Culinarby
Qbebe

Nebunie! 7 rețete de burgeri de te lingi pe degete

Nebunie! 7 rețete de burgeri de te lingi pe degete

Gabriela Paladi - Redactor

Nebunie sau nu, preferințele românilor pentru fast-food par să fie îndreptate mai degrabă spre rețete de burgeri, nu spre shaorma, așa cum s-ar crede. O spun nu numai căutările din Google pentru rețete de burgeri ci și un studiu efectuat în luna octombrie a anului 2020 care a dezvăluit că burgerii sunt preferații românilor în comenzile de mâncare online. Poate și pentru că burgerul poate să fie mai mult decât o mâncare fast-food, ci artă culinară. Cele 8 rețete de burgeri de mai jos te vor convinge, dar și câteva informații inedite despre acest preparat culinar care te vor ajuta să prepari chiar tu, acasă, un burger delicios de te lingi pe degete.

Nebunie! 7 rețete de burgeri de te lingi pe degete
Timp preparare Timp preparare:
1-2 ore
Familie Varsta:
2 - 4 ani
Nivel dificultate Nivel dificultate:
mediu
Feluri de mancare Prezent in categoriile:
Carne de porc, Muschi de porc, Carne de pui, Ceafa de porc, Carne de vita, Pulpa de porc, Carne de curcan, Feluri de mancare, Carne tocata, Finger Food, La cuptor, Piept de pui, La gratar, Pulpe de pui, La foc, Pulpa de vita, Muschi de vita, Piept de curcan, Carne, Peste, Chiftele, Americane, Pranz, Cina, Gustoase

Istoria burgerului

Nu se numea cu siguranță hamburger sau burger, dar era adorat chiar și în vremuri antice. Pentru că burgerul nu este un preparat care a fost inventat neapărat de cineva, ci de nevoile oamenilor de a mânca repede și bine. Așa că istoricii spun că se prea poate ca burgerul să fi fost mâncat chiar de pe vremea romanilor, pentru că de pe atunci se preparau pâini umplute cu chiftele de carne. Există izvoare istorice care spun că nevoia aceasta de a mânca repede a fost identificată mai clar pe vremea lui Genghis Han (1167-1227), cel care a cucerit cu hoarda lui mare parte din Rusia, Ucraina și Kazahstan. Este absolut logic că nu aveau timp să gătească, fiind permanent în mișcare, așa că țineau bucățele mici de carne sub șaua calului.

Însă, istoria mai recentă definește mai multe speculații ale apariției faimosului burger:

  1. Otto Kuasw din orașul Hamburg (de unde și denumirea de hamburger), Germania. Acest oraș, în secolul XIX, era renumit pentru carnea de vită superioară produsă, aceasta fiind cel mai adesea tocată și asezonată. Otto avea o tarabă în portul din Hamburg unde servea un preparat adorat de marinari: două felii de pâine prăjită, între care punea un file de vită prăjită în unt și un ou fript. 
  2. Medicul James H. Salisbury (1823-1905) din New York a sugerat că preparatele din carne de vită tocată mărunt ar putea să fie un remediu pentru problemele digestive. Ca urmare multe restaurante au început să servească astfel de mâncăruri, iar in St.Louis ar fi apărut prima oară un sandviș cu chiftea.
  3. Charlie Nagreen (1870-1951), un bucătar din Seymour, Wisconsin, vindea fripturile Hamburg la un festival local. Însă oamenii nu aveau timp sa se oprească să mănânce, doreau să se distreze. Așa că Charlie a decis să pună bucata de carne între două bucăți de pâine, iar ideea lui a devenit „hamburgerul Charlie”, care a fost servit până la moartea lui. 
  4. Fletcher Davis sau Bătrânul Dave este considerat un alt pioner al burgerului. El servea o chifteluţă de carne tocată între două bucăţi de pâine, în 1880, în Atena, Texas.

