În ziua de astăzi, să fii mamă singură nu este neobișnuit, mai ales în contextul instabil în care trăim și tocmai de aceea nu are niciun rost să te culpabilizezi, indiferent de motiv. Desigur, acestea sunt variate: fie partenerul tău nu și-a asumat responsabilitatea de viitor părinte, fie doar tu ți-ai dorit un copil și ai făcut toate demersurile necesare, chiar dacă au implicat o fertilizare in vitro și apelarea la o bancă de spermă sau adopția, fie iubitul sau soțul a dispărut efectiv din viaţa ta şi a copilului, nepregătit, depăşit de situaţie şi de responsabilitatea unui familii. Există și cazul tragic în care rămâi o mamă singură în urma decesului celuilalt, iar în acea situație nu poți decât să nu te mai chinui cu istorii contrafactuale, de tipul „Cum ar fi fost dacă…?”.
Găsirea unor resorturi interioare
Cu toate acestea, zâmbetul celui mic, cuvintele „mami, ești cea mai frumoasă din lume”, modul acestuia de a se raporta la viață: toate sunt motive îndeajuns de puternice pentru a te face să muți munții din loc. Chiar dacă uneori îți spui că nu mai poți, tot mai poți puțin, ai încredere în tine și în destin. Până la urmă, nimic nu este întâmplător, iar dacă o divinitate sau karma au îngăduit ca tu să te distingi prin rolul de mamă, înseamnă că trebuie efectiv să te bucuri de menirea ta.
Dincolo de aspectele pozitive, realitatea poate fi uneori foarte dură, și tocmai de aceea e de preferat să faci câteva schimbări care să te ajute să gestionezi cât mai bine situația:
Gestionarea cheltuielilor
Nu e nicio noutate faptul că un copil presupune multe cheltuieli auxiliare. Tocmai pentru a echilibra balanța, mai ales dacă nu ai niciun sprijin exterior, e bine să reduci la minimum cheltuielile uzuale. În acest sens poți face câteva schimbări, cum ar fi achiziționarea unor becuri ergonomice și economice, centrala pe lemne ca sursă de căldură, cumpărarea unei mașini de spălat vase pe care să o setezi mereu la un program scurt, consultarea cataloagelor la marile hipermarketuri, pentru a putea profita de promoții, înscrierea în grupuri de tip free cycle, unde oamenii donează lucrurile de care nu se mai folosesc, predominant hăinuțe pentru copii și jucării. Detalii aici!
Aderarea la un grup de suport
Oricât de multe prietene ai avea, e foarte greu ca acestea să empatizeze cu tine dacă nu se află în aceeași situație. Nu le poți condamna nicicum, chiar e greu să le ceri altora să înțeleagă ceva nou, străin lor. În acest sens, poți adera la un grup de sprijin online, al mamelor singure. Acolo vei putea împărtăși temeri, dar și experiențe cu femei care se identifică cu tine și viceversa. Un asemenea grup este gratuit, iar solidaritatea este cuvântul de ordine.
Important e să îți păstrezi calmul chiar și în cele mai dificile situații, să eviți sfaturile de la cei care le știu pe toate și să te bucuri de momentele minunate petrecute alături de puiul tău.
Sursă foto: unsplash.com