În timp ce unii copii se nasc în familii cu o situație financiară stabilă, alții nu au acest noroc. Din păcate, aceasta este crunta realitate cu care se confruntă din ce în ce mai multe familii.
Cel mai bun exemplu în acest sens ni-l oferă Sally, o tânără care la vârsta de numai 23 de ani locuia împreună cu copilul ei de 13 luni într-o mașină.
Deși tânăra este obișnuită cu acest stil de viață, mărturisește cum noapte de noapte încerca să stea trează cât mai mult timp și să fie în alertă ca nu cumva să îi spargă cineva geamurile și să le facă vreun rău. Fiica ei Jessica dormea în scăunelul de mașină foarte confortabil, fiind protejată de mama ei.
“Îi spuneam mereu că îmi pare rău și că lucrurile vor lua o turnură favorabilă și pentru noi“ afirmă mama, acum în vârstă de 30 de ani.
“Simțeam că îi greșeam atât de mult fetei mele, Jessica și că merita să facă parte dintr-o familie normală care i-ar fi putut oferi tot ce avea nevoie. Acela a fost cel mai greu moment din viața mea, în care depresia pusese stăpânire pe mine. Aproape în fiecare noapte plângeam“, mărturisește Selly.
Prima dată când mămica a rămas fără locuință a fost la vârsta de 11 ani. Atunci ea împreună cu mama ei dependentă de droguri fuseseră date afară din casă. Speriată și fără a avea un loc sigur în care să se ducă, obișnuia să doarmă pe străzi alături de alți copii în parcuri sau sub scări de bloc.
“La 16 ani mi-am găsit prima mea familie adevărată“
Câțiva ani mai târziu, tânăra a decis să nu mai trăiască pe străzi, ci să se întoarcă să locuiască împreună cu bunica ei. Tot acolo locuia și mama ei dependentă de droguri. Acel mediu nu era chiar propice dezvoltării unui adolescent.
La vârsta de 16 ani, Sally a găsit o fundație care avea să o ajute foarte mult. Fundația Lighthouse i-a întins o mână de ajutor. Atunci când membrii au aflat povestea ei de viață sfâșietoare, fata a primit nu numai un loc unde să stea, ci și o persoană care avea grijă de ea. Acea persoană făcea parte parte din programul terapeutic al fundației.
“Atunci am găsit prima mea familie adevărată“, își amintește ea emoționată.
Viața a luat o întorsătură surprinzătoare, și Sally s-a văzut nevoită să locuiască din nou cu bunica ei.
Din păcate, la vârsta de 22 de ani a aflat că a rămas însărcinată. Tânăra nu a vrut să devină o povară pentru bunica ei și nici nu ar mai fi vrut să locuiască împreună cu mama în acel mediu toxic.
Cum să faci față cu brio situației în care ești o mamă singură
“Mama a continuat să se drogheze în casa unde locuiam împreună cu bunica“
După doar o săptămână de trai împreună cu mama și bunica, lucrurile au devenit insuportabile.
“Mama a continuat să se drogheze în casa în care locuiam“, își amintește Sally.
“Pentru mine, acela a fost momentul în care nu am mai putut să mai suport. Nu-mi plăcea să o văd pe mama cum se droghează, iar hormonii sarcinii începuseră să își facă simțită prezența“, susține tânăra.
Pentru multe alte femei de vârsta ei, doar gândul că vor avea un copil în timp ce locuiesc pe stradă sau într-o mașină ar fi fost greu de acceptat. Dar pentru Sally, aceasta era singura soluție de rezolvare. În plus, ea trăise mare parte din viață pe străzi și nu era speriată de acest gând.
A locuit într-un refugiu pentru câteva luni înainte să se întoarcă la fundația Lighthouse. Persoana care fusese desemnată să aibă grijă de ea inițial a acceptat să o primească înapoi și i-a oferit tot sprijinul și suportul în timpul sarcinii și după.