Totuși, faima burgerului a venit o dată cu frații americani McDonald: Patrick, Richard și Maurice, care inaugurau în 1937 un restaurant fără pretenții, în Monrovia, California. Analizând vânzările, aceștia au văzut că din cele 25 de preparate ale bucătăriei lor, hamburgerul era cel mai comandat. Așa că au ales să vândă numai acest preparat, și să îl pregătească foarte repede. Ei au scos conceptul de fast-food pe piață și comanda mâncării chiar din mașină, făcând din burger unul dintre cele mai consumate preparate din lume. În prezent, burgerii nu mai sunt doar un produs de fast-food, ci un preparat de haute-cuisine, fiind prezent atât în bucătăriile restaurantelor mici, locale, cât și în cele de 5 stele, fiind serviți cu denumirea de burgeri premium. Mai mult, burgerii au depășit nivelul de carne de vită, acum servindu-se burgeri din diferite cărnuri, chiar de cangur în Australia, de struț sau de gâscă sau rață. Iar burgerii vegani sunt și ei la mare căutare. 

Ziua burgerului

Burgerul a devenit atât de faimos și de consumat, încă există numeroase grupuri de fani ai acestuia și chiar și o zi pe an când este sărbătorit. Astfel, în fiecare an, pe 28 mai, sărbătorim Ziua Burgerului. Cum? Savurându-l! Poate încercând chiar rețetele de mai jos.

Cum faci un burger perfect

Se spune că un burger bun este acela pe care îl poți mânca fără să cadă nimic din el și fără să simți nevoie să bei ceva ca să îl poți înghiți. Prin urmare, două tendințe mari trebuie urmărite: compoziția chiftelei de carne și textura chiflei. Am adunat pentru voi câteva sfaturi importante, de la bucătari cu experiență în prepararea burgerilor, care să ducă la un rezultat final perfect de delicios:

  • Chifla trebuie să fie înaltă, dar să poată fi ușor de apăsat când o muști, astfel încât atunci când îi dai drumul, să revină ușor la forma inițială. (așa eviți ca tot ce ai între jumătățile de chiflă să nu-ți cadă în poală);
  • Chifteaua de carne trebuie să fie servită mediu spre bine făcută;
  • Compoziția cărnii trebuie să fie de aproximativ 75% carne și 25% grăsime, unii bucătari spunând că trebuie să urce procentul de grăsime chiar până la 40%, pentru ca chifteaua de carne să fie suficient de zemoasă. Poți chiar să adaugi în compoziție supă de oase;
  • Nu se folosesc mixuri: fie este carne de vită, fie este carne de porc, de pui, curcan, oaie sau pește;
  • Pentru a evita efectul de gogoașă a chiftelei de carne, bucătarii sfătuiesc să facem chifteaua cât mai subțire și chiar să facem o mică adâncitură în mijlocul ei înainte de a găti, astfel încât să se așeze bine între jumătățile de chiflă;
  • Folosește carne de calitate, pe care să o toci chiar tu, pentru a te asigura că ai procentul ideal de grăsime;
  • Nu apăsa pe chifteaua de carne atunci când o prepari termic. Astfel, scoți din ea chiar factorul care o face zemoasă, grăsimea;
  • Unge jumătățile de chiflă cu unt, înainte de a așeza chifteaua de carne între ele. Astfel, te asiguri că vei avea chifla moale.
  • Cei mai buni burgeri ies cu un amestec de 75% carne curată și 25% grăsime, cu carne de vită Black Angus.  
  • Chifteaua de carne nu se întoarce mai devreme de 4-5 minute din momentul în care a fost pusă pe grătar. Așteptăm să facă o crustă, ca să nu rupem burgerul. Când îi scoatem îi lăsăm să se odihnească 5-10 minute, de preferat direct pe jumătatea de chiflă cu care vor fi serviți.

Rețetă burger de vită

imagine prim plan cu un bruger de vita cu chifle, sos alb si rucola asezat pe un fund de lemn

Ingrediente:

Pentru chifteaua de carne:

  • 1 kg carne de vită tocată grasă
  • 1 lingură de ulei
  • 2 linguri de zeamă de carne - opțional
  • sare, piper, boia dulce, iute sau afumată, cimbru
  • 2-3 căței de usturoi

Pentru asamblare:

  • chifle
  • frunze de salată
  • sosuri, după gust: muștar, sos barbecue, ketchup, tabasco, tartar
  • alte toppinguri după gust: ceapă, branză Cheddar, bacon, roșii, castraveți murați

Modalitatea de preparare:

  1. Amestecă bine carnea tocată de vită cu uleiul, zeama de carne, condimentele și usturoiul.
  2. Împarte carnea tocată de vită în proporții egale, de aproximativ 200 de grame. 
  3. Pune chiftele pe grătar, câte 4-5 minute pe fiecare parte. 
  4. Asamblează burgerii, ungând chiflele cu sosurile preferate și așezând chifteaua de carne, apoi restul de toppinguri, după preferințe. Poftă bună!

