemenea, ca să o faci să fie mai atractivă, nu ezita să o prepari cu lobodă roșie și verde.
Sursă poză: istockphoto.com
Ingrediente pentru ciorba de lobodă:
- 2 legături de lobodă
- 1-2 morcovi
- 50 g orez
- 1 legătură ceapă verde/1 ceapă mare
- pătrunjel, păstârnac, țelină
- ardei gras (opțional)
- zeamă de lămâie sau zeamă de varză sau borș
- verdeață proaspătă (pătrunje, leuștean sau mărar)
- sare (cam 1 linguriță)
Mod de preparare ciorba de lobodă:
- Loboda va fi bine spălată, scursă și tocată mărunt
- Vei tăia cubulețe ceapa verde/ceapa, morcovii și, dacă dorești, un ardei gras
- Vei pune aceste legume la fiert
- Peste legume vei adăuga și orezul, completând cantitatea de apă (ar trebui să fie cam 3 l apă) și lăsând la fiert
- În apa cu legume vei adăuga sarea și, odată ce va da în clocot, vei pune și loboda
- Vei lăsa la fiert cam 3-4 minute
- Ciorba de lobodă va fi acrită, în funcție de preferințe, cu zeamă de lămâie, cu borș sau cu zeamă de varză
- După ce va da iar în clocot, vei opri focul
- Ciorba de lobodă poate fi servită cu smântână, fără să uiți să adaugi peste ea și verdeața ce este acceptată și de copilul tău
Surse: healthline.com, libertatea.ro, organicfacts.net, pofta-buna.com, superkidsnutrition.com, superhealthykids.com
Sursă poză principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com, pexels.com
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!