Culinarby
Qbebe

Sos pesto

Sos pesto

Carmen Rotaru

Daca tu si micutul tau sunteti indragostiti de bucataria italiana atunci nu ai nicio scuza pentru care sa nu gatesti sosul pesto. Acesta este un sos italian intalnit, mai ales, pe malurile Mediteranei. Sosul pesto isi are originile in orasul Genoa din nordul Italiei, intregul nume al sosului fiind pesto alla genovese. Se pare ca sosul pesto este indicat in cazul tusei, bolilor de piele si intestinale. Are atat proprietati laxative, cat si diuretice. De aceea este o idee buna sa-l prepari si pentru tine in timpul sarcinii daca ai problemele mai sus mentionate, si pentru micutul tau o data cu inceperea diversificarii. Atentie, insa, consumul excesiv de sos pesto poate cauza diaree.

Sos pesto
Timp preparare Timp preparare:
10-30 minute
Familie Varsta:
2 - 4 ani
Feluri de mancare Prezent in categoriile:
Sosuri, Fara foc, Legume, Usturoi, Gustari, Sosuri pentru fripturi, Sosuri pentru salate, Sosuri pentru carne, Sosuri pentru gratar, Sosuri pentru vita, Sosuri reci

De ce ingrediente am nevoie pentru sosul pesto?

Ingredientele nu sunt dintre cele pretentioase asa cum ai putea sa te gandesti in momentul in care afli ca sosul pesto este o reteta italiana. Iata de ce anume ai nevoie pentru pregatirea celebrului sos pesto, celebru pentru ca este o delicatesa in restaurantele de lux italiane, dar si frantuzesti:

4-5 catei de usturoi

5-6 fire de busuioc verde

120 g de parmezan ras

50 g seminte de pin (optional)

150 ml de ulei de masline

sare (preferabil de mare)

piper (preferabil proaspat macinat)

 

Cum se prepara sosul pesto?

Sosul pesto are foarte multe moduri in care se poate prepara, in functie de localitatea unde este gatit. In Sicilia este pregatit diferit fata de Genoa, iar in Franta i se adauga anumite ingrediente pe care italienii nu le folosesc. De asemenea, sosul pesto este disponibil in magazine gata preparat. Exista si in magazine mai multe variante, fie cea originala verde, fie cea mai ieftina de culoare rosie, pentru ca sunt adaugate si tomate. Iata ce pasi ai de urmat pentru prepararea sosului pesto perfect:

Spala busuiocul, scotand frunzele de pe tija.

Pune frunzele de busuioc pe hartie absorbanta pentru a indeparta apa.

Curata usturoiul si taie-l marunt.

Pune busuiocul si usturoiul curatat intr-un vas, adauga sare si paseaza totul cu blenderul. Poti utiliza si mojarul, pasand totul bine cu pisalogul.

Paseaza totul bine pana obtii un piure fin.

Adauga, apoi, o lingura de parmezan ras si putin cate putin ulei.

Amesteca bine pana se incorporeaza parmezanul.

Amesteca incontinuu alternand parmezanul si uleiul pan se termina cele doua ingrediente.

La sfarsit, adauga si piperul.

 

Sosul pesto se poate pastra pana si o saptamana in frigider. De obicei se pune intr-un borcan, deasupra se adauga putin ulei de masline si se inchide ermetic. In Franta, se prepara o varianta a sosului pesto, doar cu busuioc, usturoi si ulei de masline, uneori adaugandu-se si branza. Cu acest sos se aromeaza unele supe. Se mai poate consuma si alaturi de carne de vita, cartofi, paste, salate sau chiar, simplu, pe paine.

Articolul urmator
11 rețete de fursecuri sănătoase pentru copii
11 rețete de fursecuri sănătoase pentru copii

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (7)

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Pătrunjelul: beneficii și mod de consum
    Pătrunjelul: beneficii și mod de consum

    Pătrunjelul este o plantă aromatică, cu un gust deosebit, folosită în bucătărie pentru a da savoare preparatelor, dar și apreciată pentru beneficiile sale pentru sănătate. Cu...

    I-am dat copilului prietenei mele paste gătite cu vin roșu și mi-a spus că am fost extrem de iresponsabilă
    I-am dat copilului prietenei mele paste gătite cu vin roșu și mi-a spus că am fost extrem de iresponsabilă

    O mamă de peste hotare s-a supărat pe prietena ei, pentru că aceasta i-a oferit copilului său paste cu sos de vin roșu. Femeia însă, nu crede că a făcut nimic greșit. Cine are...

    Alune de pădure: beneficii și mod de consum
    Alune de pădure: beneficii și mod de consum

    Cu textură crocantă și deosebit de versatile, alunele sunt îndrăgite întrucât se consumă atât ca atare, cât și adăugate în preparate sărate sau...

    Semințe de cânepă: beneficii și idei de consum
    Semințe de cânepă: beneficii și idei de consum

    Probabil ai auzit de cânepă și de cultivarea ei pentru fibre textile, însă, știai că semințele sale sunt considerate un superaliment? Folosite de mii de ani în...

    "Ce înseamnă să ai o mamă"? Povestea mamei Lenuța, care și-a dedicat viața creșterii copiilor defavorizați
    "Ce înseamnă să ai o mamă"? Povestea mamei Lenuța, care și-a dedicat viața creșterii copiilor defavorizați

    Cu ajutorul unui ONG foarte cunoscut copiii proveniți din centre de plasament de stat sau care au stat în adăposturi pentru victimele violenței domestice au posibilitatea de a se...

    I-am făcut gustarea preferată fiicei mele și „trolii” de pe internet mă acuză că o otrăvesc
    I-am făcut gustarea preferată fiicei mele și „trolii” de pe internet mă acuză că o otrăvesc

    Când vine vorba despre gustarea pe care i-o dai la școală copilului, contează mult să fie sănătoasă și, desigur, să-i fie pe plac. După ce reușești să găsești o...

    Cele mai bune alimente pentru rinichi
    Cele mai bune alimente pentru rinichi

    Rinichii îndeplinesc funcții vitale și sunt expuși la diverse toxine, ceea ce îi poate îmbolnăvi la un moment dat. Din fericire, poți să-i protejezi nu doar prevenind...

    ,,Mama, mă doare burtica!’’ Sau modul copiilor de a spune  „Mama, sunt emoționat/mi-e teamă/sunt nerăbdător!’’
    ,,Mama, mă doare burtica!’’ Sau modul copiilor de a spune „Mama, sunt emoționat/mi-e teamă/sunt nerăbdător!’’

    Fluturi în stomac înaintea unui examen sau a unui eveniment important. Cine nu a experimentat măcar o dată această senzație? Este știut faptul că această reacție a...

    © 2024 Qbebe