Rețetă burger de porc

prim plan cu un burger de porc cu chifle, salata si branza cheddar topita asezat pe un fund de lemn

Pentru chifteaua de carne:

  • 1 kg carne de porc tocată grasă
  • 1 lingură de ulei
  • 2 linguri de supă de oase - opțional
  • sare, piper, boia dulce, iute sau afumată, verdețuri - mărar, cimbru, oregano
  • 4-5 căței de usturoi
  • 2 linguri de pastă de tomată dulce

Pentru asamblare:

  • chifle
  • frunze de legume verzi
  • sosuri, după gust: muștar, sos barbecue, ketchup, tabasco, tartar, maioneză
  • alte toppinguri după gust: ceapă caramelizată, branză, cașcaval, bacon, roșii, murături

Modalitatea de preparare:

  1. Amestecă bine carnea tocată de porc cu uleiul, supa de oase, condimentele, usturoiul și pasta de tomate.
  2. Împarte carnea tocată în porții egale, de aproximativ 200 de grame, făcând o adâncitură în mijlocul lor.
  3. Pune chiftele de carne pe grătar, câte 4-5 minute pe fiecare parte. Poți folosi și o tigaie grill.
  4. Asamblează burgerii: unge chiflele cu sosurile alese și așează chifteaua de carne, apoi restul de toppinguri. Poftă bună!

Rețetă burger de pui

prim plan cu un burger de pui cu cifle, cascaval topit si salata verde asezat pe un fund de lemn

Pentru chifteaua de carne:

  • 1 kg carne de pui. De preferat este să toci chiar tu carnea și să alegi pulpe superioare de pui dezosate, care sunt mai grase.
  • 3-4 linguri de supă de oase sau 2 linguri de ulei
  • sare, piper, boia dulce, iute sau afumată, turmeric
  • 4-5 căței de usturoi pisați
  • 1 lingură de muștar dulce

Pentru asamblare:

  • chifle
  • frunze de legume verzi sau felii de avocado stropite cu lămâie
  • sosuri, după gust: muștar, sos barbecue, ketchup, tabasco, tartar, maioneză
  • alte toppinguri după gust: ceapă caramelizată, branză, cașcaval, bacon, roșii, murături

Modalitatea de preparare:

  1. Amestecă bine carnea tocată de pui cu supa de oase sau uleiul, condimentele, usturoiul și muștarul. 
  2. Împarte carnea tocată în porții egale, de aproximativ 200 de grame, presând-o bine.
  3. Pune chiftele de carne pe grătar, câte 4-5 minute pe fiecare parte. Poți face burgerii și la cuptor, carnea de pui preparându-se termic mai repede. Ai grijă să întorci chiftelle la timp și să le așezi pe hârtie de copt, să nu se lipească. 
  4. Asamblează burgerii: unge chiflele cu sosurile alese și așează chifteaua de carne, apoi restul de toppinguri. Poftă bună!

Burger cu somon

prim plan cu un burger cu somon cu chifle, salata, rosii, ceapa, chipsuri de sfecla asezat pe un fund de lemn

Ingrediente:

  • 500g de somon proaspăt sau la conservă
  • 1 ou 
  • 2-3 linguri de pesmet alb
  • 2 căței de usturoi
  • 1 lingură de mărar tocat
  • zeama de la o lămâie
  • 1 lingură de muștar Dijon
  • 1/2 de linguriță de fulgi de boia iute
  • sare și piper, după gust
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • pentru servire: chifle, salată, ceapă, roșii, maioneză, ketchup

Modalitate de preparare:

  1. Fărâmă bine somonul și pune-l într-un castron. 
  2. Adaugă oul bătut bine, pesmetul, usturoi, zeamă de lămâie, mărar, muștar și boia.
  3. Asezonează cu sare și piper, apoi formează chiftele de burgeri.
  4. Poți pregăti chiftelele de burgeri în tigaie, pe grill sau la grătar, câte 3-4 minute pe fiecare parte. 
  5. Formează burgerii după plac, punând între chifle ce combinații dorești. 

