- Prezent in categoriile:
- Mancaruri italiene, Italiene, Gustoase
Ce sunt caperele?
Caperele sunt mugurii florali comestibili ai arbustului Copparis Spinos. Caperele sunt cultivate în bazinul Mării Mediteraneene și în unele zone sudice din Statele Unite. Caperele sunt culese la începutul primăverii sau al verii, în funcție de mărimea acestora. Apoi, sunt puse la uscat la soare, iar după câteva zile sunt conservate prin marinare, în oțet sau saramură. Caperele se găsesc în majoritatea magazinelor, gata ambalate în recipiente de sticlă sau în cutii metalice.
Caperele au un gust astringent, sărat și ușor picant, de aceea sunt folosite adesea ca un fel de condiment pentru sosuri reci ori calde sau în rețetele care includ diferite tipuri de carne. Caperele sunt asociate cu bucătăria italienească în rețete precum pastele Puttanesca sau piccata cu carne de pui și mânzat. Pentru a da un gust deosebit preparatelor trebuie adăugate puține capere, deoarece bobocii florilor murate conțin ulei de muștar. Adăugarea caperelor în diverse rețete oferă aromă și foarte puține calorii, deoarece fiecare lingură de capere conține numai două calorii.
Utilizarea caperelor datează din timpuri străvechi, fiind menționate în Biblie, în scrierile grecului Dioscoride, dar și în Epopeea lui Ghilgameș. Un alt lucru interesant despre capere este faptul că floarea arbustului Copparis Spinos ține doar o zi de dimineața până după-amiaza iar în aceeași zi apare și fructul.
Citește și: 5 rețete de paste italiene delicioase
Ce beneficii au caperele?
Consumul de capere este benefic pentru organismul nostru. Acești muguri conservați te ajută să-ți atingi aportul zilnic recomandat al câtorva substanțe nutritive, printre care fibrele, vitaminele și mineralele. Caperele sunt bogate în vitaminele A, B, C și K. De asemenea, conțin săruri minerale printre care mangan, fier, magneziu, calciu, sodiu și cupru.
Cele mai cunoscute beneficii ale caperelor sunt următoarele:
- Protejează împotriva radicalilor liberi și a razelor ultraviolete dăunătoare: conform unui studiu efectuat în anul 2002, caperele au puterea de a reduce roșeața și eritemul pielii cauzate de razele UV. De asemenea, caperele sunt bogate în antioxidanți care combat cu succes acțiunea radicalilor liberi.
- Previn diabetul: tot studiile au confirmat faptul că aceste capere ajută la reducerea nivelului ridicat de zahăr din sânge și scad colesterolul. Totodată, caperele reduc nivelul trigliceridelor la persoanele cu diabet zaharat.
- Previn alergiile: conform unui studiu din anul 2005, s-a demonstrat faptul că extractul de capere are proprietăți antialergice. Caperele au substanțe cu efecte antihistaminice și controlează mastocitele care duc la reacții alergice.
- Cresc imunitatea: potrivit unui studiu din 2016 realizat pe animale, se pare că aceste capere au îmbunătățit sistemul imunitar. Caperele au crescut activitatea fagocitelor, adică a celulelor care distrug bacteriile și microbii. De asemenea, caperele au încurajat acțiunea citokinelor, adică a substanțelor imunomodulatoare.
- Stimulează metabolismul: caperele sunt bogate în vitamina C și în flavonoizi. De aceea, este susținută arderea grăsimilor și sunt îmbunătățite modificările care pot avea loc la nivel intestinal, hepatic și renal. De asemenea, caperele previn constipația, balonarea și durerile abdominale. Caperele pot fi consumate de către persoanele care vor să piardă câteva kilograme, deoarece 100 de grame conțin aproximativ 24 de calorii.
Alte beneficii ale caperelor sunt:
- Îmbunătățesc vederea
- Protejează împotriva cancerului și a bolilor cardiovasculare
- Ajută la eliminarea toxinelor din organism
- Stimulează creșterea părului
- Hidratează tenul în profunzime
- Stimulează circulația sângelui
- Previn reumatismul
Când putem da capere copiilor?
Caperele pot fi introduse cu prudență în alimentația copiilor, dar după vârsta de 1 an. Motivul pentru care nu sunt recomandate mai devreme îl reprezintă conținutul ridicat de sodiu, provenit din adaosul de sare folosit în procesul de conservare al caperelor. Înainte de a introduce caperele în alimentația copilului tău, este indicat să ceri sfatul pediatrului.
Citește și: Top 10 condimente recomandate pentru copii
Există contraindicații pentru consumul de capere la copii?
După ce medicul și-a dat acordul pentru introducerea caperelor în alimentația copilului, trebuie să știi cum se consumă acestea. Caperele sunt folosite doar pentru a completa gustul salatelor, pastelor sau al sosurilor. Caperele nu se consumă ca atare, în ceaiuri sau sub formă de pulbere. De asemenea, nu trebuie consumate în exces. O linguriță de capere este suficientă pentru o rețetă.
Caperele în exces duc la episoade de constipație la copii. Contraindicată este și combinația de mai multe condimente. Dacă ai adăugat deja capere în mâncare, nu mai trebuie să pui sare sau alte condimente.
Citește și: 15 alimente mai puțin cunoscute ideale pentru copii
Caperele oferă un gust special preparatelor în care sunt folosite. Caperele sun cultivate cu precădere în zonele mediteraneene. Caperele sunt bogate în sodiu, de aceea trebuie folosite cu precauție, mai ales în cazul celor mici.
Surse: totuldespremame.ro, cevabun.ro, libertatea.ro, bonduelle.ro, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, clickpoftabuna.ro, sanatateafemeilor.ro, diversificare.ro, mancamsanatos.ro, paptot.ro
Surse foto: istockphoto.com
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!