@2002suz_ IG : sushannah_ if you want to follow along there. #homelessfamily #aussiefamily #rentalcrisisaustralia ♬ Paper Birds - Jordan Halpern Schwartz
Timp de un an după ce femeia a dat naștere fiicei ei Jessica, a stat împreună cu persoana respectivă. Astfel, tânăra mămică a reușit să strângă și niște bănuți și să își mai rezolve din problemele psihologice care îi fuseseră provocate de toată situația dramatică prin care trecuse.
Din păcate, în cadrul fundației exista o fată cu probleme destul de grave și Sally a decis să părăsească acea incintă.
“Mămici sub influența drogurilor îmi băteau violent în ușă la ora 2:00 noaptea“
Rămasă din nou fără un acoperiș asupra capului, mămica a decis să ia situația în propriile mâini și să lupte pentru viitorul fetiței. Așa că s-a mutat într-un adăpost pentru părinți singuri.
“Eram speriată dar deja știam ce trebuie să fac și îmi luasem viața în propriile mâini de nenumărate ori înainte“, afirmă Sally. “Partea rea era că nu știam încotro să mă îndrept în continuare.
Mămici sub influența drogurilor îmi băteau în ușă violent la ora 2:00 noaptea, trezind-o din somn pe Jessica“, își amintește Sally.
Cu fiecare zi care trecea, tânăra simțea că merge pe coji de ouă în preajma mămicilor din adăpost și nu se simțea în siguranță. Având 2000 de dolari strânși în timpul șederii la fundația Lighthouse, ea decis să își cumpere o mașină.
Apoi a găsit o străduță liniștită unde a parcat-o. După ce și-a petrecut o săptămână în mașină împreună cu fiica ei, a apelat din nou la fundația Lighthouse din dorința de a-și ști fetița în siguranță.
@2002suz_ FML 😅 #homeless #rentalcrisisaustralia #aussiefamily ♬ Bite U (YoliBabby Remix) - Shiloh Dynasty/Yolibabby
“În fundație există mereu câte o persoană care era dispusă să vorbească cu mine și să mă asculte cu adevărat“, susține Sally.
“Nu am crezut niciodată că voi fi acceptată să închiriez o locuință fiind mamă singură“
După toată această perioadă, în sfârșit a ieșit soarele și pe strada mamei și fiicei. Beneficiind de suport din partea membrilor fundației, a reușit să-și găsească propriul cămin pe care să îl închirieze și unde să stea liniștită împreună cu fetița ei.
“Era un sentiment de nedescris. Nu am mai locuit niciodată singură până atunci. Iar trecerea de la un prag atât de jos al existenței mele, la un punct atât de avansat, era o bucurie imensă“, afirmă ea.
“Nu am crezut niciodată că o să mi se accepte cererea de închiriere a unei locuințe numai a mea. Eram extaziată și nu-mi venea să cred că pot să am grijă de fata mea să mă joc cu ea în liniște, fără a fi mereu în gardă“, concluzionează mămica.
Fundația care a ajutat-o atât de mult a rămas în inima lui Sally și acum vizitează tinerele mămici care se confruntă cu probleme și discută cu ele mai ales în perioada Sărbătorilor de Crăciun. Atunci le spune povestea ei de viață pentru a încuraja tinerele aflate la ananghie și pentru a le arăta că se poate.
Fetița are acum șapte ani și mămica ei încă se luptă cu depresia și cu teama de a nu rămâne din nou pe străzi. Dar este mai mult decât mândră pentru faptul că îi poate da fetiței educația de care are nevoie și poate asigura toate cele necesare unui trai decent.
“Nu credeam niciodată că o să ajung la acest punct la care sunt acum. Nu aș fi vrut ca fetița mea să doarmă pe străzi ca mine“, mărturisește ea.
O poveste puțin spus impresionantă, nu-i așa? Din păcate, aceasta este realitatea prin care foarte multe persoane trec zi de zi, persoane pe lângă care trecem și nu știm cu ce drame se confruntă. Din fericire, există și speranță că într-o zi lucrurile se pot îmbunătăți. Iar acest lucru este valabil pentru fiecare dintre noi. Chiar dacă ziua de astăzi pare un calvar, ziua de mâine poate fi un motiv de bucurie.
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: kidspot.com.au