Burger vegetal sau burger cu fasole roșie

burgeri vegetali cu fasole rosie, sos de avocado, salata langa boabe de naut si bucati de lamaie asezati intr-o tava de lemn

Ingrediente:

  • 2 conserve de fasole roșie, clătită bine și scursă
  • 1 morcov mediu, curațat și dat pe răzătoare sau la robot
  • 1 linguriță de chilli
  • 1 linguriță de oregano
  • 4-5 linguri de pesmet
  • 2 ouă bătute bine
  • sare și piper, după gust
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • Pentru servire: chifle de burgeri, 2 avocado bine copți, 1 lămâie, ceapă, salată sau rucola
  • Opțional: tofu

Modalitate de preparare:

  1. Bagă la robot fasolea cu morcovul, oul, condimentele, uleiul de măsline. 
  2. Scoate amestecul într-un castron și adaugă pesmet până ce compziția capătă consistența dorită. 
  3. Modelează chiftele de burgeri. 
  4. Prepară burgerii în tigaie, în baie de ulei, pe grill sau în cuptor așezate pe hârtie de copt. 
  5. Lasă-le să se prepare cam 3-4 minute pe fiecare parte. Iar în cuptor 10 minute pe fiecare parte. 
  6. Prepară maioneza din avocado, pasând avocado cu zeama de lămâie și sare după gust. 
  7. Montează burgerii, punând între chiflele unse cu maioneza de avocado frunze de salată, ceapă și tot ce mai dorești.  

Cheeseburger: Rețetă

prim plan cu un burger cu muta branza topita, salata si rosie langa cartofi prajiti spiralati

Ingrediente:

  • 500g de carne de vită cu 30% grăsime
  • boia, sare și piper după gust
  • 1 ou
  • 2-3 linguri de pesmet
  • 8 felii de brânză Cheddar
  • 8 felii de cașcaval afumat
  • 8 felii de bacon
  • ceapă, salată
  • maioneză, ketchup

Modalitate de preparare:

  1. Amestecă bine carnea de vită cu oul bătut și pesmet, sare și boia, pânce ce chiftelele au textura dorită.
  2. Prepară termic chiftelele la grătar, pe tigaie grill, în ulei sau la cuptor. Înainte de a scoate chiftelele așază pe ele feliile de Cheddar și de cascaval.
  3. Montează burgerii, așezând între chifle chiftelele, salată, bacon, ketchup și maioneză, ceapă.

Rețetă de burger a la Scărlătescu

Ingrediente:

  • 100 g carne de vită Black Angus
  • 1 ceapă tocată mărunt 
  • 1 căţel de usturoi pisat
  • 2 linguriţe cu amestec de oregano, cimbru, boia
  • 1 chiflă
  • salată Iceberg
  • dulceață de ceapă caramelizată
  • castraveți murați
  • sare, piper, după gust
  • ketchup, muștar

Modalitate de preparare:

  1. Carnea de vită Black Angus se amestecă foarte bine cu ceapa, bicarbonatul, usturoiul, sarea, piperul şi mixul de ierburi aromatice.
  2. Compoziţia se lasă un sfert de oră să se așeze.
  3. Formăm chiftele şi le punem pe grătar.
  4. Montează burgerul: așează chifla, apoi salata Iceberg, adăugăi dulceaţa de ceapă, roşiile şi castraveţii muraţi.
  5. Asezonează cu sos barbeque, ketchup sau muştar, după gust.

Rețetă de burger a la Jamie Oliver

Ingrediente:

  • 800 g carne tocată de vită
  • ulei de măsline
  • 1 ceapă roșie mare
  • 1 linguriță de oțet de vin alb
  • 2 castraveți murați mari
  • 4 chifle
  • 4-8 felii de bacon 
  • 4 lingurițe de muștar
  • sos Tabasco
  • 4 felii de brânză Leicester 
  • 4 lingurițe de ketchup
  • frunze de salată
  • Pentru sos: 2 linguri de maioneză, 1 lingură de ketchup, 1 linguriță de sos Tabasco, 1 linguriță de sos Worcestershire, 1 linguriță de coniac (brandy sau bourbon)
  • ¼ of an iceberg lettuce

Modalitate de preparare:

  1. Pentru cel mai bun burger ia carne de la măcelar și roagă-l să toace carne de vită antricot, pentru ca are mai multă grăsime.
  2. Împartea carnea tocată în patru, ruleaz-o în chiftele egale și pune-le la frigider pentru 30 de minute. 
  3. Toacă ceapa julienne, pune-o într-un castron, pune peste ea oțetul și freac-o cu puțină sare. 
  4. Taie castraveții murați tăiați felii.
  5. Toacă salata mărunt. 
  6. Într-un castron amestecă 2 linguri de maioneză, 1 lingură de ketchup, 1 linguriță de sos Tabasco, 1 linguriță de sos Worcestershire, 1 linguriță de coniac (brandy sau bourbon) și pune sosul peste salată, amestecând bine. 
  7. Scoate chiftele de carne din frigider, asezonează-le cu sare și piper și pune-le pe grătar. După 1-2 minute întoarce-le și unge-le cu puțin ulei, muștar și tabasco. Pune și feliile de bacon și de brânză.
  8. Montează burgerii: unge chiflele cu amestecul de sos, adaugă chiftelele, ceapă, castraveți murați. 

Chifle pentru burgeri

prim plan cu chifle de burgeri abia scoase din cuptor

Ingrediente:

  • 450 de grame de făină 550
  • 1 linguriță de zahăr sau de miere
  • ½ de pachet de drojdie uscată sau 12 grame de drojdie proaspătă
  • 200-300 ml de apă, în funcție de cât absoarbe făina
  • 1 linguriță de sare
  • 30 de grame de unt gras, topit
  • în plus: ulei sau unt topit pentru ungerea chiflelor

Modalitate de preparare:

  1. Pune într-o ceașcă o lingură de făină, drojdia, zahprul și amestecă bine.
  2. Adaugă 50 ml de apă și diluează amestecul și lasă 10 minute să se activeze drojdia. Ceașca se va umple cu spumă.
  3. Pune restul de făină într-un castron mare și adaugă apa, amestecând ușor cu o lingură și lasă deoparte până se umflă drojdia. 
  4. Apoi pune drojdia din ceașcă peste făina umezită și începe frământarea.
  5. Când s-a omogenizat aluatul adaugă sarea și untul topit, dar nu fierbinte. 
  6. Frământă aluatul până ce se desprinde de pe mâini. 
  7. Acoperă-l cu un șervet și lasă-l să crească la cald până își dublează volumul, aprox. o oră și jumătate. 
  8. Modelează din aluat mici mingiuțe pe care le așezi pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. 
  9. Le lași să mai crească o oră, apoi, înainte de a le băga la cuptor, le aplatizezi, ca sa devină niste discuri. Le mai lași să crească jumptate de oră.
  10. Încinge cuptorul la 230°C.
  11. Unge chiflele cu unt sau ulei și bagă-le la cuptor. Pune pe fundul cuptorului o tavă cu apă fiartă, în timp ce acestea se coc.
  12. Scoate tava după 10 minute și mai lasă chiflele la copt la 200°C încî 8-10 minute. 
  13. Scoate-le din cuptor, unge-le iar cu ulei sau unt topit, acoperă-le cu un șervet curat și lasă-le 30 de minute să respire. 

Sosuri pentru burgeri

tipuri de sosuri care sunt imprastiate din lingurita

Sos Worcestershire

Ingrediente:

  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 2 cepe 
  • 4 căței de usturoi tocați
  • 2 linguri de ghimbir răzuit
  • 2 ardei iuți
  • 100g de anșoa tocați
  • 50 g de pastă de bulion
  • 2 cuișoare
  • 2 linguri de piper
  • 100 g de sirop de arțar 
  • 100 g de melasă
  • 300 ml de oțet de mere
  • 100 ml de bere neagră
  • 50 ml de suc de portocale
  • 300 ml de apă
  • 1 lămâie tăiată felii

Preparare: 

  1. Sotează ceapa tocată mărunt în ulei de măsline. 
  2. Adaugă usturoiul, ghimbirul, ardeii iuți și lasă să se prepare 7-8 minute. 
  3. Adaugă restul de ingrediente, inclusiv lămâia felii și lasă să firabă până ce scade, la foc mic, timp de 3-4 ore. 

Sos de ceapa caramelizată pentru burgeri

Ingrediente:

  • 3 cepe mari
  • 2 linguri ulei de masline
  • 50-75 ml vin roșu dulce sau demidulce
  • 1 lingură de zahăr brun
  • 100 ml sos de soia
  • 3 linguri mari de bulion sau de pastă de tomate
  • 1 linguriță boia afumată

Preparare:

  1. Toacă ceapa mărunt și călește-o în uleiul încins. 
  2. Când ceapa este aurie adaugă sosul de soia, zahărul și amestecă continuu, la foc mic, până ce scade.
  3. Adaugă vinul și boiaua și mai lasă 5 minute, amestecând ușor.
 
Surse: Historia, Food.com, The Guardian, BBC Food, Allrecipes.com, FoodNetwork.com
Articolul urmator
Din cauza acestei rețete au rămas magazinele fără brânză feta. Pastele care au cucerit internetul
Din cauza acestei rețete au rămas magazinele fără brânză feta. Pastele care au cucerit internetul

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Mărturisirea dureroasă a unei mame: "O mamă ar trebui să-și iubească la nebunie copiii, eu nu simt asta"
    Mărturisirea dureroasă a unei mame: "O mamă ar trebui să-și iubească la nebunie copiii, eu nu simt asta"

    Ce își mărturisesc mamele pe grupurile online de părinți? Tot ceea ce nu pot spune persoanelor apropiate și ceea ce nu pot recunoaște cu voce tare față de ele însele. De...

    Nu le spun NU copiilor mei. Se culcă când vor ei și mănâncă burgeri la micul dejun
    Nu le spun NU copiilor mei. Se culcă când vor ei și mănâncă burgeri la micul dejun

    Maratoane de filmulețe pe YouTube, macaroane cu brânză la micul dejun și mers la culcare după 10 noaptea sunt visul oricărui copil și realitatea a trei micuți din Marea...

    O mamă a născut copii cu degete în plus: „Simt că este vina mea”
    O mamă a născut copii cu degete în plus: „Simt că este vina mea”

    Talliya Burnside, o mămică din Statele Unite, a rămas șocată în momentul în care și-a privit fiul nou-născut și a observat că are câte 6 degete la ambele...

    Nebunie pe TikTok: o mamă îi dă bebelușei ei de 6 luni să mănânce singură friptură în sânge
    Nebunie pe TikTok: o mamă îi dă bebelușei ei de 6 luni să mănânce singură friptură în sânge

    O mamă din Statele Unite a stârnit controverse în rândul internauților, în momentul în care a dezvăluit că îi da fetiței sale de 6 luni să...

    O fetiță și-a pierdut șase degete de la mâini după ce s-a agățat de un gard
    O fetiță și-a pierdut șase degete de la mâini după ce s-a agățat de un gard

    Să vezi cum copilul tău este grav rănit într-un accident stupid reprezintă una dintre cele mai dure experiențe prin care poate trece un părinte. O mamă din Marea Britanie este...

    Dragi părinți, parentingul blând nu funcționeză cât ai pocni din degete. Este nevoie de timp, dedicare și răbdare
    Dragi părinți, parentingul blând nu funcționeză cât ai pocni din degete. Este nevoie de timp, dedicare și răbdare

    Educația cu blândețe nu este chiar prima opțiune a părinților. Majoritatea adulților preferă, în societatea modernă actuală, disciplinarea micuților folosind metode...

    5 rețete cu varză care te ajută să slăbesti
    5 rețete cu varză care te ajută să slăbesti

    Mai sunt două luni până la Revelion și cu siguranță multe dintre noi ne dorim să scăpăm de kilogramele acumulate pentru a întâmpina noul an cu o siluetă de...

    Urda în alimentația copilului: beneficii și idei de rețete
    Urda în alimentația copilului: beneficii și idei de rețete

    Folosită de mulți ani în bucătăria românească, urda este un ingredient versatil, ce poate fi folosit în mâncăruri sărate, aperitive, deserturi, etc. Află și...

    © 2024 Qbebe